Jump to content

Svårigheten att söka relevant info runt sambanden kost / livslängd


Nils Engström

Recommended Posts

Jag själv utgår från anekdoter och historia som grund, och har upplevd observerad hälsa som riktmärke istället för teorier och surrogatmarkörer. För att boosta den metoden söker jag mig till experter som följer detta tänk, t ex Weston A Price. Först efter jag orienterat mig på detta sätt kan jag ge mig in i hypoteser, teorier, surrogatmarkörer. Ungefär så, i cykler och iterationer. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Xiro sade:

Jag själv utgår från anekdoter och historia som grund, och har upplevd observerad hälsa som riktmärke istället för teorier och surrogatmarkörer. För att boosta den metoden söker jag mig till experter som följer detta tänk, t ex Weston A Price. Först efter jag orienterat mig på detta sätt kan jag ge mig in i hypoteser, teorier, surrogatmarkörer. Ungefär så, i cykler och iterationer. 

Weston A Price är naturligtvis en väg t.ex. att få info som ligger nära LCHF-tänkandet, liksom lärdomen av de många ad hoc-upplevelser som finns att tillgå på nätet - i stil med att intervjua de äldre i släkten.

Eftersom vi befinner oss på Kostdoktorns sajt, kan vi inte komma ifrån att fråga oss, varför den kunnat utvecklats till att bli störst i inom kostområdet - världen över. För min del anser jag viktigaste orsaken till fenomenet vara att Kostdoktorn attraherat ett så stort antal namnkunniga forskare. Sympatiska profiler, som inte bara på ett skickligt och pedagogiskt sätt förmått föra ut sitt budskap, de har själva ändrat sin kosthållning i överensstämmelse med sin egen vetenskapligt korrekt utförda forskning. När någon av oss går över  till samma kost och kan konstatera effekterna överensstämma med budskapen, känner vi oss själva vara del av bevisföringen. Nerkokat kommer då vetenskapligt presenterade fakta att bli avgörande - inte löst tyckande med glada färger i en sajt som talar för försäljningen av en viss produkt.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Som ett tips för den som inte läst Uffe Ravnskovs nyhetsbrev mellan 2004 - 2018  gör en genomgång av dessa. Du hittar guldgruvan på:

http://www.ravnskov.nu/newsletters/#Sep 2012

En skam att statinpreparaten fortfarande ohämmat får skrivas ut efter alla motbelägg som Ravnskov visat upp under alla sina år. Det bör tilläggas att vart och ett av refererade nyhetsbrev innehåller mängder av underreferenser som i sin tur leder oss vidare i informationsdjungeln. Som en av Uffe Ravnskovs beundrare måste sägas att hans knivskarpa intellekt tydligt visar sig bl.a. i hans nyhetsbrev. Han är en av de få som fortfarande har kraft nog att från strikt vetenskaplig synpunkt, år efter år (> två decennier) gå emot den kriminella delen av det medicinska etablissemanget.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Tureborgaren

Jag kikar runt på Kostdoktorns/DietDoctors rekommenderade bloggar. Läser det som känns intressant och får tips om vidare läsning eller föreläsningar på Youtube..

Följer en del forskare och lowcarb-profiler på Twitter. Där tipsas dagligen om nya, intressanta studier.

Jag tar till mig en del, testar själv och försöker vaska fram en personlig världsbild ur all information. Det forskas så mycket nu, ur olika perspektiv. Vad som är "sanning" när det gäller nutrition, tror jag det är för tidigt att fastslå. 

Lästips om livslängd (mus-studie):

Cell Metabolism Survival in Male Mice Independent of Diet Composition and Calories
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30512-6
 

fasta.png

Link to comment
Share on other sites

On 2018-04-02 at 01:07, Nils Engström sade:

Om man skärskådar informationen som presenteras via Internet, exemplifierad  genom:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319131.php?sr

(2017) kommer många gamla etablerade "sanningar" att ställas på sin spets. Det kan röra sig om att begreppet HDL inte längre skulle representera något positivt. I andra sammanhang kan plötsligt betydelsen av omega-6 poängteras (nästan utan att omega-3 ens nämnts i sammanhanget).

När man vet att större delen av forskningsresurserna kommer från läkemedelsproducenterna, blir svårt att bedöma vilken info man kan lita på, om man inte först kontrollerar vem som styrt underliggande studier och varifrån forskningspengarna kommit. Det är därför en av våra favoriter blivit Nina Teicholz vid sidan av andra som på liknande sätt avslöjat mycket av den informationsbluff som fortfarande genomsyrar informationen på Internet (se bl.a. $TATIN NATION 1 och 2.)

Min bestämda uppfattning är att producenterna av läkemedel på alla tänkbara sätt styr förekommande information till att påverka  alla intressenter i den riktning som är till fördel för försäljningen av läkemedel. Det var mycket länge sedan intresset koncentrerats på patienternas bästa. Det cyniska intresset för aktieägarnas räkning har tagit överhanden.

När hördes från företagssidan vikten av att äta rätt eller vad gäller statiner (avsedda att reducera kroppens andel kolesterol), att personer som drabbas av hjärtinfarkt har mindre andel LDL-kolesterol i kroppen än överlevarna. När nämndes att människor över 60 inte bara har färre hjärtinfarkter utan också bättre överlevnad med högre andel kolesterol i kroppen.  Det antyder klart att läkemedelsföretagen utsätter sina kunder för rent bedrägeri.

Hur gör den genomsnittlige LCHF-aren, som vill veta sanningen i informationsflödet?

Det är rätt enkelt.. ända tills jag förklarat!

Men mina förklaringar oftast iallafall utgår från att man lever i Sverige.. där vi har tillgång till ett hyfsat sjukvårdssystem/socialförsäkringssystem.. litta oavsett vad vi äter/hur vi väljer att leva/huruvida vi överhuvudtaget har möjlighet att välja hur vi skall leva/jobba/bo!

Dvs det är nästan så att jag kommer in på politik.. så här sista dagen inför valet.. för den som då fortfarande är frisk.. så röstar man såklart på de som ger mer pengar i plånboken!

Dvs vi lever i en demokrati.. och alla får lov att rösta på de partier som man tror kommer att gynna sådana som en själv.. eventuellt.. men det är då ett negativt val.. rösta på något parti som missgynnar de andra som inte är som en själv!

Skit samma.. alla kommer vi att bli äldre.. förr eller senare blir vi sjuka och förr eller senare kommer vi att dö.. oftast mellan 80-90.. vilket är rätt bra.. såvida man inte drabbats utav olika sjukdommar fram tills dess!

Link to comment
Share on other sites

Hej, jag läser ganska brett - många engelskspråkiga bloggar o webbsidor.

Dr Mercola läser jag med urskiljning - men där finns massor med bra info. Har hans bok Fat for fuel - grundläggande om hur man äter Ketogent. Man får vara mycket uppmärksam o kritisk till mycket men man kan ha Nina Teicholz , Zoe Harcombe, Tim Noakes, Uffe Ravnskov, Gary Taube, Kostdoktorn och vår husgudinna Dr Annika Dahlqvist, en så väldigt kunnig och sansad person -  som mall att jämföra med.

?Det är tydligen inne att lyssna till en kille som förvillar osäkra människor - en man som heter Anthony William, som får sina råd direkt från gud och andevärlden. Han skriver böcker med osannolika påhittade råd - han har ingen som helst utbildning i kost hälsa, eller forskning. Och han kan se in i framtiden.  -  Men direktiv till oss direkt från Gud överträffar väl den mest rigorösa forskning?

????

Här är en annan man som är en riktig Ketoentusiast :

 

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...