Joachim Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Hej! Nyss avslutat boken Kostrevolutionen och är nyfiken på detta med processad mat. Tycker det är vanskligt att man inte kan enas om rätt och fel i kostvärlden. Bacon och korv hör till kategorin processad mat och är mig veterligen fortfarande hälsovådligt. Ser dock dessa ingredienser ofta i Lchf-recept. Hur kommer det sig? Obs. Jag är inte intresserad av åsikter i denna tråd utan underbyggd fakta. Tack på förhand. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 4 timmar sedan, Joachim sade: Obs. Jag är inte intresserad av åsikter i denna tråd utan underbyggd fakta. Tack på förhand. Tror inte det finns mycket fakta ... men jag håller med dig. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Hej, äter väl sällan korv och har inga fakta, men ja,man får helt enkelt vända på korven och läsa innehållsförteckningen. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleppa Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Det är väl som med allting annat. Det finns bra och det finns dåligt. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsen Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Natriumnitrit E250 som är tillsatt de flesta charkvaror är ju en anledning till att ligga lågt med intaget av dessa. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RolleE Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Försök hitta en korv i våra matbutiker som inte innehåller socker eller stärkelse, lycka till. Men det finns korv på annat håll som bara innehåller kött, fett och kryddor. Det man märker är att man inte orkar äta så mycket, kanske upp till två korvar när man förr åt 10 st "hot dogs" utan problem Så, nä inte all korv är processad på ett negativt sätt När det gäller bacon är det väl nitriten som är lite tveksam.... Rolle på Österlen 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post MariaF Posted May 3, 2018 Popular Post Share Posted May 3, 2018 6 timmar sedan, Joachim sade: Ser dock dessa ingredienser ofta i Lchf-recept. Hur kommer det sig? I denna fråga är jag rätt övertygad om att det inte finns underbyggda fakta men jag är övertygad om att en väldigt stor andel av de som söker sig till LCHF initialt gör det för att gå ner i vikt. Dessa individer har ofta tidigare stoppat i sig bars, pulver, kemikalieersättningar mm så hälsan står inte alltid högst i prioritet. De kan säkert gärna använda bacon av sämre kvalitet också; bacon är ju LCHF?!. Så småningom upptäcker dock väldigt många att man mår bättre och då kommer tankarna på hälsan och användandet av processat kött (med mera) minskar. Fast det sista tror jag bara. 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Hackarn Posted May 3, 2018 Popular Post Share Posted May 3, 2018 Precis som MariaF är inne på så gäller det i frågan om charkuteriernas vara eller inte vara att identifiera vad ens mål med sin egen kost- och hälsoresa är. Hälsomässigt är processade livsmedel oftast inget vidare, men inte förödande i måttlig mängd. Är målet enbart viktminskning så kan man definitivt uppnå det på en LCHF-kost med processad mat inkluderat, men man bör ändå ta i beaktande och ställa sig frågan: Hur kommer den processade maten påverka mig och min generella hälsa över tid? Är målet med sin egen kost- och hälsoresa mer än bara viktminskning, kanske ett försök att råda bot på något sjukdomssymptom och läka kroppen? Då bör charkuterierna uteslutas helt, och kanske även mejerier beroende på hur långt man är villig att gå och se mer åt paleo/AIP-hållet, men det är en annan femma och kunskap i sig. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim Posted May 3, 2018 Author Share Posted May 3, 2018 2 minuter sedan, Hackarn sade: Då bör charkuterierna uteslutas helt, och kanske även mejerier beroende på hur långt man är villig att gå och se mer åt paleo/AIP-hållet, men det är en annan femma och kunskap i sig. Förlåt en oinvigd, men vad är AIP? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 4 minuter sedan, Joachim sade: Förlåt en oinvigd, men vad är AIP? AutoImmuna Protokollet. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 13 minuter sedan, MariaF sade: AutoImmuna Protokollet http://www.paleoteket.se/bibliotek/autoimmun-paleo-autoimmuna-protokollet-aip/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim Posted May 3, 2018 Author Share Posted May 3, 2018 Superintressant med AIP med tanke på att forskare i Uppsala nu tror att diabetes typ 1 är en inflammation och på sikt kan behandlas med antibiotika. Eller AIP då... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 36 minuter sedan, Joachim sade: Superintressant med AIP med tanke på att forskare i Uppsala nu tror att diabetes typ 1 är en inflammation och på sikt kan behandlas med antibiotika. Eller AIP då... I stället för antibiotika så går det bra med Kolloidalt silver. Att man har kunnat äta sig frisk från typ 1 om den upptäcks i ett tidigt skede har vi vetat i några år. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosse50 Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 5 minuter sedan, jala sade: I stället för antibiotika så går det bra med Kolloidalt silver. Att man har kunnat äta sig frisk från typ 1 om den upptäcks i ett tidigt skede har vi vetat i några år. Att det skulle gå att äta sig frisk från typ 1D har inte jag läst någon stans, men det kan bero på att jag läst för lite, finns det några berättelser från någon som gjort detta så vore det intressant med en länk till det samma. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Det där med bacon...det är väl lite interna lchf-skämt också, att alla lchf-are äter bacon jämt och samt. Länkar till sidor som visar konstiga baconrecept, tandkräm med baconsmak, utomstående som förfasar sig over vår kost som består av bacon I gradde...åtminstone förekom det ofta förr. Själv är jag inte särskilt intresserad av bacon. Äter det ibland på hotellfrukost och som smaksättning I mat. T.o.m. Viktväktarna går med på att bacon inte behöver bytas ut I Flygande Jakob, för det ger smaken. Åtminstone var det så på den tiden jag gick där och förundrades over alla idéer om att byta ut ingredienser mot mer fettsnåla alternative... Men jag räknar det ju inte som någon direct hälsosam mat, och inte som nödvändigt. Även om baconlindad chèvre är gott... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 1 timme sedan, Bosse50 sade: Att det skulle gå att äta sig frisk från typ 1D har inte jag läst någon stans, men det kan bero på att jag läst för lite, finns det några berättelser från någon som gjort detta så vore det intressant med en länk till det samma. Kan inte hitta något men vill minnas att det var en diskussion hos kostdoktorn för några år sedan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Hittade detta i en gammal tråd hos kostdoktorn. https://translate.google.se/translate?sl=no&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fblog.diasensa.com%2Fom-oss%2F&edit-text= Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 1 timme sedan, jala sade: Hittade detta i en gammal tråd hos kostdoktorn. https://translate.google.se/translate?sl=no&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fblog.diasensa.com%2Fom-oss%2F&edit-text= Men jösses vilken konstig översättning..? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 56 minuter sedan, MariaF sade: Men jösses vilken konstig översättning..? Vad då konstig översättning? Det är simple Google translate, det är inte meningen att vi skall begripa något. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosse50 Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Från Norska till Svenska borde inte vara så konstigt, skulle inte förvåna mig om dom tagit omvägen över Engelska. Tack för länken. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Varför kör man Google Translate på en norsk text? Där borde väl resultatet bli mer svårläst än originalet. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokenok Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 10 timmar sedan, RolleE sade: Försök hitta en korv i våra matbutiker som inte innehåller socker eller stärkelse, lycka till. Men det finns korv på annat håll som bara innehåller kött, fett och kryddor. Det man märker är att man inte orkar äta så mycket, kanske upp till två korvar när man förr åt 10 st "hot dogs" utan problem Så, nä inte all korv är processad på ett negativt sätt När det gäller bacon är det väl nitriten som är lite tveksam.... Rolle på Österlen Slaktarkorv (grov)? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosse50 Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 34 minuter sedan, Effie sade: Varför kör man Google Translate på en norsk text? Där borde väl resultatet bli mer svårläst än originalet. Man kan välja original längst upp till höger på sidan så blir det Norska igen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 26 minuter sedan, nokenok sade: Slaktarkorv (grov)? Jag vill minnas att Ydre kött hade en korv med bara kryddor som tillsatts. https://www.smt.se/article/ydrekott-tror-pa-nara-mat/ Slaktarkorv för den som inte kan historien om slaktarn som tröttnade på den dåliga betalningen. http://www.slaktarkorv.se/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Charkuterier från Franzens Örsundsbro, mellan Uppsala o Enköping tillverkar olika korvar. http://franzenscharkuterier.se/kontakt/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 17 timmar sedan, Joachim sade: Hej! Nyss avslutat boken Kostrevolutionen och är nyfiken på detta med processad mat. Tycker det är vanskligt att man inte kan enas om rätt och fel i kostvärlden. Bacon och korv hör till kategorin processad mat och är mig veterligen fortfarande hälsovådligt. Ser dock dessa ingredienser ofta i Lchf-recept. Hur kommer det sig? Obs. Jag är inte intresserad av åsikter i denna tråd utan underbyggd fakta. Tack på förhand. Mm, processad mat är underbart.. ger både kalorier och näring! Dvs om du själv processar dessa via matlagning helst i den högre skalan av matlagningskunskaper! En helt annan sak är att köpa redan färdigprocessad mat, ready to eat till lågt pris! Dvs du processar maten via matlagning.. se upp med mat där någon fabrik redan processat maten för dig och tillsatt en massa saker för att dryga ut/för att det skall få längre shellftime osv! Såå.. korv och bacon.. finns i en himla massa varianter.. iallafall ICA har ett extra prima bacon... finns annat oxå men jag tar det som exempel.. fyra ingredienser! Dvs jag har svårt för att begripa att du själv skulle kunna processa/laga till ett bättre bacon själv, även om du kände en bonde som pussade sina grisar varje dag Sååå det räcker gott med 4 ingredienser för ett hyfsat bacon.. fem är för många, korvar kan då ioförsig innehålla en del kryddor och oxå. Oså till nitritsalt.. det har användts iallafall i minst tusen år för att undvika Botulism, så på så sätt är det positivt, dvs det handlar om en konserveringsmetod. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monica Palmgren Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 Jaha jaha, det var ju bra. Men hur är det då med stekt fläsk? Hur mycket fläsk kan man äta åt gången (per portion på ketokost alltså)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 2 timmar sedan, Monica Palmgren sade: Jaha jaha, det var ju bra. Men hur är det då med stekt fläsk? Hur mycket fläsk kan man äta åt gången (per portion på ketokost alltså)? Det beror på vilken skola du vill följa. Vissa väljer handflatemodellen (samma volym som handens storlek, kapad vid handleden) för att man inte har fungerande mättnadssignaler. Andra väljer att äta tills de är mätta och nöjda. Då är det bra om ma inte slänger i sig maten förstås. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 9 timmar sedan, Monica Palmgren sade: aha jaha, det var ju bra. Men hur är det då med stekt fläsk? Hur mycket fläsk kan man äta åt gången Nu så har jag prexis köpt ett paket färskt osaltat fläsk, jag brukar max ta 4 skivor, min mor nöjer sig med två. Till det så äter vi pisasallad, dvs det är min mor som gillar det, hon vill ha den finstrimlad, så får hon göra den, jag blandar i olivolja äppelcidervänäger sallt o peppar.. det är jag som vill ha äppecidervinägern! Oså på det lite tomat och gurka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monica Palmgren Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 OK. Tack! Jag ser att 100g stekfläsk bara innehåller ca 9g protein, så om jag ska ha 60-70g protein sammanlagt per dag så är det ju ganska lite med 100g. På det paket jag brukar köpa, och som väger 275g , brukar jag ta halva paketet. Det blir en försvarlig mängd i pannan. Det är ju tunt! Men oerhört gott. Fettflottet är ju jättegott också att hälla över kokt broccoli tex. Bara undrade över varför folk brukar äta så lite, det är ju underbar mat! Sånt som man blir riktigt, riktigt sugen på. Pizzasallad till var en bra idé, har jag inte tänkt på. Sen brukar jag göra så, att jag tillagar maten med ganska måttligt med fett till vardags, och sen ser jag till att få i mig fettkaffe mellan målen. Känns fräschare än att dränka in maten, lurar mig själv lite. Men just stekflott KAN man ju dränka in med för det är ju så gott. Bra att spara också, eftersom man lätt blir trött på smör. Färskt fläsk är också underbar mat tycker jag, bara salta själv och steka. Tjocka skivor, mmm! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 On 2019-05-05 at 06:55, Monica Palmgren sade: OK. Tack! Jag ser att 100g stekfläsk bara innehåller ca 9g protein, så om jag ska ha 60-70g protein sammanlagt per dag så är det ju ganska lite med 100g. På det paket jag brukar köpa, och som väger 275g , brukar jag ta halva paketet. Det blir en försvarlig mängd i pannan. Det är ju tunt! Men oerhört gott. Fettflottet är ju jättegott också att hälla över kokt broccoli tex. Bara undrade över varför folk brukar äta så lite, det är ju underbar mat! Sånt som man blir riktigt, riktigt sugen på. Pizzasallad till var en bra idé, har jag inte tänkt på. Sen brukar jag göra så, att jag tillagar maten med ganska måttligt med fett till vardags, och sen ser jag till att få i mig fettkaffe mellan målen. Känns fräschare än att dränka in maten, lurar mig själv lite. Men just stekflott KAN man ju dränka in med för det är ju så gott. Bra att spara också, eftersom man lätt blir trött på smör. Färskt fläsk är också underbar mat tycker jag, bara salta själv och steka. Tjocka skivor, mmm! Mnjae, då har du nog kikat på processat fläsk.. dvs de har tryckt in en massa vatten och salt? " Sidfläsk av gris 1 394 kJ (333 kcal) / Portionsstorlek 100 g Energiintag 0 %20 %40 %60 %80 %100 % fett, totalt Mitt intag82 % protein, totalt Mitt intag18 % Makrokomponenter Näringsämne Mängd Metod Informationskälla Publikation energi, beräknad 1 394 kJ (333 kcal) summerat av delfaktorer producerat av THL kolhydrater, digererbara 0 g överfört producerat av THL fett, totalt 30.9 g beräknat producerat av THL protein, totalt 14.8 g" https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/706?portionUnit=G&portionSize=100 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cederulla Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 On 2018-05-03 at 02:10, Joachim sade: Hej! Nyss avslutat boken Kostrevolutionen och är nyfiken på detta med processad mat. Tycker det är vanskligt att man inte kan enas om rätt och fel i kostvärlden. Bacon och korv hör till kategorin processad mat och är mig veterligen fortfarande hälsovådligt. Ser dock dessa ingredienser ofta i Lchf-recept. Hur kommer det sig? Obs. Jag är inte intresserad av åsikter i denna tråd utan underbyggd fakta. Tack på förhand. Dessa ämnen finns ju även naturligt i andra livsmedel. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 On 2018-05-03 at 02:10, Joachim sade: Hej! Nyss avslutat boken Kostrevolutionen och är nyfiken på detta med processad mat. Tycker det är vanskligt att man inte kan enas om rätt och fel i kostvärlden. Bacon och korv hör till kategorin processad mat och är mig veterligen fortfarande hälsovådligt. Ser dock dessa ingredienser ofta i Lchf-recept. Hur kommer det sig? Obs. Jag är inte intresserad av åsikter i denna tråd utan underbyggd fakta. Tack på förhand. Ingen korv eller bacon är det andra likt.. undvik hur som helst alla fuskprodukter, stoppa din korv själv och rök ditt eget bacon! Dvs vad är problemet.. jo det är att varken korv eller bacon är namskyddade, så då får man saluföra lite vad skit som helst under de beteckningarna. Utan det handlar om saluföringsmetoder, dvs där man marknadsför något som nästan smakar korv eller bacon! Iallafall.. läs innehållsförteckningen, den bör bestå av max 4 ingredienser, köttråvara (där ingår fettet oxo) eventuellt några pocent kolisar i form av potatismjöl för koncistensen, Nitritsalt och ascorbinsyra! Det finns sådana i vanliga affärer, men folk tenderar att köpa såna som är billgare där de tryckt in 25% vatten.. varvid det tarvas upp till 10 nya kemikalier/E-nummer för att få det hela att hålla ihop. Iallafall så slipper de då bära hem ytterligare vatten samt kemikalier, de får det på köpet.. rätt dyrt vatten ioförsig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monica Palmgren Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 6 timmar sedan, Zepp sade: Mnjae, då har du nog kikat på processat fläsk.. dvs de har tryckt in en massa vatten och salt? " Sidfläsk av gris 1 394 kJ (333 kcal) / Portionsstorlek 100 g Energiintag 0 %20 %40 %60 %80 %100 % fett, totalt Mitt intag82 % protein, totalt Mitt intag18 % Makrokomponenter Näringsämne Mängd Metod Informationskälla Publikation energi, beräknad 1 394 kJ (333 kcal) summerat av delfaktorer producerat av THL kolhydrater, digererbara 0 g överfört producerat av THL fett, totalt 30.9 g beräknat producerat av THL protein, totalt 14.8 g" https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/706?portionUnit=G&portionSize=100 Jaha du, nu blev jag lite förvirrad. Slog på Scan sidfläsk och hittade sidan Fatsecret Sverige. Där påstår man: fett 30g, kolhydrater 0,5g, protein 13g. Ja det är ju lite mer. Ska se vad jag fick 9g ifrån då. Intressant. 320 kalorier säger man också, och det stämmer ju inte med din tabell. Som då är på färskt fläsk ja. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monica Palmgren Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 6 minuter sedan, Monica Palmgren sade: Jaha du, nu blev jag lite förvirrad. Slog på Scan sidfläsk och hittade sidan Fatsecret Sverige. Där påstår man: fett 30g, kolhydrater 0,5g, protein 13g. Ja det är ju lite mer. Ska se vad jag fick 9g ifrån då. Intressant. 320 kalorier säger man också, och det stämmer ju inte med din tabell. Som då är på färskt fläsk ja. Jaha, jag råkade nog ta det som kom upp först bara, Pork Belly. Inte samma sak nä. Men inte så himla mycket mer i alla fall. Intressant. Tack! Älskar fläsk. Kanske inte behöver dra ner så mycket ändå. Lär vara det sammanlagda antalet proteiner per dag som är det viktigaste. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 7, 2019 Share Posted May 7, 2019 20 timmar sedan, Monica Palmgren sade: Jaha, jag råkade nog ta det som kom upp först bara, Pork Belly. Inte samma sak nä. Men inte så himla mycket mer i alla fall. Intressant. Tack! Älskar fläsk. Kanske inte behöver dra ner så mycket ändå. Lär vara det sammanlagda antalet proteiner per dag som är det viktigaste. Ja jag finns här för att göra alla förvirrade.. dvs så att de börjar tänka själva. Man kan ta vilket annat livsmedel som helst och få en massa olika värden.. av naturliga orsaker. Dvs ingen gris är lik någon annan.. men man får ju en hint iallafall? Iallafall.. fläsk/bacon är fett.. upp mot 85E% likaså lax, sill, makrill, avocado. Jag misstänker faktiskt att Pork Belly faktiskt är just sidfläsk? Iallafall så är jag så gammal att jag minns något som hette Amerikafläsk, det var extra fett och extra salt. Oså vad gör man sen mitt i all förviringen, jo först läser man innehållsförteckningarna på maten man köper, sen väljer man de med mest köttråvara.. med minst ingredienser. Har man kommit väl dit så är det sen raksträcka fram till att "äta riktig mat" och lita på att kroppen kan reglera både intag och uttag? Dvs vi får hur som helst kämpa med den mentala biten, dvs intag och uttag. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.