HelgeK

Är det en fördel att förstå hur kroppen fungerar, när man väljer kost?

Recommended Posts

Jag tror de flesta svarar JA på ovanstående rubrik. T.ex. hur skall man se på fruktos? Är det ett näringsämne som kroppen behöver? Eller är det något som är giftigt? Men som vi kan äta i små mängder?

Fruktos är inget vi måste äta för att överleva, och under vissa omständigheter blir det skadligt för levern. På många sätt påminner det om alkohol.

Kan man klassificera fruktos som en EDC(Alltså som en kemikalie som stör hormon systemet(En eller fler hormoner))? Skall man förespråka att det bör finnas gränsvärden för hur mycket socker man skall äta per dag? WHO säger att 5% vore bäst, men Livsmedelsverket(SLV) har satt gränsen på 10% , men det är bara en rekommendation, och livsmedelsföretagen får göra som de vill , och de kan använda sockerarter som har namn som döljer att det handlar om socker. T.ex. fibrer, och cirka 60 andra namn/substanser.

      Men bland annat därför tror jag det kan vara bra att veta lite om hur kroppen fungerar, och i den här länken kan hitta en del om Hormoner  https://www.hormone.org/hormones-and-health/the-endocrine-system  I denna länk kan man läsa om ämnen som stör hormonsystemet  https://www.hormone.org/hormones-and-health/endocrine-disrupting-chemicals

      Men jag lade upp tråden(och de två länkarna) för de som tycker som jag , att det kan vara kul att lära sig mer om människokroppen .

PS.

WHO har rekommenderat under  5%  som gräns för socker konsumtion inte fruktos, som jag av misstag hade skrivit. Erik Edlund inlägg uppmäksammade mig på det.  

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frågan, som vi alla på detta forum naturligtvis är ense om - kunskapens betydelse - är tydligen inte tillämplig på "specialistkåren" (Livsmedelsverket och landets dietister). Vad man borde ange i fallet fruktos är naturligtvis hur många gram av giftet, som kroppen kan tolerera dagligen (15-25 gram har föreslagits i de resonemang som förekommer). Vanligt bland Sveriges dietister är att man talar om ett halvt kilo frukt om dagen som lämplig föda - en fullkomligt horribel siffra om man räknar med att hälften av ingående socker brukar vara fruktos.  Just om fruktos borde fler lära sig så mycket som möjligt.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sett i evolutionens backspegel kan fruktos under relativt korta tidsrymder (skördetid för frukter och bär samt när honung är tillgängligt) ha ätits i mycket stora mängder men i övrigt knappt alls. Under sådana omständigheter är det knappast någon fara om och när fruktos tvingar levern att producera fett, det kommer till god användning för att bygga vinterfett. 

Dagens fruktoskonsumtion står inte i någon rimlig samklang med det kroppen vanligen kan hantera och blir därmed ett problem. Om (WHO) SLV vill begränsa den dagliga (via tillsatt socker) fruktoskonsumtionen till 5E% så kan det (teoretiskt, märk väl) motsvara 20E% dagligen under en 3 månaders fruktfrossa. Om vi/dom skulle överleva detta är tveksamt.

mvh / Erik Edlund

Jag har korrigerat, hoppas jag, lite i texten. Tack HelgeK för att du uppmärksammade mig!

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag förstått det är det också stor skillnad på att äta ett äpple från ett gammalt äppleträd kontra HFCS,  på svenska ofta kallad modifierad (majs)stärkelse. I äpplet finns fibrer och är sorten av det äldre slaget är fördelningen rätt hyfsad, dvs skadan blir inte så stor om man äter ett sådant ibland medan säsong är, precis som Erik Edlund nämner ovan.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 minuter sedan, MariaF sade:

Som jag förstått det är det också stor skillnad på att äta ett äpple från ett gammalt äppleträd kontra HFCS

Vad man säkert vet, är att skillnaden i näringsinnehåll, mellan odlade äpplen idag och under början av 1900-talet, är mycket stort bl.a. andelen magnesium har kraftigt sjunkit. I USA räknar man med att mindre än 20% magnesium finns kvar i dagens äpplen jämfört med ursprunglig andel vid början av 1900-talet.  Visst kan privatodlade äpplen av äldre arter möjligen ligga bättre till men andelen magnesium, i den gödsel som används idag, är dock på tok för låg. Om familjeodlarna är bättre på gödsling är svårt att ha någon uppfattning om.  Att äta ett enstaka äpple som "godis" är väl inget att säga om (för ett äpple av genomsnittlig storlek motsvarande 10 g fruktos och lika mycket glukos=halva dagliga mängden i ketossammanhang) men att, som dagens dietister fått lära sig - rekommendera ett halvt kilo frukt om dagen per person är ingenting annat än okunnigt spridande av skadlig information. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
34 minuter sedan, Nils Engström sade:

dagens dietister fått lära sig - rekommendera ett halvt kilo frukt om dagen per person är ingenting annat än okunnigt spridande av skadlig information

Som så mycket annat de fått lära siig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 minuter sedan, jala sade:

Som så mycket annat de fått lära siig.

Det mesta i deras huvudbudskap visar sig ju vara fel t.ex. vansinnet i följande:

”Ny studie: Ät minst 800 gram grönsaker om dagen”

med förklaringen: ”Forskare har länge vetat att mycket frukt och grönt leder till en bättre hälsa men nu visar en ny studie att just 800 gram om dagen (motsvarar tio frukter eller grönsaker) och att den mängden kan minska riskerna för att dö i förtid (Livsmedelsverket nöjer sig med ett halvt kilo frukt per dag).?

  • Gilla 1
  • Förvirrad 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 minuter sedan, Nils Engström sade:

Det mesta i deras huvudbudskap visar sig ju vara fel t.ex. vansinnet i följande:

”Ny studie: Ät minst 800 gram grönsaker om dagen”

med förklaringen: ”Forskare har länge vetat att mycket frukt och grönt leder till en bättre hälsa men nu visar en ny studie att just 800 gram om dagen (motsvarar tio frukter eller grönsaker) och att den mängden kan minska riskerna för att dö i förtid (Livsmedelsverket nöjer sig med ett halvt kilo frukt per dag).?

Det bästa är nog att vi använder vårt sunda förnuft och inte bryr oss om deras budskap.

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 minuter sedan, jala sade:

Det bästa är nog att vi använder vårt sunda förnuft och inte bryr oss om deras budskap.

 

Vi förutsätter att det sunda förnuftet är väl representerat på detta forum. Den ständigt återkommande frågan kommer då som ett brev på posten: Vilka trick har vi tillhands för att få andra, som vi bryr oss om och vill påverka (eller med högre ambition - alla i vårt land) i samma riktning? Hur sprider man kunskap till den som bara tar sig kort tid under dagen från att knappa på mobilen?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
49 minuter sedan, Nils Engström sade:

Hur sprider man kunskap till den som bara tar sig kort tid under dagen från att knappa på mobilen?

Lyckas man inte väcka deras nyfikenhet så har jag ingen som helst aning om hur man skall få de att inse fakta. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 minuter sedan, jala sade:

Lyckas man inte väcka deras nyfikenhet så har jag ingen som helst aning om hur man skall få de att inse fakta. 

Är det inte egentligen märkligt att lugnt framsagda bevisade fakta, som rör människans välbefinnande, bara får en liten spillra människor att känna Aha-upplevelsen? Jag ser det som ett intressant psykologiskt fenomen att söka svar på.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

HFCS,  på svenska ofta kallad modifierad (majs)stärkelse.

Jag äter också hellre äpplen än dricker HFCS ?

Men HFCS är, som jag har förstått det, majsstärkelse nedbruten i fruktos och glukos. På svenska motsvarar det isoglukos eller fruktos-glukos sirap. http://ettsotareblod.se/vad-ar-high-fructose-corn-syrup-och-hur-farligt-ar-det/  

Modifierad stärkelse är ”stabilare” stärkelse som i kroppen bryts ned till glukos. https://fof.se/tidning/2012/9/artikel/vad-ar-modifierad-starkelse 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
9 minuter sedan, Nils Engström sade:

Är det inte egentligen märkligt att lugnt framsagda bevisade fakta, som rör människans välbefinnande, bara får en liten spillra människor att känna Aha-upplevelsen? Jag ser det som ett intressant psykologiskt fenomen att söka svar på.

Visst är det?! Och det gäller inte bara kosten utan även andra områden. Jag hade en granne som inte kunde förstå att inte alla människor återvann alla sopor och det var nån i ett nätforum som inte kunde förstå att inte alla slängde ut allt av plast, för att nämna några exempel. Själv förstår jag inte att inte GMO-frågan väcker mer intresse eller skövlingen av regnskogen för den delen? Eller varför inte träning är mer intressant här i forumet? Det är fascinerande hur vi alla snöar in på olika saker. :)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:

Det mesta i deras huvudbudskap visar sig ju vara fel t.ex. vansinnet i följande:

”Ny studie: Ät minst 800 gram grönsaker om dagen”

med förklaringen: ”Forskare har länge vetat att mycket frukt och grönt leder till en bättre hälsa men nu visar en ny studie att just 800 gram om dagen (motsvarar tio frukter eller grönsaker) och att den mängden kan minska riskerna för att dö i förtid (Livsmedelsverket nöjer sig med ett halvt kilo frukt per dag).?

Att regelbundet äta mycket söt frukt är vi troligen inte anpassade för. Däremot verkar mycket grönsaker hälsosamt, t.ex. Terry Wahls rekommenderar stora mängder grönsaker, vid t.ex. MS. Se t.ex. den här presentationen https://youtu.be/wg216KCuXSM 

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 minuter sedan, MariaF sade:

varför inte träning är mer intressant här i forumet?

Alla vet att träning är ett av de viktiga områdena till att hålla kroppens celler friska. Många ser träningen som ett specialområde som tas upp på andra fora. För forumets medlemmar blir kosten dock det viktiga att orda omkring.

Själv har jag intresserat mig för skillnaden mellan tidigare normalkosttid med träning och perioden närmast efter LCHF-starten utan träning. Fantastisk skillnad. Dvs.  kosten - som tillför de ämnen våra celler vill ha (med några kosttillägg som säkrar tillgången) har tveklöst en positiv särställning.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 minuter sedan, Nils Engström sade:

Alla vet att träning är ett av de viktiga områdena till att hålla kroppens celler friska. Många ser träningen som ett specialområde som tas upp på andra fora. För forumets medlemmar blir kosten dock det viktiga att orda omkring.

Nu menade jag framför allt fenomenet att det som är väldigt viktigt och rätt för den ena, inte nödvändigtvis är det för den andra.
För MIG har träningens effekter kommit som en AHA-upplevelse trots att jag i alla år trott på att träning är bra för peristaltiken, smörja leder mm så har jag inte förstått dess vikt för den kemiska hälsan fullt ut. Jag kan inte alls förstå att många andra inte ser det. Å andra sidan har jag nördat kosten i 7år, kanske blir det lite "been there, done that"? Jag är nog liksom klar med det, därför blir min entusiasm lägre än den "nyfrälstes".
Kom på förut att det är någon här i forumet som försökt få oss andra att se vikten av plastbantning (inverkan av ftalater mm) men gav upp ganska snart eftersom responsen nog var i det närmaste noll. Synd, för det är också ett viktigt ämne. Framför allt är plasterna hormonstörande och insulin är - ta-da - ett hormon. Många män bär på droppformad fetma, dvs lågt i testo, högt i östrogen och insulin. Kosten är jätteviktig men detta är ett hälsoforum vilket ger utrymme att diskutera allt som påverkar hälsan och välmåendet. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
18 minuter sedan, MariaF sade:

detta är ett hälsoforum vilket ger utrymme att diskutera allt som påverkar hälsan och välmåendet. 

Absolut!  I sammanhanget skulle jag gärna se initierade utövare demonstrera olika former av träning, med specifika inriktningar på kroppen - allt från de mjuka till de tuffaste.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 @Nils Engström, är inte kemikaliers inverkan på kroppen intressant? Vi har i runda tal 70000 godkända kemiska ämnen runt oss, vad vet vi om vad den cocktailen kan ställa till med?
Lymfan, ett gemensamt intresseområde, hur får vi den att fungera optimalt så att vi faktiskt rensar ut det den ska?
Stress, detta eviga nutidsproblem, och kanske då ofta i kombination med missbruk av olika slag (mat, NSAID, alkohol osv), hur kommer vi tillrätta med den? Är kosten steg ett eller är det bättre att börja med yoga för att orka ta tag i kosten? 
Det finns så många intressanta frågeställningar och allt sitter liksom ihop. ?

Lägger vi till detta jordklotets problem, inte minst utarmningen av jordarna som orsakar så mycket näringsbrister i det vi äter... Ja, då har vi hälsoämnen att diskutera hur länge som helst! 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

 @Nils Engström, är inte kemikaliers inverkan på kroppen intressant? Vi har i runda tal 70000 godkända kemiska ämnen runt oss, vad vet vi om vad den cocktailen kan ställa till med?
Lymfan, ett gemensamt intresseområde, hur får vi den att fungera optimalt så att vi faktiskt rensar ut det den ska?
Stress, detta eviga nutidsproblem, och kanske då ofta i kombination med missbruk av olika slag (mat, NSAID, alkohol osv), hur kommer vi tillrätta med den? Är kosten steg ett eller är det bättre att börja med yoga för att orka ta tag i kosten? 
Det finns så många intressanta frågeställningar och allt sitter liksom ihop. ?

Lägger vi till detta jordklotets problem, inte minst utarmningen av jordarna som orsakar så mycket näringsbrister i det vi äter... Ja, då har vi hälsoämnen att diskutera hur länge som helst! 

Områdena du tar upp, ingår i den cocktail som forumet är till för. Eftersom Kostdoktorn främst vill låta inbjudna experter på LCHF-kosten vetenskapligt beskriva bakgrunden till den och puffa för kosten, är naturligt att tyngdpunkten kommer att ligga just på kostsidan. De flesta som sökt sig hit har nog också kosten som främsta intresse.

Om jag utgår från min egen ad hoc-erfarenhet finns inte minsta tvekan - för mig var LCHF den första, basala startpunkten - sen kommer träning av olika slag och finesser för att finkalibrera de faktorer som samverkar till optimalt resultat. Redan efter två månader var resultaten på mina blodvärden anmärkningsvärt goda. Nu är jag öppen för allt som kan ytterligare förbättra kropp och psyke. Jag känner mig redan många decennier yngre och ser främst min strävan ligga i att kunna hålla kvar uppnådd status även i framtiden. 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 timmar sedan, Nils Engström sade:

Lägger vi till detta jordklotets problem, inte minst utarmningen av jordarna som orsakar så mycket näringsbrister i det vi äter... Ja, då har vi hälsoämnen att diskutera hur länge som helst! 

Jag glömde kommentera detta mycket viktiga! Veganrörelsen, som ursprungligen är religiöst baserad, visar just på problemen att få i sig de födoämnen som är viktiga för överlevnaden. Utan hälsokostaffärer inga särskilt långlivade veganer, skulle man kunna uttrycka saken. Tyvärr ser jag nog problem i detta avseende även för LCHF-kostare. Vår föda (den del som ingår i grönsaker) är alltför utarmad för att kunna förse oss med det som jordarna saknar.  Jag ser till att för säkerhets skull komplettera med en del tillskott - jag vet att du är tveksam till det, men ibland får man ta till både bälte och hängslen. Energität kost har stor betydelse och innehåller mycket värdefullt som veganen måste tillföra som tillskott.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Skärfläcka sade:

Om man vill undvika tillskott så kan man roa sig med att optimera vad man äter med Marty Kendalls nutrient optimiser https://nutrientoptimiser.com/ 

Även Matkalkyl har den funktionen, då med "svensk" mat. Blott Sverige svenska krusbär har.

http://matkalkyl.se

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.