Jump to content

potatis


GUERI
 Share

Recommended Posts

Hej

Varför innehåller kall potatis mindre kolhydrater än varm?

 

Gueri

Bindningar mellan stärkelsemolekyler försvagas under inverkan av värme och vatten, då tas stärkelsen snabbare upp i tunntarmen. När potatisen kallnar kletar stärkelsemolekylerna i viss mån samman igen, och GI sjunker. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Starch_gelatinization

 

Link to comment
Share on other sites

Brukar själv låta kokt potatis ligga i kylen närmare två dygn innan jag äter den. Har diabetes typ 2 och testat. Ger inte samma höjning av blodsockret som nykokt potatis. Så det blir numera en och annan potatis till måltiderna.. Brukar dock mestadels hålla mig till majrovor som innehåller en förhållandevis liten mängd kolhydrater för att vara rotfrukter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...