Nils Engström

Blodtryckssänkning efter LCHF

Recommended Posts

Ni äldre i forumet vore intressant att höra av runt erfarenheterna om blodtryckssänkning efter er start av LCHF?

Om man följer t.ex. Leiden 85 Plus Study 2005, visar sig följande blodtryck vara sämst/bäst vad gäller livslängden:

Sämst  <140 / <70

Medel  ( ≥140 till <160) / ≥90

Bäst      ≥160 /  (≥70 till < 90)

Före min LCHF-start hade jag med blodtrycksmedicinering ett genomsnittligt (över en dag) blodtryck = 140 / 85

Efter att jag fyra månader senare satte ut blodtrycksmedicinen fick jag ett genomsnitt (över en dag) = 130 / 79 

Jag hade väl räknat med en viss höjning. Min fundering rör sig om den märkliga omständigheten att ha hamnat i ett läge som statistiskt förefaller sämre än optimum ≥160 /  (≥70 till < 90).

Någon med liknande erfarenhet och ev. förklaring?

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Oj! Det som primärvården strävar efter, 120/60 oavsett ålder, finns inte ens med!

Jag låg på160/90 med blodtrycksmedicin.

Efter en tid på LCHF hade jag 130/70 utan medicin, och ungefär där ligger jag fortfarande. Kanske man skulle äta lite mer kolhydrater :rolleyes:  (Jag är 75 nu)

  • Gilla 2
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Inez sade:

 

Oj! Det som primärvården strävar efter, 120/60 oavsett ålder, finns inte ens med!

Jag låg på160/90 med blodtrycksmedicin...

Efter en tid på LCHF hade jag 130/70 utan medicin, och ungefär där ligger jag fortfarande. Kanske man skulle äta lite mer kolhydrater :rolleyes:  (Jag är 75 nu)

Primärvårdens normer kan vi nog glömma - den utgår från att alla i landet fortfarande befinner sig i 20-årsåldern. När vi var unga brukade man säga att 100 + åldern vara normalt, dvs. i ditt fall systoliskt 175...

Undersökningen jag syftar på ( Bäst: ≥160 /  (≥70 till < 90) skulle åtminstone gå i den riktningen). Tydligen har vi båda liknande erfarenhet att ligga lägre. Det kan möjligen bero på att det enzym som håller kärlväggarna elastiska med stöd av LCHF tillåtits blomma upp. Vad vi inte vet är hur genomsnittet i personmaterialet i den refererade studien levde (kost, motion, läkemedel etc.). Tack för din info - den ger hopp om att våra blodtrycksdata kanske skall ses positivt på.

Hittade några exempel på normaltryck utan medicinering.  Kanske LCHF verkligen förmår ändra normaltillståndet såpass mycket. Själv går jag mot 84 och uppfattar LCHF vara en väg att gå bakåt i tiden ca 30 år.ScreenHunter_833 Mar. 07 16.43.jpg

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har 140/90 med medicin. När jag fick medicin, precis innan jag började med LCHF, hade jag höga värden; kring 200 tror jag. Det blev Metoprolol och Felodipin, och godkända värden (troligen lägre än nu; nu är reaktionerna omväxlande "alldeles utmärkt" och "nja, borde vara lägre").

Efter något år uppfattade jag att LCHF kunde tänkas påverka blodtrycket...så jag halverade medicinen ett tag innan en provtagning, och resultatet var godkänt.

Sedan läste jag på Kostdoktorn att Metoprolol och Felodipin var en dålig kombination, och att Metoprolol inte var något förstahandsval. Dessutom märkte jag att kraften inte fanns; ville jag springa till bussen fick jag låta bli. Sade allt detta till läkaren, och oj vad arg han blev. Men han bytte ut Metoprolol (lägre dosen, för han hade ingen koll på min medicin) mot Enalapril. Och det funkar väl, men helst skulle jag vilja vara utan.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Effie sade:

Jag har 140/90 med medicin. När jag fick medicin, precis innan jag började med LCHF, hade jag höga värden; kring 200 tror jag. Det blev Metoprolol och Felodipin, och godkända värden (troligen lägre än nu; nu är reaktionerna omväxlande "alldeles utmärkt" och "nja, borde vara lägre").

Efter något år uppfattade jag att LCHF kunde tänkas påverka blodtrycket...så jag halverade medicinen ett tag innan en provtagning, och resultatet var godkänt.

Sedan läste jag på Kostdoktorn att Metoprolol och Felodipin var en dålig kombination, och att Metoprolol inte var något förstahandsval. Dessutom märkte jag att kraften inte fanns; ville jag springa till bussen fick jag låta bli. Sade allt detta till läkaren, och oj vad arg han blev. Men han bytte ut Metoprolol (lägre dosen, för han hade ingen koll på min medicin) mot Enalapril. Och det funkar väl, men helst skulle jag vilja vara utan.

Låter normalt. I mitt fall på väg mot 84 ser jag LCHF bl.a. som en fantastisk hjärtmedicin - funderade faktiskt på om man skulle öka trycket, men eftersom det finns andra med liknande erfarenheter kanske det är OK.

Irriterande att se hur det vimlar av råd på nätet som:

Hantera ditt blodtryck utan medicin
Om ditt blodtryck inte är alltför högt kan du få ner det utan att behöva ta piller.

Receptet:

  • Ät mer frukt och grönsaker (minst fem portioner om dagen)
  • Välj lågfett mejeriprodukter
  • Håll tillbaka på salt
  • osv.

 

 

  • Gilla 1
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Öka trycket? Det skulle inte jag göra. Nu är jag "bara" i närheten av 50 år och har aldrig haft problem med högt blodtryck. Dock hade jag haft problem med lågt blodtryck så pass att jag har haft ett par - tre svimningar och en par av dem orsakade uppståndelse bland mina nära och kära både när jag var barn och då jag var i 20-års åldern. Men min mormor som var barnläkare sa till mig att jag ska vara mycket nöjd att jag har lågt blodtryck, för det är mycket bättre än alternativet. Hon tillhörde den gamla skolan av läkare och var utbildad i Ryssland så jag tror fortfarande på att hennes råd var bra. 

Som jag har förstått det hela orsakas förhöjd blodtryck av att blodkärlen blir mindre elastiska med åren (eller med all socker och stärkelse vi äter), vilket i sin tur leder till att artärerna kan få små sprickor i väggarna, vilka då lagas med hjälp av blodfetter. Det förhöjda blodtrycket ökar risken för sprickbildningen, dvs slitage i blodkärlen. Vissa forskare menar att C vitamin förebygger den här utvecklingen (sök på Matthias Rath). Men summan av kardemumman är ändå att det låga blodtrycket gör att slitaget på blodkärlsväggarna i artärerna borde vara mindre.  

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dina påpekanden är naturligtvis korrekta för flertalet av oss i yngre år men det finns en rad parametrar som bör tas hänsyn till längre upp i åren, särskilt när man passerat 80. När jag var i din ålder hade inte heller jag högt blodtryck. Egentligen har jag det inte heller nu, efter att LCHF-kosten medgivit mig att sätta ut all medicinering (statiner/diabetes och blodtrycksmedicin).

Det har under årens lopp funnits många vinklingar på det lämpliga/olämpliga att dämpa blodtrycket för äldre.  För lågt blodtryck kan försämra blodgenomströmningen i hjärnan, vilket påverkar den kognitiva förmågan och kan leda till depressiva effekter och öka risken för demenssjukdomar. Det bör poängteras att Leiden 85 Plus Study 2002 utfördes helt fri från resurser från läkemedelsindustrin. Härunder finns delstudierna på blodtryck:

5aa1302c81334_ScreenHunter_836Mar_0813_43.jpg.5030ac189c6d203d112370f999dac422.jpg

När läkemedelsindustrin är inblandad uppstår direkt intressekonflikter av ekonomisk art. Man vill sälja så mycket av sina blodtryckssänkande preparat som möjligt. När mitt medelvärde i 83 års ålder över dagen ligger på 130/79 dvs. med pulstrycket 51 mm Hg, blir man lite betänksam, när den unika Leidenstudien visar bästa överlevnad vid  >=160 / (>=70 till <90) dvs. motsvarande pulstryck mellan 70 och 90 eller större.

Kan det vara så att LCHF återställer förmågan hos det enzym som håller kärlväggarna mjuka dvs. att en av faktorerna bakom normalt blodtryck väckts till liv - fruktos stör ju inte längre. Annars brukar man ju anse  ateroskleros (stela blodkärl) vara huvudproblemet. Finns fler än jag i hög ålder som upplevt blodtryckssänkningar efter övergång till LCHF alternativt någon med insikt runt LCHF:s funktion i sammanhanget.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min hustru lade under dagen en svensk läkartidning på mitt bord - den hade några uppslag om hälsa inriktade på  hjärta och blodtryck. Bl.a. kunde man läsa: 

"För att minska risken för hjärtkärlsjukdom är det viktigt att ...minska intaget av mättat fett...minska totala fettintaget och öka intaget av frukt och grönsaker!

Det borde finnas lag på att rekommendation som kommer till allmänhetens kännedom skall vara korrekt, om den rör människors hälsa!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:

Min hustru lade under dagen en svensk läkartidning på mitt bord - den hade några uppslag om hälsa inriktade på  hjärta och blodtryck. Bl.a. kunde man läsa: 

"För att minska risken för hjärtkärlsjukdom är det viktigt att ...minska intaget av mättat fett...minska totala fettintaget och öka intaget av frukt och grönsaker!

Det borde finnas lag på att rekommendation som kommer till allmänhetens kännedom skall vara korrekt, om den rör människors hälsa!

Mah.. det är ett gammallt paradigm!

Utan så här ser det ut, man undersökte personer som åt mer hårda fetter, de hade mer CVD.. lätt som en plätt!

Meeen det visade sig senare att man slog ihop smör, animaliskt fett med margariner som på den tiden innehöll transfetter!

Och så visade det sig att det främst var de delvis härdade tranfetterna som gav upphov till ökad CVD!

Sååå, numera är det nästan förbjudet och margarin görs numera utav mättade fetter, främst palmolja.

Men myten lever fortfarande kvar!

Dvs hårda fetter var sådana som inte var flytande i rumstemperatur.. så jag har gjort egna vetenskapliga studiier, varken bröd eller frukt är flytande i rumstemperatur.. så de äter inte jag!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lyssna här angående råd för att med föda sänka blodtrycket:

MAYO CLINIC: Eat a healthy diet

Eating a diet that is rich in whole grains, fruits, vegetables and low-fat dairy products and skimps on saturated fat and cholesterol can lower your blood pressure by up to 14 mm Hg.

British Heart foundation

A balanced diet

Everyone should aim for a well balanced diet…The best way to understand it is to think of foods in food groups.

Try to eat:

  • plenty of fruit and vegetables

  • plenty of starchy foods such as bread, rice, potatoes and pasta. Choose wholegrain varieties wherever possible

  • some milk and dairy products

  • some meat, fish, eggs, beans and other non-dairy sources of protein

  • only a small amount of foods and drinks high in fats and/or sugar.

Choose options that are lower in fatsalt and sugar whenever you can.

Fats

To help look after your heart health it is important to make sure you choose the right type of fats.

So to help keep your heart healthy:

  • Replace saturated fats with small amounts of mono and polyunsaturated fats

  • Cut down on foods containing trans fats.

  • It's also important to remember that all fats and oils are high in calories, so even the unsaturated fats should only be used in small amounts.

 

Saturated fat

Too much saturated fat can increase the amount of cholesterol in the blood, which can increase the risk of developing coronary heart disease.

Blir man inte bedrövad?

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ytterligare felaktiga rekommendation på nätet för att sänka blodtrycket:

Here are six things you can do to reduce your blood pressure.

Stick to a healthy diet

  • You can lower your blood pressure or high blood pressure by avoiding foods high in cholesterol and saturated fats such as:

    • Animal fats

    • Eggs

    • Red meat (e.g. beef and lamb)

    • Coconut milk

    • Palm oil

  • Instead, choose

    • Lean meats

    • Fish

    • Low-fat dairy products

  • Increase your intake of fruits and vegetables.

  • Cut back on salty foods as well.

Man blir bara matt!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var väl sådana rekommendationer min läkare kom med: Undvik salt och mättat fett!  Jag tänkte i mitt stilla sinne att det var på sådan kost jag fått högt blodtryck, så varför skulle mer av samma hjälpa?? Särskilt som motsatsen hade sänkt det...

  • Gilla 6
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan inte låta bli att ta upp tråden igen! Du som är intresserad av  LCHF med avseende på dess verkan på blodtrycket, kika gärna igenom tråden från början!

Min bakgrund:

  • ett års LCHF
  • ålder väl över 80
  • blodtryck uppmätt mellan kl 20 och 22  (gårdagens datum)

       Blodtryck   Pulstryck

  • 118/72          46
  • 115/80          35
  • 119/77          42
  • 117/79          38
  • 115/78          37
  • 115/80         35
  • 120/81         39
  • 125/81         44
  • 118/78        43  (medel)

Detta skall ställas mot att jag tidigare:

  • under 25 år haft blodtrycksdämpande medicin  - blodtryck med medicin ca. 140/85 pulstryck 55 (före ordineringen 170/85)
  • under 10 år Simvastatin (mot skev lipidprofil) - idiotlåga kolesteroldata, LDL, (läkaren salig)
  • Metformin (mot diabetes) - med medicin korttidsdata knappt inom gränserna

Blodtrycket 118/78 pulstryck 43 nu uppmätt (obehandlat) motsvarar normalt tryck för män i 40-årsåldern enligt diagrammen i trådens första inlägg.

För män över 80 anges i samma diagram ca. 150/75 pulstryck 75  som normalvärde.

Visst kan man vara fundersam över dessa, för min ålder, låga blodtryck jämfört med de helt andra högre tryck som anges optimala för åldern (se 6 inlägg tidigare i tråden). 

Genom LCHF kunde för min del all medicinering sättas ut

  • blodsockret normaliseras (ingen diabetes)
  • lipidprofilen normaliseras (HDL i positiv riktning avsevärt bättre än statinerna gav).
  • LDL = med lägsta mortalitet (tidigare medicinering gav livshotande lågt värde)
  • Blodtrycket normalt som för en 40-åring.

Anm: Mitt normaliserade blodtryck tyder dels på att LCHF-kosten återställt blodkärlens elastisitet, dels på att tidigare medicinering (främst statinerna) tidigare medverkat till att göra blodkärlen stela, vid sidan av de andra skador som följde med medicinen.

 

LCHF vs sjukvården

Så här långt har inte bara alla förväntningar på LCHF med råge infriats, man kan samtidigt utläsa vilken pervers inverkan all min tidigare medicinering haft - den enskilda och kombinationen som tvingades på mig.  Om någon av de läkare jag tidigare träffat på och diabetesspecialisterna inkl. dietisterna haft  korrekt utbildning och kunnat ge de rätta råden, hade jag för länge sedan kunnat normalisera mina fysiologiska data utan medicin. 

Min övertygelse, efter vad jag hört av goda vänner i liknande ålder, är att min tidigare situation inte på något sätt skulle vara ovanlig. En stor mängd män och kvinnor har genom sjukvård och dietister tvingats in i en fullständigt pervers situation med medicin på medicin utskriven med vilka patienten tillförsäkrats möjligheten att fortsätta sin felaktiga livsstil.

De grepp som LCHF-kosten innebär till att förändra livsstilen, ser jag som mycket enkla (bort potatis, pasta, ris, bröd, glass, sötade drycker etc.). Speciellt som man därmed ofta kan sätta ut sina mediciner med alla de problem som dessa ger. Mer och mer inser man hur effektivt de resursstarka medicinproducenterna styrt medicinareutbildningen och  indoktrinerat  läkarna till att, främst när det gäller kroniska sjukdomar, ordinera medicin - inte för att bota utan för att dämpa symtomen. För producenterna har det alltså lönat sig enormt att få läkarna att påstå diabetes 2 vara en kronisk sjukdom som inte kan botas - en sjukdom som dessutom grundlägger det metabola syndromet med rader av följdsjukdomar som i sin tur ger anledning till ordinering av ytterligare mediciner.

Man kan förstå varför mediciner i USA anses utgöra den främsta dödsorsaken. Hur många svenska läkare har man f.ö. inte hört beskriva om mängderna mediciner som folk har i sina medicinskåp.

Min enkla LCHF-sväng, har bl.a. initierats av de väl strukturerade resonemang på LCHF-forumet som jag tidigare tipsats om. I sin tur har det trettiotal forskare och journalister med  vetenskapligt intresse som Kostdoktorn tipsat om, haft avgörande betydelse. Att få följa dessa suveränt pedagogiska personligheter och andras forskning på området lågkolhydratkost har lämnat djupa avtryck, dels i mitt sinne, dels i kroppen i övrigt.

Frågan är bara - jag har ställt den tidigare - hur får vi fler äldre att inse vilken enkel väg de kan växla in på för att kanske helt slippa fortsätta förgifta kroppen på medicinsk väg? Redan har jag under mitt LCHF-år förlorat fem goda vänner, som sjukvården faktiskt drivit till en för tidig död. Mina insatser i rådgivningssammanhang kom dels för sent resp. motverkades av både mina vänner (genom deras förtroende för läkarna) och sjukvårdens representanter i övrigt som jag personligen haft kontakt med.

  • Gilla 2
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Studier av de normpaket som olika specialistgrupper på blodtryck tar fram är minst sagt förvirrande. Inte minst som gäller de blodtrycksnivåer vid vilka man anser vettigt att ordinera blodtryckssänkande medicin. Diagrammen i denna tråd  visar detta med önskvärd tydlighet. 

Ett av problemen som en medicinsk grupp har vid normsättningen, kan ha samband med förändringarna i kosthållet som långsamt  sker i olika befolkningar. Sannolikt har inga större forskningsinsatser skett på större grupper människor som enbart tillämpat lågkolhydratkost typ LCHF. Min egen ad hoc-erfarenhet är den enda jag kan referera till. Det vore mycket intressant att höra andras erfarenheter på detta forum för att få begrepp om blodtrycksvariationen för LCHF-användarna.

En sak är klar, läkemedelsföretagens intresse av att framhålla så låg nivå som möjligt, som lämplig för insättning av blodtryckssänkande medicin, är "självklar". Någon hänsyn till behovet av visst minimitryck för optimal njurfunktion, lär inte kunna ses i  de rekommendationer som resultaten visar enligt av dem bekostade studier.

På många håll har man framhållit att normen för vilket tryck alla åldersgrupper borde ligga på (normaltrycket 120/80) oavsett ålder eller medicinering - den förefaller från statistisk synpunkt vara orimlig. Vid det trycket verkar de optimala förutsättningarna för  åldringarnas njurar  inte bli tillfredsställt, i varje fall inte om de tillämpar konventionell kosthållning. Ekonomiskt sett har naturligtvis medicinföretagen för egen del all anledning att entusiasmera läkarna till utskrivning av mediciner vid blodtryck så nära normaltrycket som  som möjligt.

Kan det vara så att LCHF-kosten verkligen har samma dramatiska verkan på alla, som den jag nu upplever och att tidigare mätserier på människor med konventionell kost just har med andelen kolhydrater i den att göra? Hur är era erfarenheter?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det skulle vara intressant att få veta om det fanns några liknande mätningar för att få fram normvärden på tiden före 1950- innan Ancel Keys "fettforskning" förstörde allting. Finns sådana värden bevarade, så skulle vi verkligen ha någonting som går att jämföra med. 

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
47 minuter sedan, Inez sade:

Det skulle vara intressant att få veta om det fanns några liknande mätningar för att få fram normvärden på tiden före 1950- innan Ancel Keys "fettforskning" förstörde allting. Finns sådana värden bevarade, så skulle vi verkligen ha någonting som går att jämföra med. 

En litteratursökning i min bokhylla gav:

Jag dammade av mitt ” Bonniers Konversationslexikon” från 1933, och kunde där läsa att ett normalt blodtryck anses ligga runt 125.

Tog därefter en titt i ”Svenskt Husmoderslexikon” från 1959. Där stod det att en fingervisning är att blodtrycket skall vara 100+halva åldern (dvs 100+20 för en 40-åring), men att värden uppåt 140 och ibland även 150 kan anses som normala. 

Som avslutning slog jag upp ”Bra Böckers Läkarlexikon” från 1981, och förundrades över de nedre gränser för hypertoni som angavs där. Ex för 40-44 år: 165/100 och för 60-64 år: 190/110 

Normalområde för män 50-54år:115-160/70-98

och för kvinnor 50-54år: 110-165/70-100

Ehm... ja, jag har rätt många gamla lexikon ?

  • Gilla 5
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Inez sade:

Det skulle vara intressant att få veta om det fanns några liknande mätningar för att få fram normvärden på tiden före 1950- innan Ancel Keys "fettforskning" förstörde allting. Finns sådana värden bevarade, så skulle vi verkligen ha någonting som går att jämföra med. 

Oavsett vad som under tidigare decennier sagts och nu sägs, står enligt min mening klart att de som betalar och tillsätter specialister i normgrupperna är läkemedelsföretagen. Den enda nivån som anses korrekt, då blodtryckssänkande medicin anses lämplig att sätta in, är den som ger försäljningen bästa verkningsgrad.  Man har t.o.m. varit inne på att påstå allt över 120/80 vara för högt.!!! Företagen tiger cyniskt om vikten av kroppens självreglerande förmåga till att bestämma det optimala blodtrycket vid varje tillfälle. Det betyder t.ex. att det korrekta blodtrycket för att uppnå tillräckligt blodflöde i njurarna inte uppnås vid blodtrycksmedicinering. Istället säger man att medicineringen krävs för att inte njurarna skall riskera skador av för högt blodtryck. Sanningen är vanligen den motsatta. Logiken är liknande den som gällde kolesterolet. Att eftersom kolesterol hittades i hjärtats kranskärl, måste det vara kolesterolets fel att blodkärlet täpptes igen. Nu vet vi att kolesterolets skyddande funktion tillkommer efter ett inflammativt tillstånd. Istället för att koncentrera verksamheten på att avlägsna bakomliggande inflammation, reducerar man leverns produktion av det viktiga reparationsmedlet.  Viktigast är att sälja mediciner.

P.S.

Något som läkemedelsproducenterna i liknande sammanhang borde tänka lite mer på är att:

  1. ett läkemedel är ett ämne som stör kroppens normala systemfunktion
  2. ett näringsämne är ett ämne  som  återställer kroppens normala systemfunktion 

(1) Något som kroppen varje timme dygnet runt gör sitt bästa för att befria sig från, som den gör med alla toxiska ämnen som kroppen inte känner igen. 

(2) Något som kroppen tacksamt tar emot, antingen för att ersätta tidigare förlust eller brist eller till att lagra för kommande behov.

Tacka för att LCHF är en livsfarlig motståndare för läkemedelsföretagen - en  princip som går ut på att i möjligaste mån tillfredsställa kroppens behov av naturliga näringsämnen utan behov av mediciner.

  • Gilla 1
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.