Jump to content

kokta grönsaker


bonilsinge

Recommended Posts

Hejsan, en fråga angående kolhydrater 

Är det någon som vet hur mycket av kolhydraterna i t.ex. morot

som hamnar i kokvattnet respektive kvar i moroten. Anledningen till undran

är att jag med glädje kokar o dricker benbuljong. Vid koket använder jag en del

rotfrukter för smakens skull. Dricker buljong även vid fasta och då vill jag nolla

kolhydraterna. Vad tror eller vet ni ?

  • Like 3
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, bonilsinge sade:

Hejsan, en fråga angående kolhydrater 

Är det någon som vet hur mycket av kolhydraterna i t.ex. morot

som hamnar i kokvattnet respektive kvar i moroten. Anledningen till undran

är att jag med glädje kokar o dricker benbuljong. Vid koket använder jag en del

rotfrukter för smakens skull. Dricker buljong även vid fasta och då vill jag nolla

kolhydraterna. Vad tror eller vet ni ?

Minimalt skulle jag tro. Du får väl göra en uppskattning själv. Efter buljongkokning brukar man ju sila av rotsaker mm så mycket kan nog inte finnas kvar. Gillar du inte att få i dig ev kolhydrater så får du koka utan grönsaker och bara ha i örter och salt. Valet är ditt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, bonilsinge sade:
9 timmar sedan, Zepp sade:

Mm, kokvattnet består främst utav vatten!

Kokvattnet efter potatis drack man förr, det var innan man visste att det innehöll Resistent stärkelse.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, jala sade:

Kokvattnet efter potatis drack man förr, det var innan man visste att det innehöll Resistent stärkelse.

Ja Alma Nissen drev ett hälsohem i Södertälje där den viktigaste kuren var att man fick potatisvatten att dricka. Det hade mirakulösa effekter.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, jala sade:

Kokvattnet efter potatis drack man förr, det var innan man visste att det innehöll Resistent stärkelse.

Min mamma har i alla år druckit potatisvattnet, och gör det än idag. Hon fyller 91 nästa vecka. ?

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, iAnna sade:

Min mamma har i alla år druckit potatisvattnet, och gör det än idag. Hon fyller 91 nästa vecka. ?

Spännande att höra. - Förmodligen helt okänt hos de flesta, - nyttan av att dricka potatisvatten. Bifogar en länk på danska om Alma - föddes i Danmark 1897 och var utbildad i alternativ medicin, och dog 1991. Hon hjälpte många, speciellt de med reumatiska problem, men också många andra åkommor blev bra/bättre med hennes hjälp. Hon förordade också en vitlökskur som var verksam vid infektioner.

http://www.alternativ.info/doc/nyheder_tdl/20011004_alma-nissen.mv

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

40 minuter sedan, iAnna sade:

Min mamma har i alla år druckit potatisvattnet, och gör det än idag. Hon fyller 91 nästa vecka. ?

Men potatisvatten i min värld är inte vattnet efter den kokta potatisen...

Som jag lärde mig att potatisvatten skulle göras, när jag var liten och mamma reumatiker, var att man skulle råriva en potatis och lägga i vatten över natten.

På morgonen skulle man dricka vattnet... 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

19 minuter sedan, Jamtlandstjej sade:

Men potatisvatten i min värld är inte vattnet efter den kokta potatisen...

Som jag lärde mig att potatisvatten skulle göras, när jag var liten och mamma reumatiker, var att man skulle råriva en potatis och lägga i vatten över natten.

På morgonen skulle man dricka vattnet... 

Ja, råriven potatis - resistent stärkelse - man kan göra potatismjöl på det viset. Många som vill få i sig resistent stärkelse tar potatismjöl. Kanske lättare att få i sig tillsammans med vatten.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, kickilotta sade:

Ja, råriven potatis - resistent stärkelse - man kan göra potatismjöl på det viset. Många som vill få i sig resistent stärkelse tar potatismjöl. Kanske lättare att få i sig tillsammans med vatten.

Jo det vet jag, har gjort potatismjöl själv.

Därför jag reagerade på termen potatisvatten...

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 minuter sedan, Borje sade:

Betyder det att potatismjöl endast innehåller resistent stärkelse och således kan användas i matlagningen även vid strikt LCHF?

Litet osäker där - vid kokning förändras stärkelsen. T ex kokt potatis som kallnat har resistent stärkelse - men inte den varma nykokta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Borje sade:

Betyder det att potatismjöl endast innehåller resistent stärkelse och således kan användas i matlagningen även vid strikt LCHF?

Troligtvis om du äter maten kall.

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, jala sade:

Troligtvis om du äter maten kall.

Ja precis. Potatismjöl innehåller 97 % resistent stärkelse, så länge det är kallt.

Om det upphettas och sen kyls ner förändras mängden resistent stärkelse. Törs dock inte säga hur mycket...

Därför jag reagerar över vatten från kokt potatis som potatisvatten/resistent stärkelse...

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren
5 timmar sedan, Borje sade:

Betyder det att potatismjöl endast innehåller resistent stärkelse och således kan användas i matlagningen även vid strikt LCHF?

Så länge du inte hettar upp det.

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, MariaF sade:

Men är det ingen som vet svaret på den ursprungliga frågan? Det vore intressant att veta, tycker jag...

Drygt 2g / 100 g försvinner med vattnet. Så att ha med morötter för smakens skull i buljongkoket ger inte så mycket kolhydrater förutsatt man slänger de kokta morötterna.

Link to comment
Share on other sites

12 timmar sedan, jala sade:

Kokvattnet efter potatis drack man förr, det var innan man visste att det innehöll Resistent stärkelse.

Då tror jag att de "visste" fel!

Utan det är tvärt om.. gäller även råriven potatis, man lakar ur en del digesterbar stärkelse, så man skall då i stället äta det rårivna och slänga vattnet, för det är i princip så man tillverkar RS/potato starch, dvs bort med den lättlösliga stärkelsen.

Link to comment
Share on other sites

En äldre dam berättade för mig att de förr drack potatisvattnet för att det var nyttigt, jag själv tänkte automatiskt på RS. Jag tror dessutom att potatisen var av bättre kvalite  förr.

Link to comment
Share on other sites

21 minuter sedan, jala sade:

En äldre dam berättade för mig att de förr drack potatisvattnet för att det var nyttigt, jag själv tänkte automatiskt på RS. Jag tror dessutom att potatisen var av bättre kvalite  förr.

Har oxå hört det.. men alldrig blivit riktigt klok vad det egentligen handlar om.. vilken effekt man då uppnådde.

Iallafall så kan vi spekulera;

1 Någon form av fasta, dvs dricka potatisvatten, antingen kokt eller rått, dvs det påminner lite om olika fastemetoder där man äter max en soppa om dagen. låt säga max 500 kcal?

2, Hade man magproblem/dvs någon okänd magåkomma, det kan ha handlat dels om magkatarr eller rent ut sagt dåliga livsmedel, så kunde man då inta blåbär (inulin) uppslammat med potatismjöl.. märk väl inga kokta grejer.. dvs helst kallt.. utan socker och helst i stället för normala måltider.

Link to comment
Share on other sites

5 minuter sedan, Zepp sade:

Har oxå hört det.. men alldrig blivit riktigt klok vad det egentligen handlar om.. vilken effekt man då uppnådde.

Iallafall så kan vi spekulera;

1 Någon form av fasta, dvs dricka potatisvatten, antingen kokt eller rått, dvs det påminner lite om olika fastemetoder där man äter max en soppa om dagen. låt säga max 500 kcal?

2, Hade man magproblem/dvs någon okänd magåkomma, det kan ha handlat dels om magkatarr eller rent ut sagt dåliga livsmedel, så kunde man då inta blåbär (inulin) uppslammat med potatismjöl.. märk väl inga kokta grejer.. dvs helst kallt.. utan socker och helst i stället för normala måltider.

Som jag fattat det, dricker morsan det kokta potatisvattnet dels för att hon inte tycker om kranvatten, och dels för att hon tror/vet (?) att det vattnet innehåller alla vitaminer. ?

  • Like 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-04-25 at 19:10, iAnna sade:

Som jag fattat det, dricker morsan det kokta potatisvattnet dels för att hon inte tycker om kranvatten, och dels för att hon tror/vet (?) att det vattnet innehåller alla vitaminer. ?

Din morsa är nog inte helt fel ute ?  

Potatis är kaliumrikt men se här:

Matlagning
Kalium förstörs inte lika lätt i matlagning som vattenlösliga vitaminer gör, men kalium löses upp och försvinner i kokvattnet om man kokar kaliumrika ämnen under lång tid i mycket vatten. 

Från https://kurera.se/kalium-k/ 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...