Jump to content

Gary Fettke sätter stopp: ”Trakasserier, utstötning och bestraffning”


Recommended Posts

Gary-Fettke-Still-2

Efter år av ”trakasserier, utstötning och bestraffning”, har läkaren som inte låter sig tystas bestämt sig för att han inte vill skriva på ytterligare ett treårskontrakt för att fortsätta arbetet inom den offentliga sjukvården i Australien, inte förrän hans åsikter har tagits på allvar.

Dr Gary Fettkes berättelse

Gary Fettke är en ortopedisk kirurg från Tasmanien, Australien. Han har arbetat hårt för att ge sina patienter med svår diabetes råd om reducerat kolhydratintag, i ett försök att rädda dem från att amputera armar och ben.

Som i fallet med professor Tim Noakes, försökte myndigheterna tysta honom, i november 2016: han förbjöds att ge kostråd till sina patienter eller till allmänheten så länge som han arbetar som läkare.

Men dr Fettke vägrade att låta sig tystas. Med en stark övertygelse om att läkare ska kunna ge råd om livsstil till sina patienter stod han upp mot dogmen och har fortsatt att hjälpa sina patienter med råd om livsstilsförändringar

Vetenskapen utvecklas genom att utmanas, inte genom att följas
– Dr Gary Fettke
Fullt medveten om att han riskerade att förlora sin läkarlegitimation beslutade sig dr Fettke för att fortsätta dela ut kostråd ”som en principsak”.

Läkaren som inte låter sig tystas ryter tillbaka

I ett öppet brev förklarar han sitt beslut att inte skriva på ett nytt treårskontrakt för den offentliga sjukvården i landet, Fettke beskriver ”sju år av olämpligt agerande både från högre administration och allierad sjukvårdspersonal”. Han betonar hur orättvist detta är då det inte finns ett enda fall av patientskada (och förmodligen mycket av raka motsatsen).

Det är omöjligt för mig att fortsätta att ge mina patienter det bästa bemötandet, naturligtvis även i ett större sammanhang, när jag inte fått stöd och dessutom undergrävts på min arbetsplats sedan 2012. I synnerhet när det inte finns något fall av patientskada, eller klagomål från någon patient gällande min behandling.

Vad kan du göra?

Dr Fettkes öppna brev kommer med en vädjan. Han ber oss att sprida hans skrivelse långt och länge och gärna skriva en kommentar för att stödja hans sak.

Han inbjder också till att ”be noisy with me”. Följ den här länken för att visa ditt stöd och för att väsnas med Gary Fettke

Intervju

Läkaren som inte låter sig tystas
Läkaren som inte låter sig tystas14:53Myndigheterna har förbjudit dr Fettke att nånsin prata om lågkolhydratkost igen. Som tur är vägrar han att låta sig tystas.
 
 

Fler LCHF-läkare

 • Förändrad livsstil är mycket effektivare
  Förändrad livsstil är mycket effektivare06:46Kan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Att praktisera och förespråka LCHF
  Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar.
 • Vad orsakar insulinresistens?
  Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det.
 • "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"
  "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval.
 • "Diabetes är en tickande bomb"
  "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
 • Klinisk erfarenhet av LCHF
  Klinisk erfarenhet av LCHF26:08Eric Westman besvarar vanliga frågor om hur man implementerar kosten i praktiken och går igenom fallgropar.
 • PREVIEW? Mat som medicin
  PREVIEW? Mat som medicin02:57Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
  Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
 • Att behandla patienter med paleokost
  Att behandla patienter med paleokost02:59Physicians for Ancestral Health är ett nätverk med likasinnade läkare som behandlar sina patienter med livsstilsförändringar.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution45:44Världen runt finns miljarder människor med fetma, typ 2-diabetes och insulinresistens, som skulle få stora fördelar av LCHF. Det skulle förändra deras liv.
 • Mat som medicin
  Mat som medicinHur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.

Om kostråd

 • Är alla kalorier likadana?
  Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv.
 • Läkaren som inte låter sig tystas
  Läkaren som inte låter sig tystas14:53Myndigheterna har förbjudit dr Fettke att nånsin prata om lågkolhydratkost igen. Som tur är vägrar han att låta sig tystas.
 • The Big Fat Fix
  The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från förr och hur man egentligen blir frisk.
 • Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
  Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
 • Undvik de konventionella kostråden
  45:06
 • Kostråden reflekterar inte vetenskapen
  Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
 • Priyanka Wali - Challenging The Dogma (SD 2016)
  16:47
 • Sluta att demonisera riktig mat
  Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
  Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Vilken frukost är nyttigast?
  Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon?
 • Kost, hälsa och en epidemi av desinformation
  48:15
 • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
  21:05
 • "Kostråd för vem?"
  "Kostråd för vem?"09:45Det är dags för en stor förändring av kostråden.
 • Professor Noakes i förhör
  Professor Noakes i förhör28:47Dr Zoe Harcombe and Nina Teicholz var expertvittnen vid förhören med Tim Noakes i oktober och presenterar en översikt.
 • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
  Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
 • Vem vinner ekonomiskt på LCHF?
  Vem vinner ekonomiskt på LCHF?37:12Vem vinner ekonomiskt på LCHF?
 • Att sprida LCHF i Brasilien
  Att sprida LCHF i Brasilien12:07Rodrigo Polesso berättar om sin egen hälsoresa och ger sina bästa tips för den som vill börja med LCHF.

Mer

LCHF för nybörjare

Antalet diabetesamputationer skjuter i höjden

Medicinskt jäv och hur det påverkar din behandling

Inlägget Gary Fettke sätter stopp: ”Trakasserier, utstötning och bestraffning” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...