Jump to content

Kan omega-6-fettsyror hjälpa oss att leva längre?


qwy

Recommended Posts

4 timmar sedan, qwy sade:

"It was revealed that higher blood levels of the omega-6 fatty acid linoleic acid were tied to both a lower risk of death and death from cardiovascular disease."

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321266.php

Intressant är om en omsvängning är på gång vad gäller matoljor från växtvärlden - vilket jag inte tror! Omega 6 har ju alltid betraktats som nödvändig, dock bara om den matchats mot omega 3.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

29 minuter sedan, HelgeK sade:

University of eastern Finland producerar forskning av märkligt slag. Se även denna artikel:

          http://www.uef.fi/arkisto/uef-en/2013/High_consumption_of_butter_increases_the_risk_of_myocardial_infarction.html

Den här studien är gjord med utgångspunkt från samma studie som ovanstående studie. Jag tycker båda verkar totalt ointressanta.

 

Problemet är att vi inget vet om var forskningspengarna kommit ifrån!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jaha, då grotta man in sig i 15-20 minuter och det gav fler frågor än svar:

Vad åt försökspersonerna mer än fleromättade vegetabiliska oljor?
Vem finansierar undersökningen?
Hur såg deras hälsomarkörer ut?
Hur säkerställde de intaget av omega 6?
Hur var kvoten omega6/omega3?
Hur förklarar de på biokemisk väg att mycket omega 6 har de påstådda effekterna?

I vanlig ordning får jag en känsla av tunnelseende hos de forskare som presenterar undersökningen vilket kan få en att misstänka att finansiella intressen har styrt vad som ska framkomma ?

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Försökte läsa den aktuella artikeln men den är obegriplig för en lekman. Mycket statistik-akrobatik på insamlad data.

Dessutom:

JHYW reported research support from Unilever Ltd. for other projects on fatty acid biomarkers. The other authors reported no conflicts of interest.
Författarna: Jyrki K Virtanen Jason H Y Wu Sari Voutilainen Jaakko Mursu Tomi-Pekka Tuomainen

Link to comment
Share on other sites

"This study suggests that for the poor to eat pasta and the rich to eat steak would be a gross health inequity. It also suggests that the dietary guidelines of so-called developed nations – telling us, as they do, to base meals on starches and to avoid animal foods – are a gross health injustice. Cereals, wheat and starches are not associated with good health. We need to help poorer nations to have access to better food and we need to stop advising affluent nations to eat like impoverished ones!"

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...