ladyinthenorth Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Är d ngn som läst någonstans om hur lchf-kosten ev påverkar pk-värdet i kroppen? Hittar själv ingen info. Vet att pk-värdet påverkas av allt man äter men d vore ju fenomenalt om kosten kunde hjälpa till så att waran inte behödes längre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evadal0708 Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Min syster äter LCHF-mat sedan 5 år tillbaka men har inte slutat med sitt waran. Däremot tar hon nog lite lägre dos! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladyinthenorth Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 Tack snälla för ditt svar. Vet du hur hon upplevde övergången till lchf? Var hon tvungen öka waran? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Jag vet inte vad i kosten som i så fall skulle påverka. Nåt särskilt du tänker på? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ladyinthenorth Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 Vet ju att ex broccoli o kaliumrika bär (jordgubbar ex) påverkar pk-värdet. Tänkte om hon märkt ngt, i lchf äter vi ju ganska mkt gröna blad, broccoli o äv blomkål Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Peter B Posted April 1, 2018 Popular Post Share Posted April 1, 2018 Waran äter man ju för att blodet inte ska levra sig lika lätt ... det viktiga är väl att man äter en ungefär konstant nivå av K-vitamin så att man kan ställa in Waranet på ett bra sätt? ... en omläggning till LCHF kan ju innebära att man ändrar sitt intag av K vitamin och därför behöver ändra medicineringen... men att man skulle kunna sluta äta Waran låter underligt, tyvärr.... för att sluta med Waran så borde ju orsaken till att man får Waran försvinna, typ hjärtflimmer. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Om man äter extra Omega3 så påverkar ju det blodets levringsförmåga. Det har ju inget att göra med lchf-kost. Så tar man Omega3 så måste man berätta det för läkaren så att man justerar nivån. Vitlök påverkar också. Från Privatmedicin har jag saxat följande: "Naturmedel som interagerar med Waran är fiskoljor, ginko biloba, ginseng, grönt te, johannesört, omega-3-fettsyra, senna, sojamjölk, tranbärsjuice, vitlökspreparat." 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 1177: Vilken mat bör jag undvika vid Waranbehandling? https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vilken-mat-bor-man-undvika-vid-Waranbehandling/ Du behöver inte undvika någon särskild mat, eller några särskilda grönsaker när du äter Waran. Däremot är det en fördel med ett jämnt intag av grönsaker från dag till dag. Det är bättre än stora mängder enstaka dagar och inget alls vissa dagar. Då blir det svårt för läkaren att ställa in dosen Waran på ett bra och säkert sätt. FASS: Waran http://www.fass.se/LIF/product?nplId=19640101000028 Stora förändringar i matvanor bör undvikas eftersom mängden K-vitamin i maten kan påverka effekten av behandlingen med Waran. Exempel på detta är övergång till enbart vegetarisk kost eller extrem bantning. Tillstånd som påverkar födoupptaget som diarré och kräkningar, kan också påverka effekten av Waran. Tranbär bör undvikas under behandling med Waran. Det dagliga intaget av K-vitaminrika livsmedel såsom kål, broccoli och spenat ska vara så jämt som möjligt. Förändringar i mängden K-vitamin i maten kan påverka Warans effekt. Effekten av Waran-behandlingen kan påverkas av alkohol. Även avokado kan påverka effekten av Waran. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 Chris Masterjohn föredrag om vitamin D är intressant i sammanhanget. Balansen mellan A, D och K2 är viktig för att undvika kalcificiering av vävnad. Dessutom verkar det vara viktigt att få i sig K2 när man äter Waran, dvs inte undvika K2 rika livsmedel utan äta regelbundet, vilket kan vara svårt. Det ska också finnas nyare läkemedel med samma syfte som Waran som är enklare att hantera ur matsynpunkt. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 3 timmar sedan, Skärfläcka sade: Chris Masterjohn föredrag om vitamin D är intressant i sammanhanget. Balansen mellan A, D och K2 är viktig för att undvika kalcificiering av vävnad. Dessutom verkar det vara viktigt att få i sig K2 när man äter Waran, dvs inte undvika K2 rika livsmedel utan äta regelbundet, vilket kan vara svårt. Det ska också finnas nyare läkemedel med samma syfte som Waran som är enklare att hantera ur matsynpunkt. Pradaxa finns - men är dyrare. Antidot, Praxbind, - dvs motmedel om man riskerar stora blödningar pga antikoagulantiabehandling kostar ca 24.000 kr per dos till en patient. Eftersom det är en så dyr medicin skulle man nog kunna tänka sig att den inte finns överallt vid ett akutläge med kraftiga, kanske livsfarliga blödningar. Förmodligen kommer inte Vårdcentraler att ha den utan det blir bara sjukhus med akutmottagning man måste vända sig till - Det är inte precis gratis med nya mediciner. - Likaså vet man nog inte så mycket om vilka biverkningar som som kommer att uppträda. Många visar sig först efter längre tids användning. Jag själv skulle nog välja en äldre väl utprövad medicin om det blev aktuellt för min del. - Antidot till Waran är K-vitamin som är ganska billigt och är mindre kostsamt att ha i lager och därför kan finnas även på vårdcentraler. Blir man erbjuden Pradaxa av sin doktor så bör man tänka efter och fråga om akutbehandling, 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.