Joachim Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Hej! Någon som vet vilken forskning Livsmedelsverket baserar sina råd och riktlinjer på? För de går stick i stäv med vad man läser här och i LCHF-litteratur. Unga äter för lite frukt? https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor---undersokningar/riksmaten-ungdom Tacksam för lite ljus i frågan. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Quote Vad äter ungdomar i Sverige idag? Generellt äter de alldeles för lite frukt och grönt, men för mycket rött kött och chark. Var femte har övervikt eller fetma. Den meningen säger allt. Dårskap är att upprepa samma sak och förvänta sig ett annat resultat. Livsmedelsverket anser alltså vi äter alldeles för lite frukt och grönsaker och för mycket animaliskt. Och det är precis de råden som skapar övervikt, fetma och många andra hälsoproblem hos dagens barn och ungdomar. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim Posted May 15, 2018 Author Share Posted May 15, 2018 Patrix, som myndighet borde det väl ändå kostråden vila på någon slags vetenskap? Chark och annat processat kött, javisst. Jag fattar inte. Är det red-pill läge eller? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Livsmedelsverket.se "I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan. NNR 2012 har antagits som de officiella rekommendationer som används i Sverige". Broschyr på svenska: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/naringsrekommendationer/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf Länk till hela boken: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:norden:org:diva-2561 Folkhälsomyndigheten "En omfattande genomgång av det aktuella vetenskapliga läget om mat och hälsa ligger till grund för nya NNR. NNR 2012 kan med stor förenkling, sammanfattas i fem kostråd för friska vuxna": Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. (För barn över 10 år och ungdomar gäller samma rekommendation som för vuxna.) Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel. Ät fisk ofta, gärna 3 gånger i veckan. Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Man ska se det här med SLV ur rätt perspektiv. Skulle dom gå ut med nyttiga lchf-inspirerade råd innebär det det katastrof för livsmedelsindustrin, cancervården, diabetesvården och läkemedelsindustrin. Något sådant kommer aldrig att ske. Se bara på Annica Sohlström, och övriga generaldirektörers bakgrund, då förstår man att det är en verksamhet som inte har nåt med god folkhälsa att göra. 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim Posted May 15, 2018 Author Share Posted May 15, 2018 3 minuter sedan, Ekner sade: Se bara på Annica Sohlström, och övriga generaldirektörers bakgrund, då förstår man att det är en verksamhet som inte har nåt med god folkhälsa att göra. Sjukt! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post patrix Posted May 15, 2018 Popular Post Share Posted May 15, 2018 1 hour ago, Joachim said: Patrix, som myndighet borde det väl ändå kostråden vila på någon slags vetenskap? Chark och annat processat kött, javisst. Jag fattar inte. Är det red-pill läge eller? Ja det kan man nog säga. Det livsmedelsverket och den etablerade medicinska vetenskapen hävdar är helt tokigt och kontraproduktivt i mycket. Men alla effektiva missuppfattningar/lögner (hur man nu väljer att se på det) innehåller sanning också. Om jag skulle skriva rekommendationer för barn/ungdom utifrån det jag lärt mig om medicin det senaste åren skulle de se ut så här: Våra barn och ungdomar äter alldeles för lite naturligt animaliskt fett såsom smör, grädde, ister, talg m.m. Barn behöver naturligt fett för att kunna utvecklas normalt. Utan detta störs en mängd processer som vitaminupptagning, hormonproduktion m.m. vilket kan leda till saker som fetma, diabetes, karies, psykiska problem m.m. Se därför till att våra barn får i sig detta. Så närproducerat, ekologiskt och giftfritt som möjligt. Om detta uppfylls kommer problemen med de andra sakerna minska av sig själv. Fett är kaloririkt och därför minskar barnens sug efter godis och sötsaker. Jag såg ”Fat head” har en ny film på gång. Titta på den och hans tidigare. Det är en bra början för att förstå hur det hänger ihop. http://www.fathead-movie.com/ Men för att återgå till livsmedelsverket. Det finns sanning i deras lögn – Processat kött med massa druvsocker och konserveringsmedel är inte nyttigt, men rött kött är inget problem så länge man inte bara äter muskelkött och får i sig för lite fett i förhållande till protein. Eskimåerna brukar ta hand om fettet och slänga muskelköttet till hundarna. Så tänker dom. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 30 minuter sedan, patrix sade: Men för att återgå till livsmedelsverket. Det finns sanning i deras lögn – Processat kött med massa druvsocker och konserveringsmedel är inte nyttigt, men rött kött är inget problem så länge man inte bara äter muskelkött och får i sig för lite fett i förhållande till protein. Eskimåerna brukar ta hand om fettet och slänga muskelköttet till hundarna. Så tänker dom. Du har så j,,la rätt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Säger de ingenting om socker ? Jo något litet. Intressant hur media vrider till det och inte exponerar sockret. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Om man tittar på staplarna på sid 96-98, kan man tydligt se att kött, fågel och ägg är nyttigast. Och för att luras lite, har författaren ändrat skalan i de olika diagrammen. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2018/2018-nr-14-riksmatenungdom-huvudrapport_del-1-livsmedelskonsumtion.pdf 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 4 timmar sedan, Ekner sade: Se bara på Annica Sohlström, och övriga generaldirektörers bakgrund, då förstår man att det är en verksamhet som inte har nåt med god folkhälsa att göra. Jag tycker nog att Annica Sohlström verkar ha en relevant bakgrund som generaldirektör för livsmedelsverket. En disputerad nutritionsforskare som har arbetet på Livsmedelverket tidigare och har chefserfarenhet från en annan organisation. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Annica_Sohlström Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 1 timme sedan, iAnna sade: Om man tittar på staplarna på sid 96-98, kan man tydligt se att kött, fågel och ägg är nyttigast. Och för att luras lite, har författaren ändrat skalan i de olika diagrammen. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2018/2018-nr-14-riksmatenungdom-huvudrapport_del-1-livsmedelskonsumtion.pdf Diagrammen är lite knepiga. Om man läser dem lite snabbt så kan man få intrycket att pizza, paj, piroger och färdiga smörgåsar är nyttigare än fisk och skaldjur men det är ju inte fallet. Diagrammen visar bara var barn och unga faktiskt får sin näring ifrån. Jag tycker dock att det finns en del positivt i den här undersökningen, t.ex att man faktiskt redovisar gruppen pizza, paj, piroger och färdiga smörgåsar. Det tyder på att man även på livsmedelsverket finner den gruppen av mat problematisk och skulle önska att den minskade även om man inte säger det rent ut. Dessutom, från rapporten: Cirka 17 procent av den totala mängden kalorier kommer från godis, kakor, snacks och läsk. Det är mindre jämfört med 2003*, men fortfarande för mycket. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 medan en stor studie just kommit fram till att köttätare's hjärtan mår bäst. Under vilken sten gömmer sig Lvsmdlsvrkt? https://www.nutritioncoalition.us/news/2018/4/9/healthy-countries-consume-more-fat-more-animal-protein-fewer-carbs-new-study-finds Healthy Countries Consume More Fat, More Animal Protein, Fewer Carbs, New Study Finds A new study examining food consumption in 158 nations found that a higher consumption of fat and animal proteins was associated with decreased risk of heart disease. Meanwhile, more carbohydrates—especially more wheat and cereals—were associated with higher rates of cardiovascular death. These data are the latest to confirm that the U.S. government’s high-carbohydrate diet is quite likely not the best advice. In this latest study, a team of Czech researchers analyzed the consumption of 60 food items in 158 countries around the globe between 1993 and 2011. The study found that the risk of mortality from cardiovascular disease was lower with higher intake of total fats and protein, animal protein and fat, meats, fruits, coffee and cheese. Moreover, “regardless of the statistical method used, the results always show very similar trends and identify high carbohydrate consumption (mainly in the form of cereals and wheat, in particular) as the dietary factor most consistently associated with the risk of cardiovascular diseases.” 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 1 timme sedan, HelgeK sade: De ville stoppa kritiken i stället för att diskutera innehållet i förslaget till kostråd. Så har det varit sedan förespråkarna av högkolhydratkosten dominerat debatten Den intressanta frågan är hur starka kopplingarna är mellan livsmedelsindustrin och beslutsfattarna bakom kostråden. Med tanke på den oerhörda betydelsen för folkhälsan som kostråden har, borde ett juridiskt ärende med det snaraste startas. Man ser redan vilken skräck som Nina Teicholz ingjuter i de ansvariga. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 6 timmar sedan, Nils Engström sade: Den intressanta frågan är hur starka kopplingarna är mellan livsmedelsindustrin och beslutsfattarna bakom kostråden. Med tanke på den oerhörda betydelsen för folkhälsan som kostråden har, borde ett juridiskt ärende med det snaraste startas. Man ser redan vilken skräck som Nina Teicholz ingjuter i de ansvariga. Mnja vi får nog vänta rätt länge på de domstolsförhandlingarna? Dvs jag misstänker/vet att de aldrig kommer att ske förutom om någon miljardär ställer upp med pengar! Hur som helst.. det finns starka kopplingar mellan näringsvetare/forskare och mulitinationella företag, det är lixom ingen hemlighet alls! Iallafall så blev SLV i princip tvungna att utesluta alla med kopplingar till multinationella företag i sin expertpanel.. gott så.. litta ett gott tecken på att sverige fortfarande fungerar på en hyfsad demokratisk grund/styrs av folkets bästa för ögona! Iallafall.. EU har givit uppdraget till i princip till Cocacola company att utforma de nya EUföreskrifterna om kost.. menna de har ju de bästa mest meriterade forskarna på sin lönelista.. är det någon här som motsätter sig fri företagsamhet eller vill att Sovjetunionen skall återuppväckas? Dvs shit samma.. vi sitter alla i rävsaxen.. och majoriteten av oss vill hur som helst inte återuppväcka Sovjetunionen.. måste man då dricka Cocacola till varje måltid, näe och det är en lisa för själen och för hälsan, dvs ingen utav är iallafall tvugna att köpa Cocacola companys produkter, utan vi kan fortfarnde välja att äta riktig mat.. oavsett om de flesta forskare/näringsvetare får sin lön från Kreml eller Cocacola company! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted May 16, 2018 Share Posted May 16, 2018 Zoe Harcome skriver en bra kritik av Jamie Olivers förslag att mota fetmaepidemin. http://www.zoeharcombe.com/2018/05/jamie-oliver-hugh-fearnley-whittingstall-childhood-obesity/ Hon berättar där bla om ett TV program där man lät 5 barn handla vad de ville äta under veckan - så här gjorde barnen: Hugh went into a supermarket with five children (I estimated them to be approximately six to eight years old). He gave them three trolleys between them and invited them to do the family shop for the week. The two key outcomes were (i) they went for junk (confectionery, biscuits, crisps, fizzy drinks, sugary cereals) and (ii) they went for brands (Kinder eggs, Coca-cola, Pringles, Cadbury, Kellogg’s, Nestle). It was also interesting to note that NO vegetables whatsoever went into any trolley, although a number of fruit items were chosen (sugar in a different form.) The most popular junk/branded product chosen by the young shoppers was sugary cereals. This is one of the products most ruthlessly advertised to children, using cartoon characters, toys in packets, and with adverts at bus stops, online and during popular evening TV programmes. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 On 2018-05-15 at 07:09, Joachim sade: Unga äter för lite frukt? Frukt och grönt är visst inte så nyttigt: Höga halter av gifter i barns urin Forskarna har mätt koncentrationen av en grupp bekämpningsmedel som används i jordbruket hos 144 danska skolbarn och 145 mödrar. De flesta av de undersökta medlen är förbjudna i Danmark. Därför drar forskarna slutsatsen att merparten av de rester som återfinns i urinen kommer från frukt och grönsaker som importerats. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 On 2018-05-16 at 20:39, Erik 2 sade: Zoe Harcome skriver en bra kritik av Jamie Olivers förslag att mota fetmaepidemin. En översättning av länken kommer här. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 Glömde att lägga in länken. flåt. https://translate.google.se/translate?sl=en&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.zoeharcombe.com%2F2018%2F05%2Fjamie-oliver-hugh-fearnley-whittingstall-childhood-obesity%2F&edit-text=&act=url Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.