Jump to content

Framgång på LCHF: Caroline


Recommended Posts

caroline

Före och efter

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Èvelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver LCHF-mottagning i Kanada:

Caroline tog kontakt med min LCHF-mottagning i september 2017. Hon hade då kämpat med vikten en längre tid. Hon hade nyligen fått höra att hennes enda hopp var magsäckskirurgi. Det här är hennes berättelse.

“Så långt tillbaka som jag kan minnas har jag varit aktiv. Jag spelade fotboll, landhockey, volleyball och tennis. Jag började med styrketräning, och hoppades på att förbättra min kroppssammansättning och gå ner överflödig vikt. Senare fastnade jag för uthållighetsidrott, som löpning och triathlon. Vikten pendlade hela tiden upp och ner.”

2012 vägde Caroline 137 kilo, trots att hon var mycket fysiskt aktiv. Hon lyckades gå ner till 104 kilo, men det krävdes att hon uthållighetstränade 2,5 timmar varje dag och kraftigt begränsade sitt intag av mat. Det var en metod som var omöjlig att hålla i längden och till slut började vikten krypa uppåt igen.

I januari 2017 vägde hon 128 kilo. Hon visste att hon behövde gå ner i vikt, men hon visste inte längre hur hon skulle bära sig åt. Ingenting av det hon försökt hade fungerat.

I april fick hon en akut inflammation i gallblåsan. Till sist hamnade hon på akuten. Läkaren påtalade så vänligt som möjligt att hon var fet, hade fettlever och sakta tog livet av sig. Han sa att hon behövde gå ner i vikt.

Att gå ner all den här övervikten… Jag hade gjort mitt bästa för att gå ner i vikt sedan jag var nio år.
“Att gå ner all den här övervikt… Jag hade gjort mitt bästa för att gå ner i vikt sedan jag var nio år. Jag önskade inget hellre än att vara normal!”

Akutläkaren rekommenderade att hon skulle ta upp frågan med sin husläkare och att hennes enda alternativ vid det här laget sannolikt var magsäckskirurgi.

Vägen till LCHF

Caroline bokade en tid hos sin husläkare, som kände henne väl och visste att hon var en beslutsam och hårt arbetande person. Läkaren berättade för henne om Clinique Reversa, min LCHF/keto/periodisk fasta-mottagning, och sa att detta kan vara värt ett försök innan du beslutar dig för ett invasivt och irreversibelt kirurgiskt ingrepp som är känt för komplikationer och långsiktiga misslyckanden.

Caroline bestämde sig för att börja på egen hand medan hon väntarde på sitt besök hos oss. Genom många försök och misslyckanden och lite hjälp från tränaren på gymmet började hon med LCHF och siktade på ketos. Hon återupptäckte mättnad, något hon inte hade upplevt på åratal. Det var en av hennes första segrar.

Jag drack fettkaffe med smör och grädde varje morgon och gick ner i vikt!
“jag insåg att jag kunde följa en matsedel utan att hela tiden känna mig hungrig. Jag kunde nästan inte tro det! Jag drack fettkaffe med smör och grädde varje morgon och gick ner i vikt!”

I september började Caroline hos oss. Avståndet mellan hennes hem och kliniken är mer än 60 mil. Vi har visserligen patienter från alla hörn av provinsen Quebec. Rekordhållaren, hittills, är en mycket hängiven man som körde i 17 timmar för att komma på sin medicinska undersökning och introduktionskurs!

Caroline gjorde några små ändringar i kosten med vår hjälp och insåg att hon kunde äta mycket varierat, men hon måste välja noga för att hålla sig under 20 gram kolhydrater per dag, för hon siktade på ketos. Hon ville fortsätta med uthållighets- och långdistansidrott, på fettdrift.

Vi är nöjda över att ha Marc Ciminelli, kinesiolog, på vår mottagning. Han har ätit LCHF i åratal och är själv ultramaratonlöpare. Han är expert på råd till patienter som vill prestera på ketogen kost. Han är dessutom mycket bra på att hjälpa personer att återupptäcka rörelse och fysisk aktivitet. Vi siktar på att uppmuntra våra patienter att börja röra på sig igen, inte för att gå ner i vikt (att gå ner i vikt handlar huvudsakligen om mat och dess effekter på våra hormoner), men för alla andra anledningar är fysisk aktivitet bra för hälsa och välmående.

51jgvabe32L._SX331_BO1204203200_För er som inte har tillgång till en expert av det slaget, finns The Art and Science of Low Carb Performance, av Volek och Phinney. (Anm: på svenska kan man till exempel läsa LCHF & träning : bättre träningsresultat med lågkolhydratkost av Jonas Bergqvist.)

Under de sex veckor som följde gick Caroline ner 13 kilo vilket är nästan lika mycket som de 15 kilo hon lyckades gå ner under det föregående halvåret genom hård träning och begränsat matintag!

“Att vara hälsosam har aldrig smakat så bra!”

Caroline tränar fortfarande hårt, men hon har dragit ner på tiden hon ägnar träningen. Pressen att göra det för att gå ner i vikt har minskat, hon gör det för att det är roligt och för att må bra.

“Den här livsstilen har gjort det möjligt för mig att hitta balans när det gäller fysisk och menatal hälsa. Naturligtvis behöver jag fortfarande gå ner i vikt, men jag har tålamod. Det är ingen brådska när du kan gå ner i vikt medan du dricker kaffe med vispgrädde och äter bacon, brieost och ägg!”

Caroline har hittills gått ner 36 kilo. Att äta ketogent är hennes nya livsstil, hennes nya ”normala”.

Nyligen möte jag henne igen vid öppningen av vår nya Clinique Reversa i La Sarre, Abitibi (Québec). Hon kom till min föreläsning för allmänheten, den handlar om att reversera typ 2-diabetes och fetma med LCHF. Hon berättade känslosamt för publiken om sina erfarenheter av kosten. Under tiden hon pratade var rummet knäpptyst.

Jag tänkte att den här unga damen inte bara såg fantastisk ut, hon strålade.
Jag tänkte att den här unga damen inte bara såg fantastisk ut, hon strålade, bokstavligen. I tysthet tackade jag hennes husläkare för att han berättade om LCHF istället för att uppmuntra henne till magsäckskirurgi.


Dr Èvelyne Bourdua-Roy

Mer

Guide: LCHF för läkare

Guide: Så går du ner i vikt

Guide: Ketogen kost för nybörjare

Tidigare med dr Bourdua-Roy

 • Framgång på LCHF: Christian – eller hur man finner ungdomens källa
  Framgång på LCHF: Christian – eller hur man finner ungdomens källa 
 • Hur fet är din lever?
  Hur fet är din lever? 
 • "Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt"
  "Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt" 

Samtliga tidigare blogginlägg av dr Bourdua-Roy

Framgångshistorier

 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Karen Thomson - How Do You Become Sugar Free? (SD 2016)
  29:24
 • Stephanie Dodier - 100 Pounds Gone Without Calorie Counting (LCC 2016)
  24:12
 • Lynne Daniel Ivey - Success story (1080p)
  31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • "Jag visste ingenting" – Tim Noakes
  28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Fungerar LCHF i längden?
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?
 • Terry Wahls Del 1 (1080p)
  14:23
 • VIDEO: Keith Runyan - Improve Type 1 Diabetes with Low Carb (LCC 2015)
  30:05
 • Success Story - Stephen Thompson SD 2016
  09:12
 • Kevin Benjamin - Framgångshistoria (Vail 2016)
  21:19
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Att praktisera och förespråka LCHF
  Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar.

LCHF-läkare

 • Förändrad livsstil är mycket effektivare
  Förändrad livsstil är mycket effektivare06:46Kan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Vad orsakar insulinresistens?
  Vad orsakar insulinresistens?29:01Man har 70% risk att det blir som följd av kronisk sjukdom, som har sin grund i insulinresistens. Dr Naiman förklarar vad som orsakar det.
 • Att praktisera och förespråka LCHF
  Att praktisera och förespråka LCHF18:16Dr Joanne McCormack insåg att kostråden vi ger diabetiker helt enkelt inte fungerar.
 • "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"
  "Att behandla typ 2-diabetes kan vara enkelt"18:52Dr Sadhra ger blivande läkare råd om att behandling av typ 2-diabetes kan vara ganska enkelt så länge man äter LCHF. Läkemedel är inte förstahandsval.
 • "Diabetes är en tickande bomb"
  "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
 • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt
  Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
 • Klinisk erfarenhet av LCHF
  Klinisk erfarenhet av LCHF26:08Eric Westman besvarar vanliga frågor om hur man implementerar kosten i praktiken och går igenom fallgropar.
 • PREVIEW? Mat som medicin
  PREVIEW? Mat som medicin02:57Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Att behandla patienter med paleokost
  Att behandla patienter med paleokost02:59Physicians for Ancestral Health är ett nätverk med likasinnade läkare som behandlar sina patienter med livsstilsförändringar.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution45:44Världen runt finns miljarder människor med fetma, typ 2-diabetes och insulinresistens, som skulle få stora fördelar av LCHF. Det skulle förändra deras liv.
 • Mat som medicin
  Mat som medicinHur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.

Keto

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Dr Eric Westman - Advanced Tips (LCC 2016)
  31:11
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  44:42
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Dr Jeff Volek - Keto-Adaptation and Performance (SD 2016)
  58:58
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Dr. Jim McCarters presentation från Vail 2016
  10:20
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Michel Lundell & Alison Gannett - Using Ketone Breath Analysers (Vail 2016)
  20:51
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.

Inlägget Framgång på LCHF: Caroline dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...