DRAKULLA

Njure - tillagning?

Recommended Posts

Jag tillhör den kategori av folk som oftast INTE läser recept - utan har "kan själv" som ledord i matlagning.

I går skulle jag för första gången i mitt liv tillaga grisnjure.

Jag tycker om och tillagar lever ibland så jag tänkte att grisnjure är väl ganska likt och kunde vara kul att testa som omväxling. Billigt var det också.

Började steka som jag brukar göra med lever d.v.s. ihop med bacon och lök. 

Man alltså...Snart spred sig en stark lukt av "pissgubbe" i hela köket. Vad i he...e ? :o:huh:

Gjorde allt för att dränka denna kväljande doft med cream cheese, lingon och vitlök. Kväljningarna var ett faktum.

Min man som inte hade upplysts om mina känslor för njuren och kom utifrån lagom till servering tyckte att det smakade som lever=gott och åt även en andra portion.

Idag kröp jag till korset och letade fram recept för grisnjure och läste om vikten av att blötlägga den i vatten/mjölk flera timmar innan tillagning för att slippa just den starka smaken.

Har två njurar kvar i kylskåpet nu orörda. Tänkte frysa in dem men är rädd att de aldrig får komma ut ur frysen igen så....tips? Blötlägga dem innan frysning? :wacko:

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har samma problem, luktade inte gott men smakade gott. Ser fram emot bra tips :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Testa lammnjure nästa gång. Lite mildare smak på det. Behöver inte ens blötläggas innan. :)

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är uppfödd på nötnjure :o och njurstuvning med ris var i min barndom min älsklingsrätt och jag grät när någon tog mer utan att jag hade ätit upp på tallriken i rädsla av att det skulle ta slut. Har aldrig ätit njure i vuxen ålder och därav aldrig till tillagat det, men det jag minns var att blötläggningen i mjölk under 12 timmar var av yttersta vikt för att det njurstuvningen inte skulle lukta illa under tillagningen och att den skulle smaka gott. Och gott var det :)

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Å jag jobba på en krog i Uddevalla en gång i tiden, där lades njuren i mjölk minsann, förmodligen kvällen före.

Loberg

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mnjaeä.. tror det handlar om associationer?

Iallafall njure luktar och smakar annorlunda än hamburgare!

Jag vill inte påstå att det luktar urin, utan att det snarare handlar om att man associerar lukten till detta!

Och det påminner om de som inte gillar lever.. eller lamm/får-kött!

Iallafall servera njure/lever/lammkött varje vecka så vänjer man sig!

Och då kan jag nämna de som är vana vid renkött.. när man stödutfodrat dessa med hö och annat kraftfoder tyckte renskötare att de smakade ko och därmed äckligt!

Iallafall.. känner igen det där från skolans matsal, de flesta fiskade efter korven,, själv tyckte jag korven smakade tvål!

Men är man van vid att maten skall smaka tvål så anser man nog att det är en god smak?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

Jag vill inte påstå att det luktar urin

För den som har tillagat grisnjure utan att först blötlägga den som man ska som jag gjorde kanske kan känna igen min beskrivning.

Ren urin kanske luktar bättre än detta t.o.m.:wacko:

 

  • Gilla 2
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.