Jola Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Hej! Jag har försökt göra lite research utan lycka. Jag har gått på ketogen kost i ca 2 månader och LCHF till och från (från pga sockerberoende) under 4 år. Jag mår inte helt hundra i vanliga fall, har PMDS och har det senaste året mått dåligt med trötthet, motivationslöshet som gjort att jag varit sjukskriven från jobb länge. Har därför påbörjat en ketogen diet. De senaste två dagarna har jag mått sämre, värre trötthet, känner mig svullen och sover mitt på dagen vilket jag inte gör annars. Det tycks komma i samband med träning men sitter i flera dagar efter så kan inte vara helt enbart pga fysisk ansträngning. Mätte mitt blodsocker ca 1 timma efter måltid på kvällen och det låg på 3.7. Var beredd på att det istället skulle ligga högt och att det var ett virus på G. Vet ni vad orsaken till lågt blodsocker kan vara? Kan det vara ett virus som inte bryter ut pga min kosthållning och kan detta isåfall tvärtemot vad man brukar säga skapa lågt blodsocker? Äter ca 150 g fett/ dag 10-20 g kolhydrater och 60-80 g protein. Väger 65 kg och är 1.62 cm lång. Tar vitaminer som D,C,Magnesium, potassium, zink dock ej på daglig basis då jag lätt glömmer dem. Har gjort alla prover på sjukhus och enligt läkarnas info är allt normalt. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 1 timme sedan, Jola sade: Hej! Jag har försökt göra lite research utan lycka. Jag har gått på ketogen kost i ca 2 månader och LCHF till och från (från pga sockerberoende) under 4 år. Jag mår inte helt hundra i vanliga fall, har PMDS och har det senaste året mått dåligt med trötthet, motivationslöshet som gjort att jag varit sjukskriven från jobb länge. Har därför påbörjat en ketogen diet. De senaste två dagarna har jag mått sämre, värre trötthet, känner mig svullen och sover mitt på dagen vilket jag inte gör annars. Det tycks komma i samband med träning men sitter i flera dagar efter så kan inte vara helt enbart pga fysisk ansträngning. Mätte mitt blodsocker ca 1 timma efter måltid på kvällen och det låg på 3.7. Var beredd på att det istället skulle ligga högt och att det var ett virus på G. Vet ni vad orsaken till lågt blodsocker kan vara? Kan det vara ett virus som inte bryter ut pga min kosthållning och kan detta isåfall tvärtemot vad man brukar säga skapa lågt blodsocker? Äter ca 150 g fett/ dag 10-20 g kolhydrater och 60-80 g protein. Väger 65 kg och är 1.62 cm lång. Tar vitaminer som D,C,Magnesium, potassium, zink dock ej på daglig basis då jag lätt glömmer dem. Har gjort alla prover på sjukhus och enligt läkarnas info är allt normalt. Om man säger som så.. tanken med LCHF är att blodsockret skall sjunka.. det är eftersträvansvärt iallafall i våra tankegångar! Dvs då tvingas kroppen att övergå till att använda fett som bränsle/kalorier. Iallafall så får du ta mina kommentarer med en skopa salt för PDMS är lixom ofta en annan grej.. men hur som helst så rekommenderas en till två teskedar salt i ett glas vatten för omställningsbesvären. Och det handlar om lågt blodtryck! Iallafall 3,7 i blodsocker direkt efter en måltid är per se inga problem alls.. för hur som helst när man ätit LCHF så stiger insulin hur som helst och pressar ner blodsockret ochg det är till stora delar själva grejen vi vill uppnå.. för då skall kroppen i stället hantera allt protein och fett. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jola Posted March 30, 2018 Author Share Posted March 30, 2018 Ja fast under 4 ska man väl helst inte ligga efter en måltid? Om man mår bra samtidigt kanske det inte är något att tänka på men när jag samtidigt känner mig dålig? Eller är det okej ändå? Mina andra problem berättade jag mest om för att ge en helhetsbild 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Alla kvinnor verkar inte må bra av en allt för strikt ketogen kost och därför rekommenderar bl.a. Anna Sparre lite högre kolhydratintag, kanske 50-75g per dag. Det finns kloka ord om det i andra trådar på forumet. T.ex. den här. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jola Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 Tar salt när jag känner igen saltbrist. Hjälper tyvärr ej. Har gått igenom de enkla råden electrolytbalans, för mkt protein, för lite fett, för lite mat osv. Ska faktiskt prova att äta lite mer carbs. Verkar klara fast även hålla ketosen nu för tiden. Min teori var att jag upplever så här mycket olust, trötthet osv pga avgiftningen som följer, jag vet med mig att jag har höga halter kvicksilver i mig och jag kan tänka mig att det finns annat lagrat också efter ett ganska dåligt leverne innan dessa fyra år med lchf. Men att mitt blodsocker ska droppa efter en hel dag med vila och en timma efter mat har jag ingen förklaring till och tycker det är märkligt 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jola Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 @Skärfläcka tack! Denna tjej har nog som jag starka pms symtom pga överkänslighet mejerier. Har tagit mig 3 år att förstå att det var dem som spökade för mig. Min PMDS blir mycket mildare av en mejerifri kost och för en som redan har milda symptom kan det nog hjälpa ännu mer. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 15 timmar sedan, Jola sade: Ja fast under 4 ska man väl helst inte ligga efter en måltid? Om man mår bra samtidigt kanske det inte är något att tänka på men när jag samtidigt känner mig dålig? Eller är det okej ändå? Mina andra problem berättade jag mest om för att ge en helhetsbild Bra tänk där och man bör se till helheten! Dvs hypoglykemi har sina specefika symtom och 3,7 är fortfarande rätt normalt blodsocker.. oså är hemmamätare lite luriga, säg att de varierar minst 20%+-? Iallafall jesper hade problem med sitt blodsocker, dvs mätning med hans egen mätare, när han kollade den mot vårdcentralens kalibrerade mätare så var det en avsevärd diskrepans. Utan hypoglykemi känns; " Detta ger ofta mental påverkan, som yrsel, men även darrighet och knäsvaghet är vanliga symptom. Det kan också göra personen förvirrad eller leda till medvetslöshet." https://sv.wikipedia.org/wiki/Hypoglykemi Bra att du gav helhetsbilden, för då får du våra spekulationer/hypoteser att ta hänsyn till dessa, dvs vi kan bara spekulera. Såå, då får du en ytterligare spekulation från min sida nämligen Dopamin, dvs om man är van att få sockerkickar så kan Dopamin droppa och då kan man känna sig lite låg! Och även jag kände av det i början, trots att jag per definition är frisk och inte mer depresiv än normalt, dvs vinterdepression/livsångest.. det var lite som att något fattades i mitt liv. Dopamin är ett feelgoodhormon som ger belöningar när man gör något bra,, och hjärnan älskar högt blodsocker.. dvs om man känner sig låg kan man alltid få en Dopamindusch om man äter något sött och gott! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 21 timmar sedan, Jola sade: Äter ca 150 g fett/ dag 10-20 g kolhydrater och 60-80 g protein. Väger 65 kg och är 1.62 cm lång. Tar vitaminer som D,C,Magnesium, potassium, zink dock ej på daglig basis då jag lätt glömmer dem. Har gjort alla prover på sjukhus och enligt läkarnas info är allt normalt. Bättre råd än du kan få på detta forum blir nog svårt att få. Komprimerad kunskap från idel välvilliga och erfarna LCHF-are. I mitt fall klippte jag till direkt, när jag väl bestämt mig och har i stort sett befunnit mig i ketos under alla sex månader hittills sedan jag inledde med LCHF-kost. Den kontrollerar jag dagligen via utandningsluften (KETONIX-mätning). Som påpekats är mycket viktigt att tillse saltintaget inte bli för litet. Det brukar ordna sig genom riklig saltning av ägg och avokado. En sak som i sammanhanget inte varit uppe, är behovet av dagligt tillskott av C-vitamin. Då intaget av frukt blir litet för den inbitne LCHF-aren, kan det finnas anledning att späda på med C-vitamin. Den nivå som jag tillämpar (3 gram per dag) - följer vad som C-vitaminforskarna rekommenderar. Min vikt är 75 kg. I vad mån åldern har betydelse, är svårt att säga (går mot 84), men mina erfarenheter hittills har bara varit positiva. Hur mycket av detta som delvis kan ha med tillskottet C-vitamin att göra, är svårt att avgöra men det kan möjligen vara lönt att testa för dig. Beror lite på hur strikt med frukt du är. Innan jag inledde min LCHF-bana kikade jag naturligtvis på vad detta forums medlemmar hade att komma med och det är jag mycket tacksam för. I stort sett har allt varit i överensstämmelse med alla hundratals studietimmar (avlyssning/läsning) - inte minst av vad Kostdoktorns alla videor inneburit och lika många på nätet som gått i samma riktning. Anmärkning: C-vitaminet kräver absolut tillgång till extra magnesium - det tar du visserligen men hur mycket och i vilken form. Magnesiumcitratformen tas lätt upp av kroppen. Många andra magnesiumsalter har liten biotillgänglighet - kolla! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SGK Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 Ett litet tillägg till det här med C-vitamin. Om man tittar på matkalkyl.se är den frukt som i naturlig form (ej torkad) har mest c-vitamin guava (plats 7 i listan), 230 % av RDI (vilket många tycker är alldeles för lite). Därefter kommer en massa härliga grönsaker och bär (jag har frysen full av svarta vinbär som jag tar en handfull av varje dag). Vi lever nog många med föreställningen att vi missar C-vitamin om vi äter LCHF. Men jag tror många LCHF:are äter mer näringstäta grönsaker (och mer kolhydratfattiga grönsaker) sen man börjat med LCHF. Jag själv får definitivt i mig betydligt mer C-vitamin genom maten nu än innan jag började med LCHF. Sen finns det möjligen anledning att äta C-vitamin på terapeutisk nivå, och då kan man ju lägga till askorbinsyra t.ex. Jag har själv tagit extra när jag känt att jag börjat bli förkyld, och klarat mig förvånangsvärt bra, med bara lite halskänning. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 17 minuter sedan, SGK sade: Jag själv får definitivt i mig betydligt mer C-vitamin genom maten nu än innan jag började med LCHF. Sen finns det möjligen anledning att äta C-vitamin på terapeutisk nivå, och då kan man ju lägga till askorbinsyra t.ex. Jag har själv tagit extra när jag känt att jag börjat bli förkyld, och klarat mig förvånangsvärt bra, med bara lite halskänning. Du kanske får mer C-vitamin i dig men ändå för lite. För att täcka dagsbehovet, enl. de vanliga låga rekommendationerna för C-vitamin 75-100 mg) måste du t.ex. äta ett kilo äpplen. Specialisterna på C-vitamin - som genom sin forskning ser fördelarna - ligger 20-30 gånger högre. De tre grammen dagligen för min del anses inte ens terapeutiska - då får man gå upp till 20-30 gram. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.