Jump to content

För lite magnesium gör D-vitaminet ineffektivt


Bengt Nilsson
 Share

Recommended Posts

https://www.nordicnutritioncouncil.com/lite-magnesium-gor-d-vitaminet-ineffektivt/

"Sammanfattning

D-vitamin kan inte omsättas i kroppen utan tillräckligt med magnesium. Då ligger D-vitaminet kvar i sin inaktiva form. Om du får i dig för lite magnesium och tar tillskott av D-vitamin, ökar dina nivåer av kalcium och fosfat även om du har brist på D-vitamin. Det innebär att du får större risk för förkalkade blodkärl."

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag undrar om inte just det här faktumet att vitaminer och mineraler och tarmbakterier och ? och ? samverkar i de olika biokemiska processerna som gör det så svårt att forska på hur tillskott av dessa påverkar den mänskliga kroppen. Läste till exempel att kefir innehåller vitamin K2 som bakterierna i kefir-grynen tillverkar under fermenteringen. Det innebär ju att om man får kefirbakterierna att bosätta sig i tarmarna kommer de att tillverka K2 förutsatt att man fortsätter äta mjölkprodukter. Är inte det smutt? :) 
Av och till får man läsa om att: jaaaaaa den här mineralen eller vitaminet är så viktig för människan men att ta tillskott visade sig vara verkningslöst i den eller den studien. Det kunde ju bero på att försökspersonerna hade flera vitamin- och/eller mineralbrister eller att preparaten som användes i studien hade dålig biotillgänglighet eller så tar det mycket längre tid innan man får någon synlig effekt. Nutrition är så intressant ämne. Är det någon som kan rekommendera ett bra lärobok i ämnet? En bok som hjälper till att skaffa sig en bra grund.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...