Jump to content

Minus 29 kilo på LCHF (efter att ha misslyckats med allt annat)


Recommended Posts

april-featured

April var fullkomligt desperat över sin skenande viktuppgång, trots en mängd försök att få den under kontroll. Hennes läkare rekommenderade då ketogen kost/strikt LCHF i kombination med periodisk fasta. Resultatet är fantastiskt! På ett halvår har hon gått ner 29 kilo och minskat över 127 cm.

Här berättar hon om sin resa och uppmuntrar alla som önskar göra detsamma:

Mejlet, översatt från engelska

När jag växte upp var jag mycket atletisk och aktiv; det fanns inte en idrott jag inte provat på (utom vattenpolo, för att jag inte hade möjligheten. Och ishockey, synen av mig på skridskor är inte vacker). Men när jag blev tonåring verkade det som om min aptit ökade exponentiellt. Det var då jag blev en skåpätare. Jag blev väldigt bra på att sno åt mig kakor och sötsaker och jag lärde mig att sätta på kakburkens lock EXAKT som det var innan. Jag lärde mig också att bara ta några kakor åt gången så att mina föräldrar inte skulle upptäcka att det saknades.

Att dölja mitt matberoende utvecklades till en konst. Under mitt sista år på high school började min vikt att bli ett ordentligt problem. Vid tiden för mitt första äktenskap var jag fet (på bröllopsfotona ser jag ut att vara höggravid). Det äktenskapet slutade med skilsmässa och jag fortsatte att gå upp i vikt. När jag 2006 mötte min man Jason var jag sjukligt fet.

Genom åren har jag testat alla typer av kost och bantning som finns på jordens yta. Kommer ni ihåg fen-phen? Japp! Testat det också! Tack och lov slutade jag äta preparatet efter en månad. Atkins, kålsoppedieten, Viktväktarna, fettsnålt med mycket kolhydrater, sockerfritt, Daniel Fast, South Beach… nämn en bantningsform och jag har testat den. Olyckligtvis kunde jag inte hålla fast vid någonting en längre tid.

Jag hade konstant ont, ingen energi och jag KUNDE INTE sluta äta, vad som än hände!
Vi snabbspolar fram till 1 november 2017. En dag på jobbet fick jag ont i bröstet. Vid det laget vägde jag 132 kilo. Jag gick upp i vikt över hela kroppen (allvarligt, till och med mina fötter var feta), men trots att jag bara är 163 cm såg jag inte ut att väga så mycket (plus det faktum att jag har mycket muskler). Men, jag kände det. Jag hade konstant ont, ingen energi och jag KUNDE INTE sluta äta, vad som än hände! Jag klandrade mig själv, eftersom jag alltid hade hört från läkarhåll att “bara du förbränner mer än du äter”, “om du tränar mer och äter mindre”, “om du utesluter socker och fett”, etc. De var läkare som visste vad de talade om, problemet måste alltså ligga hos mig. Eller hur?

Den dagen i november berättade jag för min chef hur jag mådde och hon skickade mig direkt till akuten. Jag var så besviken, här var jag, 42 år och 132 kilo med bröstsmärtor. Har du någonsin känt att du VET vad människor tänker? När läkare och sjuksköterskor kom in för att undersöka mig kände jag mig mycket osäker. Alla “råd” tidigare läkare hade delat ut sköljde över mig. Jag visste vad de tänkte, för jag tänkte samma sak. Jag var där större delen av dagen, tack och lov hittade de ingenting. Men jag gjorde; jag hittade min gräns, jag fick nog.

Nästa morgon satt jag i min bil på parkeringsplatsen utanför mitt kontor och bad till Gud. Mina exakta ord var, “Herre, hjälp mig eller låt mig komma hem.” JAG. VAR. HELT. FÄRDIG. Jag var så frusterard, besegrad, nedstämd och trött på att vara sjuk och trött. Så fort den där bönen lämnade mina läppar mindes jag namnet på en läkare som rekommenderats till mig flera månader tidigare då min läkare gick i pension. Jag hade kollat upp henne, men hade inte haft någon anledning till ett besök. Men så snart hennes namn dök upp i mitt medvetande sökte jag upp henne igen. Den här gången såg jag någonting som jag inte lagt märke till tidigare: hon var specialiserad på fetma. VA?! Hur hade jag missat det? Återigen visste jag omdelbart: jag var inte redo då, för flera månader sedan. Men den dagen var jag det. ÄNTLIGEN!

Jag fick komma nästa dag och genom tårar, frustration, rädlsa, ångest, depression, desperation och nederlag berättade jag min historia. Hon sa de ord som skulle rädda mitt liv: “Jag vill att du testar LCHF i kombination med periodisk fasta”. Omedelbart kom jag att tänka på Atkins. Jag frågade om det var samma sak och hon sa att det påminde om Atkins. Hon bad mig äta 20-50 gram kolhydrater per dag och jag minns att jag tänkte att det var skulle bli svårt. Hur skulle jag kunna hålla mig under 50 gram? Ironiskt nog var det sedan svårt att komma upp i 50 gram och det var så jag började med ketogen kost. Hon fortsatte och förklarade mer om det och min nästa fråga var, “kan jag äta så här resten av mitt liv?” Om man inte kunde det ville jag inte ens försöka. Jag var trött på snabbkurer, att försöka och misslyckas, att börja och sluta. Det är utmattande att vara en mänsklig jo-jo!

Hon försäkrade mig om att jag inte bara kunde hålla mig till kosten resten av mitt liv, jag BORDE göra det. Hon och hennes man åt keto och det var båda framgångsrika. Hennes bästa vän hade gått ner 45 kilo. När jag väl plockade upp min haka från golvet och kunde prata igen sa jag att jag var med på det. Ett av de BÄSTA verktygen hon gav mig den dagen var Diet Doctor. Jag dök huvudstupa in i all information som om det vore en pool full av glass. Varje gång jag har fastnat eller min viktnedgång har avstannat eller saktat ner har jag kommit tillbaka till den här fantastiska sidan och listat ut vad som varit mitt problem; jag lär mig fortfarande varje gång jag läser här. Jag anmälde mig inte som medlem med en gång, men det tog mig inte lång tid. Det är det bästa jag spenderat pengar på på länge. För vad man får är det SÅ billigt!! Säg högt, “inget att fundera på!”

Ge inte upp! Folk säger hela tiden “om jag kan göra detta så kan du” och jag vill berätta att det är helt sant!
5 november 2017 var dag ett. Idag (4 maj 18) är jag på dag 180 och jag har gått ner 29 kilo och över 127 cm (enligt min senaste vägning/mätning för två veckor sedan). Jag har upplevt min första stora platå som varade i nästan en månad. Jag gick inte upp i vikt, men inte heller ner. Jag visste att jag inte gjorde något fel! Jag vände mig till Diet Doctor och började läsa. Jag gjorde allt rätt och det är vanligt. Jag bestämde mig för att gå tillbaka till grunderna: tillbaka till när jag började med keto. Jag är mer noga med portionsstorlek och jag äter bara när jag är riktigt hungrig. Jag har inte nått min målvikt, ÄN, men prisa Gud, jag är på väg!

Jag vill uppmuntra alla som funderar på den här livsstilen och alla som befinner sig på en platå. Ge inte upp! Folk säger hela tiden “om jag kan göra detta så kan du” och jag vill berätta att det är helt sant!

Till dr Eenfeldt och alla fantastiska människor som gör Diet Doctor möjligt, TACK! Jag hoppas att jag någon dag får träffa dr Eenfeldt och ge honom en STOR kram. Genom din kunskap och webbsida har du givit många av oss en värdefull gåva du har givit oss hopp. Du har gett oss frihet. Du har gett oss hälsa.

För det är jag för evigt tacksam.

Tack,
April

Kommentar

Tack för att du delar med dig, April! Ett speciellt stort tack för dina uppmuntrande ord! Du är en inspiration ?

Kom igång

Vill du göra det April har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Carb-Loaded: Extramaterial
  37:01
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?

Viktnedgång

 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar fetma om dålig karaktär eller dålig mat?
  05:36
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Vad man gör istället för att räkna kalorier
  Vad man gör istället för att räkna kalorier16:02
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 675 framgångshistorier.

 • Möt Mikhaila – karnivor
  Möt Mikhaila – karnivor 
 • LCHF: "Wow... det fungerade"
  LCHF: "Wow... det fungerade" 
 • Att komma över en viktplatå
  Att komma över en viktplatå 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Minus 29 kilo på LCHF (efter att ha misslyckats med allt annat) dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...