Jump to content

Champinjoner och cancer


Ekner
 Share

Recommended Posts

Rent generellt kan man ju säga att en del svampar som har betraktas som bra matsvampar har flyttats till listan över dem man inte ska äta. Jag äter champinjoner ett par gånger i månaden liksom egenplockad svamp men jag skulle inte äta en näve färska champinjoner från en salladsbuffé flera dagar i veckan. Bara en åsikt, inga referenser på den ? 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Livsmedelsverket:

Champinjoner innehåller fenylhydraziner som misstänks vara cancerogena.

Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år. Detta motsvarar ett par hekto per månad. Konsumerar man i stället denna mängd varje vecka under lång tid kan det finnas anledning att tänka över sitt intag. 

För att minska halten fenylhydraziner i champinjon kan man tillaga svampen innan den äts (stekning, kokning, grillning). Kokvatten bör hällas bort.

Andra vanliga matsvampar utanför champinjonsläktet, till exempel kantareller och Karl Johan, innehåller inte fenylhydraziner.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...