Recommended Posts

19 minuter sedan, MariaF sade:

Testa DHEA kanske..? Eller söka hos doktorn och få testosteron?

Mnjae,, dels så sjunker Testo med ålder/ökar med egen MC?

Dv även om testo ligger lågt så är det inte på sjukliga nivåer.. utan det fattas i princip bara en MC.. eventuellt oxå en smärre Lottvinst så att jag kan pensionera mig i förtid.

Dvs med utgångspunkt från historiska fakta.. min historiska kroppsform osv så drar jag lite slutsatsen att jag inte är typiskt någon som ens innan legat på de högre testonivåerna.

Men altså jag är påläst, det finns grejer att åtgärda, först en ansenlig lottovinst, sen förtida pensionering, MC och gym/träning!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan, MariaF sade:

Shit! Jag HAR ju redan en egen MC... Inte konstigt att jag har östrogenbrist..!!!! Det blev testo av det... :blink: :)

Mjnae, du och jag är nog tillräckligt gamla för att begripa att det handlar om ett sk associationsproblem?

Dvs man vill i förstone tänka att MC-buren ungdom är sk alphahannar med högt testo, med en kvinnlig följeskara av Östrogenstinna honor?

Men redan på min tid så var vi iallafall i min klubb rätt så emanciperade.. rent ut sagt vanligt folk med sunda värderingar och flera utav medlemmarna var tjejer med egen MC!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Artikel om mättnad och protein, som jag läste med stort intresse.

Optimising nutrition: How much protein do you need to optimise satiety?

  • "If your goal is increased satiety, fat loss and decreased hunger then you will want to move from minimum levels of protein towards higher levels."
  • "Most people interested in diet and nutrition are looking for fat loss and/or diabetes management (not therapeutic ketosis) hence we set the minimum protein intake at 1.8 g/kg lean body mass."
  • Simply increasing your protein intake from 0.7 to 2.2g/kg lean body mass appears to give a spontaneous calorie reduction in calories of approximately 14%."
  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 minuter sedan, Tureborgaren sade:

Artikel om mättnad och protein, som jag läste med stort intresse.

Optimising nutrition: How much protein do you need to optimise satiety?

  • "If your goal is increased satiety, fat loss and decreased hunger then you will want to move from minimum levels of protein towards higher levels."
  • "Most people interested in diet and nutrition are looking for fat loss and/or diabetes management (not therapeutic ketosis) hence we set the minimum protein intake at 1.8 g/kg lean body mass."
  • Simply increasing your protein intake from 0.7 to 2.2g/kg lean body mass appears to give a spontaneous calorie reduction in calories of approximately 14%."

Oså kommer vi osökt in på problemet med  att uppskatta lean body mass!

Iallafall så kan vi konstatera att intag av protein (gärna animaliskt protein)  leder till satety, det är rätt väl vederlagt via hur många studier som helst!

Och det har på det lika väl vederlagda homeostatistiska effekter, dvs aminosyror triggar insulin men i motsvarande grad oxå glukagon.. dvs det balanserar var andra/blodsockret!

Såså.. det dummaste man kan göra per se är att minimera protein.. speciellt animaliskt protein!

En annan dum grej man kan få för sig är att minimera fett.. speciellt animaliskt fett!

Den tredje grejen är.. att äter man animaliskt protein i form av kött/fisk/fågel/skaldjur.. så brukar man hur som helst få i sig rätt hyfsade mängder av fett oxå.. iallafall om man varierar sin kost någotsånär.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2018‎-‎05‎-‎16 at 22:04, Zepp sade:

Oså kommer vi osökt in på problemet med  att uppskatta lean body mass! 

Hittade ett verktyg som löser det problemet ?:

Lean Body Mass Calculator - https://www.calculator.net/lean-body-mass-calculator.html#

  • Gilla 4
  • Förvirrad 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Skall man räkna ut mängden kroppsfett, så tror jag den bästa metoden är att väga sig på vanligt sätt och i vatten. Se http://www.fettflyt.se  Bodybuilder brukar använda den metoden. Man bör inte glömma Stephan Guyenets jäv i fråga om protein. Det diet-program han säljer, sedan länge  http://www.stephanguyenet.com/ideal-weight-program/ är ett högprotein program. Jacob Gudiol har erkännt att hans påstående att https://traningslara.se/pastaendet-att-insulin-gor-dig-fet-ar-en-stor-fet-logn/ . Alltså hans påstående "att insulin gör dig fet är en stor fet lögn" kommer från  Stephan Guyenet.

Insulin - kolhydrathypotesen har den uppenbart goda sidan, att den stämmer med historien. Sedan kostråden kom runt 1980, att äta lite fett, och en högkolhydrat  kost, så har fetman ökat medans   protein är i stort sett densamma. Så Insulin - kolhydrat hypotesen stämmer med historien , men förändringar i protein konsumtion kan inte förklara fetma och typ 2 diabetes explosionen. Vad jag  vet. Har jag fel så tar jag gärna del av argumenten. jag kan inte tänka mig att argumentera mot en diet, om den uppfyller en persons mål, och jag tror också på att som individ prova sig fram. Jag tycker Martina har intressanta artiklar om kost: https://martinajohansson.se/category/allt-om-halsa/

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En som har viktiga saker att säga om protein är Ben Bikman, Det finns en intervju med honom på medlemssidorna. Men här är hans föredrag från Low carb down under:

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, HelgeK sade:

En som har viktiga saker att säga om protein är Ben Bikman.

Ja, jag är väldigt glad i dr Bikmans föreläsningar. Följer honom på Twitter där han nästan dagligen tipsar om intressanta studier. Han har även en del intressanta artiklar på Insulin IQ.

Jag har läst Stephan Guyenets argumentation kring Insulin - kolhydrathypotesen. Vad jag kan förstå dissar han inte lågkolhydratkost som metod för viktnedgång mm, men köper inte att insulin är ensam förklaring. Jag upplever hans argumentation som nyanserad. i vart fall är det intressant att få ett brett perspektiv på kostdebatten just nu, med ingångar från olika forskare. Guyenet tipsar också om intressanta studier via Twitter.

Martina Johansson har jag följt en hel del, och hon har många kloka tankar. Men med tiden har jag känt att hennes kostråd inte fungerar för mig. 

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-04-15 at 09:07, Tureborgaren sade:

 

Ja, det verkar ju finnas så många olika faktorer som påverkar, tänker jag. 

Jag tyckte det var intressant när Jason Fung talade om att "stretchtreceptors" i magen påverkar upplevelsen av mättnad. Ett knep som jag har använt är att dricka ordentligt med varmt te efter maten för att känna mig ordentligt mätt. Fast det kanske motverkar sitt syfte på längre sikt, att töja ut magen. :)

Även Bernstein pratar om dessa receptorer och hävdar att man kan äta sig mätt på sågspån.

Var hittade du Fungs påstående?

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 timmar sedan, Thomas Jansson sade:

Även Bernstein pratar om dessa receptorer och hävdar att man kan äta sig mätt på sågspån.

Var hittade du Fungs påstående?

 

Fung nämner det i videon  Leptin & Insulin Resistance Balancing Tips w/   https://www.youtube.com/watch?v=jXXGxoNFag4

Även i Medium-artikel Controlling the Body’s ‘Fat Thermometer’  https://medium.com/@drjasonfung/controlling-the-bodys-fat-thermometer-12e2e69e94dd:

  • Instead, we have multiple overlapping powerful satiety mechanisms to stop eating. We have stretch receptors in our stomach to signal when it is too full. We have powerful satiety hormones such as peptide YY and cholecystokinin that stop us from eating.
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

European Journal of Clinical Nutrition  Classification of obesity targeted personalized dietary weight loss management based on carbohydrate tolerance. https://www.nature.com/articles/s41430-018-0227-6

  • Varierande resultat i viktnedgång hos överviktiga som äter samma diet kan delvis bero på skillnader i hur glukosmetabolismen påverkar aptitkontroll och mättnad.

 

...the large variability in weight loss response observed in obese individuals prescribed the same diet is partly due to alterations in the mechanisms linking glucose metabolism to appetite control, and that prevalent physiological alterations in glucose metabolism are responsible for powerful differences in responsiveness to carbohydrate intake ranging from induction of marked satiety signals to almost absent satiety effect.

 

...numerous trials have compared low-fat, high-carbohydrate diets with low-carbohydrate, high-fat diets for the management of overweight and obesity, assuming that a single dietary strategy is appropriate for all individuals. These comparisons have shown very similar weight loss on low-fat and low-carb diet, and many scientists now say that macronutrient composition does not really matter.

However, we have reanalyzed a number of these trials and have shown that if one considers each patient’s glucose metabolism and based on fasting glucose classify them into normoglycemic (type A), prediabetic (type B), and type 2 diabetic (type C), the optimal diet and weight loss responsiveness are completely different. Our studies show that providing specific diets for weight management based on pretreatment glycemic (and insulinemic) status holds great promise for moving forward with personalized nutrition.

In the NUGENOB study, a RCT comparing hypocaloric low-fat (high carb) versus low-carb (high fat) diet in 770 obese individuals for 10 weeks, we initially reported that both diets produced the same mean weight loss of 7.5 kg . However, the reanalysis showed that type A subjects lost 0.4 kg more on the low-fat than on the low-carb diet; the diets were similarly effective for type B, but the low-carb diet produced a 2.0 kg more than the low-fat diet of the diabetic obese [14]. The diabetic subgroup, however, was not large; so we reanalyzed the large-scale Spanish PREDIMED trial .../... In a reanalysis of this study we confirmed that type 2 diabetics over 5 years lost significantly more weight on this high fat, low-carbohydrate diet compared to normoglycemic participants (1.6 kg versus 0.2 kg, P < 0.001) [18].

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Doktor Ted Naimans föreläsning om "Protein vs energy" från ett nyligt event (ovanligt att se  honom i kostym...):

Svagt ljud, men med hörlurar blev det ok.

 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den senaste månaden har jag testat AIP, autoimmuna protokollet. Inspirerad av nyss utkomna Autoimmun handbok. Bara som ett experiment, jag har inga sjukdomar, vad jag vet. Däremot har jag problem med överätande och triggermat.

Jag har druckit Dr Berg grönkålssmoothie och ätit en hel del råkost, och en och annan rostad rotsak till kött och fisk. Till och med lärt mig gilla blomkål.

Efter 26 dagar utan kaffe, mejerier, nötter, mm, kan jag konstatera att magen mår mycket bättre och är lite plattare. Jag har lättare att reglera matintaget, och har känt mindre sug. Enda gången jag känt triggerfenomen var när jag förföll till att äta färska aprikoser. En lärorik insikt.

Första veckan utan kaffe var omvälvande: hjärndimma, trött, seg, kraftlös. Trodde att jag höll på att bli dement. Först mot slutet av andra veckan blev jag "mig själv" igen. Kanske var det keto-flu? Jag har fastat må, ons, fre. I vart fall börjar jag allvarligt fundera över att ransonera mitt kaffeintag i framtiden.

Efter 30 dagar ska man börja att testa att återinföra livsmedel, ett i taget och se vad som händer: det jag längtar efter är SMÖR, och ägg, och kryddor.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
17 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Den senaste månaden har jag testat AIP, autoimmuna protokollet

Och jag har ju testat ALP...att fördela maten på ett särskilt sätt över dagen, avstå mejerier, ägg och kanske nattskatteväxter, och helst även kaffe, i början (man kan testa sedan, om man tål detta eller ej). Och mycket grönsaker.

Effekten för mig av att äta frukost är att jag tappar aptiten totalt...eller också blir den slumpmässig. På kvällen, när jag inte tänker äta, eller direkt efter maten tidigare på dagen...och då tänker jag ju heller inte äta. (spelar ingen roll om jag äter tills jag mår illa).

Kaffe har jag inte avstått; det har jag aldrig märkt någon skillnad av när jag har testat. Får ju inte ens huvudvärk.

Det sägs så ofta att frukosten är så viktig (ja, även inom lchf-kretsar). Och jag är tämligen övertygad om att det är morgonmänniskor som hävdar detta - men det är min hypotes, inget bevisat.

Jag mår också bättre utan mejerier (fast jag har ätit smör) - men om det påverkat vikt och aptit...njae. Jag har testat filmjölk som frukost nyligen (jag älskar filmjölk) och inser att det påverkan hyn. Testar nu omelett som första mål, ibland...med cf? eller ska jag byta det mot kokosmjölk? Men vad det har för effekt på aptiten - ? Nu tänkte jag i alla fall hitta tillbaka till mina naturliga hungerkänslor igen. Men behålla en del av grönsakerna.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är i och för sig morgonmänniska, går frivilligt upp vid 5 -halv 6. Men fixar inte att äta frukost, har aldrig gjort.
Det är som om jag väcker magen då, är svinhungrig resten av dagen - hela tiden....

Nej, jag mår bäst av att inte äta förrän vid 12-tiden, sen middag vid 17. Ev the på kvällen.

 

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag älskar frukost! Alltid gjort! Älskar lunch också! Och middag! Och mellanmål! Och tugg i största allmänhet. 😎

Nu har jag fått orsaken förklarad, behöver inte ens göra ett gentest; snabb MAOA SNP (variant av den genen). Nu ska jag bara jobba med generna istället för mot dem och förstår jag rätt ska jag öka kolhydraterna något. Fast som vanligt gäller rätt sorts kolhydrater. Ni vet, ”healthy fats”, ”healthy proteins” och ”healthy carbs” - som för övrigt är bra termer så rådgivaren inte kan bli anklagad för felaktiga råd när de senaste rönen gällande vad som är hälsosamt inte heller visade sig vara rätt! 😂

  • Gilla 3
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, MariaF sade:

Nu har jag fått orsaken förklarad, behöver inte ens göra ett gentest

Och var har du fått reda på det? Jag vill också jobba med mina gener (som definitivt inte är samma som dina). Frukost ... ja, jag associerar alltid till tvångsmatningsmaskinen för gäss, som jag såg på ett museum någon gång 1974 och aldrig lyckats glömma. Jag kan få i mig frukost, men jag mår inte bra av det. Äter jag kolhydrater då (som jag gjort i större delen av mitt liv) så är jag vrålhungrig efter 2-3 timmar. Äter jag ordentligt med protein och fett, så tappar jag matlusten helt.

  • Gilla 3
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Effie sade:

Och var har du fått reda på det?

Jag började med att läsa Your Genious Body, en lite tungläst bok och nu har jag snart läst klart Dirty Genes (Erik 2 tipsade) och den är mer nybörjarbok, hade nog inte kommit så långt som jag ville tro... 😜 Ska läsa om den första sen. Jag är klockren på just MAOA. Av de andra genernas för och nackdelar är det mer spritt vad som känns ”jag” eller inte. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gisses du läser snabbt. :-).

MariaF = MAOA (snabb) var ingen överraskning om man följer dig. "Snabb" betyder (för den oinvigde) att man processar/bryter ner bla serotonin (mår bra och känner mig mätt hormonet) snabbt. Starkaste kännetecknet är kolhydrat-sug. Extra vanligt hos kvinnor då generna för denna process sitter på X kromosomen som kvinnor har 2 av. Kvinnor med 2 snabba, en från varje förälder, måste ha enormt svårt med kolhydratsuget.

Forskningen har kommit fram till att grunstenen till serotonin, tryptofan, en aminosyra som kommer med proteinintag, behöver hjälp av insulin för att komma in i hjärnan. Dock räcker det inte med insulindosen till den ordinarie måltiden utan krävs en ny höjning ca 2 tim efter. Hur hålla insulinkontroll på det?

Hur hög insulindos som krävs tror jag inte man listat ut men de som skrev boken the Serotonin Power Diet har i en nyare skrift gått från att rekommendera nåt sött varannan timme till att prata om mer moderat insulinhöjning som efter lite grönsaker (det är ju Harvardfolk), kött eller ost. Tror jag länkade till den för ett tag sen. I vilket fall insulinhöjning, dvs stängd fettförbränning, vilket får mig att grubbla mycket hur man kan hjälpa "snabba" att må gott och gå ner i vikt. Har en "snabb" hemma. 

Just nu är jag dock inne och grubblar på motsatsen, dvs långsam serotoninnedbrytning, nåt som företrädesvis då drabbar män, vi har ju tex bara 1 X kromosom, och som kan leda till för stor viktnedgång och sk "wasting" dvs får i sig för lite byggstenar. Blir mätta direkt de börjar äta. Och värst av allt, drabbas av diverse tråkiga mentala problem som ångest, oro (tex flygräsla), koncentrationproblem, sömnproblem, dåligt självförtroende, dåligt driv, fobier (spindlar) mm. 

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

  • Gilla 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Erik 2 sade:

Just nu är jag dock inne och grubblar på motsatsen, dvs långsam serotoninnedbrytning, nåt som företrädesvis då drabbar män, vi har ju tex bara 1 X kromosom, och som kan leda till för stor viktnedgång och sk "wasting" dvs får i sig för lite byggstenar. Blir mätta direkt de börjar äta. Och värst av allt, drabbas av diverse tråkiga mentala problem som ångest, oro (tex flygräsla), koncentrationproblem, sömnproblem, dåligt självförtroende, dåligt driv, fobier (spindlar) mm.

Sen tillkommer då aggressiviteten, uttrycket "the warrior gene" är inte för inte. Söker man på MAOA så handlar de flesta träffarna just om detta:

The results support previous research suggesting that MAOA influences aggressive behavior, with potentially important implications for interpersonal aggression, violence, political decision-making, and crime. 

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tog ett kosttillskott för ett par år sedan, som innehöll pumpafrömjöl ( tryptofan)och nån kolhydrat, som skulle ge den där nödvändiga höjningen. Jag hade glömt bort den, men jag sov faktiskt bättre när jag tog den på kvällen.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Lyssnade på ett intressant föredrag med dr Joan Ifland kring teorin att processade livsmedel bäddar för överätande genom att de fungerar som droger för hjärnan. Hon har skrivit boken Processed Food Addiction.

Hon menar att tobaksindustrin, i ett försök att överleva, tog över en stor del av livsmedelsindustrin på 1980-talet, och skapade beroendeframkallande "livsmedel" som bidragit till dagens fetma- och ohälsoepidemi.

ifland.jpg

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.