Krystyna Moustafa Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Hej. Jag är ny här på forum och behöver lite hjälp. Än så länge har jag lite svårt att hitta all information jag behöver och därför behöver jag är hjälp. Jag undrar om vegetarisk protein som quorn, sojafärs och annat är ok i extrem låg kolhydrat diet då jag vill undvika kött av hälsoskäl. Sen undrar jag hur är det med olika bönor, är dem ok i LCHF. Jag vill följa ketogen diet för att snabbt gå i vikt. Tack för hjälpen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post MariaF Posted March 13, 2018 Popular Post Share Posted March 13, 2018 Hej och välkommen, Krystyna! I det här forumet pratar vi ofta om att man bör äta kött (från djur som haft det bra) men undvika quorn, soja osv av hälsoskäl men det är ett val som är upp till var och en. De som äter vegetarisk LCHF äter ofta den typen av produkter för att öka på proteinet. Ofta är vegoprodukterna kraftigt processade och därför lite tveksamma men nån gång ibland så. Äter du mejeri och ost (eller ägg/fisk) så klarar du dig väldigt bra ändå. Det som kan vara intressant att fundera över är legymernas innehåll av lektiner, fytoöstrogener och att 90% av världens soja är genmanipulerad. Just med tanke på hälsan alltså. Många äter bönor trots det lite högre kolhydratinnehållet för att komma åt den resistenta stärkelsen. Titta bland recepten och menyerna här på Kostdoktorn så hittar du en hel del vegetariska recept. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Hej Krystyna, Och välkommen till forumet. Det finns mycket att säga om de här "ersättningsprodukterna", som quorn och sojafärs och MariaF tar upp flera. Bönor har mycket kolhydrater jämfört med protein, så det kan vara en stor nackdel, men många LCHF:are har hakat på böntrenden nu. Annars håller jag med MariaF att du gärna ska äta exempelvis ägg, som är ett bra livsmedel om man inte är allergisk. Andra aspekter på protein från växtriket är att biotillgängligheten inte är så bra som när det gäller animaliskt protein. Det är ungefär 1/3 när man jämför nötkött och vita bönor. En nyfiken fråga, på vilket sätt påverkar köttet din hälsa? Gäller det även fisk? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Kostdoktorns vegetariska recept kanske kan ge tips på hur du kan äta: https://www.dietdoctor.com/se/medlem/veckomenyer/vegetariska-veckomenyer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Katerina Posted March 13, 2018 Popular Post Share Posted March 13, 2018 Jag kan mycket väl förstå att man äter vegetariskt av moraliska, sociala, religiösa skäl. Men av hälsoskäl?? Jag tycker att man naturligtvis är i sin fulla rätt att välja vegetarisk mat om man tycker att det är bättre av någon av de skälen jag har nämnt ovan. Men det här med hälsoskäl blir det så mycket knepigare. Här på forumet pratar vi mycket om att våra kroppar är bäst anpassade till att ta upp näring från oprocessad mat så som kött, fisk, fågel, grönsaker, smör, lite nötter, bär osv, helst utan färgämnen, konsistensmedel, utfyllnadsmedel, konserveringsmedel och andra härliga kemiska tillsatser. Hur våra kroppar påverkas av högrocessade livsmedel som quorn vet nog ingen med säkerhet idag eftersom quorn har inte funnits speciellt länge. Att den skulle vara hälsosammare än riktigt kött är det högst tveksamt. Frågan som ska ställas om quorn - innehåller den rätt näring som kroppen kan ta upp på ett bra sätt? Innehåller den rester av ämnen som används för att framställa quorn som kan störa kroppens biokemiska maskineri? Om vi nu tar bort kött, fisk och fågel och annan mat från djurriket återstår grönsaker, bönor, ris, rotfrukter. Tyvärr hittar jag helt enkelt inte bevisen för att en diet baserat bara på vegetabilier skulle leda till en bättre hälsa. (Quorn är ju baserat på vegetabilier.) Det leder snarare till en hel del bristtillstånd så som B12-brist, Omega 3-brist, hemjärn-brist, D3-vitamin finns inte i växtriket, brist av A-vitamin. DHA som vi behöver för hjärnans optimala funktion finns inte heller i växtriket osv. Vissa vitaminer, mineraler och fettsyror finns helt enkelt inte i växtriket utan vi behöver djur som kan ta upp det från växterna och omvandla det till en form som vi människor kan ta upp lättare - biotillgänglig form. I växtbaserat föda får man D2 och inte D3, man får järn men inte hemjärn, man får A-vitamin-ekvivalenter och sedan får man kanske kroppen att omvandla dessa till den formen kroppen behöver. Men det finns inga garantier att man får den rätta formen i tillräckliga mängder. Så är det också med proteiner. Proteiner finns i växtriket men inte i en fullvärdig form, enkel för kroppen att ta upp. Dvs man måste få in dessa växtproteiner från rätt källor i rätt mix och mängd och förlita sig på att kroppen bygger den formen av protein den egentligen behöver. Men om kroppen är upptagen av annat såsom bekämpa en låggradig inflammation orsakad av förhöjd glukos och insulinresistens så kanske det inte hinns med syntesen av de nödvändiga vitaminerna och proteinerna. Allt detta får mig att tänka på att äta vegetariskt för hälsans skull är en heltidssysselsättning och kräver djupgående studier. Man kan säkert äta lite quorn någon gång ibland. Förhoppningsvis innehåller inte den för mycket rester från produktionsprocessen. Men göra det för hälsans skull? Högst tveksamt! Det är mycket bättre att kolla runt i grannskapet och hitta en bonde som har får. Får betar ofta ute, dvs äter sin artegna föda, får vistas i solen och friska luften vilket leder till att deras kött blir hälsosammare för oss att äta. 6 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 55 minuter sedan, Katerina sade: Jag kan mycket väl förstå att man äter vegetariskt av moraliska, sociala, religiösa skäl. Men av hälsoskäl?? Jo, det kan finnas hälsoskäl till att inte äta kött. Det finns t.ex. många med reumatiska sjukdomar som upplever att de mår bättre om de avstår rött kött. Det finns också personer som är allergiska mot rött kött även om det är vanligare att man är allergisk mot fisk- och skaldjurskött. Dessutom finns det en del som behöver en proteinbegränsad diet. Att äta kött är för de allra flesta det enklaste sättet att få i sig de näringsämnen som man behöver men det är inte detsamma som att det är det hälsosammaste sättet för alla att äta. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 13, 2018 Author Share Posted March 13, 2018 Ja, av hälsoskäl. Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn. Dessutom har jak gikt och köttet förvärrar det. Så det fins hälsoskäl att inte äta för mycket kött. Ja äter nyttig i övrigt, ekologisk och det fins ekologiska proteiner gjorda på både soja och quorn. Min fråga var hur, påverkar detta protein viktnedgång. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted March 13, 2018 Share Posted March 13, 2018 Jag har förstått att man bör undvika purin om man har gikt. https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/levnadsvanor/patientinformation/kost-och-naring/purininnehall-i-mat/ Mat som innehåller mycket purin Alla slags typer av kött inklusive inälvsmat. Fisk och skaldjur. Köttbuljong. Jäst och jästextrakt. Öl och andra alkoholhaltiga drycker. Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp. Ny forskning tyder på att risken att äta grönsaker och baljväxter med mycket purin är mindre än man tidigare trott. Sojaprodukter är ju en böna/baljväxt och bör undvikas i ditt fall. Quorn är svampmycel och du bör också undvika svamp. Från matkalkyl kan du få en uppfattning om vilka järnrika livsmedel du bör undvika http://matkalkyl.se/naringsamnen55.php Se också tråden om höga ferritinvärden. Lycka till! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 OK, har jag uppfattat det rätt att problemet ligger i ett förhöjt S-Ferritin värde? Jag hittar inte "feritenin" någonstans. Vad det mycket förhöjt? Handlar det bara om en mätning eller har det varit förhöjt under lång tid? Innan du helt lägger om kosten skulle det kanske vara en bra ide att forska lite mer i vad som kan orsaka det så att man åtgärdar rätt saker och hittar den bakomliggande orsaken. Att bara hoppa på symptomen och tro att det är köttet som är problemet kan leda dig fel och skapa andra obalanser i din kropp. Följande hittade jag på https://hypotyreos.info/behandling/viktigt-om-jarn/: "Tvärtemot kan S-Ferritin öka vid t ex akuta infektioner, feber, kroniska inflammationer och leverskada. Detta kan leda till svårigheter att värdera S-Ferritin vid samtidig inflammation. Då kan transferrin, transferrinreceptornivå och transferrinmättnad vara av betydelse". Att ha kronisk inflammation i kroppen har blivit mycket vanligt nu för tiden. Som HelgeK skriver så kan just "Sockerhaltiga fruktdrycker eller sötat mineralvatten verkar öka risken för giktanfall." Dessa drycker bidrar också till att man får kronisk inflammation i kroppen. En annan väg att gå om du är mycket orolig över detta är att kontakta en läkare som sysslar med funktionsmedicin, beskriva alla dina symptom och göra mera omfattande tester för att kunna se på helheten. Att stirra på bara ett värde kan vara mycket vilseledande menar jag. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 22 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade: Jag vill följa ketogen diet för att snabbt gå i vikt. Jag läste ditt första inlägg igen, och insåg att ovanstående är orsaken till dina funderingar. Om man har målet att gå ned i vikt snabbt är nog inte LCHF eller ketogen kost den bästa. Sen beror det naturligtvis på vad man menar med snabbt. Det bästa med (strikt) LCHF tycker jag är att man kan äta mycket hälsosamt, vilket för många leder till bättre hälsa, färre kroppsliga besvär och ett allmänt bättre välbefinnande. För personer med stor övervikt leder det nästan alltid till viktnedgång också. Att gå ned i vikt snabbt kan vara bedrägligt i längden, svårt att hålla, och bidra till lös hud och annat. En annan viktig faktor är vilken utgångsvikt man har. Det brukar vara enklare att tappa i vikt om utgångsläget är stor övervikt än om man bara "behöver" tappa några få kilo. Du får säkert råd här som kan slå in öppna dörrar för dig eller vara felaktiga för just din situation. Ju mer fakta man har om frågeställaren, desto enklare är det att ge relevanta råd. Lycka till med din situation! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 14, 2018 Author Share Posted March 14, 2018 Jak har ställt en enkel fråga. Allt vad jak får i svar är långa utlägg om var jak ber göra och inte göra. Om ja inte viste det så skulle jak har frågat just om det. Varför kan man inte bara svara på frågan? Nu har ja läst på det och vet mer just om vegetarisk protein och LCHF. Tack alla som har svarat. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 - Gikt är en följd av att man lider av det metabola syndromet - det är förmodligen allra effektivast att äta enl lchf för att bli av med gikt. - Jag fick tidigare giktattacker i fötternas stortåleder. Efter att jag börjat äta ganska strikt lchf har jag inga gikt-utbrott längre. - Man kan lida av det metabola syndromet utan att man är särskilt överviktig. Eftersom du har problem också med hög ferritinnivå så tyder det på en pågående inflammation. Det finns förmodligen inget enkelt svar på din fråga. - Du behöver äta så att du minskar inflammationen i kroppen. Det räcker alltså inte att plocka bort vanligt kött som du kanske tror. Det är många här som försöker förklara för dig att du bör börja med ketogen kost för att bli bättre. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 20 minuter sedan, kickilotta sade: Jag fick tidigare giktattacker i fötternas stortåleder. Det kallades förr för portvinstå och förklarades med vällevnad (läs överdrivet kolhydratintag ). Även jag slipper numera detta besvär. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 2 timmar sedan, HelgeK sade: Är det så att du främst propagerar för en vegansk agenda? @HelgeK Nix, jag har bara försökt ge ett svar på den ursprungliga frågan om sojafärs eller quorn är bra alternativ som proteinkällor om man har problem med gikt och vill äta LCHF. Det tycks det inte vara. Om jag propagerar för något så är det vidsynthet och eftertanke. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 1 timme sedan, Krystyna Moustafa sade: Jak har ställt en enkel fråga. Allt vad jak får i svar är långa utlägg om var jak ber göra och inte göra. Om ja inte viste det så skulle jak har frågat just om det. Varför kan man inte bara svara på frågan? Du har rätt, vi är dåliga på att bara svara på frågan. Det är nog lite mänskligt, fenomenet dyker upp i alla forum, oavsett ämne. Kanske är det för att det är lite svårt att svara på eftersom så många faktorer påverkar? 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater. Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF. [Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?] http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 @Erik 2 Det här är rätt forum. Du har svaret på din undran längre upp i tråden. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 20 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade: Ja, av hälsoskäl. Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn. Dessutom har jak gikt och köttet förvärrar det. Så det fins hälsoskäl att inte äta för mycket kött. Ja äter nyttig i övrigt, ekologisk och det fins ekologiska proteiner gjorda på både soja och quorn. Min fråga var hur, påverkar detta protein viktnedgång. https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemokromatos https://sv.wikipedia.org/wiki/Gikt https://veglchf.wordpress.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 14, 2018 Author Share Posted March 14, 2018 Det var intressant läsning, men det stämmer inte i mitt fall. Ja dricker inte juice eller läsk och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling, så får ja mer ond. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 6 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade: ... och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling, så får ja mer ond. Kyckling är jättebra protein! Fisk också. Det blir lite enklare också för då behöver du inte fundera över innehållet i quorn eller sojaprodukter för att klara proteinbehovet utan ta det ibland bara om du vill variera dig. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 On 3/13/2018 at 10:35 PM, Krystyna Moustafa said: Ja, av hälsoskäl. Ja har för mycket feritenin, och köttet innehåller mycket järn. Det kanske också står i tråden men då blir det en gång till. Ett bra sätt att få ner höga järnvärden är att bli blodgivare. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 On 2018-03-14 at 22:38, Krystyna Moustafa sade: Det var intressant läsning, men det stämmer inte i mitt fall. Ja dricker inte juice eller läsk och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling, så får ja mer ond. Fortsätt då med kyckling och eventuellt oxå med fisk/skaldjur! De är bra livsmedel, goda näringskällor hur som helst. Iallafall så kan vi lite konstatera att allt inte handlar om järn. "Hemjärn utgör ungefär hälften av järninnehållet i kött och blodmat, medan den andra typen, icke-hemjärn, utgör allt järn i vegetabilisk föda. Kroppen kan ta upp 25 procent av mängden hemjärn, och 5–10 procent av mängden av den andra typen järn, icke-hemjärn. Hemjärn är bundet till hemoglobiner och myoglobiner. Det finns i rött kött, inälvsmat, kyckling, kalkon, fisk samt till viss del också i skaldjur." https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemjärn Dvs vi/du kanske skall skilja på lite olika saker.. en grej du redan konstaterat är att kyckling går bra.. fortsätt med det, trotts sitt innehåll av hemjärn.. det är viktigt att må bra oxå. https://sv.wikipedia.org/wiki/Hemokromatos Gikt är en annan grej, inte direkt kopplat till ferritinhalter. "Studies in the early 2000s found that other dietary factors are not relevant.[15][17] Specifically, moderate consumption of purine-rich vegetables (e.g., beans, peas, lentils, and spinach) are not associated with gout.[18] Neither is total consumption of protein.[17][18] Alcohol consumption is strongly associated with increased risk, with wine presenting somewhat less of a risk than beer or spirits.[18][19] The consumption of coffee, vitamin C, and dairy products, as well as physical fitness, appear to decrease the risk.[20][21][22][23] This is believed to be partly due to their effect in reducing insulin resistance." https://en.wikipedia.org/wiki/Gout 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 Jag vet att ferritin och gikt är två olika saker men maten påverkar bägge. Jag har en hel del kunskap om dem bägge. Tack för ditt svar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-13 at 23:45, Skärfläcka sade: Jag har förstått att man bör undvika purin om man har gikt. https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/levnadsvanor/patientinformation/kost-och-naring/purininnehall-i-mat/ Mat som innehåller mycket purin Alla slags typer av kött inklusive inälvsmat. Fisk och skaldjur. Köttbuljong. Jäst och jästextrakt. Öl och andra alkoholhaltiga drycker. Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp. Ny forskning tyder på att risken att äta grönsaker och baljväxter med mycket purin är mindre än man tidigare trott. Sojaprodukter är ju en böna/baljväxt och bör undvikas i ditt fall. Quorn är svampmycel och du bör också undvika svamp. Från matkalkyl kan du få en uppfattning om vilka järnrika livsmedel du bör undvika http://matkalkyl.se/naringsamnen55.php Se också tråden om höga ferritinvärden. Lycka till! Ja, så är det men jag känner mer av problemet när jag äter röd kött. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-14 at 09:22, Katerina sade: OK, har jag uppfattat det rätt att problemet ligger i ett förhöjt S-Ferritin värde? Jag hittar inte "feritenin" någonstans. Vad det mycket förhöjt? Handlar det bara om en mätning eller har det varit förhöjt under lång tid? Innan du helt lägger om kosten skulle det kanske vara en bra ide att forska lite mer i vad som kan orsaka det så att man åtgärdar rätt saker och hittar den bakomliggande orsaken. Att bara hoppa på symptomen och tro att det är köttet som är problemet kan leda dig fel och skapa andra obalanser i din kropp. Följande hittade jag på https://hypotyreos.info/behandling/viktigt-om-jarn/: "Tvärtemot kan S-Ferritin öka vid t ex akuta infektioner, feber, kroniska inflammationer och leverskada. Detta kan leda till svårigheter att värdera S-Ferritin vid samtidig inflammation. Då kan transferrin, transferrinreceptornivå och transferrinmättnad vara av betydelse". Att ha kronisk inflammation i kroppen har blivit mycket vanligt nu för tiden. Som HelgeK skriver så kan just "Sockerhaltiga fruktdrycker eller sötat mineralvatten verkar öka risken för giktanfall." Dessa drycker bidrar också till att man får kronisk inflammation i kroppen. En annan väg att gå om du är mycket orolig över detta är att kontakta en läkare som sysslar med funktionsmedicin, beskriva alla dina symptom och göra mera omfattande tester för att kunna se på helheten. Att stirra på bara ett värde kan vara mycket vilseledande menar jag. Jag har haft förhöjd ferritin i flera år. Man tar tester regelbundet. Läkaten rekommenderade blodgivning men på grund av andra problem kan jag inye lämna blodet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-14 at 09:48, SGK sade: Jag läste ditt första inlägg igen, och insåg att ovanstående är orsaken till dina funderingar. Om man har målet att gå ned i vikt snabbt är nog inte LCHF eller ketogen kost den bästa. Sen beror det naturligtvis på vad man menar med snabbt. Det bästa med (strikt) LCHF tycker jag är att man kan äta mycket hälsosamt, vilket för många leder till bättre hälsa, färre kroppsliga besvär och ett allmänt bättre välbefinnande. För personer med stor övervikt leder det nästan alltid till viktnedgång också. Att gå ned i vikt snabbt kan vara bedrägligt i längden, svårt att hålla, och bidra till lös hud och annat. En annan viktig faktor är vilken utgångsvikt man har. Det brukar vara enklare att tappa i vikt om utgångsläget är stor övervikt än om man bara "behöver" tappa några få kilo. Du får säkert råd här som kan slå in öppna dörrar för dig eller vara felaktiga för just din situation. Ju mer fakta man har om frågeställaren, desto enklare är det att ge relevanta råd. Lycka till med din Jag behöver gå ner ca 10 kg. Med snabbt menar jag ca 2-3 månader. Sen äter jag ganska nyttig mat. Men tyvärr har inte kunnat gå när i vikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 Jag har länge ätit lite kött och modde ganska bra, men på strikt lchf dieten äter man ganska mycket kött jämfört med det jag åt innan. Det är det jag ville undvika. Dessutom saknar jag frukt. Nu är det en hel vecka har jag inte ätit frukt och den saknar jag jätte mycket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-14 at 11:47, Skärfläcka sade: @HelgeK Nix, jag har bara försökt ge ett svar på den ursprungliga frågan om sojafärs eller quorn är bra alternativ som proteinkällor om man har problem med gikt och vill äta LCHF. Det tycks det inte vara. Om jag propagerar för något så är det vidsynthet och eftertanke. Så nästan åt jag innan lchf dieten. Har inte druckit sockerhaltiga drycker på 40 år! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 (edited) On 2018-03-14 at 15:58, Erik 2 sade: Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater. Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF. [Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?] http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php Tack för ditt svar Erik. Det bästa jag har fått på min fråga! Edited March 18, 2018 by Krystyna Moustafa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-16 at 14:31, Erik 2 sade: Det kanske också står i tråden men då blir det en gång till. Ett bra sätt att få ner höga järnvärden är att bli blodgivare. Jag har skrivit innan att tyvärr, jag kan inte det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 18, 2018 Author Share Posted March 18, 2018 On 2018-03-14 at 15:58, Erik 2 sade: Detta är nog fel forum att få svar på frågan. Här är vi mer intresserade av fett och att undvika kolhydrater. Tyvärr är det väldigt svårt att undvika kolhydrater på en vegetarisk diet man måste noga välja de växter man äter och om man äter vegetariskt och vill ha fullvärdigt protein i tillräcklig mängd blir det väldigt väldigt svårt att undvika kolhydrater för de växter som har gott om protein har också gott om kolhydrater. Av länkarna nedan kan man se vad olika saker innehåller. Jag noterar att quorn innehåller 5% kolhydrat, 13,7% protein, 73% vatten. Inte jättemycket kolhydrat. Bönor är en annan sak men om man äter bönor med förstånd och rätt tillagade är den del av kolhydratern resistent stärkelse som är bra för tarmfloran. Ett annat "problem" (inte jättestort) med protein i vegetabilier är att man måste kombinera olika växter för att få ihop till ett komplett protein dvs alla aminosyror inklusive de essentiella. Till exempel är det i många kulturer vanligt att man kombinerar bönor med ris och färsk majs med möglig majs. Se till exempel Molsley på SVT Vetenskap han tar upp detta. https://www.svtplay.se/mat-med-mosley Nästa "problem" är att man måste äta ganska mycket av de proteingrönsaker man väljer för att få i sig tillräckligt mycket protein - för det är svårare för kroppen att ta upp växtprotein (en del kommer att åka ut utan att tas upp - man måste äta mer protein än exakt det man vill ta upp) och för att det blir ganska stor volym av växter man ska äta för att få i sig rätt mängd ... mycket tuggande blir det och det blir mycket kolhydrater. Om du själv med hjälp av listor och verktyg hittar fullvärdigt växtprotein och kommer fram till att du kommer klara en låg kolhydratnivå så är det väl bara att prova sig fram. KOstdoktorn har som sagt menyer för vegetarisk LCHF. [Jag är ändå nyfiken på varför du mår dåligt av kött ...?] http://matkalkyl.se/se-quornsvampproteinfarsbitarfil.php http://matkalkyl.se/se-sojakorv.p://matkalkyl.se/se-tofusojabonsost.php http://matkalkyl.se/se-vegetariskfarssojaproteinfryst.php http://matkalkyl.se/se-brunabonorkokta.php http://matkalkyl.se/se-storavitabonorkonserv.php Hög ferritin värde och så Gikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Ett trick för att minska upptaget av järn är att äta antinutrienter - men det är inte bra ur andra synvinklar. https://www.halsasomlivsstil.com/antinutrienter-i-mat-behover-jag-bry-mig-html/ Vad gäller gikt är en mer modern teori att det inte alls är purinrikt kött som är problemet utan fruktos och alkohol. https://paleoleap.com/gout-forget-purines-skip-sugar/ Högt järn lär dock vara en del i spelet har jag läst - tror problemet var att det blev för lite koppar. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 On 2018-03-14 at 22:38, Krystyna Moustafa sade: Det var intressant läsning, men det stämmer inte i mitt fall. Ja dricker inte juice eller läsk och så själv märker jak att efter jak har ätit kött, utom kyckling, så får ja mer ond. Exakt vilket kött (och i vilken form) ger dig problem? Får du problem av färskt oprocessat nöt- och lammkött som är uppfött på bete och ensilage? Vild fisk, vilda skaldjur, skogsvilt? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 21, 2018 Author Share Posted March 21, 2018 53 minuter sedan, Xiro sade: Exakt vilket kött (och i vilken form) ger dig problem? Får du problem av färskt oprocessat nöt- och lammkött som är uppfött på bete och ensilage? Vild fisk, vilda skaldjur, skogsvilt? Allt röd kött. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 22, 2018 Share Posted March 22, 2018 7 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade: Allt röd kött. Men då låter det som att du kan få animaliskt protein från fisk, kyckling, skaldjur och ägg. Toppen! 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystyna Moustafa Posted March 24, 2018 Author Share Posted March 24, 2018 On 2018-03-22 at 07:08, iAnna sade: Men då låter det som att du kan få animaliskt protein från fisk, kyckling, skaldjur och ägg. Toppen! Ja, den kan jag, men jag tycker om dem vegetariska alternativen och därför ville också ha möjlighet att äta av dem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted March 24, 2018 Share Posted March 24, 2018 2 timmar sedan, Krystyna Moustafa sade: Ja, den kan jag, men jag tycker om dem vegetariska alternativen och därför ville också ha möjlighet att äta av dem. Variera med dem då! Personligen väljer jag bort dem av skäl jag nämnde tidigare i tråden men du är inte jag och du ska naturligtvis göra val som är rätt för dig. Om du gillar dem tycker jag du ska äta dem ibland. Själv älskar jag prosciutto crudo och parmaskinka och äter det ibland fast jag inte vet om köttet kommer från en glad gris. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.