Nils Engström Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 I en artikel: https://mindfulentrepreneurship.com/magic-of-neurogenesis-help-your-body-make-new-brain-cells-9736d6768e34 sägs bl.a.: det mycket nedslående: LOW-FAT DIET Apart from the overall calorie intake, the important factor for stimulation of neurogenesis is the proportion and type of fat in your diet. Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage. In contrast stands the type of fat found in salmon, tuna, walnuts, or flax seeds — omega-3 fatty acids — that have been shown to promote the production of new neurons. These nutrients are important for our whole body in a variety of ways, but they play a truly critical role in development and functioning of our brain. Some studies even indicate that the beneficial effect of omega-3 fatty acids on neurogenesis in the hippocampus could help treat and prevent age-related memory weakening, depression, or neurodegenerative disorders, such as Alzheimer’s disease. In summary, if you eat foods high in omega-3 fatty acids, you genuinely help your brain work well. According to some studies, neurogenesis can be also reinforced by certain dietary substances, such as flavonoids, found in blueberries and cocoa, resveratrol, found in red wine, or curcumin, found in the turmeric spice. So a glass of cabernet, a bite of dark chocolate, or a bowl of yellow curry can be a nice treat for your brain. Den rödmarkerade texten förefaller som hämtad från en forskargrupp som totalt går in för att bromsa allt vad LCHF innebör. Samma budskap kommer från: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 20, 2018 Author Share Posted April 20, 2018 Tyvärr uppstod fel som tvingade mig att härefter införa: fortsättningen: https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how/transcript?nolanguage=ko) och: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074256/ förefaller som klippta ur high carb-entusiasternas bibel. De musstudier jag tidigare följt som tillämpat högfettföda har visat goda resultat på minne och livslängd. Vilka synpunkter har ni på detta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 Att naturliga fetter kan leda till hjärnskador är väl bara industrins argument då dom vill kränga billiga onyttigheter...bara att ta med en klackspark. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 2 timmar sedan, Ekner sade: Att naturliga fetter kan leda till hjärnskador är väl bara industrins argument då dom vill kränga billiga onyttigheter...bara att ta med en klackspark. Det stora problemet för den som vill söka fakta ligger i svårigheten att få info om vem som bekostat studierna. Andelen falska resultat, som friserats av forskare som låtit sig köpas har visat sig mycket större än man tidigare vågat antyda. På livsmedelssidan är det lika illa. I morse lördag på radions P1 intervjuades en av de högst uppsatta inom svenska sockerodlarnas förening med bl.a. frågan om sin egen familjs sockerkonsumtion. Barnen får sitt godis på helgen och själv kunde han nog bättra på sin träning och äta lite mindre fett!!! Naturligtvis kände han sig manad att svara så. Sannolikt visste han allt om socker och fett men cynismen måste segra. Sveriges produktion av socker var tidigare 1,3 miljoner ton om året. Efter att EU nu släppt proportionalitetskraven på enskilda länders produktion, avser man i Sverige att öka produktionen till 3 miljoner ton - nära en tredubbling. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 12 timmar sedan, Nils Engström sade: I en artikel: https://mindfulentrepreneurship.com/magic-of-neurogenesis-help-your-body-make-new-brain-cells-9736d6768e34 sägs bl.a.: det mycket nedslående: LOW-FAT DIET Apart from the overall calorie intake, the important factor for stimulation of neurogenesis is the proportion and type of fat in your diet. Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage. In contrast stands the type of fat found in salmon, tuna, walnuts, or flax seeds — omega-3 fatty acids — that have been shown to promote the production of new neurons. These nutrients are important for our whole body in a variety of ways, but they play a truly critical role in development and functioning of our brain. Some studies even indicate that the beneficial effect of omega-3 fatty acids on neurogenesis in the hippocampus could help treat and prevent age-related memory weakening, depression, or neurodegenerative disorders, such as Alzheimer’s disease. In summary, if you eat foods high in omega-3 fatty acids, you genuinely help your brain work well. According to some studies, neurogenesis can be also reinforced by certain dietary substances, such as flavonoids, found in blueberries and cocoa, resveratrol, found in red wine, or curcumin, found in the turmeric spice. So a glass of cabernet, a bite of dark chocolate, or a bowl of yellow curry can be a nice treat for your brain. Den rödmarkerade texten förefaller som hämtad från en forskargrupp som totalt går in för att bromsa allt vad LCHF innebör. Samma budskap kommer från: Vet inte om det är samma eller liknande studie som vi redan diskuterat i en helt annan tråd och jag tänker inte heller ta reda på det! Men jag kan dra samma slutsatser här som där.. dvs hipocamus har en hel del att göra med minne och är en kopplingsstation mellan olika delar av hjärna! " Hippocampus Hippocampus är en del av limbiska systemet i hjärnan, och består av grå substans. Hippocampus sträcker sig från amygdala via fornixför att sedan kontakta de mammillära kropparna. Hippocampus spelar en stor roll för konsolidering från korttidsminnet till långtidsminnet. Hippocampus möjliggör bland annat vår förmåga att orientera oss rumsligen, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område. Inga minnen lagras i hippocampus, hippocampus agerar snarare som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan." https://sv.wikipedia.org/wiki/Hippocampus Iallafall om man föder upp möss i laboratorium och förser dem med högkaloriföda, så lär de heller inte behöva minnas/koppla ihop olika delar av hjärnan för att överleva! Släpp ut samma möss i skogen så skall du antagligen se att hippocampus uppregleras bland de som överlever! Sen så.. varför drar man lixom inte samma slutsatser om människor som bor i lägenheter och har full tillgång till högkaloriföda i närmaste affär.. man behöver lixom väldigt få kopplingar i Hippocamus för att gå till jobbet varje dag och köpa halv/helfabrikat i närmaste affär! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 Att börja bråka med industrin går inte oavsett vilka argument som tillämpas. Steve Jobs och Bill Gates gick offentligt ut och meddelade att dom inte lät sina barn exponeras för mobiltelefoner och wifi, dom bekostade undervisning helt strålningsfri, men vad hjälpte det? När inte ens sådana celebriteter kan påverka industrin lär nog vi andra inse att vi måste ta andra vägar. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 19 minuter sedan, Zepp sade: Sen så.. varför drar man lixom inte samma slutsatser om människor som bor i lägenheter och har full tillgång till högkaloriföda i närmaste affär. Den för LCHF-entusiasten viktiga frågan är om övergången till förbränning av fett verkligen skulle vara till nackdel för hippocampus funktion. Efter allt som visats i icke sponsrade studier lär ingen av oss ta intryck av uppfattningen att den rena förbränningen av fett skulle vara problematisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 11 minuter sedan, Nils Engström sade: Den för LCHF-entusiasten viktiga frågan är om övergången till förbränning av fett verkligen skulle vara till nackdel för hippocampus funktion. Efter allt som visats i icke sponsrade studier lär ingen av oss ta intryck av uppfattningen att den rena förbränningen av fett skulle vara problematisk. Med tanke på Hippocamus funktion så kan man då dra slutsatsen att ett ökat intag av fett per se, ger att det knappast krävs särkildt mycket minne/kopplingar som annars skulle behövas utifall man levt i skogen? Dvs och detta missas i de flesta studier.. likaså Ancel Keys studier, dvs de som har råd att äta mättat/främst animaliskt fett har det rätt välbesällt/lever förmodligen i rikare länder med hög levnadstandad/god sjukvård/äldreomsorg osv! Såå.. för att anknyta till AK, det var främst de rikaste länderna där många hade råd att äta animaliskt mättat fett som hade mest problem med CVD! För i de fattigaste länderna så dog de långt innan av All cause mortality, långt innan de blivit så gamla att de hade hunnit utveckla CVD, främst då på grund av infektioner och näringsbrist i kombo! Dvs det krävs knappast några större kopplingar/minne för att överleva och bli rätt gammal i ett rikt land.. speciellt inte om man har god tillgång på fett.. som ger en massa kalorier. Sådåså.. man kanske borde vända på frågan och utveckla den ytterligare för att utröna hur man gör för att inte dö vid 80 utan snarare vid 90..helst då fullt frisk stora delar av tiden? Då kan man tex undvika hyperinsulinemi/metabolt syndrom till att börja med oså som en bonus oxå undvika högt HBA1c, dvs glykoliserade blodkroppar/arteroskleros, litta andra nackdelar så att man inte bränner ljuset i bägge ändar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 12 minuter sedan, Zepp sade: det krävs knappast några större kopplingar/minne för att överleva och bli rätt gammal i ett rikt land. Likväl är intresset för de flesta att fram till slutstationen hålla sig fysiskt och psykiskt friska - knappast någon höjdare att överleva i paketerat tillstånd utan att vara medveten om vad de närmaste i omgivningen sysslar med. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 12 minuter sedan, Nils Engström sade: Likväl är intresset för de flesta att fram till slutstationen hålla sig fysiskt och psykiskt friska - knappast någon höjdare att överleva i paketerat tillstånd utan att vara medveten om vad de närmaste i omgivningen sysslar med. Prexis.. men iallafall ibland.. sent skall syndaren vakna.. om ens då! Och det samma gäller ekonomin efter pensioneringen.. även om vi trotts allt lever i ett av världens rikaste länder och har ett fungerande pensioneringssystem.. vill man ha/behålla guldkanten på tillvaron efter 65 så får man ordna det långt innan, främst genom att antingen spara eller ha låga utgifter/helst en kombo av bägge! Samma gäller hälsan.. även om det inte är försent att lägga om till en hälsosam kost/ett hälsosamt leverne vid fyllda 65! Så då kommer vi osökt in på begreppet Prokrastenering! Det innebär att man undviker rätt självklara och bra saker för att de inte ger omedelbar belöning! https://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrastinering Och det är ett mentalt tillstånd! Dvs att äta och leva hälsosamt är något som ger effekt efter lång tid.. att leva och njuta för stunden ger omedelbar belöning! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Inez Posted April 21, 2018 Popular Post Share Posted April 21, 2018 Jag är och förblir energisk motståndare till att liknas vid en laboratoriemus. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 1 timme sedan, Zepp sade: Dvs att äta och leva hälsosamt är något som ger effekt efter lång tid ja men det står inte i motsatsställning till att leva gott även för stunden. Den stora fördelen är att det samtidigt medför att man på lång sikt kan hålla sig frisk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 6 minuter sedan, Inez sade: Jag är och förblir energisk motståndare till att liknas vid en laboratoriemus. Visserligen är man inte helt säker på kompatibiliteten mus/människa men man använder metoder med mänsklig vävnad som någorlunda skall kunna jämföras med människan. Vissa studier är etiskt omöjliga att göra på människa. Problemet är att vi har svårt att ta reda på varifrån studiekostnaderna kommer. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 Är inte detta "samma gamla musstudie" som vi råkat på tidigare??? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074256/ Citat från studien ovan: "As described above, a number of factors have been proposed to cause high-fat diet-induced damage to the brain, especially with aging, including oxidative stress, insulin resistance, inflammation, and changes to vascularization/BBB integrity. The contribution of insulin resistance, essential fatty acid consumption, and oxidative stress may be coordinated with inflammatory and vascular alterations to cause overall changes in brain function with consumption of high-fat and high-glycemic index-type diets. However, not enough studies have been conducted to fully understand the role of each of these cascades for high-fat-induced cognitive impairment. Based on the epidemic proportions of diabetes and obesity in the United States... " Vi som äter enl glutenfri Lchf har helt annorlunda erfarenheter än de stackars mössen man refererar till. Från från deras liv och levene drar man den konstiga slutsatsen att mössens"high-fat diet" ( vad det nu är för något) skulle göra oss människor sjuka. Ja, man skulle säkert bli sjuk om man fick äta samma "high-fat diet" som mössen. Det man tycker sig veta och stämmer inte alls med självupplevd förbättrad hälsa vid Lchf diet - både rent erfarenhetsmässigt och laboratorieprov -verifierat (bra blodvärden på alla olika parametrar). Man nämner ökade risker för olika sjukliga tillstånd som förekomst av Diabetes2 och CVD - fastän vi vet att ett stort intag av Kolhydrater är upphov till det Metabola syndromet. - Äter man enl Lchf så minskar man inflammationen och blir av med Diabetessymtomen, många får också bättre hjärt-kärlhälsa, och blir mycket friskare på alla vis och kan avsluta den medicinering som läkarna menar är livslång, - detta faktum är klart konstaterat. Eftersom denna musstudie är så helt avvikande från det som människor som äter enl Lchf får i sig, så finns ingen anledning att dra några paralleller.- Ska vi verkligen sätta någon som helst tilltro till dessa musstudier? - Jag är väldigt skeptisk!! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 27 minuter sedan, Nils Engström sade: Visserligen är man inte helt säker på kompatibiliteten mus/människa men man använder metoder med mänsklig vävnad som någorlunda skall kunna jämföras med människan. Vissa studier är etiskt omöjliga att göra på människa. Problemet är att vi har svårt att ta reda på varifrån studiekostnaderna kommer. Mus- och råttstudier i detta fall, alltid tveksamt hur mycket som gäller för människor. Men det som är mer intressant tycker jag är vad de menar med high fat diet. Det är en diet liknande västerländsk standardkost. Alltså high fat, high sugar, high refined carbohydrates. Det är väl klart att råttorna mår dåligt av det, liksom också vi gör. Att man då drar ner på det mättade fettet och ser förbättringar är inte så konstigt tycker jag. Fungerar även för många människor för övrigt. Att en kost bestående av massa mättat fett, socker och raffinerade kolhydrater är dåligt för hjärnan är väl inte så konstigt, men det säger inget om en LCHF kost. Det är en helt annan grej. Minska i stället på raffinerade kolhydrater och socker så kommer du se lika bra, eller till och med ännu bättre resultat. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 Jag har för mig att mössen fick fett+ mycket kolhydrater = blir mycket sjukdom över tid! Inget konstigt alls. Så strunta i dessa studier - tycker jag! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 4 timmar sedan, Ekner sade: Bill Gates gick offentligt ut och meddelade att dom inte lät sina barn exponeras för mobiltelefoner och wifi, dom bekostade undervisning helt strålningsfri Är inte Bill Gates en av de som stöttar GMO och vegan-rörelsens idé om att ett animaliefritt jordbruk ska frälsa världen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 31 minuter sedan, RobertAnd sade: Mus- och råttstudier i detta fall, alltid tveksamt hur mycket som gäller för människor. Men det som är mer intressant tycker jag är vad de menar med high fat diet. Det är en diet liknande västerländsk standardkost. Alltså high fat, high sugar, high refined carbohydrates. Det är väl klart att råttorna mår dåligt av det, liksom också vi gör. Att man då drar ner på det mättade fettet och ser förbättringar är inte så konstigt tycker jag. Fungerar även för många människor för övrigt. Att en kost bestående av massa mättat fett, socker och raffinerade kolhydrater är dåligt för hjärnan är väl inte så konstigt, men det säger inget om en LCHF kost. Det är en helt annan grej. Minska i stället på raffinerade kolhydrater och socker så kommer du se lika bra, eller till och med ännu bättre resultat. Jag tror att man kan dra slutsatsen att om man lever hela sitt liv i ett laboratorium och blir uppfödd på en sk västerländsk högkaloridiet lite oavsett sammansättning så kommer Hippocampus nedregeleras för den behövs lixom inte lika mycket för ens överlevnad! Det jag har störst problem med att inte forskarna drog lite samma slutsatser, dvs att ett stillasittande västerländskt liv med god tillgång till högkalorikost leder till nedreglering utav Hippocambus funktioner.. iomed att den verksamheten då inte behövs lika mycket för överlevnaden. Såå.. musstudier kan visst vara bra och säga en hel del.. om bara forskarna kan dra rätt slutsatser! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 28 minuter sedan, kickilotta sade: high-fat and high-glycemic index-type diets Just detta har jag varit inne på. I sådant fall infinner sig ingen ketos, dvs. alla nackdelar med kolhydratkosten kvarstår. Kroppen gör först allt för att rensa/förbränna all glykogen. Om samma kost fortsätter, blir de alltså inte tal om att dra fördel av fettet, då ketonerna sällan eller aldrig får något att göra. Naturligt då att påpeka alla nackdelar bero på fettet. Eftersom vi talar om hjärnan, som badar i en vätska med glukosinnehåll motsvarande ca. 60 % av blodets sockervärde, inses lätt att hjärnan är extra känslig för höga socker/insulin-nivåer. Det är dessa som så småningom utvecklar insulinresistens i isolerad form innanför hjärnans barriärer mot kroppen i övrigt. Så medan insulinresistensen i kroppen (utan hjärnan inblandad) utvecklar diabetes 2, utvecklas insulinresistens i hjärnan till Diabetes 3, dvs. Alzheimers sjukdom. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 50 minuter sedan, MariaF sade: Är inte Bill Gates en av de som stöttar GMO och vegan-rörelsens idé om att ett animaliefritt jordbruk ska frälsa världen? Jo, tyvärr har han hamnat i den villfarelsen... 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted April 21, 2018 Share Posted April 21, 2018 Gates är helsjuk fartblind ekonomist. Han har även månglat ut skadliga misslyckade vaccin i tredje världen, trots att han visste det på förhand. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RolleE Posted April 22, 2018 Share Posted April 22, 2018 Angående att dra slutsater av försök på möss. Möss normala föda är frön och nötter mestadels. De bör då ha en annan metabolism än vad människor har, hur kan man då dra paraleller till människan? Detta förutom effekterna av eventuella cocktailer de får Men det är klart, om det ger resultat som beställaren önskar är det ju kanske inte så viktigt...... Rolle på Österlen 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted April 22, 2018 Share Posted April 22, 2018 On 2018-04-21 at 01:16, Nils Engström sade: Tyvärr uppstod fel som tvingade mig att härefter införa: fortsättningen: https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how/transcript?nolanguage=ko) Några funderingar dyker upp: Neurogenes påverkas av många olika faktorer, inte bara fett. Vad jag förstår av Thurets föreläsning. Fysisk och intellektuell aktivitet har visat sig stimulera neurogenes. Till exempel att lära sig något nytt och motionera stimulerar produktionen av nya nervceller, medan stress och sömnbrist minskar den. Även vad vi äter har betydelse. Nybildning av hjärnceller gynnas av: Kaloriminskning med 20 till 30 procent. Återkommande fasta – lång tid mellan måltiderna. Flavonoider, som finns i mörk choklad eller blåbär. Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, som lax. Mat med tuggmotstånd – eller knaprig mat ger fler nya nervceller jämfört med mjuk mat. Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation* between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella** can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage. *Korrelation behöver inte betyda att det orsakar fenomenet. Det kan finnas någon annan faktor som påverkar samtidigt, till exempel : **Det "feta" exemplet Nutella som innehåller mer socker än fett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 22, 2018 Author Share Posted April 22, 2018 3 timmar sedan, Tureborgaren sade: There is plenty of evidence that proves the correlation* between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis Just detta är intressant och ger funderingar, om man menar att studierna utgått från normalkost dvs. högkolhydratkost med fettinslag. Då föreligger inte ketos och därmed missas alla fördelar med fettförbränning via ketoner/fett. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 22, 2018 Author Share Posted April 22, 2018 David Perlmutter kommer in på området i videon: https://highintensityhealth.com/163-david-perlmutter-md-gut-bacteria-carbohydrates-ketogenic-diet/ Särskilt en bit in på videon (26 minuter) där han t.o.m. påpekar att glukosen genom sin oxidativa verkan kan anses som ett gift för hjärnan och att ketosen, som människan under evolutionen alltid levt med, har stora fördelar när det gäller att hålla tillbaka risken för demenssjukdomar (i min ålder en trevlig vinkling). Sveper man över Internet i övrigt, förefaller Perlmutter inte vara ensam om sitt synsätt, vad gäller hjärnan. Videon i övrigt är väl värd att lyssna av. Slutsatsen jag drar, är att studier som talar för nackdelar gällande minnesfunktionen (hippocampus) med större mängd fett i dieten, rimligen inte kan gälla ketogen kost, snarare kost där kolhydrater och fett konkurrerar. I sådant fall kommer kroppen att utnyttja kolhydraterna tills de tar slut, innan ketonerna tar kommandot och fördelarna med dessa visar sig. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted April 23, 2018 Share Posted April 23, 2018 Jag säger bara 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 23, 2018 Author Share Posted April 23, 2018 Ja, Georgia Ede har alltid varit pålitligt klar och inspirerande för den som anser hjärnan vara viktig i samband med valet av kost. Hon är inte nådig mot vegankost. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathilde_M Posted April 25, 2018 Share Posted April 25, 2018 Jeg synes I skal bemærke, at studiet henviser til en high fat, high glycemic diet Det er ikke og har aldrig været ketogen diæt - vi er lavest på det glykemiske indeks! Det betyder, at det, de måler er høj kalorie diæt med masser af sukker og fedt. Det driver insulinet op og giver inflammation, som er det, de peger på som fjenden. I lyset af det er resultatet vel irrelevant for os, vi ved alle, hvad en dårlig kost medfører :-) 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 Angående försök på möss och andra djur: https://theconversation.com/of-mice-and-men-why-animal-trial-results-dont-always-translate-to-humans-73354 It showed that of the most-cited animal studies in prestigious scientific journals, such as Nature and Cell, only 37% were replicated in subsequent human randomised trials and 18% were contradicted in human trials. It is safe to assume that less-cited animal studies in lesser journals would have an even lower strike rate. Detta gäller läkemedel, ca en tredjedels chans att effekten även bevisas finnas på människor. En femtedels chans att det rakt motsatta händer i människor. Börjar vi prata om kost och djurförsök är det säkert liknande risk för felaktigheter. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 26, 2018 Author Share Posted April 26, 2018 1 timme sedan, RobertAnd sade: en tredjedels chans att effekten även bevisas finnas på människor. En femtedels chans att det rakt motsatta händer i människor. Man kan alltså hoppas att de mest förbryllande jämförelser som talar mot oss inte stämmer! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 10 timmar sedan, RobertAnd sade: Angående försök på möss och andra djur: https://theconversation.com/of-mice-and-men-why-animal-trial-results-dont-always-translate-to-humans-73354 It showed that of the most-cited animal studies in prestigious scientific journals, such as Nature and Cell, only 37% were replicated in subsequent human randomised trials and 18% were contradicted in human trials. It is safe to assume that less-cited animal studies in lesser journals would have an even lower strike rate. Detta gäller läkemedel, ca en tredjedels chans att effekten även bevisas finnas på människor. En femtedels chans att det rakt motsatta händer i människor. Börjar vi prata om kost och djurförsök är det säkert liknande risk för felaktigheter. Mm.. prexis det är först o främst svårt att replikera musstudier på humana försökspersoner... och det finns goda anledningar till detta! För det första så vägrar de flesta människor att bo i ett laboratorium, det andra är när man vill replikera human junkfood diet för möss.. typ Big mac med pommes och Cola så äter inte mössen det, så då får man i stället göra något som passar deras smaklökar, dvs något helt annat som i bästa fall stämmer macronutientmässigt! På det så får man inte människor att springa i stora hamsterhjul, de vill som regel ha ett socialt liv.. iallafall ett arbete som de kan få en utkomst i från. Menna menna, det finns några få grejer vi och möss har gemensamt.. vissa metabola/ensymatiska och genetiska komponenter.. som kan reagera lite samma på samma föda/social kontext/fysisk ansträngning.. typ vi har lite samma behov av kalorier.. även om möss kan leva av och är anpassade för lite annan föda än Homo Sapiens Sapiens. Problemet härvidlag är då att vi har lite olika strategier genetiskt för att hantera olika icke artegna mat/livssituationer. Om man säger som så.. möss kan syntetisera C-vitamin från kolhydrater, de har vad jag begriper inget direkt behov av EPA eller DHA, de kan syntetisera detta från andra fettsyor. de har oxå en helt annan förmåga att syntetisera lite olika aminosyror. Såå.. deras animaliska normala intag iallafall är främst insekter, insektsägg, larver och liknande... medans vi är beroende utav att äta hela djur. Inte för att insekter inte skulle kunna bidra med detta på en human diet, men det passar som regel inte våra smaklökar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 1 timme sedan, Zepp sade: Inte för att insekter inte skulle kunna bidra med detta på en human diet, men det passar som regel inte våra smaklökar. Många stora skillnader alltså. Därmed också tveksamheten i att hänvisa till djurstudier. Intressant för att skapa hypoteser, men knappast mer än så. En annan grej som inte passar våra smaklökar är ju att möss är koprofager , vilket är mer ovanligt hos människor... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 26, 2018 Author Share Posted April 26, 2018 15 minuter sedan, RobertAnd sade: Många stora skillnader alltså. Därmed också tveksamheten i att hänvisa till djurstudier. Intressant för att skapa hypoteser, men knappast mer än så. En annan grej som inte passar våra smaklökar är ju att möss är koprofager , vilket är mer ovanligt hos människor... Jag har inte sett i statistiken hur stor andel av mössen som förändrats till att med mänsklig vävnad bli mer lika oss och därmed ge kompatibla mätresultat. Har du sett? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 29 minuter sedan, RobertAnd sade: Många stora skillnader alltså. Därmed också tveksamheten i att hänvisa till djurstudier. Intressant för att skapa hypoteser, men knappast mer än så. En annan grej som inte passar våra smaklökar är ju att möss är koprofager , vilket är mer ovanligt hos människor... Koprofagi tyder typiskt på för lite animalisk kost, dvs de behöver oxå B12, det bildas i tjocktarmen, hos både möss och människor! Människor föredrar då att äta kött i stället! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 27, 2018 Share Posted April 27, 2018 8 timmar sedan, Zepp sade: Koprofagi tyder typiskt på för lite animalisk kost, dvs de behöver oxå B12, det bildas i tjocktarmen, hos både möss och människor! Människor föredrar då att äta kött i stället! Något för veganerna att prova på kanske , B12 problemet löst! Men det får inte vara djurbajs bara, det är inte veganskt. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 27, 2018 Share Posted April 27, 2018 10 timmar sedan, Nils Engström sade: Jag har inte sett i statistiken hur stor andel av mössen som förändrats till att med mänsklig vävnad bli mer lika oss och därmed ge kompatibla mätresultat. Har du sett? Nej, jag har inte heller sett det. Men det är klart att om man ser det i en studie, så kan resultatet kanske vara mer relevant? Men likväl är det mycket som skiljer. Börjar vi blanda in kost t.ex. så är många processer inblandade. Det går inte att modifiera allt. Intressant artikel om problemen med möss: https://www.theguardian.com/science/2015/mar/20/mice-clinical-trials-human-disease 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2018 Share Posted April 27, 2018 10 timmar sedan, RobertAnd sade: Något för veganerna att prova på kanske , B12 problemet löst! Men det får inte vara djurbajs bara, det är inte veganskt. Mnjaeä.. de brukar.. iallafall de som är lite pålästa brukar framföra argumentet om någon udda Iransk befolkningsgrupp som av tradition/religion och omständigheterna var i princip vegansk! Dvs de odlade sin mat i en blandning av jord och mänsklig avföring, de sköjde då inte heller maten.. det var ont om vatten antagligen? Dvs jorden/maten var kontaminerad med animalisk avföring/B12! Sådåså.. iallafall om man vill leva som idealistisk Vegan så bör man således inte vara särskildt nogräknad! Sådå så får man problem med livsmedelslagstiftningen.. dvs maten skall vara fri från kontaminering från jorden/gödsel/helst oxå från kemikalier! Och alla veganer får ett himla problem med B12.. för det finns inget veganskt B12.. antingen så förekommer B12 i maten.. dvs i djur som antingen får det genom att äta andra djur eller via att antingen äta bajs/eget eller andras. Iallafall och här är skillnaden.. vissa djur, vi är djur, kan ta upp mer B12 via tjocktarmen,, skillnaden är att Homo Sapiens Sapiens tar upp iallafall merparten av B12 i tolvfingertarmen! Och det sker då med hjälp av pepsin/IF och litta andra faktorer! Dvs vi tar inte upp B12 i tjocktarmen.. så är man Vegan så måste man kräva livsmedel som är kontaminerad med bajs! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 27, 2018 Author Share Posted April 27, 2018 1 timme sedan, Zepp sade: Vegan så måste man kräva livsmedel som är kontaminerad med bajs! Nej för 10 000 år sedan behövde man bara gå in på närmaste apotek eller hälsokostaffär! Om man saknade sådana dog man, i annat fall fick man mot sin vilja vara med de andra i familjen och jaga djur, som man fick döda, hur obehagligt det än kunde upplevas. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 27, 2018 Share Posted April 27, 2018 15 timmar sedan, Nils Engström sade: Nej för 10 000 år sedan behövde man bara gå in på närmaste apotek eller hälsokostaffär! Om man saknade sådana dog man, i annat fall fick man mot sin vilja vara med de andra i familjen och jaga djur, som man fick döda, hur obehagligt det än kunde upplevas. Utan om man levde i Iran/Persien med litta olika trosföreställningar! Iallafall så har vegansk kultur mer med Hinduism/Indisk religion att göra.. främst så bör man sträva efter att återfödas som Brahamin, dvs den översta klassen, det gör man då enligt deras synsätt endast om man förtjänat detta! So what to do,, dsv man bör leva ett renlevnadsdsliv. man bör helst inte äta upp sina förfäder!' Iallafall.. Indier av Brahaminsk kast som flyttar till GB, får problem.. inte så mycket på grund av matvalet utan på grund av att matvarorna där inte är är lika kontaminerade av animaliskat bajs! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 28, 2018 Author Share Posted April 28, 2018 18 timmar sedan, Zepp sade: Utan om man levde i Iran/Persien med litta olika trosföreställningar! Fast när Persien skapades hade det redan funnits jordbruk på planeten i bortåt 5000 år - kanske också någon form av apotek hade hunnit utvecklas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 Det beräknas att en svensk äter ca 1 kg insekter per år utan att veta om det: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-mycket-insekter-ater-vi-varje-ar Veganer, som äter mer grönsaker än gemene man, kanske får i sig ännu mer... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 29, 2018 Author Share Posted April 29, 2018 20 minuter sedan, RobertAnd sade: Veganer, som äter mer grönsaker än gemene man, kanske får i sig ännu mer... Kanske en viktig grund till att överleva som vegan. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 31 minuter sedan, RobertAnd sade: Det beräknas att en svensk äter ca 1 kg insekter per år utan att veta om det: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-mycket-insekter-ater-vi-varje-ar Veganer, som äter mer grönsaker än gemene man, kanske får i sig ännu mer... Små, små djur - räknas inte de som djur i veganens syn på mat och djur? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 23 timmar sedan, Nils Engström sade: Fast när Persien skapades hade det redan funnits jordbruk på planeten i bortåt 5000 år - kanske också någon form av apotek hade hunnit utvecklas. Prexis.. innan några imperier/högkulturer uppstod krävdes iallafall en form av överskott som en överklass kunde tillägna sig/leva utav! Utom möjligen det Mongoliska väldet.. som invaderade och tillgodogjorde sig jorbruksöverskottet i länder de okuperade? Dvs även om mongolerna var krigiska så fanns det lixom ingen chans att de skulle ha kunnat expandera om inte de länder hade haft ett överskott som gick att exploatera/beskatta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 2 timmar sedan, RobertAnd sade: Det beräknas att en svensk äter ca 1 kg insekter per år utan att veta om det: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-mycket-insekter-ater-vi-varje-ar Veganer, som äter mer grönsaker än gemene man, kanske får i sig ännu mer... Det finns oxå en del antydningar om att veganer/braahminer som flyttar från Indien till GB, kunde leva och ha hälsan i Indien men får näringsbrister i GB tacka vara en bättre livsmedelskontroll som ofta förekommer i Europa! Inte nog med det, i Indien så är det till stora delar kutym att leva veganskt.. men i realiteten så är det svårt.. men man gör så gott man kan för att upprätthålla en viss syn på vad man skall äta. https://www.dn.se/nyheter/varlden/indiska-vegetarianer-tiger-om-att-de-ater-kott/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 2 timmar sedan, RobertAnd sade: Det beräknas att en svensk äter ca 1 kg insekter per år utan att veta om det Jag köpte ett salladshuvud för många år sen i en vanlig affär. När jag sköljde av det hittade jag några levande bladlöss. Jag hade lite svårt att bestämma mig för om jag skulle bli äcklad över lössen eller nöjd över att salladen inte var så hårt besprutat att inget kunde leva där... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted April 29, 2018 Share Posted April 29, 2018 Sallad med inbyggt protein. Hoppas det smakade bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 Här har vi en mycket intressant artikel angående musstudier och "high-fat diet": https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-018-0243-5 Det visar sig att endast 19% av studierna de analyserat har en relevant låg-fett kontrolldiet. Men i de flesta fallen består kontrolldieten i stället av relativt oprocessade spannmål med gott om fiber som skapar bra effekter i mössens tarmflora. När man sedan jämför det med en fiberfri ultraraffinerad "high-fat diet" som förstör tarmfloran så är det inte så konstigt att man ser dåliga effekter. Och så beskylls high fat diet, fast man inte vetenskapligt kan veta om fettet var problemet, eller graden av raffinering, eller mer sannolikt frånvaron av fibrer och negativ påverkan på tarmfloran. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted April 30, 2018 Author Share Posted April 30, 2018 42 minuter sedan, RobertAnd sade: sannolikt frånvaron av fibrer och negativ påverkan på tarmfloran Studier på senare tid (på människor) visar mycket lite inverkan av fibrer - vilket förvånar en del, eftersom den betydelsen så ofta poängterats tidigare. Kan det vara så att tidigare studier utgått från irrelevanta statistiska metoder i forskningen. I det avseendet (fibrer) lär alltså vara svårt att jämföra musstudier och deras effekter på människor. Det är svårt nog att få andra samband jämförbara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertAnd Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 54 minuter sedan, Nils Engström sade: Studier på senare tid (på människor) visar mycket lite inverkan av fibrer - Tvärtom skulle jag säga, det stora "nya" inom forskningen är mikrobiomet. En otrolig mängd ny forskning som tittar på mikrobiomets koppling till alla möjliga sjukdomar. Och inom den forskningen är fiber kung, probiotika drottning. Här är en färsk studie om hur högfiber diet förbättrar typ-2 diabetes: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29590046 Gut bacteria selectively promoted by dietary fibers alleviate type 2 diabetes. En färsk review artikel om fiber: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872693/ A recent meta-analysis with more than 15,000 participants concluded that an increase in cereal fiber intake of 10 g/day decreased the risk of developing T2DM by 25% independent of BMI. Acute reduction of subjective appetite rating and acute energy intake was reported after intake of pectins (mean dose 14.2 g/day and 4.8 g/day, respectively) and β-glucans (mean dose 6.2 g/day and 5.8 g/day, respectively) compared to the control food The viscous fiber psyllium has been reported to lower postprandial glucose concentrations and improve insulin sensitivity in healthy, obese and T2DM individuals. This positive effect on postprandial glycemia was reported in intervention studies ranging from 6 weeks to 6 months with doses of 10–14 g psyllium per day [103]. A meta-analysis of 4 studies (duration 2 to 24 weeks) in T2DM individuals showed that psyllium intake decreased fasting glucose concentration by 37 mg/dL and reduced HbA1c (−10.6 mmol/mol) compared to placebo [104]. Similar, 6-week supplementation of 10 g/d natural partly hydrolyzed guar gum reduced fasting glucose and insulin concentration in healthy men [105] and HbA1c concentration in T2DM patients 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.