Jump to content

Vi äter ihjäl oss


Recommended Posts

Fast food and unhealthy eating concept

Över hälften av svenskarna är feta eller överviktiga. Sedan 1980-talet har antalet tredubblats. Expressen har just nu en läsvärd artikelserie om fetmaepidemin i Sverige. Texterna är både gripande och skrämmande.

Övervikt och fetma beskrivs ofta som ett växande folkhälsoproblem. Över hälften av den vuxna befolkningen i Sverige, 51 procent, är i dag överviktiga eller feta.

Antalet feta har tredubblats sedan 1980-talet – och utvecklingen ser inte ut att stanna av, konstaterar Pia Lindeskog. Hon är sakkunnig vid Folkhälsomyndigheten och var förra året med och tog fram ett regeringsunderlag med insatser för att förbättra folkhälsan, kopplat till matvanor och fysisk aktivitet.

– Vi ser en långsam ökning med ungefär tre procentenheter per år. Det har inte stannat av ännu, och tyvärr ser vi en liknande utveckling för skolbarn. Vi har en situation där den fysiska och sociala miljö vi lever i främjar övervikt och fetma, säger hon.

Helt klart är den svenska fetmaepidemin ett folkhälsoproblem, men också något som tycks accepteras i alltför hög utsträckning. Halva befolkningen är drabbad och sjukvårdskostnaderna för fetmarelaterade sjukdomar skenar medan myndigheterna fortsätter att dela ut i princip samma råd om kost och motion som gjorts i decennier. De kostråd som alltså infördes på 1980-talet, samtidigt som fetmaepidemin tog fart…

Vill du lära dig mer om hur man kan förbättra sin hälsa och normalisera sin vikt? Ta en titt på video och länkar nedan!

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Is Saturated Fat Bad? - Answers to Common Questions
  07:29
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Is Low Carb Bad for Exercise? - Answers to Common Questions
  02:45
 • Everything in Moderation? - Answers to Common Questions
  05:44
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • What is the Main Benefit of Low Carb? - Answers to Common Questions
  02:52
 • Undvik de konventionella kostråden
  45:06
 • Franziska Spritzler - Presentation (SD 2016)
  41:41
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Is Low Carb Bad for the Environment? - Answers to Common Questions
  07:09
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Is Low-Carb Bad for Gut Bacteria? - Answers to Common Questions
  02:14
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.

Socker

 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Prof. Robert Lustig - Is Sugar Toxic? (SF 2016)
  31:44
 • Karen Thomson - How Do You Become Sugar Free? (SD 2016)
  29:24
 • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)
  Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
 • Är alla kolhydrater lika skadliga?
  Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
 • Q&A with Michael Eades, Karen Thomson, Andreas Eenfeldt and Emily Maguire (SD 2016)
  59:31
 • Dr. Aseem Malhotra - Action on Sugar (SA 2015)
  37:12
 • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-2016
  Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se

Mer

LCHF för nybörjare

Så går du ner i vikt

Folkhälsomyndigheten: Halva Sverige har övervikt eller fetma

Inlägget Vi äter ihjäl oss dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I diskussionen runt fetmaepidemin borde vid varje tillfälle med yttersta kraft poängteras att de negativa förhållandena inte gäller människor som tillämpar en låg nivå sockerbildande födoämnen - de som istället höjer andelen fett i kosten. När skall folk annars kunna lära sig att fet mat inte ger fetma? 

Kostdoktorns sammanställningar (Video, artiklar, bloggar etc.) är föredömliga - det gäller bara att få folk hit!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
7 timmar sedan, Nils Engström sade:

Finns någon av er LCHF:are som brukar vara hungrig?

Jo, sen jag började få klimakterierelaterade besvär så är jag riktigt hungrig ibland. Jag tillhör de som kämpar med mitt småätande (känslorelaterat) men mina bra dagar, när jag inte småäter mellan måltider, kan jag bli rejält hungrig. Fast det är klart, jag äter ju då inga mellanmål så det går ju ganska många timmar mellan måltiderna. Och jo, jag har vid detta laget lärt mig skillnaden på hunger och sug.

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, MariaF sade:

Jo, sen jag började få klimakterierelaterade besvär så är jag riktigt hungrig ibland. Jag tillhör de som kämpar med mitt småätande (känslorelaterat) men mina bra dagar, när jag inte småäter mellan måltider, kan jag bli rejält hungrig. Fast det är klart, jag äter ju då inga mellanmål så det går ju ganska många timmar mellan måltiderna. Och jo, jag har vid detta laget lärt mig skillnaden på hunger och sug.

Tiden före min LCHF-start, var hungern den styrande funktionen. Trots allt klarade jag mig tidigare på två huvudmål och ett avslutande kvällsmål (knappast mål) - en kopp te och någon skorpa. Hungern fanns där dock.

Nu kommer jag sällan upp i det stadiet att jag hinner bli hungrig (två mål om dagen). Därför gäller det att den maten man äter blir så smaklig som möjligt. En stor förändring, som förändrat mitt liv på ett fantastiskt sätt. Genom att jag alltid känner mig tillfredsställd, vad gäller maten, har suget efter sött och mellanmål totalt försvunnit. Intressant därför att träffa på LCHF:are som ändå kan småäta.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

14 timmar sedan, Nils Engström sade:

Finns någon av er LCHF:are som brukar vara hungrig?

Brukar och brukar. Jag är hungrig 2 ggr om dan. Och då äter jag. Innan LCHF var jag sällan hungrig och kunde gå en hel dag utan att äta. Det var nog främst då jag gick upp i vikt.......

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 timmar sedan, Nils Engström sade:

Vill ta upp den mycket viktiga frågan om att det är hart när omöjligt att äta för mycket, när man tillämpar LCHF-kost. I själva verket är mättnadseffekten genom LCHF en av de stora fördelarna, som finns anledning att få ut. En fråga: Finns någon av er LCHF:are som brukar vara hungrig?

Brukar vara? Jag går inte hungrig. Inte någon längre stund (utom när jag fastar, och det är uthärdligt, men tråkigt). Jag äter två gånger om dagen, ordentligt. Och jag hinner bli hungrig till nästa mål. Jag har testat (inte avsiktligt) att slarva lite, och småäta, och då är jag varken riktigt hungrig, men absolut inte mätt och nöjd, och kan hålla på och äta hela tiden. Det tycker jag inte om. Så två riktiga mål per dag. Men äta för mycket kan jag, även LCHF, om jag är stressad. Så det försöker jag undvika.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Trollmormor sade:

Brukar och brukar. Jag är hungrig 2 ggr om dan. Och då äter jag. Innan LCHF var jag sällan hungrig och kunde gå en hel dag utan att äta. Det var nog främst då jag gick upp i vikt.......

Det var mycket intressant - stämmer överens med att äta eller dricka om fruktosinnehållet är stort. Då hämmas mättnadsenzymet.

Link to comment
Share on other sites

Just nu, Trollmormor sade:

Avvikelser? På vilket sätt då?

Jo, en av de mer framträdande effekterna genom LCHF är just att mättnadskänslan får en framträdande roll. Det beror på den enzymatiska effekten bakom mättnadskänslan. Motsatsen beror framför allt på fruktosen i kolhydraterna, oftast hälften av det socker som man tar in. Fruktosen förstör för glukosen att delta i hunger/mättnadsprocessen.

Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, Nils Engström sade:

Jo, en av de mer framträdande effekterna genom LCHF är just att mättnadskänslan får en framträdande roll. 

Men om jag håller mig mätt i 18 timmar..eller nästan...är det en avvikelse från mättnadsnormen?

Jag går på "ät när du är hungrig, sluta när du är mätt". Vore jag inte hungrig skulle jag inte äta alls. Trodde det var så kroppen var tänkt att fungera?

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

26 minuter sedan, Effie sade:

Men om jag håller mig mätt i 18 timmar..eller nästan...är det en avvikelse från mättnadsnormen?

Jag går på "ät när du är hungrig, sluta när du är mätt". Vore jag inte hungrig skulle jag inte äta alls. Trodde det var så kroppen var tänkt att fungera?

Nej, det verkar perfekt. Det var närmast Trollmormor jag syftade på, när hon påpekade:

Jag är hungrig 2 ggr om dan. Och då äter jag. Innan LCHF var jag sällan hungrig och kunde gå en hel dag utan att äta.

Detta avviker från erfarenheten som flertalet LCHF-brukare upplever och vore intressant att få en förklaring på.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Nils Engström sade:

Detta avviker från erfarenheten som flertalet LCHF-brukare upplever och vore intressant att få en förklaring på.

Av alla kommentarer jag läst drar jag den helt ovetenskapliga slutsatsen att det är skillnad på män och kvinnor och det tycks också vara skillnad på om man är ung eller äldre.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Nils Engström sade:

Nej, det verkar perfekt. Det var närmast Trollmormor jag syftade på, när hon påpekade:

Jag är hungrig 2 ggr om dan. Och då äter jag. Innan LCHF var jag sällan hungrig och kunde gå en hel dag utan att äta.

Detta avviker från erfarenheten som flertalet LCHF-brukare upplever och vore intressant att få en förklaring på.

Jag vet inte vad det är som är oklart för precis som Effie äter jag när jag är hungrig och det är jag 2 ggr om dan. 

Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Trollmormor sade:

Jag vet inte vad det är som är oklart för precis som Effie äter jag när jag är hungrig och det är jag 2 ggr om dan. 

Oklart är det inte. Du beskriver hur du uppfattar saken - naturligtvis korrekt. När jag utgår från dem i min omgivning som anammat LCHF, får jag andra vibrationer, som inkluderar min hustru. Det är möjligt att man gör felet att inte avbryta innan man är helt mätt - mättnadskänslan kommer ju egentligen med en liten fördröjning. Jag skall testa - lite svårt kanske eftersom min hustru är så suverän på mat - svår att motstå.

Link to comment
Share on other sites

19 minuter sedan, Nils Engström sade:

Oklart är det inte. Du beskriver hur du uppfattar saken - naturligtvis korrekt. När jag utgår från dem i min omgivning som anammat LCHF, får jag andra vibrationer, som inkluderar min hustru. Det är möjligt att man gör felet att inte avbryta innan man är helt mätt - mättnadskänslan kommer ju egentligen med en liten fördröjning. Jag skall testa - lite svårt kanske eftersom min hustru är så suverän på mat - svår att motstå.

Övning ger färdighet säjs det ju. Jag har ätit LCHF i 6 år och det är nog först dom sista åren som mina hungerkänslor är helt pålitliga efter åratal av bantning och diverse svältdieter. Nu äter jag inte frukost förrän jag är hungrig. Det är sällan före 10. Ibland närmare elva. Middag tidigast halv 6. Jag har mej lärt hur mycket jag behöver vid varje mål. Och hur mycket maken behöver. Han tycker att han får riktigt god mat hela tiden. Så jag lagar inte mer mat än vad som går åt. Annars är risken att vi bara fortsätter äta för att det är gott. En annan fördel är att matsvinnet är i princip lika med noll. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Trollmormor sade:

Nu äter jag inte frukost förrän jag är hungrig. Det är sällan före 10. Ibland närmare elva. Middag tidigast halv 6

Då börjar det klarna! Du tillämpar 8 timmar mellan målen. För vår del - frukost 09:30, middag 14-15 dvs. 4-5 timmar mellan målen gör skillnad. Därefter mätt till nästkommande morgon (18-19 timmar).

Link to comment
Share on other sites

On ‎2018‎-‎03‎-‎23 at 23:45, Nils Engström sade:

Då börjar det klarna! Du tillämpar 8 timmar mellan målen. För vår del - frukost 09:30, middag 14-15 dvs. 4-5 timmar mellan målen gör skillnad. Därefter mätt till nästkommande morgon (18-19 timmar).

Eller snarare 16 timmars fasta ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...