Nils Engström

Försämras hjärnan av mättat fett?

Recommended Posts

I en artikel:

https://mindfulentrepreneurship.com/magic-of-neurogenesis-help-your-body-make-new-brain-cells-9736d6768e34

sägs bl.a.: det mycket nedslående:

LOW-FAT DIET

Apart from the overall calorie intake, the important factor for stimulation of neurogenesis is the proportion and type of fat in your diet.

Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage.

In contrast stands the type of fat found in salmon, tuna, walnuts, or flax seeds — omega-3 fatty acids — that have been shown to promote the production of new neurons. These nutrients are important for our whole body in a variety of ways, but they play a truly critical role in development and functioning of our brain. Some studies even indicate that the beneficial effect of omega-3 fatty acids on neurogenesis in the hippocampus could help treat and prevent age-related memory weakening, depression, or neurodegenerative disorders, such as Alzheimer’s disease.

In summary, if you eat foods high in omega-3 fatty acids, you genuinely help your brain work well. According to some studies, neurogenesis can be also reinforced by certain dietary substances, such as flavonoids, found in blueberries and cocoa, resveratrol, found in red wine, or curcumin, found in the turmeric spice. So a glass of cabernet, a bite of dark chocolate, or a bowl of yellow curry can be a nice treat for your brain.

Den rödmarkerade texten förefaller som hämtad från en forskargrupp som totalt går in för att bromsa allt vad LCHF innebör. Samma budskap kommer från:

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tyvärr uppstod fel som tvingade mig att härefter införa: fortsättningen:

https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how/transcript?nolanguage=ko)

och:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074256/

förefaller som klippta ur high carb-entusiasternas bibel.

De musstudier jag tidigare följt som tillämpat högfettföda har visat goda resultat på minne och livslängd. 

Vilka synpunkter har ni på detta?

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att naturliga fetter kan leda till hjärnskador är väl bara industrins argument då dom vill kränga billiga onyttigheter...bara att ta med en klackspark.

  • Gilla 3
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Ekner sade:

Att naturliga fetter kan leda till hjärnskador är väl bara industrins argument då dom vill kränga billiga onyttigheter...bara att ta med en klackspark.

Det stora problemet för den som vill söka fakta ligger i svårigheten att få info om vem som bekostat studierna. Andelen falska resultat, som friserats av forskare som låtit sig köpas har visat sig mycket större än man tidigare vågat antyda.

På livsmedelssidan är det lika illa. I morse lördag på radions P1 intervjuades en av de högst uppsatta inom svenska sockerodlarnas förening med bl.a. frågan om sin egen familjs sockerkonsumtion. Barnen får sitt godis på helgen och själv kunde han nog bättra på sin träning och äta lite mindre fett!!!

Naturligtvis kände han sig manad att svara så. Sannolikt visste han allt  om socker och fett men cynismen måste segra. Sveriges produktion av socker var tidigare 1,3 miljoner ton om året. Efter att EU nu släppt proportionalitetskraven på enskilda länders produktion, avser man i Sverige att öka produktionen till 3 miljoner ton - nära en tredubbling. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 timmar sedan, Nils Engström sade:

I en artikel:

https://mindfulentrepreneurship.com/magic-of-neurogenesis-help-your-body-make-new-brain-cells-9736d6768e34

sägs bl.a.: det mycket nedslående:

LOW-FAT DIET

Apart from the overall calorie intake, the important factor for stimulation of neurogenesis is the proportion and type of fat in your diet.

Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage.

In contrast stands the type of fat found in salmon, tuna, walnuts, or flax seeds — omega-3 fatty acids — that have been shown to promote the production of new neurons. These nutrients are important for our whole body in a variety of ways, but they play a truly critical role in development and functioning of our brain. Some studies even indicate that the beneficial effect of omega-3 fatty acids on neurogenesis in the hippocampus could help treat and prevent age-related memory weakening, depression, or neurodegenerative disorders, such as Alzheimer’s disease.

In summary, if you eat foods high in omega-3 fatty acids, you genuinely help your brain work well. According to some studies, neurogenesis can be also reinforced by certain dietary substances, such as flavonoids, found in blueberries and cocoa, resveratrol, found in red wine, or curcumin, found in the turmeric spice. So a glass of cabernet, a bite of dark chocolate, or a bowl of yellow curry can be a nice treat for your brain.

Den rödmarkerade texten förefaller som hämtad från en forskargrupp som totalt går in för att bromsa allt vad LCHF innebör. Samma budskap kommer från:

 

Vet inte om det är samma eller liknande studie som vi redan diskuterat i en helt annan tråd och jag tänker inte heller ta reda på det!

Men jag kan dra samma slutsatser här som där.. dvs hipocamus har en hel del att göra med minne och är en kopplingsstation mellan olika delar av hjärna!

"

Hippocampus.png
 
Hippocampus

Hippocampus är en del av limbiska systemet i hjärnan, och består av grå substans. Hippocampus sträcker sig från amygdala via fornixför att sedan kontakta de mammillära kropparna.

Hippocampus spelar en stor roll för konsolidering från korttidsminnet till långtidsminnet. Hippocampus möjliggör bland annat vår förmåga att orientera oss rumsligen, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område. Inga minnen lagras i hippocampus, hippocampus agerar snarare som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hippocampus

Iallafall om man föder upp möss i laboratorium och förser dem med högkaloriföda, så lär de heller inte behöva minnas/koppla ihop olika delar av hjärnan för att överleva!

Släpp ut samma möss i skogen så skall du antagligen se att hippocampus uppregleras bland de som överlever!

Sen så.. varför drar man lixom inte samma slutsatser om människor som bor i lägenheter och har full tillgång till högkaloriföda i närmaste affär.. man behöver lixom väldigt få kopplingar i Hippocamus för att gå till jobbet varje dag och köpa halv/helfabrikat i närmaste affär!

  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att börja bråka med industrin går inte oavsett vilka argument som tillämpas.

Steve Jobs och Bill Gates gick offentligt ut och meddelade att dom inte lät sina barn exponeras för mobiltelefoner och wifi, dom bekostade undervisning helt strålningsfri, men vad hjälpte det? När inte ens sådana celebriteter kan påverka industrin lär nog vi andra inse att vi måste ta andra vägar.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 minuter sedan, Zepp sade:

Sen så.. varför drar man lixom inte samma slutsatser om människor som bor i lägenheter och har full tillgång till högkaloriföda i närmaste affär.

Den för LCHF-entusiasten viktiga frågan är om övergången till förbränning av fett verkligen skulle vara till nackdel för hippocampus funktion. Efter allt som visats i icke sponsrade studier lär ingen av oss ta intryck av uppfattningen att den rena förbränningen av fett skulle vara problematisk. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Nils Engström sade:

Den för LCHF-entusiasten viktiga frågan är om övergången till förbränning av fett verkligen skulle vara till nackdel för hippocampus funktion. Efter allt som visats i icke sponsrade studier lär ingen av oss ta intryck av uppfattningen att den rena förbränningen av fett skulle vara problematisk. 

Med tanke på Hippocamus funktion så kan man då dra slutsatsen att ett ökat intag av fett per se, ger att det knappast krävs särkildt mycket minne/kopplingar som annars skulle behövas utifall man levt i skogen?

Dvs och detta missas i de flesta studier.. likaså Ancel Keys studier, dvs de som har råd att äta mättat/främst animaliskt fett har det rätt välbesällt/lever förmodligen i rikare länder med hög levnadstandad/god sjukvård/äldreomsorg osv!

Såå.. för att anknyta till AK, det var främst de rikaste länderna där många hade råd att äta animaliskt mättat fett som hade mest problem med CVD!

För i de fattigaste länderna så dog de långt innan av All cause mortality, långt innan de blivit så gamla att de hade hunnit utveckla CVD, främst då på grund av infektioner och näringsbrist i kombo!

Dvs det krävs knappast några större kopplingar/minne för att överleva och bli rätt gammal i ett rikt land.. speciellt inte om man har god tillgång på fett.. som ger en massa kalorier.

Sådåså.. man kanske borde vända på frågan och utveckla den ytterligare för att utröna hur man gör för att inte dö vid 80 utan snarare vid 90..helst då fullt frisk stora delar av tiden?

Då kan man tex undvika hyperinsulinemi/metabolt syndrom till att börja med oså som en bonus oxå undvika högt HBA1c, dvs glykoliserade blodkroppar/arteroskleros, litta andra nackdelar så att man inte bränner ljuset i bägge ändar!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 minuter sedan, Zepp sade:

det krävs knappast några större kopplingar/minne för att överleva och bli rätt gammal i ett rikt land.

Likväl är intresset för de flesta att fram till slutstationen hålla sig fysiskt och psykiskt friska - knappast någon höjdare att  överleva i paketerat tillstånd utan att vara medveten om vad de närmaste i omgivningen sysslar med.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
12 minuter sedan, Nils Engström sade:

Likväl är intresset för de flesta att fram till slutstationen hålla sig fysiskt och psykiskt friska - knappast någon höjdare att  överleva i paketerat tillstånd utan att vara medveten om vad de närmaste i omgivningen sysslar med.

Prexis.. men iallafall ibland.. sent skall syndaren vakna.. om ens då!

Och det samma gäller ekonomin efter pensioneringen.. även om vi trotts allt lever i ett av världens rikaste länder och har ett fungerande pensioneringssystem.. vill man ha/behålla guldkanten på tillvaron efter 65 så får man ordna det långt innan, främst genom att antingen spara eller ha låga utgifter/helst en kombo av bägge!

Samma gäller hälsan.. även om det inte är försent att lägga om till en hälsosam kost/ett hälsosamt leverne vid  fyllda 65!

Så då kommer vi osökt in på begreppet Prokrastenering!

Det innebär att man undviker rätt självklara och bra saker för att de inte ger omedelbar belöning!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Prokrastinering

Och det är ett mentalt tillstånd!

Dvs att äta och leva hälsosamt är något som ger effekt efter lång tid.. att leva och njuta för stunden ger omedelbar belöning!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Zepp sade:

Dvs att äta och leva hälsosamt är något som ger effekt efter lång tid

ja men det står inte i motsatsställning till att leva gott även för stunden. Den stora fördelen är att  det samtidigt medför att man på lång sikt kan hålla sig frisk

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Inez sade:

Jag är och förblir energisk motståndare till att liknas vid en laboratoriemus. 

Visserligen är man inte helt säker på kompatibiliteten mus/människa men man använder metoder med mänsklig vävnad som någorlunda skall kunna jämföras med människan. Vissa studier är etiskt omöjliga att göra på människa. Problemet är att vi har svårt att ta reda på varifrån studiekostnaderna kommer.  

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är inte detta "samma gamla musstudie" som vi råkat på tidigare??? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074256/

Citat från studien ovan: "As described above, a number of factors have been proposed to cause high-fat diet-induced damage to the brain, especially with aging, including oxidative stress, insulin resistance, inflammation, and changes to vascularization/BBB integrity. The contribution of insulin resistance, essential fatty acid consumption, and oxidative stress may be coordinated with inflammatory and vascular alterations to cause overall changes in brain function with consumption of high-fat and high-glycemic index-type diets. However, not enough studies have been conducted to fully understand the role of each of these cascades for high-fat-induced cognitive impairment. Based on the epidemic proportions of diabetes and obesity in the United States... " 

Vi som äter enl glutenfri Lchf har helt annorlunda erfarenheter än de stackars mössen man refererar till.  Från från deras liv och levene drar man den konstiga slutsatsen att mössens"high-fat diet" ( vad det nu är för något) skulle göra oss människor sjuka. Ja, man skulle säkert bli sjuk om man fick äta samma "high-fat diet" som mössen. ?

Det man tycker sig veta och stämmer inte alls med självupplevd förbättrad hälsa vid Lchf diet - både rent erfarenhetsmässigt och laboratorieprov -verifierat (bra blodvärden på alla olika parametrar). Man nämner ökade risker för olika sjukliga tillstånd som förekomst av Diabetes2 och CVD - fastän vi vet att ett stort intag av Kolhydrater är upphov till det Metabola syndromet. - Äter man enl Lchf så minskar man inflammationen och blir av med Diabetessymtomen, många får också bättre hjärt-kärlhälsa, och blir mycket friskare på alla vis och kan avsluta den medicinering som läkarna menar är livslång, - detta faktum är klart konstaterat.

Eftersom denna musstudie är så helt avvikande från det som människor som äter enl Lchf får i sig, så finns ingen anledning att dra några paralleller.-

Ska vi verkligen sätta någon som helst tilltro till dessa musstudier? - Jag är väldigt skeptisk!!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
27 minuter sedan, Nils Engström sade:

Visserligen är man inte helt säker på kompatibiliteten mus/människa men man använder metoder med mänsklig vävnad som någorlunda skall kunna jämföras med människan. Vissa studier är etiskt omöjliga att göra på människa. Problemet är att vi har svårt att ta reda på varifrån studiekostnaderna kommer.  

Mus- och råttstudier i detta fall, alltid tveksamt hur mycket som gäller för människor.

Men det som är mer intressant tycker jag är vad de menar med high fat diet. Det är en diet liknande västerländsk standardkost. Alltså high fat, high sugar, high refined carbohydrates. Det är väl klart att råttorna mår dåligt av det, liksom också vi gör. Att man då drar ner på det mättade fettet och ser förbättringar är inte så konstigt tycker jag. Fungerar även för många människor för övrigt.

Att en kost bestående av massa mättat fett, socker och raffinerade kolhydrater är dåligt för hjärnan är väl inte så konstigt, men det säger inget om en LCHF kost. Det är en helt annan grej. Minska i stället på raffinerade kolhydrater och socker så kommer du se lika bra, eller till och med ännu bättre resultat.

 

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har för mig att mössen fick fett+ mycket kolhydrater = blir mycket sjukdom över tid! Inget konstigt alls. Så strunta i dessa studier - tycker jag!

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Ekner sade:

Bill Gates gick offentligt ut och meddelade att dom inte lät sina barn exponeras för mobiltelefoner och wifi, dom bekostade undervisning helt strålningsfri

Är inte Bill Gates en av de som stöttar GMO och vegan-rörelsens idé om att ett animaliefritt jordbruk ska frälsa världen? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
31 minuter sedan, RobertAnd sade:

Mus- och råttstudier i detta fall, alltid tveksamt hur mycket som gäller för människor.

Men det som är mer intressant tycker jag är vad de menar med high fat diet. Det är en diet liknande västerländsk standardkost. Alltså high fat, high sugar, high refined carbohydrates. Det är väl klart att råttorna mår dåligt av det, liksom också vi gör. Att man då drar ner på det mättade fettet och ser förbättringar är inte så konstigt tycker jag. Fungerar även för många människor för övrigt.

Att en kost bestående av massa mättat fett, socker och raffinerade kolhydrater är dåligt för hjärnan är väl inte så konstigt, men det säger inget om en LCHF kost. Det är en helt annan grej. Minska i stället på raffinerade kolhydrater och socker så kommer du se lika bra, eller till och med ännu bättre resultat.

 

Jag tror att man kan dra slutsatsen att om man lever hela sitt liv i ett laboratorium och blir uppfödd på en sk västerländsk högkaloridiet lite oavsett sammansättning så kommer Hippocampus nedregeleras för den behövs lixom inte lika mycket för ens överlevnad!

Det jag har störst problem med att inte forskarna drog lite samma slutsatser, dvs att ett stillasittande västerländskt liv med god tillgång till högkalorikost leder till nedreglering utav Hippocambus funktioner.. iomed att den verksamheten då inte behövs lika mycket för överlevnaden.

Såå.. musstudier kan visst vara bra och säga en hel del.. om bara forskarna kan dra rätt slutsatser!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
28 minuter sedan, kickilotta sade:

high-fat and high-glycemic index-type diets

Just detta har jag varit inne på. I sådant fall infinner sig ingen ketos, dvs. alla nackdelar med kolhydratkosten kvarstår. Kroppen gör först allt för att rensa/förbränna all glykogen. Om samma kost fortsätter, blir de alltså inte tal om att dra fördel av fettet, då ketonerna sällan eller aldrig får något att göra. Naturligt då att påpeka alla nackdelar bero på fettet.  Eftersom vi talar om hjärnan, som badar i en vätska med glukosinnehåll motsvarande ca. 60 % av blodets sockervärde, inses lätt att hjärnan är extra känslig för höga socker/insulin-nivåer.  Det är dessa som  så småningom utvecklar insulinresistens i isolerad form innanför hjärnans barriärer mot kroppen i övrigt. Så medan insulinresistensen i kroppen (utan hjärnan inblandad) utvecklar diabetes 2, utvecklas insulinresistens i hjärnan till Diabetes 3, dvs. Alzheimers sjukdom.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
50 minuter sedan, MariaF sade:

Är inte Bill Gates en av de som stöttar GMO och vegan-rörelsens idé om att ett animaliefritt jordbruk ska frälsa världen? 

Jo, tyvärr har han hamnat i den villfarelsen...

  • Gilla 2
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gates är helsjuk fartblind ekonomist. Han har även månglat ut skadliga misslyckade vaccin i tredje världen, trots att han visste det på förhand.  

  • Gilla 1
  • Tack! 1
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående att dra slutsater av försök på möss. Möss normala föda är frön och nötter mestadels. De bör då ha en annan metabolism än vad människor har, hur kan man då dra paraleller till människan? Detta förutom effekterna av eventuella cocktailer de får?
Men det är klart, om det ger resultat som beställaren önskar är det ju kanske inte så viktigt......

Rolle på Österlen

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2018‎-‎04‎-‎21 at 01:16, Nils Engström sade:

Tyvärr uppstod fel som tvingade mig att härefter införa: fortsättningen:

https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how/transcript?nolanguage=ko)

 

Några funderingar dyker upp:

Neurogenes påverkas av många olika faktorer, inte bara fett. Vad jag förstår av Thurets föreläsning. 

Fysisk och intellektuell aktivitet har visat sig stimulera neurogenes. Till exempel att lära sig något nytt och motionera stimulerar produktionen av nya nervceller, medan stress och sömnbrist minskar den. Även vad vi äter har betydelse. Nybildning av hjärnceller gynnas av:

  • Kaloriminskning med 20 till 30 procent.
  • Återkommande fasta – lång tid mellan måltiderna.
  • Flavonoider, som finns i mörk choklad eller blåbär.
  • Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, som lax.
  • Mat med tuggmotstånd – eller knaprig mat ger fler nya nervceller jämfört med mjuk mat. 

 

Laboratory tests point to the fact that excessive consumption of meals that contain high amounts of saturated fat (animal fat products, coconut oil, palm oil) significantly decreases the number of newly generated cells in the hippocampus. There is plenty of evidence that proves the correlation* between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis, which may augment the risk of depressive and anxiety disorders. In essence, it means that too much butter, cheese, bacon, or Nutella** can lead not only to obesity and cardiovascular diseases but also to brain damage.

*Korrelation behöver inte betyda att det orsakar fenomenet. Det kan finnas någon annan faktor som påverkar samtidigt, till exempel :

**Det "feta" exemplet Nutella som innehåller mer socker än fett:

 

 

Nutella.jpg

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Tureborgaren sade:

There is plenty of evidence that proves the correlation* between a diet rich in saturated fats and diminished neurogenesis

Just detta är intressant och ger funderingar, om man menar att studierna utgått från normalkost dvs. högkolhydratkost med fettinslag. Då föreligger inte ketos och därmed missas alla fördelar med fettförbränning via ketoner/fett. 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

David Perlmutter kommer in på området i videon:

https://highintensityhealth.com/163-david-perlmutter-md-gut-bacteria-carbohydrates-ketogenic-diet/

Särskilt en bit in på videon (26 minuter) där han t.o.m. påpekar att glukosen genom sin oxidativa verkan kan anses som ett gift för hjärnan och att ketosen, som människan under evolutionen alltid levt med, har stora fördelar när det gäller att hålla tillbaka risken för demenssjukdomar (i min ålder en trevlig vinkling). Sveper man över Internet i övrigt, förefaller Perlmutter inte vara ensam om sitt synsätt, vad gäller hjärnan. Videon i övrigt är väl värd att lyssna av.

Slutsatsen jag drar, är att studier som talar för nackdelar gällande minnesfunktionen (hippocampus) med större mängd fett i dieten, rimligen inte kan gälla ketogen kost, snarare kost där kolhydrater och fett konkurrerar. I sådant fall kommer kroppen att utnyttja kolhydraterna tills de tar slut, innan ketonerna tar kommandot och fördelarna med dessa visar sig.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.