Jump to content

Så blev jag ketonörd och del av Team Diet Doctor


Recommended Posts

IMG_0311-800×1125

Amanda

Vill du veta hur jag började med ketogen kost (strikt LCHF) och fick jobb på Diet Doctor? Här är min egen berättelse.

De som känner mig beskriver mig ofta som glad, vävillig och pålitlig. Men för några år sedan hjälpte inte de karaktärsdragen mig från att falla ner i en spiral av vad jag nu förstår var en depression, triggad av stressen att göra bra ifrån mig på gymnasiet.

Ungefär samtidigt märkte jag att jag hade gått upp lite i vikt, som jag ville gå ner. Då tänkte jag: “Det finns väl inget bättre sätt att gå ner i vikt än att äta så lite som möjligt?” Och för att slå två flugor i samma smäll blev detta också ett sätt att hantera ökande stress.

Vi snabbspolar några månader framåt i tiden och jag har påbörjat mina universitetsstudier. Studierna var krävande och jag insåg att jag måste sluta försöka leva på cola light och sallader om jag skulle ha energi att lyckas. Jag la ner min fixering vid kalorier och försökte äta hälsosamt och kolhydratsnålt, men jag led fortfarande av dagliga och förlamande magsmärtor och hade ångestproblematik. Jag började ta antidepressiva läkemedel.

Jag började må bättre, men den sommaren kom nästa bakslag. Jag hade haft intensiva smärtor i magen, men jag avfärdade det som min vanliga IBS. Smärtan blev allt värre och det slutade med ett besök på akuten, där det visade sig att jag hade blindtarmsinflammation.

Efter operation och påföljande antibiotikakur blev min IBS ännu värre och gjorde att det vissa dagar var svårt för mig att lämna lägenheten. Vid sidan om det började jag känna mig totalt utmattad och jag hade allvarliga sömnsvårigheter. Det var helt uppenbart att någonting pågick i min kropp. Jag hamnade i en ond spiral av ältande, sömnlöshet och stress, vilket i kombination med de antidepressiva tabletterna bidrog till att jag under månaderna som följde gick upp i vikt.

Det kändes hopplöst och jag bestämde mig för att fasa ut läkemedlet. Resultatet? Jag blev sämre. Jag gick till en psykolog som gav mig diagnosen GAD – generaliserat ångestsyndrom samt depression.

Självexperiment

Vid den här tiden åt jag ketogen kost, men trots att jag gjorde mitt bästa var jag inte speciellt framgångsrik. Helt klart var jag en hård nöt att knäcka. Jag kom fram till att det enda sättet att lösa mina problem var att experimentera med mig själv och föra anteckningar över symtomen.

Jag testade många olika metoder, jag vände och vred på kosten på alla möjliga vis. Under månaderna som följde började jag långsamt att få pusselbitarna på plats och jag mådde gradvis bättre.

Det är nu mars 2018 och jag är djupt tacksam över att ha varit symtomfri en längre tid (trots att jag kan få lättare återfall om jag gör avsteg från kosten). Jag har löst mina handikappande magproblem, min ångest och sömnlöshet. Och jag har fått värdefulla insikter om hur min kropp fungerar.

Det här är alltså vad som har fungerat för mig. För det första, att hålla sig till ketogen kost och utan avsteg är enligt min uppfattning ett fantastiskt verktyg för att komma tillrätta med matsmältningsproblem och psykisk hälsa, även om det ofta är komplexa problem som ofta kräver ytterligare åtgärder.

Att IBS kan lindras med kostförändringar är rimligt, men det kan låta långsökt att ångest och depression kan förbättras. Det finns viss bevisning/a>, men där det saknas finns gott om anekdotiska vittnesmål. Till exemel kan du här läsa (på engelska) om hur dr Ted Naiman blev fri från tvångssyndrom med ketogen kost. Carrie Brown resonerar kring hur hon hanterar sin bipolära sjukdom med ketogen kost i den här fantastiska föreläsningen.

Så äter jag

Jag följer ett mycket enkelt upplägg med mest nötkött, ägg, naturliga fetter och ordentligt kokta grönsaker (som många andra som lider av IBS tål jag inte så mycket råa grönsaker). Jag undviker alkohol och vinäger och eftersom jag reagerar på många tillskott tar jag endast omega 3, magnesiumolja och D-vitamin. Oregano-olja under en kort period hjälpte till att förbättra min IBS, förmodligen för att den dödade dåliga bakterier i tarmen.

Med tiden har jag gradvis gått över till mer näringstätt rött kött och mindre tillsatt fett. Det som kallas ”karnivor” är populärt i vissa kretsar som äter ketogent. Även om jag äter grönsaker regelbundet är det en fördel för min vikt och hälsa att hålla intaget lågt.

Stress kan ha många ansikten, men det var helt klart en av de stora bovarna när det gäller mina hälsoproblem. Jag gjorde mycket för att förändra det. För övrigt ägnar jag mig bara åt lätt träning, som yoga och promenader, för att hålla mitt kortisol under kontroll. Jag prioriterar också min sömn.

Jag vill uppmuntra alla som kämpar med liknande problematik att vara envisa och vända och vrida på kosten. Om du läser en framgångshistoria och du känner att din egen hälsa och vikt inte har förändrats på det där magiska sättet över en natt, men kasta inte in handduken. Till slut hittar du din väg.

Kom igång

Vill du göra det jag har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om ketogen kost

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Dr Eric Westman - Advanced Tips (LCC 2016)
  31:11
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  44:42
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Dr Jeff Volek - Keto-Adaptation and Performance (SD 2016)
  58:58
 • Dr. Jim McCarters presentation från Vail 2016
  10:20
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Michel Lundell & Alison Gannett - Using Ketone Breath Analysers (Vail 2016)
  20:51
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)
  VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)31:26Vad är hjärtslagsvariation (HRV) och varför ska du bry dig om det?
 • Att göra LCHF gott och roligt
  Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
 • Ketogen kost med färre grönsaker
  Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?
 • Bättre hälsa och vikt med ketoner - intervju med Michel Lundell - Ketonix
  19:15Intervju med Michel Lundell - ingenjör och utvecklare av ketonmätaren "Ketonix". Om hur Michel bytte ut medicinen mot LCHF-kost för att behandla sin epilepsi, och hur han kom på ett mindre kladdigt och smidigt sätt att mäta ketoner.
 • LCHF och snabbmat
  LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 650 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så blev jag ketonörd och del av Team Diet Doctor dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...