Jump to content

Vegetariskt protein


Recommended Posts

Hej.

Jag är ny här på forum och behöver lite hjälp. Än så länge har jag lite svårt att hitta all information jag behöver och därför behöver jag är hjälp.

Jag undrar om vegetarisk protein  som quorn, sojafärs och annat är ok i extrem låg kolhydrat diet då jag vill undvika kött av hälsoskäl. Sen undrar jag hur är det med olika bönor, är dem ok i LCHF. Jag vill följa ketogen diet för att snabbt gå i vikt.

Tack för hjälpen. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Krystyna,

Och välkommen till forumet.

Det finns mycket att säga om de här "ersättningsprodukterna", som quorn och sojafärs och MariaF tar upp flera.

Bönor har mycket kolhydrater jämfört med protein, så det kan vara en stor nackdel, men många LCHF:are har hakat på böntrenden nu.

Annars håller jag med MariaF att du gärna ska äta exempelvis ägg, som är ett bra livsmedel om man inte är allergisk.

Andra aspekter på protein från växtriket är att biotillgängligheten inte är så bra som när det gäller animaliskt protein. Det är ungefär 1/3 när man jämför nötkött och vita bönor.

En nyfiken fråga, på vilket sätt påverkar köttet din hälsa? Gäller det även fisk?

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • Annika Rane changed the title to Vegetariskt protein

 

55 minuter sedan, Katerina sade:

Jag kan mycket väl förstå att man äter vegetariskt av moraliska, sociala, religiösa skäl. Men av hälsoskäl?? 

Jo, det kan finnas hälsoskäl till att inte äta kött. Det finns t.ex. många med reumatiska sjukdomar som upplever att de mår bättre om de avstår rött kött. Det finns också personer som är allergiska mot rött kött även om det är vanligare att man är allergisk mot fisk- och skaldjurskött. Dessutom finns det en del som behöver en proteinbegränsad diet. 

Att äta kött är för de allra flesta det enklaste sättet att få i sig de näringsämnen som man behöver men det är inte detsamma som att det är det hälsosammaste sättet för alla att äta. 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ja, av hälsoskäl.  Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn.  Dessutom har jak gikt och köttet förvärrar det. Så det fins hälsoskäl att inte äta för mycket kött. Ja  äter nyttig i övrigt,  ekologisk och det fins ekologiska proteiner gjorda på både soja och quorn. Min fråga var hur, påverkar detta protein viktnedgång. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag har förstått att man bör undvika purin om man har gikt. 

https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/levnadsvanor/patientinformation/kost-och-naring/purininnehall-i-mat/

Mat som innehåller mycket purin

 • Alla slags typer av kött inklusive inälvsmat. Fisk och skaldjur.
 • Köttbuljong.
 • Jäst och jästextrakt.
 • Öl och andra alkoholhaltiga drycker.
 • Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp. Ny forskning tyder på att risken att äta grönsaker och baljväxter med mycket purin är mindre än man tidigare trott.

Sojaprodukter är ju en böna/baljväxt och bör undvikas i ditt fall. 

Quorn är svampmycel och du bör också undvika svamp. 

Från matkalkyl kan du få en uppfattning om vilka järnrika livsmedel du bör undvika http://matkalkyl.se/naringsamnen55.php 

Se också tråden om höga ferritinvärden. 

Lycka till! 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

OK, har jag uppfattat det rätt att problemet ligger i ett förhöjt S-Ferritin värde? Jag hittar inte "feritenin" någonstans. Vad det mycket förhöjt? Handlar det bara om en mätning eller har det varit förhöjt under lång tid? Innan du helt lägger om kosten skulle det kanske vara en bra ide att forska lite mer i vad som kan orsaka det så att man åtgärdar rätt saker och hittar den bakomliggande orsaken. Att bara hoppa på symptomen och tro att det är köttet som är problemet kan leda dig fel och skapa andra obalanser i din kropp. 
Följande hittade jag på https://hypotyreos.info/behandling/viktigt-om-jarn/: "Tvärtemot kan S-Ferritin öka vid t ex akuta infektioner, feber, kroniska inflammationer och leverskada. Detta kan leda till svårigheter att värdera S-Ferritin vid samtidig inflammation. Då kan transferrin, transferrinreceptornivå och transferrinmättnad vara av betydelse". 

Att ha kronisk inflammation i kroppen har blivit mycket vanligt nu för tiden. Som HelgeK skriver så kan just "Sockerhaltiga fruktdrycker eller sötat mineralvatten verkar öka risken för giktanfall." Dessa drycker bidrar också till att man får kronisk inflammation i kroppen.

En annan väg att gå om du är mycket orolig över detta är att kontakta en läkare som sysslar med funktionsmedicin, beskriva alla dina symptom och göra mera omfattande tester för att kunna se på helheten. Att stirra på bara ett värde kan vara mycket vilseledande menar jag.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

22 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade:

Jag vill följa ketogen diet för att snabbt gå i vikt.

Jag läste ditt första inlägg igen, och insåg att ovanstående är orsaken till dina funderingar.

Om man har målet att gå ned i vikt snabbt är nog inte LCHF eller ketogen kost den bästa. Sen beror det naturligtvis på vad man menar med snabbt. Det bästa med (strikt) LCHF tycker jag är att man kan äta mycket hälsosamt, vilket för många leder till bättre hälsa, färre kroppsliga besvär och ett allmänt bättre välbefinnande. För personer med stor övervikt leder det nästan alltid till viktnedgång också.

Att gå ned i vikt snabbt kan vara bedrägligt i längden, svårt att hålla, och bidra till lös hud och annat. En annan viktig faktor är vilken utgångsvikt man har. Det brukar vara enklare att tappa i vikt om utgångsläget är stor övervikt än om man bara "behöver" tappa några få kilo.

Du får säkert råd här som kan slå in öppna dörrar för dig eller vara felaktiga för just din situation. Ju mer fakta man har om frågeställaren, desto enklare är det att ge relevanta råd.

Lycka till med din situation!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jak har ställt en enkel fråga. Allt vad jak får i svar är långa utlägg om var jak ber göra och inte göra. Om ja inte viste det så skulle jak har frågat just om det. Varför kan man inte bara svara på frågan? 

Nu har ja läst på det och vet mer just om vegetarisk protein och LCHF. Tack alla som har svarat. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 - Gikt är en följd av att man lider av det metabola syndromet - det är förmodligen allra effektivast att äta enl lchf för att bli av med gikt. - Jag fick tidigare giktattacker i fötternas stortåleder. Efter att jag börjat äta ganska strikt lchf har jag inga gikt-utbrott längre. - Man kan lida av det metabola syndromet utan att man är särskilt överviktig.

Eftersom du har problem också med hög ferritinnivå så tyder det på en pågående inflammation.

Det finns förmodligen inget enkelt svar på din fråga. - Du behöver äta så att du minskar inflammationen i kroppen. Det räcker alltså inte att plocka bort vanligt kött som du kanske tror. Det är många här som försöker förklara för dig att du bör börja med ketogen kost för att bli bättre. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

20 minuter sedan, kickilotta sade:

Jag fick tidigare giktattacker i fötternas stortåleder.

Det kallades förr för portvinstå och förklarades med vällevnad (läs överdrivet kolhydratintag ). Även jag slipper numera detta besvär.

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, HelgeK sade:

    Är det så att du främst propagerar för en vegansk agenda?

 

@HelgeK 

Nix, jag har bara försökt ge ett svar på den ursprungliga frågan om sojafärs eller quorn är bra alternativ som proteinkällor om man har problem med gikt och vill äta LCHF. Det tycks det inte vara. 

Om jag propagerar för något så är det vidsynthet och eftertanke. 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Krystyna Moustafa sade:

Jak har ställt en enkel fråga. Allt vad jak får i svar är långa utlägg om var jak ber göra och inte göra. Om ja inte viste det så skulle jak har frågat just om det. Varför kan man inte bara svara på frågan? 

Du har rätt, vi är dåliga på att bara svara på frågan. Det är nog lite mänskligt, fenomenet dyker upp i alla forum, oavsett ämne. Kanske är det för att det är lite svårt att svara på eftersom så många faktorer påverkar? 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater.

Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. 

Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley

Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. 

Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF.

[Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?]

http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php

http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php

http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php

http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php

http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

20 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade:

Ja, av hälsoskäl.  Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn.  Dessutom har jak gikt och köttet förvärrar det. Så det fins hälsoskäl att inte äta för mycket kött. Ja  äter nyttig i övrigt,  ekologisk och det fins ekologiska proteiner gjorda på både soja och quorn. Min fråga var hur, påverkar detta protein viktnedgång. 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemokromatos

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gikt

https://veglchf.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

6 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade:

... och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling,  så får ja mer ond. 

Kyckling är jättebra protein! Fisk också. Det blir lite enklare också för då behöver du inte fundera över innehållet i quorn eller sojaprodukter för att klara proteinbehovet utan ta det ibland bara om du vill variera dig.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/13/2018 at 10:35 PM, Krystyna Moustafa said:

Ja, av hälsoskäl.  Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn.   

Det kanske också står i tråden men då blir det en gång till. 

Ett bra sätt att få ner höga järnvärden är att bli blodgivare. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 22:38, Krystyna Moustafa sade:

Det var intressant läsning, men det stämmer inte i mitt fall. Ja dricker inte juice eller läsk och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling,  så får ja mer ond. 

Fortsätt då med kyckling och eventuellt oxå med fisk/skaldjur!

De är bra livsmedel, goda näringskällor hur som helst.

Iallafall så kan vi lite konstatera att allt inte handlar om järn.

"Hemjärn utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat, medan den andra typen, icke-hemjärn, utgör allt järn i vegetabilisk föda. Kroppen kan ta upp 25 procent av mängden hemjärn, och 5–10 procent av mängden av den andra typen järn, icke-hemjärn.

Hemjärn är bundet till hemoglobiner och myoglobiner. Det finns i rött kött, inälvsmat, kyckling, kalkon, fisk samt till viss del också i skaldjur."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemjärn

Dvs vi/du kanske skall skilja på lite olika saker.. en grej du redan konstaterat är att kyckling går bra.. fortsätt med det, trotts sitt innehåll av hemjärn.. det är viktigt att må bra oxå.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemokromatos

Gikt är en annan grej, inte direkt kopplat till ferritinhalter.

"Studies in the early 2000s found that other dietary factors are not relevant.[15][17] Specifically, moderate consumption of purine-rich vegetables (e.g., beans, peas, lentils, and spinach) are not associated with gout.[18] Neither is total consumption of protein.[17][18] Alcohol consumption is strongly associated with increased risk, with wine presenting somewhat less of a risk than beer or spirits.[18][19]

The consumption of coffee, vitamin C, and dairy products, as well as physical fitness, appear to decrease the risk.[20][21][22][23] This is believed to be partly due to their effect in reducing insulin resistance."

https://en.wikipedia.org/wiki/Gout

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-13 at 23:45, Skärfläcka sade:

Jag har förstått att man bör undvika purin om man har gikt. 

https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/levnadsvanor/patientinformation/kost-och-naring/purininnehall-i-mat/

Mat som innehåller mycket purin

 • Alla slags typer av kött inklusive inälvsmat. Fisk och skaldjur.
 • Köttbuljong.
 • Jäst och jästextrakt.
 • Öl och andra alkoholhaltiga drycker.
 • Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp. Ny forskning tyder på att risken att äta grönsaker och baljväxter med mycket purin är mindre än man tidigare trott.

Sojaprodukter är ju en böna/baljväxt och bör undvikas i ditt fall. 

Quorn är svampmycel och du bör också undvika svamp. 

Från matkalkyl kan du få en uppfattning om vilka järnrika livsmedel du bör undvika http://matkalkyl.se/naringsamnen55.php 

Se också tråden om höga ferritinvärden. 

Lycka till! 

Ja, så är det men jag känner mer av problemet när jag äter röd kött.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 09:22, Katerina sade:

OK, har jag uppfattat det rätt att problemet ligger i ett förhöjt S-Ferritin värde? Jag hittar inte "feritenin" någonstans. Vad det mycket förhöjt? Handlar det bara om en mätning eller har det varit förhöjt under lång tid? Innan du helt lägger om kosten skulle det kanske vara en bra ide att forska lite mer i vad som kan orsaka det så att man åtgärdar rätt saker och hittar den bakomliggande orsaken. Att bara hoppa på symptomen och tro att det är köttet som är problemet kan leda dig fel och skapa andra obalanser i din kropp. 
Följande hittade jag på https://hypotyreos.info/behandling/viktigt-om-jarn/: "Tvärtemot kan S-Ferritin öka vid t ex akuta infektioner, feber, kroniska inflammationer och leverskada. Detta kan leda till svårigheter att värdera S-Ferritin vid samtidig inflammation. Då kan transferrin, transferrinreceptornivå och transferrinmättnad vara av betydelse". 

Att ha kronisk inflammation i kroppen har blivit mycket vanligt nu för tiden. Som HelgeK skriver så kan just "Sockerhaltiga fruktdrycker eller sötat mineralvatten verkar öka risken för giktanfall." Dessa drycker bidrar också till att man får kronisk inflammation i kroppen.

En annan väg att gå om du är mycket orolig över detta är att kontakta en läkare som sysslar med funktionsmedicin, beskriva alla dina symptom och göra mera omfattande tester för att kunna se på helheten. Att stirra på bara ett värde kan vara mycket vilseledande menar jag.

Jag har haft förhöjd ferritin i flera år. Man tar tester regelbundet.  Läkaten rekommenderade blodgivning men på grund av andra problem kan jag inye lämna blodet.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 09:48, SGK sade:

Jag läste ditt första inlägg igen, och insåg att ovanstående är orsaken till dina funderingar.

Om man har målet att gå ned i vikt snabbt är nog inte LCHF eller ketogen kost den bästa. Sen beror det naturligtvis på vad man menar med snabbt. Det bästa med (strikt) LCHF tycker jag är att man kan äta mycket hälsosamt, vilket för många leder till bättre hälsa, färre kroppsliga besvär och ett allmänt bättre välbefinnande. För personer med stor övervikt leder det nästan alltid till viktnedgång också.

Att gå ned i vikt snabbt kan vara bedrägligt i längden, svårt att hålla, och bidra till lös hud och annat. En annan viktig faktor är vilken utgångsvikt man har. Det brukar vara enklare att tappa i vikt om utgångsläget är stor övervikt än om man bara "behöver" tappa några få kilo.

Du får säkert råd här som kan slå in öppna dörrar för dig eller vara felaktiga för just din situation. Ju mer fakta man har om frågeställaren, desto enklare är det att ge relevanta råd.

Lycka till med din Jag behöver gå  ner ca 10 kg. Med snabbt menar jag ca 2-3 månader. Sen äter jag ganska nyttig mat. Men tyvärr har inte kunnat gå när i vikt.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 11:47, Skärfläcka sade:

@HelgeK 

Nix, jag har bara försökt ge ett svar på den ursprungliga frågan om sojafärs eller quorn är bra alternativ som proteinkällor om man har problem med gikt och vill äta LCHF. Det tycks det inte vara. 

Om jag propagerar för något så är det vidsynthet och eftertanke. 

 

Så nästan åt jag innan lchf dieten. Har inte druckit sockerhaltiga drycker på 40 år!

 

Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 15:58, Erik 2 sade:

Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater.

Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. 

Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley

Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. 

Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF.

[Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?]

http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php

http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php

http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php

http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php

http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php

 

Tack för ditt svar Erik. Det bästa jag har fått på min fråga!

 

 

Edited by Krystyna Moustafa
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 15:58, Erik 2 sade:

Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater.

Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. 

Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley

Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. 

Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF.

[Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?]

http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php

http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php

http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php

http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php

http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php

 

Hög ferritin värde och så Gikt.

Link to comment
Share on other sites

Ett trick för att minska upptaget av järn är att äta antinutrienter - men det är inte bra ur andra synvinklar. https://www.halsasomlivsstil.com/antinutrienter-i-mat-behover-jag-bry-mig-html/

Vad gäller gikt är en mer modern teori att det inte alls är purinrikt kött som är problemet utan fruktos och alkohol. https://paleoleap.com/gout-forget-purines-skip-sugar/

Högt järn lär dock vara en del i spelet har jag läst -  tror problemet var att det blev för lite koppar. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2018-03-14 at 22:38, Krystyna Moustafa sade:

Det var intressant läsning, men det stämmer inte i mitt fall. Ja dricker inte juice eller läsk och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling,  så får ja mer ond. 

Exakt vilket kött (och i vilken form) ger dig problem? 

Får du problem av färskt oprocessat nöt- och lammkött som är uppfött på bete och ensilage? Vild fisk, vilda skaldjur, skogsvilt? 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade:

Ja, den kan jag, men jag tycker om dem vegetariska alternativen och därför ville också ha möjlighet att äta av dem.

Variera med dem då! ^_^ Personligen väljer jag bort dem av skäl jag nämnde tidigare i tråden men du är inte jag och du ska naturligtvis göra val som är rätt för dig. Om du gillar dem tycker jag du ska äta dem ibland. Själv älskar jag prosciutto crudo och parmaskinka och äter det ibland fast jag inte vet om köttet kommer från en glad gris.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...