Lello Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Hej på er. Jag äter mellan 2-3 ägg/dag för att få i mig en bra dos protein. Har hört att det inte är så bra för kolestrolet, men hur är det egentligen? Vad innehåller ägg mer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Christina63 Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Det är en myt att vi ska hålla nere kolesterolet. Kolesterolet är vårt immunförsvar och ju högre kolesterol vi har desto längre lever vi. (Kort sammanfattat, läs mer i Ravnskovs böcker, tex "Fett o kolesterol är hälsosamt"). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Christina63 Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Ägg innehåller mättat fett som är hälsosamt för oss. I den bifogade filen kan man se hur mycket vitaminer ägget också innehåller. Har läst att det enda vitaminet ägget saknar är C-vitamin. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiny Tom Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Ägg och kolesterol är den drogfrie gymtränandes bästa...eller i varje fall bättre vänner. Så är det något man bör se över om man siktar på att bygga muskler drogfritt så är det att få i sig mycket kolesterol. Kolesterol används snart sagt överallt i kroppen och är fundamentalt viktigt vid uppgbyggnad och reparationer av celler och proteinstrukturer (endothelium etc). Det är också viktigt för den kroppsegna hormonproduktionen. Allt detta är A och O om man aspirerar på att bygga muskler ren. Notera även att kolesterol sannolikt har samma relation till hjärtkärl som sjukhus har till sjuka, dvs det är högre frekvens av sjuka/dödsfall på ett sjukhus men det innebär inte att man lägger skulden på sjukhusen för det. Med kolesterolet så finner man, på somliga håll och kanter, än den logiken lite för långsökt... Icke-enzymatisk glykosylisering/glykering/glykolisation är sannolikt boven i dramat här och den processen har absolut ingen som helst urskiljning utan ger sig på alla typer av ex. proteinstrukturer vart man än får igång en för stor aktiv process. Sök ex på "glycation" på PubMed etc och du kommer sannolikt förvånas över varför läkarfrälset och forskare fortfarande lägger krut på "kolesterol". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Det är väldigt svårt att påverka kolesternivån i kroppen genom det man äter, eftersom levern kompenserar. Äter man lite kolesterol producerar levern mer, äter man mycket producerar levern mindre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingvin Posted February 7, 2013 Share Posted February 7, 2013 Kolesterol och då små LDL partiklar är just enbart ett problem om man äter kost som är rik på kolhydrater och intar fetter som består av mest omega-6 och samtidigt hela tiden har höga triglycerider i blodet. Skapar inflammationer i hjärt och kärlväggarna som härsket LDL fastnar i, bygger på förträngningar - samtidigt som städningen av detta motverkas eftersom goda kolesterolet inte främjas (HDL). Visar sig ju nu att de med höga kolesteroler och då just högt HDL har bäst hjärthälsa. Så fortsätt du ät dina ägg och LCHF. Det kommer i alla fall jag göra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Ägg innehåller mättat fett som är hälsosamt för oss. I den bifogade filen kan man se hur mycket vitaminer ägget också innehåller. Har läst att det enda vitaminet ägget saknar är C-vitamin. På vilket sätt är mättat fett hälsosamt för oss? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Det ingår i våra cellmembran, det används som bränsle i våra celler, det oxiderar inte lika lätt, det kan förvaras i kroppen rätt länge utan antioxidanter! Men det var väl inte det du frågade om.. fördelen är att det i stort sett är neutralt för kroppen att använda och påverkar oss inte negativt.. som andra fetter kan göra om de inmundigas i allt för hög utsträckning. Vi består till stora delar av mättat fett! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Det ingår i våra cellmembran, det används som bränsle i våra celler, det oxiderar inte lika lätt, det kan förvaras i kroppen rätt länge utan antioxidanter! Men det var väl inte det du frågade om.. fördelen är att det i stort sett är neutralt för kroppen att använda och påverkar oss inte negativt.. som andra fetter kan göra om de inmundigas i allt för hög utsträckning. Vi består till stora delar av mättat fett! Att det ingår i vårt cellmembran, används som bränsle eller kan förvaras i kroppen utan antioxidanter en längre tid betyder ju inte att det är hälsosamt. Vad gäller oxidationsbenägenheten så verkar jag ha fått oxidationsprocessen helt om bakfoten. Jag trodde nämligen att fettoxidation var en bra sak. Hur tar kroppen upp energin från fett om inte via oxidation? (Mina kunskaper är mycket begränsade som du märker). Att mättat fett inte påverkar oss negativt är väl lite att ta i? Är mättat fett lika "bra" som enkelomättat fett, eller till och med bättre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Fettoxidation i cellerna är så klart bra.. för då får man energi som man kan göra något med, tex träna om man är lagd åt det hållet. Oxiderat fett i blodet och på andra ställen är mindre bra.. antagligen speciellt i blodet då det lätt kan inleda Ateroskleros. Skilj på betaoxidation och lipid peroxidation! http://en.wikipedia.org/wiki/Lipid_oxidation Enkelomättat fett är oxå bra.. nackdelen är att det ofta kommer med rätt mycket omega-6.. skiljer på en del matvaror.. olivilja anses vara hysat bra. Nädå.. mättat fett är stabilt och hanteras bra av kroppen, ställer inte direkt till något förutom om man äter för mycket, då kan man gå upp i vikt.. speciellt om man kombinerar det med mycket kolhydrater. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Man säger väl att fisk som luktar härsket gör det för att omega-3-fettsyrorna oxiderat. Då är dessa annars essentiella fettsyror plötsligt farliga för kroppen, vad jag förstår. Syre är inte att leka med, men så är det också hårt kontrollerat i våra kroppar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Fettoxidation i cellerna är så klart bra.. för då får man energi som man kan göra något med, tex träna om man är lagd åt det hållet. Oxiderat fett i blodet och på andra ställen är mindre bra.. antagligen speciellt i blodet då det lätt kan inleda Ateroskleros. Skilj på betaoxidation och lipid peroxidation! http://en.wikipedia.org/wiki/Lipid_oxidation Enkelomättat fett är oxå bra.. nackdelen är att det ofta kommer med rätt mycket omega-6.. skiljer på en del matvaror.. olivilja anses vara hysat bra. Nädå.. mättat fett är stabilt och hanteras bra av kroppen, ställer inte direkt till något förutom om man äter för mycket, då kan man gå upp i vikt.. speciellt om man kombinerar det med mycket kolhydrater. Som vanligt sprider du klarhet över vad jag inte förstår! Kul att höra vad gäller det mättade fettet. Konsumerar nämligen en stor del av det och har hört att detta möjligtvis skulle kunna försämra insulinkänsligheten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Eh.. du menar Fat induced insulin resistance? Det är en helt normal reglering när man äter för lite kolhydrater och mer fett. När kolisintaget blir litet så sjunker insulin.. då ökar lipolysen eller så minskar esterifieringen av triglycerider.. varvid FFA ökar i blodomloppet. GLUT4 som främst finns i muskelceller allokeras av insulin, vid låg halt insulin blir flertalet kvar vid kärnan.. på så sätt blir du resistent. Men.. inte nog med det.. för fett och glukos konkurerar om plats i cellen.. och om det är mycket FFA i blodomloppet så gör det att mer fett kommer in i cellen och FFA eller som det benämns annars NEFA inhiberar oxå GLUT4. Det handlar altså om att kroppen är så fiffig att den kan använda olika bränsle.. och mekanismerna är så anordnade att när tillgången på glukos blir lägre så får inte musklerna använda för mycket.. för då kan hjärnan och röda blodkroppar bli utan.. fiffigt va? Hjärnan använder främst GLUT1, som inte är insulinberoende, de används oxå för att transportera C-vitamin. Hur som helst, musklerna har oxå GLUT1, så de får ett minimum av glukos.. och GLUT1 allokeras främst av det interna behovet av glukos. Vad är det då som är det som varnas för.. jo, när man väl har fått metabolt syndrom, så har man som regel både högt blodsocker och höga nivåer av FFA. Altså.. vid en viss nivå fettma och högt blodsocker räcker inte insulinet till för att både hålla fettet kvar i fettväven och samtidigt hålla ner blodsockret.. går det för långt så kan bukspottkörteln bli utmattad och fungera ännu sämre.. då har man fått diabetes. Och alla som äter LCHF i någon utsträckning.. typ under 100 gram kolisar om dagen eller ännu mindre har en funktionell insulinresistens i muskelcellerna.. för att resevera det lilla glukoset för främst de delar av hjärnan som behöver det.. och hjärnan ökar antalet GLUT1 om glukoshalten i blodet minskar. Och vad jag förstått så har du haft problem vid omställningen till LCHF.. en del får det, men är du frisk så behöver du inte heller äta minimalt med kolhydrater. Det ger som regel inga fördelar prestationsmässigt med minimalt med kolhydrater om man inte har några metabola problem. Sen så verkar det som en del har en betydligt längre tid för anpassningen till fett/keton-drift.. diabetker råkar ofta ut för det.. och min teori är att det kan bero på lång tids glukosberoende.. främst för muskelarbete. Då är det betydligt fler enzymer och andra processer som skall uppregleras. Däremot verkar det som att de som redan är vältränade uthållighetsidrottare ofta redan har en hög fettoxidation i musklerna så där verkar det gå betydligt snabbare.. typ en månad. Edit. Altså du menar det med diabetiker.. där satsar man på att få ner blodfetterna för att bli av med FFA/NEFAs inhibering av GLUT4.. och man tar till statiner med mycket biverkningar i stället för att sänka kolhydraterna.. vilket är betydligt lättare och helt utan biverkningar.. förutom omställningsbesvären. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 .... Det var mer något jag hade hört att mättat fett i sig, alltså oberoende av kolhydratsintag, negativt påverkar insulinkänsligheten. Jag har nu även under en tid ökat successivt på kolhydratsmängden, vilket har visat sig svårt rent psykologiskt. Nu äter jag ca 50-70g mättat fett per dag samtidigt som kolhydratsmängden ligger runt 100g/dag. Är det då några problem med ett moderat intag av kolhydrater samtidigt som intaget av mättat fett är högt? Eller är det bara vid lågkolhydrat som insulinkänsligheten sjunker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Det blir ju inte ens 1000 Kcal.. du får allt dubbla det intaget! Näe inte om du är frisk.. först så kommer glukosen ut i blodet, senare kommer proteinet och när glukoshalten börjar att sjunka efter någon timme så kommer fettet ut i blodet. Om insulin/glukos-nivån då fortfarande är hög prioriteras glykolys och fett lagras via antingen ASP eller insulinkänsliga lipaser. För övrigt så kan man säga att merparten av måltiden lagras oavsett.. för att sen plockas ut vid behov. Vid ökad glukostillförsel ser insulin till att stimulera GLUT4 som tar upp mer glukos.. om det finns plats, stänger ner fettoxidation och stimulerar insulinkänsliga lipaser att lagra fett som triglycerider i fettväven samt nedreglera lipolysen.. samt minska på Glukagon som har som uppgift att höja blodsockret via glykogenolys. Dessutom så finns både i magsäcken men främst i tolvfingertamen sensorer som skickar signaler till olika delar av kroppen att förbereda sig för den energi som är i antågande. Och inte nog med det.. när energinivåerna i blodet stiger, av glukos, aminosyror eller lipider.. så skickas signaler som minskar magsäckens tömningshastighet till tolvfingertarmen.. för att det inte skall komma mer än vad som kan hanteras. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobinEH Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Det blir ju inte ens 1000 Kcal.. du får allt dubbla det intaget! ... Nu blev det nog lite missförstånd. Jag konsumerar knappt 100g kolhydrater/dag, ca 160-169g fett/dag (varav 50-70g mättat) och 140-160g protein/dag. Brukar ligga mellan 2430-2530kcal/dag. Tack för förklaringen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted February 9, 2013 Share Posted February 9, 2013 Ja.. missförståndet som är vanligt är att allt animaliskt fett är mättat.. tillomed smör består bara av cirka 50% mättat fett, resten är enkelomättat och fleromätat.. samt korta fettsyror typ smörsyra, (Butyrat) och även transfetter (CLA) som brukar anses vara en hälsomarkör och även säljs som tillskott. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500〈=sv Ser man på nötfett.. (talg) så innehåller det lite mer enkelomättat och fleromättat fett än smör. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=553〈=sv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larz Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Jag har på fyra år lågt räknat ätit ca 6000 ägg och har helt "normalt" kolestrolvärde. Det blir i snitt 4/dag så ät du dina ägg med gott samvete //Lars 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.