Jump to content

Att överkomma en viktplatå


Recommended Posts

Girl and weight loss

Calvin har förekommit som framgångshistoria hos oss tidigare, här är hans uppdatering.

Efter några fantastiska prestationer som att reversera typ 2-diabetes och gå ner 64 kilo med ketogen kost/strikt LCHF, hamnade Calvin på en platå. Men stället för att ge upp bestämde han sig för att börja experimentera med olika faktorer för viktnedgång och fick vikten att börja röra sig i rätt riktning igen. Här delar han med sig av sina viktiga insikter:

En av mina vänner och hans fru tog till sig mitt budskap och började med LCHF. De har hållit på i 45 dagar – han har gått ner 10 kilo och hon 9 kilo och båda älskar kosten.

Vid det här laget har flera ur min bekantskapskrets givit LCHF en chans – och så här långt har det fungerat fint för alla.

Jag påbörjade kosten på grund av min diabetes (Calvins ketoexperiment 1 – bli av med diabetes) – vilket har fungerat perfekt och mitt blodsocker har fortsatt att ligga bra (medelvärde de senaste 90 dagarna är 6,1 mmol/l, inte så dåligt för en kille som började på 26,4 mmol/l).

Diabetes var alltså mitt fokus – inte viktnedgång.

När jag började träna la jag märke till att jag la på mig vikt. En del av det kändes rimligt – muskler väger mer än fett – men ändå (jag trodde att det skulle fungera bättre med träning).

Viktplatån störde mig inte men viktuppgång gjorde det. Jag bestämde mig för att skaffa mig en blodketonmätare och gjorde en upptäckt – jag var inte i ketos!

Varför?? Jag åt inte socker eller mycket kolhydrater (det var i alla fall vad jag trodde) så jag behövde en annan metod – och jag försökte äta ännu mindre kolhydrater – men gick fortfarande upp i vikt.

Det var frustererande!

Mitt blodsocker låg perfekt (även när jag gick upp i vikt) och jag hade mått toppen av LCHF sedan start.

Vad var det som hände? Varför gick jag upp i vikt?

Våra kroppar är olika, vad som fungerar för en fungerar inte på exakt samma sätt för en annan. Vissa personer har allergier eller andra hälsoproblem som försvårar viktnedgång (eller uppgång), även om de äter på precis samma sätt som alla andra.

Hur du vet vad som fungerar för dig – Calvins ketoexperiment 2 (faktorer för viktnedgång).

Steg 1: Informera dig. Gå till Diet Doctor – till sökrutan – och skriv “misstag”, och du får all info du behöver för att komma igång.

Vår förmåga att lura oss själva är ganska fantastisk, och din mage kan få dig att ändra verkligheten för att passa din aptit.
Steg 2: Mät. Jag laddade ner en app till min iPhone, SENZA, som skulle hjälpa mig att hålla reda på hur mycket kalorier, kolhydrater, protein och fett jag fick i mig. Att ha ett verktyg som jag kunde bära med mig, att lägga in mina vanliga matval och recept hjälpte mig att inse vad jag verkligen gav min kropp, jämfört med vad jag trodde. Vår förmåga att lura oss själva är ganska fantastisk, och din mage kan få dig att ändra verkligheten för att passa din aptit.

Steg 3: Väg din mat! En köksvåg kan vara en fantastisk hjälp när det gäller att förstå vad som händer. Att bedöma ditt intag med ögonen är svårt (speciellt för den tidigare socker/matberoende som jag är). Du hittar sätt att förenkla med tiden, men du kan bli förvånad över hur snarlika två köttbitar på 170 och 230 gram kan vara. Att väga är det bästa sättet att vara säker och en bra köksvåg är billig – och tro mig, den extra ansträngningen kommer att betala sig på badrumsvågen.

Resultat

Vad kom jag då fram till?

Upptäckter/resultat jag fått av att använda informationen på Diet Doctor.

Hålla koll/väga
Jag kom fram till att jag åt mycket mer än jag trodde.

 • Luriga kolhydrater som nötter (kanske när du nått din målvikt, men inte på vägen dit.)
 • Mitt intag av protein var mycket högre än jag trodde och det visar sig att för mycket protein är som att äta socker (absolut inte så farligt för din hälsa som socker).
 • Jag åt inte så mycket fett som jag trodde! Lite kolhydrater, mycket protein och fettsnålt är ingen bra kombination. Faktum är att jag inte alls fick så mycket energi från fett som jag borde och det störde min förmåga att komma i ketos och hålla mig där.
 • Om du tror att du äter bra men inte går ner i vikt som önskat kan en blodketonmätare hjälpa dig att avgöra vad som får dig ur ketos.
 • Följ recepten så noga du kan och se till att bokföra allt extra du lägger till din måltid. Var vaksam på att det ändå finns socker i saker som sägs vara sockerfria.
 • Att hålla koll på vad du äter (kalorier, kolhydrater, protein och hälsosamma fetter) hjälper dig att ringa in dina speciella problem och hjälper dig att bli kvitt eventuella vanföreställningar kring mat. Appar är ett bra sätt att göta detta och du kommer att bli förvåndad över hur mycket bättre matval du kommer att göra när du lägger in siffror i din app och ser vad den maten innebär för dig. Till exempel är 57 gram björnbär 19 kalorier, 3 gram kolhydrater, 1 gram protein. Men 57 gram saltade jordnötter kommer att belasta dig med 320 kalorier, 6 gram kolhydrater 14 gram protein och 28 gram fett.

Beteendefaktorer

 • Om du tränar för mycket vill du bara äta mer (så fungerar det för mig i allal fall).
 • Med måtta: Sova, äta, träna är bra, men det måste göras med balans för att fungera.
 • SMÅÄT INTE!!
 • Håll dig upptagen!!! Jag äter om jag har tråkigt.
 • Fasta om det går. Jag äter frukost och middag men inte lunch. Det upplägget fungerar inte för alla, men jag spenderar den mesta av min tid framför en dator, på konferenser eller i telefonmöten. Så länge jag håller mig upptagen – jag blir inte hungrig efter frukost – hoppar jag över lunchen. Jag har några hårdkokta ägg med mig som nödproviant men oftast äter jag dem inte (snart kommer jag att sluta ta dem med mig till kontoret). Jag insåg att lunch bara var en vana och att den vanan (mer än hunger) bestämde att jag skulle äta lunch. Hett vatten och en buljongtärning tar udden av min hunger fram till middagen och håller mig från att känna mig trött under arbetsdagen. För mig var lunchen bara en vana (förmodligen är frukost det också och vem vet – kanske jag någon gång i framtiden bara kommer att äta en gång per dag).
 • Sov mer. Om du inte somnar med en kycklingklubba i handen kommer du knappast att äta i sömnen. Sömn hjälper också dina stressnivåer – för mig är stress och sömnbrist ingen bra kombination. Att gå upp i vikt är stressande…
 • Om du är törstig – drick vatten! Kaffe och te är trevligt, men vatten är ännu bättre. Om du börjar med vatten kommer det att hindra dig från att dricka något värre. Ibland inser jag att jag trott att jag var hungrig när jag faktiskt var törstig!
 • Om du inte står ut med att vara utan mat en rimlig period mellan måltiderna ät mer fett till maten. Det har varit riktigt svårt för mig, även om jag vet sanningen om fett tar det inte bort alla de år jag blivit varnad för fettets farlighet. Jag har kommit över det och häller en god olivolja över mina grönsaker, lite extra smör är också himla gott!
 • Hitta ett sätt att vara ärlig när det gäller ditt ätande, även om du bara misstänker att det inte är under kontroll. Jag önskar at jag kunde säga att alla kommer att ge dig stöd, men det finns de som ser keto/LCHF som en modediet.
 • GE INTE UPP! Mindre variationer i vikt – och även platåer – kommer att inträffa. Din kropp förändras och anpassar sig. Jag har kommit fram till att jag inte bara måste ge kosten utan också mig själv tid att läka från tidigare synder. Det är svårt, men jämför dig inte med andra, bara hitta det som fungerar för dig!

Mina resultat:

Jag har ätit LCHF i sju månader nu. Jag mår toppen och som jag skrivit ovan, mitt blodsocker är under kontroll och jag tar inte längre några mediciner – FÖR JAG LIGGER INTE PÅ DIABETISKA NIVÅER!

Jag har gjort förändringarna jag läst om på Diet Doctor och att väga och föra anteckningar har givit mig så många nyttiga insikter och jag har gått ner två kilo på mindre än en vecka och mer ska det bli…

Mina blodketonnivåer gick från nästan noll till 0,8 mmol/l (inte optimalt, men jag är på gång).

Det är verkligen svårt med en omgivning som bara vill ha goda nyheter när det gäller att prata om sina utmaningar. Ibland känner man sig bara så isolerad, men livet är en resa och det kommer gupp. Det som har gjort Diet Doctor till en resurs för mig är att det finns tillräckligt med information för att jag ska få den hjälp jag behöver, hjälp att komma förbi hindren och förhoppningsvis inte falla i matfällorna (dolt socker och missvisande innehållsförteckningar) och hjälpa oss att förstå att övervikt inte gör en till en sämre människa.

Även om jag mår toppen tvivlade jag när jag började gå upp i vikt – men man måste vara envis och jobba med problemet.
Även om jag mår toppen tvivlade jag när jag började gå upp i vikt, men man måste vara envis och jobba med problemet. Och för att hantera problemet behöver du information och om det finns ett bättre ställe än Diet Doctor har i alla fall inte jag hittat det!

Jag försöker uppmuntra andra och delar med mig av mina upplevelser av LCHF/keto. Jag klandrade mig själv för att jag gått upp i vikt, fram till att jag tog på mig en sportjacka från förra året och den var så löjligt stor att det fick mig att skratta högt! Under den här resan är det bra att hålla i huvudet att du är en bättre version av dig själv än du var tidigare, att komma fram till och erkänna att du har tappat greppet – det är det första steget på att komma tillbaka på banan!

För mig är det fantastiskt att höra om andras framgångar och det ger mig ett mål – att läsa om hur andra har kämpat och kommit över motgångar sporrar mig och får mig att kämpa vidare.

Tack till Diet Doctor och alla ni som har delat med sig av framgångsberättelser. Ni är alla del av min framgångsberättelse.

Hälsningar,
Calvin

Uppdatering

Måste bara tillägga att mina ketoner gått upp till 1,7 nu – tre kilo ner den här veckan – mitt genomsnittliga blodsocker de senaste två veckorna är 6 mmol/l – och om möjligt mår jag ännu bättre!!! Jag håller kolhydraterna under 20 gram per dag – håller proteinet nere, fettet uppe och med rätt fördelning – det får mig att uppleva ännu fler fördelar (speciellt INGEN DIABETES OCH HELT KLART EN FETTFÖRBRÄNNARE!).

En av mina vänner uttryckte det bäst – “Den enda anledningen till att LCHF/keto inte fungerar är om du inte följer kosten!!!

Men jag var tvungen att komma ända till punkt 16 på listan med tips på “hur man går ner i vikt” för att få ihop allt!

Längtar efter att se var jag befinner mig om ett år!

Tidigare om Calvin

Kommentar

Tack för dina insikter, Calvin, de kommer att hjälpa andra som hamnat på en viktplatå.

Kom igång

Vill du göra det Calvin har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Carb-Loaded: Extramaterial
  37:01
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?

Viktnedgång

 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Vad man gör istället för att räkna kalorier
  Vad man gör istället för att räkna kalorier16:02

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 675 framgångshistorier.

VivecaNatalieHelen

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Att överkomma en viktplatå dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...