Jump to content

Recommended Posts

Guest Tureborgaren

Enligt Wikipedia:

The Scandinavian Simvastatin Survival Study/.../was sponsored by Merck. There was a 30% relative reduction in the risk of death with simvastatin treatment.

The absolute coronary-heart-disease mortality was reduced from 8.5% to 5.0%, making the number needed to treat around 30 (30 patients would need to be treated to prevent one death). The treatment of 100 patients for six years would prevent 4 deaths of the disease and 7 non-fatal myocardial infarcts.

 

I marknadsföringen av läkemedel är det mycket vanligt att behandlingseffekten presenteras i form av relativ riskreduktion.Detta sätt att presentera effektutfall ger nästan alltid ett överdrivet intryck.  Ett än mer informativt sätt att presentera effektutfall är att ange hur många patienter som måste behandlas under en viss tid ( Number Needed to Treat; NNT) för att en patient skall undvika att drabbas av en komplikation.

 

Uffe Ravnskov: http://www.ravnskov.nu/2015/12/30/myt-6-statinernas-effekt-beror-inte-pa-kolesterolsankningen/

Enligt resultaten från en av de första statinstudierna, det skandinaviska 4S, (4444 hjärtpatienter med högt kolesterol) dog 111, eller 5 % i behandlingsgruppen i hjärtinfarkt och 189 (8.5 %) i den obehandlade kontrollgruppen, alltså en skillnad på 78 dödsfall. Det vill säga att 3.5 % av de som behandlades med det testade statinpreparatet i fem års tid räddades från att dö i hjärtinfarkt.

Låt oss vända på siffrorna. Om du redan haft en hjärtinfarkt och har högt kolesterol (som i 4S) är din chans att inte dö av en ny de nästa fem åren 91.5 % utan behandling. Om du tar en statintablett eller två varje dag i fem år ökar dina chanser till 95 %.

Sanningen är, att om man tar en statintablett varje dag i 4-5 år kan man högst förlänga sitt livemed 3-4 dagar. Läs mer om detta i mitt nyhetsbrev från Januari 2016.

Statinernas effekt beror inte på kolesterolsänkningen: Den enda naturliga förklaringen är att statinerna har andra och nyttigare egenskaper än att sänka kolesterolet. Det finns mycket som tyder på det. Vi känner idag elva olika egenskaper hos statinerna som var och en kan vara nyttig för hjärtkärlsystemet, och alla är de oberoende av kolesteroleffekten. Tyvärr har statinerna även många negativa effekter.

Link to comment
Share on other sites

En av de viktigaste negativa effekterna av statiner är att de ökar risken för att få diabetes. Enligt denna undersökning, publicerad 2017 ökade risken att få diabetes med 36 procent under en tioårsperiod (relativ risk):

Statin use and risk of developing diabetes: results from the Diabetes Prevention Program

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319832.php

http://drc.bmj.com/content/5/1/e000438

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...