Jump to content

”Jag mår toppen”


Recommended Posts

dwight-vasel-6595

Deborah

Efter ett läkarbesök fick Deborah veta att hennes kolesterolvärden inte var bra. Hon hade dessutom 14 kilos övervikt och led av en handikappande värk i benen. Hon fick rådet att börja medicinera och äta fettsnål kost.

När hon började göra efterforskningar kring sina hälsoproblem hamnade hon på Diet Doctor. Hon läste på och var snart övertygad om att ketogen kost var vägen att gå. Hon kontaktade sin läkare och berättade att om saker och ting inte hade förbättrats efter ett halvår skulle hon följa läkarens rekommendationer. Det här är vad som hände:

Mejlet, översatt från engelska

Tack, dr Eenfeldt!

För ett halvår sedan var jag på min årliga hälsokontroll på läkarmottagningen jag gått till i 20 år. Jag hade problem med knäna och hade 14 kilos övervikt, vilket bekräftades av BMI. Mitt totalkolesterol låg på 7,3, mitt ”dåliga” kolesterol var högt, mitt ”goda” kolesterol och triglycerider kunde varit bättre, men mitt beräknade VLDL var OK.

Mina onda knän fick diagnosen ”osteoartros” att läggas till listan över andra hälsoproblem. För mitt förhöjda kolesterol rekommenderade läkaren träning och fettsnål kost, något jag fått höra upprepade gånger i två decennier.

”Fint,” tänkte jag. ”Men mina onda knän är det som stör mig mest. Det begränsar inte bara min rörelseförmåga, det begränsar mina dagliga aktiviteter. Och du, som vet att jag inte är redo för kirurgi, har sagt till mig att ‘leva med det'”.

Jag vet att varje kilo övervikt utgör fyra kilos tryck på knäna. Det kändes som om min första insats när det gällde mina smärtande knän var att gå ner i vikt. Ungefär en vecka efter att jag träffat min läkare snubblade jag över Diet Doctor. Jag läste om de vetenskapliga studierna som stödde LCHF, på sidan och i medicinska tidskrifter. Jag mejlade min läkare och upprepade att det som bekymrade mig mest var min begränsade rörlighet på grund av smärtan i knäna. Jag berättade om min plan: ”Jag kommer att äta LCHF i ett halvår och sedan kontrollera mina blodfetter igen. Om jag går ner i vikt och mina knän blir bättre, men blodfetterna sämre, börjar jag med statiner.” Hennes svar: ”Nå, det var ett intressant förhållningssätt.”

Efter ett halvår med LCHF, som förmodligen inte är ketogen hela tiden, har jag gått ner 13 kilo.
Efter ett halvår med LCHF, som förmodligen inte är ketogen hela tiden, har jag gått ner 13 kilo. Mitt BMI är normalt. Jag är 15 cm smalare runt midjan och jag har gått ner fyra storlekar i byxor. Det viktigaste är att mina knän är mycket, mycket bättre. Jag kontrollerade mina blodfetter vid en gratis provtagning som erbjöds av ett apotek i närheten: Mitt totalkolesterol, triglycerider och ”dåliga” kolesterol hade alla gått NER jämfört med för ett halvår sedan. Mitt ”goda” kolesterol hade gått UPP. Jag mår toppen och mitt ”intressanta förhållningssätt” är rättfärdigat.

För mig har LCHF varit lätt. Jag visste att jag inte skulle klara av att räkna kolhydrater efter decennier av noggrann kaloriräkning, till och från, som den typen av bantning innebär. Jag studerade de visuella guiderna på Diet Doctor och läste rekommmendationerna och jag kortade ner dem till en plan som var lätt att komma ihåg: 1) Inget socker 2) ingenting vitt utom kött, fisk, ägg, ost, vispgrädde och smör (OK, smör är gult, men nära nog); 3) inga rotfrukter; 4) inga bönor; 5) ingen frukt, men bär utan socker. Jag tycker inte om artificiella sötningsmedel, jag klarar mig utan alla former av sötning.

Choklad var min största utmaning, men jag lärde migg att tycka om Lindts chokladkakor, 90%. I chokladrecepten på Diet Doctor (chokladfondant med vispgrädde är min favorit), kombinerar jag lika delar av Lindts 90-procentiga och Bakers osötade choklad. Om jag är sugen på choklad eller behöver tt psykologiskt avsteg från LCHF, unnar jag mig en enda ruta 90-procentig choklad.

Jag tycker om kaffe, jag får varken halsbränna eller hjärtklappning och jag har möjligheten att sova länge och dricka många koppar på morgonen. Istället för frukost njuter jag av två eller tre koppar kaffe med vispgrädde medan jag kollar mejl, sociala medier, planerar min dag, gör hushållsarbete osv. Vid 10 eller 11-tiden är jag hungrig nog att äta och då äter jag ”brunch”; ägg och bacon eller rökt lax eller skinka och mozzarellaost med avokado ooch kanske lite skivad tomat. Vid det laget är jag inte sugen på kaffe längre, jag dricker vatten (stilla eller med bubblor) eller ett glas osötad kokosmjölk. Jag är sedan inte hungrig förrän till middagen, som jag lagar efter recept från Diet Doctor eller också gör jag en LCHF-variant av någon av våra familjefavoriter.

Att äta ute är ganska enkelt: jag beställer grillat kött eller fisk och dubbelt upp av grönsaker istället för stärkelsen som erbjuds. Om det enda valet är hamburgare ber jag om en utan bröd eller också tar jag bort brödet innan jag äter. I början behövde jag be om att de tog bort brödet på bordet, men nu struntar jag bara i det. Jag brukar också äta ett litet mellanmål utan kolhydrater innan jag går ut så att brödet är mindre lockande. Jag har aldrig varit mycket för att äta på kvällen, men jag njuter av ett glas vitt vin eller två på kvällen. På senare tid har jag inte gjort det så ofta, (jag har insett att jag känner av nackdelarna mer numera, dessutom mycket snabbare) och dricker hellre bubbelvatten eller hemmagjord äggtoddy (ägg, vipsgrädde, vatten och inget socker eller sötningsmedel alls).

Mitt nuvarande dilemma är vad jag ska göra när jag nått mina mål gällande viktnedgång och värk i knäna. Min fundering är om jag blir lite liberalare med kolhydraterna kommer jag kanske att väcka ett sug som kommer att få min hållbara LCHF-livsstil att spåra ur. Just nu planerar jag att fortsätta äta som jag har gjort det senaste halvåret och omvärderar det om jag går ner för mycket i vikt. Det skulle verkligen vara ett angenämt problem att hantera!

Tack, dr Eenfeldt och team. När kommer ni som utgör resten av läkar- och dietistkår att hoppa på tåget?

Deborah

Kommentar

Tack för att du delar med dig, Deborah – och stort grattis till dina hälsoförbättringar!

Kom igång

Vill du göra det Deborah har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Franziska Spritzler - Presentation (SD 2016)
  41:41
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor02:14Är LCHH-kost dåligt för våra tarmbakterier?
 • Är LCHF en extrem kost? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF en extrem kost? Svar på vanliga frågor06:20Är det extremt att utesluta socker och stärkelse ur kosten?

Viktnedgång

 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Cereal Killers
  Cereal Killers1:00:07
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 650 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag mår toppen” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...