Jump to content

”Jag mår bättre än jag gjort på år”


Recommended Posts

GettyImages-931224538-1

Ute började med periodisk fasta efter att ha nått sin högsta vikt någonsin. Det har hjälp henne att gå ner lite i vikt, men hon kämpade fortfarande med hungerkänslor.

Hon förändrade inte sin kost förrän hennes mamma fick en hjärtinfarkt. Det var då hon insåg att hon behövde göra någonting åt vad hon åt, annars skulle hon gå samma framtid till mötes.

Efter att ha sökt på nätet bestämde hon sig för att ge ketogen kost/strikt LCHF en chans. Här är hennes erfarenheter efter några månader med kosten:

Hej Andreas,

Tack för inspirationen och allt arbete du lägger ner! Jag skulle vilja dela med mig av min (fortfarande ganska korta) LCHF-resa för att motivera andra att förändra kosten.

Jag är en kvinna på 50 år från södra Tyskland och jag har varit överviktig sedan 20-årsåldern. Vikten har sakta klättrat uppåt genom åren och i januari 2015 vägde jag 89 kilo (och jag är 173 cm lång). Jag har aldrig ätit stora mängder socker och nästan ingen processad mat. Jag lagade min mat själv med färska råvaror, men jag har alltid varit en stor brödälskare (att vara tysk innebär ett stort utbud av utsökt bröd i alla bagerier – ingen överrraskning!).

Jag var ganska missnöjd med toppnoteringen på nästan 90 kilo och bestämde mig för att ge periodisk fasta en chans efter att ha sett Michael Mosleys BBC-dokumentär ”Eat, fast and live longer”.

Eftersom jag är ingenjör behöver jag övertygas av fakta och logiska argument och det fanns gott om det i programmet. I januari 2015 började jag fasta två dagar i veckan med 500 – 600 kalorier per dag (5:2) och i oktober 2015 vägde jag 80 kilo.

Min läkare var nöjd över min viktnedgång och berättade att enligt hennes uppfattning var periodisk fasta det enda sättet att gå ner i vikt på lång sikt. Eftersom jag inte förändrade min kost på annat vis hade jag problem med hunger och svaghet under fastedagarna och jag hade ett starkt sug efter mat. Inte lång tid efter att jag nått 80-kilosstrecket övergick jag till att fasta en dag i veckan och efter ytterligare en tid slutade jag helt att fasta för jag tyckte att det kändes obekvämt med hungern under fastedagarna.

I slutet av förra året hade jag gått upp sex kilo och kände stor frustration.

I november 2017 fick min 81-åriga mamma en hjärtinfarkt och dog nästan. Jag är glad att hon återhämtat sig bra, men jag var chockad och insåg att det var dags att ta hand om mig själv och ta ansvar för att hålla mig frisk. I båda mina föräldrars släkt finns det hjärtsjukdom och i min mammam släkt även diabetes. Jag började söka information om förebyggande åtgärder. Samtidigt såg jag ett program på tysk TV som hette ”Die Ernährungsdocs”. Jag var fascinerad av de dramatiska hälsoförbättringarna många upplevde genom att lägga om kosten till mindre kolhydrater och mer hälsosamt fett. Till och med typ 2-diabetes kunde reverseras.

Kort därefter köpte jag en bok av dr Anne Fleck, en av läkarna från tv-programmet och jag läste den på en eftermiddag – därefter var jag övertygad om att det var den rätta vägen att gå. Dagen efter uteslöt jag ungefär 95 procent av sockret och stärkelsen i min kost.

Under de första två veckorna fuskade jag lite genom att äta ”Brezeln” till helgfrukost – en älskad tradition sedan flera årtionden. Men jag tog bort det lite i taget och just nu äter jag ingenting…

Under veckorna som följde fortsatte jag att söka på internet för information om LCHF och keto och hittade Diet Doctor. Jag älskar informationen, hur den presenteras och det är så motiverande att fortsätta läsa och se videor. Jag hoppas att många fler börjar äta annorlunda och förändrar sina liv, för det är precis så det känns – en livsförändring.

För varje vecka mådde jag allt bättre. Det första som verkligen förvånade mig var att jag kände mig mycket mindre trött och slö.
För varje vecka mådde jag allt bättre. Det första som verkligen förvånade mig var att jag kände mig mycket mindre trött och slö. Efter att ha varit en riktig soffpotatis i flera år går jag nu till gymmet och tränar två gånger i veckan. Jag har mycket energi och har inte längre de humörssvängningar som jag lidit av de senaste åren. Ytterligare en överraskning: jag har inte längre några cravings! Det är en fantastisk känsla av frihet och av att göra det rätta!

En vanlig dag dricker jag kaffe med mjölk tidigt på morgonen och sen äter jag en sen frukost runt 9 eller 10 (en mycket god och stor portion ”Quark” (20 procent fett) med bär, linfrö, valnötter och mandlar som gör att jag känner mig mycket mätt och nöjd i minst 4-5 timmar). Till sen lunch äter jag en stor LCHF-måltid runt 15 eller 16. Ofta äter jag sedan inte förrän nästa morgon.

Detta är en helt ny erfarenhet för mig och att fasta 14-16 timmar är inget problem längre. Jag saknar inte kolhydrater och de senaste två månaderna har jag inte ens varit frestad av de tyska bagerierna. Jag mår bättre än jag gjort på år och jag äter alltid när jag är hungrig. Hittills har jag inte haft några problem alls med att hålla mig till kosten. Jag kan lätt tänka mig att fortsätta för evigt, resultaten talar för sig själv:

clip_image004

Jag började på 86,4 kilo i början av januari 2018 och i morse vägde jag 80,9 kilo – och jag mår bättre än någonsin!

Den 9 februari 2018 lämnade jag prover hos min läkare. Tidigare hade jag ett fastesocker på 6,1 mmol/l. I morse var det 5,6 mmol/l!

Tack, Andreas och alla ni andra på Diet Doctor – jag är så tacksam!… och lycka till alla som vill försöka – ge det en chans!

Ute

Kommentar

Lycka till på din fortsatta resa med LCHF och fasta, Ute! ?

Kom igång

Vill du göra det Ute har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om keto

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)
  VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)31:26Vad är hjärtslagsvariation (HRV) och varför ska du bry dig om det?
 • Ketogen kost med färre grönsaker
  Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?

Viktnedgång

 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Vad man gör istället för att räkna kalorier
  Vad man gör istället för att räkna kalorier16:02
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 650 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag mår bättre än jag gjort på år” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...