HelgeK

Klarar näringsvetenskapen sin uppgift?

Recommended Posts

11 timmar sedan, HelgeK sade:

Bra artikel av Garry Taubes och Nina Teicholz:

https://www.bmj.com/content/360/bmj.k822/rr-13

Letar man i referenserna  till texten t.ex. om den farliga fetman (1977), tas en lång serie problem upp men inget som egentligen berörde kosten - det var underförstått att fettfattig kost användes.

Fullt klart alltså att Westman, Rosedale m.fl. haft en oerhörd betydelse genom att sätta sökarljuset på sockerkostens skadeverkningar. Utan dessa pionjärer hade vi alla fortsatt tro på fettets skadlighet.

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-05-14 at 13:52, HelgeK sade:

Bra artikel av Garry Taubes och Nina Teicholz:

https://www.bmj.com/content/360/bmj.k822/rr-13

Bra artikel ioförsig, dvs bra med kritik av den nu förhärskande näringsvetenskapen!

Dvs de pepåkar en del dileman/några kontraindikationer/felaktiga slutsatser  osv, det skall de ha en eloge för.. för om ingen gör det så hade vi fortfarande levt i tron att jorden är platt, dvs det sista handlar om en helt annan vetenskap/uppfattning om hur världen ser ut!

Iallafall.. dumt exempel kan man tycka.. men jag framhärdar, dvs dagens näringsvetenskapliga sanningar utgår från nuvarande paradigm.. många studier utgår då från dessa "platta jordens" paradigm.. och slutsatserna blir likadana!

Men om man lixom kommit fram till en ståndpunkt att jorden är i princip rund.. så kan man utläsa andra slutsatser ur de studier som publiceras!

Har man på det kommit fram till att jorden inte är alltets medelpunkt utan bara en planet i universum som då förefaller vara oändlig i vår begreppsvärld så blir det överhuvdtaget svårt att förbli stöddig när man uttalar sig om oändligheten!

Iallafall hur skall man då komma fram till något som helst.. jo vi har den sk vetenskapliga metoden!

Dvs man har en hypotes.. (om oändlighetens vara?) iallafall så sätter man upp ett experiment, dvs att A leder till B, medans C leder till D.. lätt som en plätt!

Oså får folk fylla i en massa frågor oså sorterar man sen dessa med hjälp av avancerade statistiska metoder.. får man inte rätt utfall så torterar man data ytterligare, tills man får rätt utfall!

Så på så sätt med utgångspunkt från en massa rådata så kan olika forskare komma fram till diametralt olika slutsatser.. till stora delar beroende på vilka paradigm man är anhängare av och utgår ifrån!

Och när vi ändå är inne på vetenskap så kan nämna Axiom samt Postulat, dvs de är nästan samma men används ibland lite särskiljande!

"Ett postulat är något man utgår ifrån i en teori och inte bevisar. Det är ofta detsamma som ett axiom, men ibland begränsar man dock termen postulat för de axiom som är specifika för en viss disciplin."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Postulat

Iallafall vi kan utgå från Axiomet att anledningen till att folk blir feta och sjuka är att de äter på tok för mycket kalorier och springer på tok för lite.. det är typ lite sant dessvärre, men kan oxå betraktas som en Tautologi!

Dvs det säger lixom inte ett skit om vad vi skall äta, vilka hormoniella/endokrina olika matvaror/livsförhållanden eller något annat som kan leda till fettma och tidiga metabola besvär!

Och nu kommer vi slutligen till mina egna slutsatser.. som för övrigt överenstämer med Taubes et al, dvs vi är biokemiska varelser.. dvs alla varelser är biokemiskt reglerade och anpassade dels för en viss föda dels för en viss livssituation/habitat/osv!

Iallafall så har vi som art redan flyttat från Savannen.. vi har en himla dålig förmåga att lagra glukos, det är ett aber, vi är inte längre jägare/samlare, väldigt många är rent ut sagt inaktiva.. dvs om man då inte springer två timmar för varje Winerbröd man äter så får så småningom metabola problem.. till stora delar på vår begränsade förmåga att hantera överskott av glukos!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.