Jump to content

Kolhydrater varav sockerarter???


RolleE
 Share

Recommended Posts

Hej!

Nu var jag nog borta den dagen vi pratade om kolhydrater i skolan? Men på innehållsförteckningen på matvaror kan det stå 10 g kolhydrater varav 2 g socker arter. Är inte kolhydrater socker (monosackarider bl.a.) Hur kan det vara dubbelt så mycket kolhydrater som sockerarter???

Rolle på Österlen

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

23 minuter sedan, RolleE sade:

Hej!

Nu var jag nog borta den dagen vi pratade om kolhydrater i skolan? Men på innehållsförteckningen på matvaror kan det stå 10 g kolhydrater varav 2 g socker arter. Är inte kolhydrater socker (monosackarider bl.a.) Hur kan det vara dubbelt så mycket kolhydrater som sockerarter???

Rolle på Österlen

Enligt svensk livsmedelslagstiftning så  skiljer man på mono- och di-sackarier resten är stärkelse, dvs oftast kedjor och glukos eller fruktos!

Fibrer redovisas för sig!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Socker är en kolhydrat. Kolhydrat är samlingsnamnet för allt, litet som stort, som är uppbyggt av enkla sockermolekyler (monosackarid). Gemensamt för de digesterbara kolhydraterna är att de blir socker (i huvudsak glukos) i magen. 

Detta betyder också att den allmänna uppfattningen att socker är dåligt med kolhydrater bra är helt motsägelsefull. Antingen är man för båda eller emot. 

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

13 minuter sedan, The Biochemist sade:

Socker är en kolhydrat. Kolhydrat är samlingsnamnet för allt, litet som stort, som är uppbyggt av enkla sockermolekyler (monosackarid). Gemensamt för de digesterbara kolhydraterna är att de blir socker (i huvudsak glukos) i magen. 

Detta betyder också att den allmänna uppfattningen att socker är dåligt med kolhydrater bra är helt motsägelsefull. Antingen är man för båda eller emot. 

Tack, då är jag på banan igen, då är "varav sockerarter" bara för att dölja att det bara är socker...

  • Like 4
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

39 minuter sedan, stefpahl sade:

Kolhydrater är fibrer, sockerarter och stärkelse. Det kan alltså även vara fibrer. Det är en väsentlig skillnad om de kolhydraterna man äter är fibrer eller socker.

Hur mycket är fiber och hur mycket är sackarider och hur mycket av stärkelsen är inte sackarider och hur vet man det?

 

Rolle på Österlen

  • Confused 2
Link to comment
Share on other sites

26 minuter sedan, RolleE sade:

Hur mycket är fiber och hur mycket är sackarider och hur mycket av stärkelsen är inte sackarider och hur vet man det?

 

Rolle på Österlen

Mah.. sockerarter är sockerarter, (dvs mono- och dis-ackarider) stärkelse är en annan sak, fibrer något ytterligare och det gäller även RS!

Såå, egentligen inget större fel på innehållsdeklarationerna.. frågan är bara om folk begriper skillnaden?

Dvs.. iallafall har jag för mig det så började folk inse att socker bör man undvika/minimera iallafall, och så skulle man kunna skilja ut produkter där producenten tillsatt mono och di sackarider.. till skillnad om de förekommer naturligt!

Såå om man skall vara snäll.. det brukar jag vara för det mesta, så är det oftast betydligt nyttigare om de digesterbara kolhydraterna kommer från naturliga råvaror, för då brukar det som regel oxå följa med en del näring.. samt fibrer!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jaha, då tappade jag fotfästet igen, om det står 10 g kolhydrater och varav 4 g sockerarter så finns det inte mer än 4 g monosackarider eller vad som anges i produkten för övrigt?
Är allt som är sackarider angett i innehållsförteckningen?

 Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv. (Søren Aabye Kierkegaard)

Rolle på Österlen

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Totalt är det 10g kolhydrater. Av dessa är 4 g socker. Med socker menad mono eller disackarider på en innehållsförteckning.

Fibrer ska redovisas för sig själv i Sverige. I vissa länder är det inte så. Då kan det stå 10g kolhydrater, varav 4g socker, varav 3g fiber. I ett sådant fall är det bara 7g kolhydrater kroppen kan använda. I vissa länder skriver man då NET carbs = 7g. I Sverige står det helt enkelt 7g kolhydrater och 3g fibrer  i det fallet  

Ur ett LCHF perspektiv behöver man bara bry sig om totalen av kolhydrater (inkl sockeralkoholer). Allt tas upp som socker hur som helst i kroppen. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

The Biochemist@ "Ur ett LCHF perspektiv behöver man bara bry sig om totalen av kolhydrater (inkl sockeralkoholer). Allt tas upp som socker hur som helst i kroppen."

Det trodde jag också innan de senaste inläggen ?
Så det intressanta är då om det innehåller 10 g kolhydrater, hur många gram tas upp som socker i kroppen?

 

Rolle på Österlen, där snöstormen börjar nu utanför fönstret och ska hålla på i 14-15 timmar?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

57 minuter sedan, RolleE sade:

Så det intressanta är då om det innehåller 10 g kolhydrater, hur många gram tas upp som socker i kroppen?

Min tolkning är att ALLT tas upp som socker av någon form, för dig och mig är det helt egalt.

Link to comment
Share on other sites

The Biochemist@

Tack nu är jag trygg i min kunskap igen?.............

Människorna tycks inte ha fått språket för att dölja sina tankar, utan för att dölja att de inga tankar har. (S.A.Kierkegaard)

 

Rolle på Österlen

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

7 timmar sedan, RolleE sade:

The Biochemist@

Tack nu är jag trygg i min kunskap igen?.............

Människorna tycks inte ha fått språket för att dölja sina tankar, utan för att dölja att de inga tankar har. (S.A.Kierkegaard)

 

Rolle på Österlen

Jag upprepar.. det som anges som kolhydrater i Sverige/EU är digesterbara kolhydrater, dvs di- mono- sakarider samt stärkelse, fibrer = polysackarider redovisas separat!

Oandrasidan så kan man även köpa produkter från USA och de har ett litet annat upplägg, de redovisar alla kolhydrater men använder då varav netcarbs för de som är digesterbara!

Summa summarum, sverige/EU.. kolhydrater = Netcarbs i USA på ett ungefär iallafall!

Dvs i Sverige/EU så handlar det då mer om att skilja stärkelse från sockerarter, i USA ser man mer till kalorier, dvs sk RS och lite andra fibrer kan jäsas i tjocktarmen till SCFA, som då tillför en del kalorier.. upp till cirka 5E% av vårt energibehov½!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...