Jump to content

När är blodsocker för låg vid fasta?


pekka
 Share

Recommended Posts

Konstig fråga? Har googlat lite men hittar bara råd för diabetiker vilket jag inte är. Är inne på sjätte dagen och blodsockret imorse var 3,0. Visst Freestyle Precision är ju inte direkt hospital akkurat men siffrorna är lite låga. Mår annars bra. Dricker hemmakokt buljong nästan varje dag, tog en imorse och blodsockret hade ökat till 3,2. Buljongen har väl ingen större verkan på blodsockret.

 

Är det någon som vet "normala" blodsocker värden för ickediabetiker - den lägre värden är alltså intressant. Och ja, jag vet att jag ska avbryta fastan när jag börjar må dåligt men jag mår inte dåligt nu men alla starka ord skrämmer lite på råden till diabetiker.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, pekka sade:

Konstig fråga? Har googlat lite men hittar bara råd för diabetiker vilket jag inte är. Är inne på sjätte dagen och blodsockret imorse var 3,0. Visst Freestyle Precision är ju inte direkt hospital akkurat men siffrorna är lite låga. Mår annars bra. Dricker hemmakokt buljong nästan varje dag, tog en imorse och blodsockret hade ökat till 3,2. Buljongen har väl ingen större verkan på blodsockret.

 

Är det någon som vet "normala" blodsocker värden för ickediabetiker - den lägre värden är alltså intressant. Och ja, jag vet att jag ska avbryta fastan när jag börjar må dåligt men jag mår inte dåligt nu men alla starka ord skrämmer lite på råden till diabetiker.

Iallafall.. pratar vi  reella blodsockervärden, så tenderar gränsen att hamna på cirka 3,0!

Osenså har vi blodsockermätare som tenderar att variera cirka 50% en hel del beroende på om du haft dina stickor i kylskåpet eller  hur gamla de är  och litta annat!

Och iomed att du inte är diabetiker så kan du vara lugn!

För då kan du i princip lita på att ditt blodsocker hålls konstant om även något lägre, eller högre om du anammat och äter en typ LCHF liknande diet!

Menna, ta till dig detta, dvs diabetiker har det värre, de skall reglera  sin medicinering beroende utav otillförtlitliga blodsockermätare,, dvs eventuellt ta extra insulin om mätaren visar höga värden.

Såå.. om du är helt övertygad om att du inte är diabetiker så kan du trots allt lita på kroppen, dess förmåga att hålla ett normalt blodsocker lite oavsett vad du äter.. om du fastar, struntar i att äta osv.

Och jag har läst om diabetiker typ 2 som mätt 2,5 i blodsocker utan att de mått illa, det handlar då förmodligen mer om att mätutrustningen inte är exaktare än så?

När det handlar om typ 1 så kan man vara lite mer försiktigare.. betydligt försiktigare!

Osen så om man anser sig frisk för övrigt. så kan man köpa/skaffa mätare/stickor som även mäter ketoner, Ketonix, urinstickor!

Alla dessa ger lite olika värden.. men om man misstänker det minsta att man är diabetiker av något slag så bör man begära att få remiss till diabetesmotagning, srunta i deras  kostråd samt få alla undersökningar/fria stickíckor från dem!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MrB said:

https://www.dietdoctor.com/intermittent-fasting/questions-and-answers#blood-sugar-fasting

Här besvarar Fung en liknande fråga men en person som har låga värden. 2,4 mmol efter träning och är orolig. Svaret är om man mår bra, kan man fortsätta.

Intrevallet 3-6 mmol är förmodligen framtaget som en norm för 3 måltider om dagen.

Tack så mycket! Den sidan hade jag inte sett tidigare.

 

Ja, den där Angus ja ... :)

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Gladan sade:

Jag brukar ligga på 2,3-2,6 (2,1 som lägst) på långfastor efter tre-fyra dagar. Då ligger ketonvärden runt 5. Men så länge du mår ok och inte är diabetiker är det ingen fara. 

Normala värden för fasta verkar vara lite okänt generellt. Men precis som du säger är 3-6 för ketoner starvation ketosis(+ några steg till med träning) samt ett blodsocker mellan 2-3 vanligt(av allt att tyda). Lite som nutrionell ketosis på sterioder.... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är skillnad på fasta och LCHF. Fasta ger betydligt lägre blodsocker. Så länge man inte blir medvetslös är blodsockret ”normalt” :-)

så länge summan av blod glukos + blodketon är 4 eller högre fungerar allt bra. Kroppen styr förstås detta själv så man måste inte mäta egentligen. 

Det viktigaste vid fasta, framförallt om man sänkt blodsockret mycket jämfört med innan fastan, är att börja äta försiktigt. Framförallt inget insulinhöjsnde första måltiden och ingen stor portion. Bygga upp långsamt igen under en hel dag. Även om det är ovanligt så kan en stor måltid efter lång fasta vara riktigt farligt. 

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, pekka said:

Är det pga låga nivåer på vissa mineraler och liknande? Vilket kost har de fått/ätit som åkt på hjärtstillestånd?

Det stämmer bra. Framförallt fosfor. Även natrium, kalium kan rubbas. Det är ”insulin ckocken” som kan orsaka detta då nivåerna är låga efter en längre fasta (litteraturen anger ofta mer än 5 dagar som gräns). Störst risk råka ut för detta (kallas ”re-feeding syndrome) har överlevare som räddas efter veckor utan mat eftersom sjukvården ofta sätter dem på glukosdropp och sedan är det kört. Men det finns flertalet dokumenterade fall även vid stort kolhydratintag direkt efter lång fasta. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

18 minuter sedan, The Biochemist sade:

Det stämmer bra. Framförallt fosfor. Även natrium, kalium kan rubbas. Det är ”insulin ckocken” som kan orsaka detta då nivåerna är låga efter en längre fasta (litteraturen anger ofta mer än 5 dagar som gräns). Störst risk råka ut för detta (kallas ”re-feeding syndrome) har överlevare som räddas efter veckor utan mat eftersom sjukvården ofta sätter dem på glukosdropp och sedan är det kört. Men det finns flertalet dokumenterade fall även vid stort kolhydratintag direkt efter lång fasta. 

Då tänker jag att om man är noga med att inta salt under fastan (3-5 dagar) och man inte bryter fastan med ett stort kolhydratintag, utan snarare med strikt LCHF-mat så är risken inte jättestor för hjärtstillestånd?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, SGK said:

Då tänker jag att om man är noga med att inta salt under fastan (3-5 dagar) och man inte bryter fastan med ett stort kolhydratintag, utan snarare med strikt LCHF-mat så är risken inte jättestor för hjärtstillestånd?

Det stämmer bra. Länken från skärfläcka tar upp saken på ett bra sätt. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Bara som exempel.. j*vligt udda sådana, angående Reefeding Syndrom, dödliga sådana!

Två kända som jag läst om.. slaget om stalingrad och de allierades befrielse av koncentrationsläger i Tyska områden!

Vi börjar i Stalingrad, Tyska soldater dog oförhappandes utan att det skett i strid, man flög dit en läkare som obducerade de döda, han fan att de som dött hade inga som helst fettreserver, varken subkutant eller visceralt, dvs de svalt ihjäl!

Rådet blev att skicka mer proviant med mer kalorier, då dog ännuflera utav just Reefeding syndrom.. fosfor har då nämnts i den dokumentären som jag såg på!

Och lika lär det ha varit när koncentrationslägren befriades, vissa soldater kunde inget annat än att skänka sina fältransoner till lägerfångar, vara en del då dog!

Osen då till frivillig fasta, det finns nog ingen chans att man frivilligt svälter sig till en nivå som motsvarar Stalingrad eller koncentrationslägren?

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr finns det sådana ”frivilliga” fall, framförallt personer med anorexi som riskerar att drabbas men även en del andra fall. 

https://www.mirror-mirror.org/refeeding-syndrome.htm 

What is Refeeding Syndrome?*

Refeeding syndrome in general is a potentially fatal condition that affects patients who are starved or severely malnourished and are undergoing nutritional rehabilitation, or refeeding. People at risk for this syndrome include cancer patients undergoing chemotherapy, malnourished elderly people, homeless or alcoholic patients who haven’t eaten in several days, some postoperative patients, and patients with anorexia nervosa.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
19 timmar sedan, PixieNYC sade:

Men orka! Ingen av er riskerar vare sig refeeding syndrom eller några andra hälsoproblem om ni fastar. Människokroppen är gjord för att fasta periodvis. 

Så är det. Människan är verkligen inte predisponerad att äta 6-10 ggr/dygn.

 

Men när livsstil gått så långt att det ses som normalt att ideligen tillföra ämnen i kroppen, så gott som konstant aktiverad nedbrytnings-aktivitet, då är fastan snarare att ses som terapeutisk metod, men för övrigt fastar man mellan de BEHÖVLIGA målen, och alltså inte som något slags häftigt komplement  eller snabb-fix till redan labilt leverne sett till förhållande till maten och dess syfte.

 

Idag ska ju maten vara en "upplevelse" , upplevels in my ass!   Blir omvända bkvända psykologin, där själva fastan blir så mytomspunnen som att vara någon slags främmande fågel i industriella leverne-komplexet. 

 

När det är som du säger, att vi är naturligt preisponerade att utstå den sunda vilan mellan näringsintagen.. så kallad fasta. Kroppen får bearbeta - vila - bygga upp . I LUGN & RO , en förhållandevis mycket kort period, vöen om det handlar m låt säga 3-veckors fasta.. så är den gynnsam och särskilt i den kropp som blivit kapad och härbärgerar ackumulerade kkontraproduktiva molekyler. 

 

Inget snack om saken, så att säga :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...