Jump to content

”Åtta månader senare väger jag mindre än på 15 år och jag mår toppen!”


Recommended Posts

GettyImages-939019296

Michelle var fast i en ond cirkel av överätning av fel sorts mat och hon kunde inte se ett slut. Men så nämnde en vän att hans rumskamrat gått ner mycket i vikt genom att frossa i ost och kött. Kunde detta så kallade keto vara någonting för henne?

Trots ett visst motstånd i början bestämde hon sig för att ge det en chans. Och nu, efter åtta månader, låter det som om hon är fast:

Mejlet, översatt från engelska

Hej!

Jag har funderat lite på hur jag ska skriva, men här kommer det. Hoppas att det duger!

Att flytta över Atlanten var toppen när det gällde mitt arbete, men det medförde andra utmaningar, inklusive mat. Jag var ganska säker på att de flesta såg mig som extremt tjock och på det årliga läkarbesöket fick jag alltid frågan om jag ville ha tips på hur jag skulle kunna gå ner i vikt. Jag försökte komma iväg till gymet regelbundet, men det tog tid att promenera fram och tillbaka, sen var det själva träningen och jag ville ju ha tid att bara ta det lugnt eller göra annat som jag behövde göra. Under tiden blev mina matvanor allt sämre, ofta köpte jag snabbbmat eller färdiglagat för jag var för trött och upptagen med annat för att ha tid att laga mat. De dagar jag stod vid spisen ville jag att det skulle gå undan och det blev enkel mat med mycket kolhydrater, som pommes frites. Med tiden insåg jag att jag åt en matmängd som skulle ha räckt till 2-3 personer, jag slutade inte förrän min mage var så full att jag rent fysiskt inte kunde få ner en matbit till. Till och med när jag kände mig proppmätt försökte jag äta lite till om jag hade mat kvar. Jag hade tappat kontrollen totalt och var inne i en ond cirkel där jag var för trött för att laga mat, alltså åt jag enorma mängder processad mat som jag blev väldigt trött av.

Jag pratade med en vän som berättade om sin rumskamrat som hade gått ner i vikt med hjälp av en intressant kost där hon åt kött och ost och inte behövde gå till gymmet och ändå gick ner i vikt.
Jag pratade med en vän som berättade om sin rumskamrat som hade gått ner i vikt med hjälp av en intressant kost där hon åt kött och ost och inte behövde gå till gymmet och ändå gick ner i vikt. Hon fick råd om ketogen kost som ett sätt att hantera sin PCOS och det gjorde underverk för henne, på mer än ett sätt. Jag var inte helt övertygad eftersom det lät mycket som Atkins, vilket var en udda och lustig modediet jag minns från förr, men jag var nyfiken nog att börja göra lite efterforskningar.

Jag hittade några sidor och läste vad de hade att förmedla och jag började lära mig mer om mat och ätande och hur min kropp svarade på det jag gav den. För första gången var det verkligen någonting som verkade vettigt. Att svälta mig själv för att gå ner i vikt gav ingenting, jag behövde tänka på hur och vad jag åt för att balansera upp det kaos min kropp blivit. Det fanns vetenskap bakom. Det svåraste skulle vara att ge upp den mat jag tyckte om, den jag tyckte allra mest om, eftersom den innehöll myckey kolhydrater, socker och stärkelse… ett tecken på att något måste förändras, om inte annat. Jag bestämde mig för att jag helgen efter min födelsedag skulle göra ett tvåveckorsförsök jag hade sett på Diet Doctor och beroende på hur det gick och hur jag kände mig skulle jag bestämma om jag ville fortsätta. Nu blev det så att jag sköt upp det några veckor för att jag fick importerat dyrt godis av några vänner, men i början av augusti var det äntligen dags att sätta igång.

De två veckorna var tuffa, men samtidigt åt jag fantastisk mat och och kände mig hela tiden mätt. Var detta verkligen att banta? Första veckan hade jag de vanliga inledande besvären och jag kände mig trött. Ibland innehöll recepten ingredienser jag inte hade, eller saker som var lite för dyra, men jag fortsatte att försöka och bytte ut det jag kunde. Den andra veckan kändes bättre och på slutet kändes det som om jag påbörjat något magiskt, någonting som skulle hjälpa mig att få ordning på mitt störda ätande. Jag bestämde mig för att fortsätta i ytterligare två veckor, för att ge kosten en hel månad. Efter en månad av bra fett och protein mådde jag bättre än jag gjort på år, mycket av min smärta hade försvunnit och för en gångs skull kände jag mig inte trött när jag kom in genom dörren. Jag upptäckte att jag hade mer energi, att jag ville göra saker och att jag hade kraft att jobba vidare under tuffa arbetsdagar. Det var en fantastisk förändring och vid det laget visste jag att detta var någonting jag ville fortsätta med.

Min hälsa i stort har blivit så mycket bättre, jag ser fram emot årets hälsokontroll för att få mina framsteg svart på vitt.
Åtta månader senare väger jag mindre än på 15 år och jag mår toppen! Nu när det inte längre är vinter och jag inte är påbyltad hela tiden har mina arbetskamrater och vänner äntligen kunnat se hur mycket jag gått ner i vikt och reaktionerna har varit fantastiska. Min hälsa i stort har blivit så mycket bättre, jag ser fram emot årets hälsokontroll för att få mina framsteg svart på vitt. Jag har funnit en ny kärlek tilll mat, men den här gången är det mat som är bra för mig snarare än vilket skräp som helst som jag åt mig så mätt på att jag inte orkade någonting. Jag tycker om att laga till luncher och middagar och har även lagt till periodisk fasta eftersom jag upptäckt att jag inte är hungrig lika ofta. Varje ny dag innebär nya möjligheter när det gäller vad jag ska äta och hur jag kan spendera tiden när jag nu har ork att göra saker. Jag upplever en känsla av välmående som jag inte gjort på år.

Jag är tacksam för den här livsstilsförändringen, litteraturen och webbsidorna som hjälpt mig att förstå vilka förändringar jag behövde göra. Ett år med keto och jag har många fler framför mig! Tack så mycket för det arbete du och ditt team uträttar!

Michelle

Kommentar

Tack för att du delar med dig, Michelle – och lycka till med din fortsatta keto-resa!

Kom igång

Vill du göra det Michelle har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om keto

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Vad är sockerberoende?
  Vad är sockerberoende?06:35Bitten Jonsson's kurs i sockerberoende, del 1: Insikter och råd om hur du kan kontrollera mat- och sockerbegäret.
 • Förändrad livsstil är mycket effektivare
  Förändrad livsstil är mycket effektivare06:46Kan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur?
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Läkaren som inte låter sig tystas
  Läkaren som inte låter sig tystas14:53Myndigheterna har förbjudit dr Fettke att nånsin prata om lågkolhydratkost igen. Som tur är vägrar han att låta sig tystas.
 • Är alla kalorier likadana?
  Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Hur blir man sockerfri?
  Hur blir man sockerfri?29:24
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.

Viktnedgång

 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Vad man gör istället för att räkna kalorier
  Vad man gör istället för att räkna kalorier16:02
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 675 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Åtta månader senare väger jag mindre än på 15 år och jag mår toppen!” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...