safirens

Järnbrist (vad beror den på?)

Recommended Posts

Jag har ätit LCHF sedan i vårast och nu gått ner 20 kg. I genomsnitt ca 0.5 kg/vecka i viktnedgång. Jag har haft det stressigt under nov-jan och gick

till min läkare för jag kände mig så trött. Det visade sig att jag hade en hB på 89-94.

Är en äldre kvinna så jag har passerat övergångsåldern. Har kollat mitt kostinttag och jag får i mig ca 10 mg/dag.

Jag hade dessutom 6,7 i blodsocker. Detta trots att jag inte äter mer än 15 - 20g kolhydrater/dag.

 

Paradoxen är ju att ägg innehåller mycket järn, men samtidigt motverkar kroppens järnupptag. Äter kiwi för att få c-vitamin + att det gör min mage gott. Vad kan min järnbrist bero på? Är det stressen?

Vad kan mitt något höga blodsocker bero på? ( skall ta fler fasteprover)

 

Kerstin

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ägg?

 

Äter du inget kött.. hemjärn är det som vi tar upp allra bäst.

Dessutom får du via kött B12 som oxå är nödvändigt för järnupptaget.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag rekommenderar c-vitamintillskott. C-vitamindepåerna mättas vid ett intag av 400 mg per dag och det kommer man aldrig upp i med hjälp av kiwi eller apelsin. Själv tar jag en halv brustablett varje dag och sedan jag började med det har jag blivit så ohyggligt pigg i kroppen att det knappt går att beskriva. Jag har hållt på i några veckor och det blir bara bättre och bättre. Förr var jag ofta matt i kroppen och tung i benen men sedan jag började med brustabletterna har det försvunnit helt. Förr tog jag hissen om jag skulle upp en våning. Nu tar jag trapporna tre steg i taget, fyra våningar upp och hoppar jämfota de sista fyra stegen. Det är helt otroligt. Numera letar jag nästan efter trappor jag kan få springa uppför.

 

Problemet med tunga ben hade jag i flera år före jag övergick till LCHF. Och på den tiden åt jag mycket frukt så C-vitamin borde inte ha varit något problem. Och det blev faktiskt aningen bättre efter övergången till lågkolhydratkost så jag hade aldrig någonsin gjort kopplingen om jag inte hade råkat testa C-brus bara för att det var gott.

 

Jag misstänker att det kan ha varit järnupptaget som spökade. Att jag faktiskt behöver stora mängder C, samt järnrik kost för att det skall fungera optimalt. Men det är bara en vild gissning. Exakt vad som hänt vet jag inte, men jag mår bra nu,

 

Så jag tycker att du kan testa. C-vitamin behövs för järnupptaget. Och ett rör kostar 20 spänn och är helt ofarligt. Det finns dock ingen anledning till att ta tabletterna hela. Blod och vävnad mättas som sagt vid 400 mg så en halv (vilket blir 500 mg) blir perfekt.

 

Sen bör du förstås äta en järnrik kost utöver det. Det finns ju tyvärr knappt någon blodmat att tala om utan mjöl, men köttfärs har jag för mig är toppen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej och tack för era svar.

 

Naturligtvis äter jag kött. Det är min basföda. Att jag nämnde ägg var för att det är en produkt som motverkar järnupptag så frukostäggen motverkar sig själv om jag tolkat det rätt.

Min undring är om det går att förhindra äggets motverkan på något sätt?

Skall genast pröva c-vitamin brus. Kan ju vara upptaget som spökar som du säger.

Om någon annan har tips så är de välkomna.

 

Vill gärna också ha ideer om mitt blodsockervärde. Någon som har liknande erfarenhet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har ätit LCHF sedan i vårast och nu gått ner 20 kg. I genomsnitt ca 0.5 kg/vecka i viktnedgång. Jag har haft det stressigt under nov-jan och gick

till min läkare för jag kände mig så trött. Det visade sig att jag hade en hB på 89-94.

Är en äldre kvinna så jag har passerat övergångsåldern. Har kollat mitt kostinttag och jag får i mig ca 10 mg/dag.

Jag hade dessutom 6,7 i blodsocker. Detta trots att jag inte äter mer än 15 - 20g kolhydrater/dag.

 

Paradoxen är ju att ägg innehåller mycket järn, men samtidigt motverkar kroppens järnupptag. Äter kiwi för att få c-vitamin + att det gör min mage gott. Vad kan min järnbrist bero på? Är det stressen?

Vad kan mitt något höga blodsocker bero på? ( skall ta fler fasteprover)

 

Kerstin

 

Kollade dom bara Hb eller kollade dom järnstatus också?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tillagat ägg hindrar väl inte järnupptaget.. det är väl avidinet i rå äggvita man skall undvika.. och det hindrar främst upptag av Biotin har jag för mig??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF borde ge ett bra Hb om du äter ordentligt med kött och ägg och gröna grönsaker, de innehåller ju också järn. Lever kan man också äta, men inte för ofta, då får man kanske för mycket vitamin A.

 

Lågt Hb kan bero på sjukdom och bör väl utredas.

 

Jag har haft högt fasteblodsocker vid ett tillfälle fast jag äter LCHF. Men jag bad dem ta långtidsblodsocker också och det var bra. Tog de långtidssocker på dig safirens?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF borde ge ett bra Hb om du äter ordentligt med kött och ägg och gröna grönsaker, de innehåller ju också järn. Lever kan man också äta, men inte för ofta, då får man kanske för mycket vitamin A.

 

Lite OT men är det bara jag eller är det numera stört omöjligt att hitta inälvsmat som ex. lever i köttdiskarna? Personligen skulle jag vilja öka intaget av lever (just pga A-vitamininnehållet) men jag hittar det ju aldrig i de normala affärerna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kycklinglever finns det gott om!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kycklinglever finns det gott om!

 

Jag får hålla ögonen öppna och bege mig ut på ett mer inriktat animaliekorståg på någon längre promenadrunda känner jag. Ungnötlever hade varit att föredra men vi får se vad jag hittar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tillagat ägg hindrar väl inte järnupptaget.. det är väl avidinet i rå äggvita man skall undvika.. och det hindrar främst upptag av Biotin har jag för mig??

 

Jag har hört att äggula som inte har stelnat är bättre för hälsan än stelnad äggula. Tror det hade något med mineralupptaget att göra men är inte säker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag får hålla ögonen öppna och bege mig ut på ett mer inriktat animaliekorståg på någon längre promenadrunda känner jag. Ungnötlever hade varit att föredra men vi får se vad jag hittar.

Kycklinglever är godare!

 

Stek med bacon och lök!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kollade dom bara Hb eller kollade dom järnstatus också?

De kollade järnstatus och mina depåer är dessutom i botten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LCHF borde ge ett bra Hb om du äter ordentligt med kött och ägg och gröna grönsaker, de innehåller ju också järn. Lever kan man också äta, men inte för ofta, då får man kanske för mycket vitamin A.

 

Lågt Hb kan bero på sjukdom och bör väl utredas.

 

Jag har haft högt fasteblodsocker vid ett tillfälle fast jag äter LCHF. Men jag bad dem ta långtidsblodsocker också och det var bra. Tog de långtidssocker på dig safirens?

Hej !

 

Vet ej! Har fått ut labbrapporten, Vad heter långtidssockret på labbspråk?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej !

 

Vet ej! Har fått ut labbrapporten, Vad heter långtidssockret på labbspråk?

 

HbA1c

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De kollade järnstatus och mina depåer är dessutom i botten.

 

Det är ju verkligen konstigt när du äter en hel del kött. Har du haft problem med järnbrist tidigare? Mitt järn har alltid legat lite för högt istället och dom gånger någon lurat på mig järntillskott har jag mått skit.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De kollade järnstatus och mina depåer är dessutom i botten.

 

Då får du kolla för Intrisic faktor och B12!

 

Även Folat.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då får du kolla för Intrisic faktor och B12!

 

Även Folat.

 

När jag kollade folat så låg det en bit över vad det skall vara. Det brydde dom sig inte om men jag undrar ju varför det gjorde det. Folat i tillskott kan ju ge cancer om det blir för mycket. Om jag hade brist så skulle jag äta mer grönsaker istället för att ta tillskott.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De kollade järnstatus och mina depåer är dessutom i botten.

 

Jag tycker du skall be dom kolla orsaken till bristen och inte bara vara nöjd med järntabletter om dom nu inte kollar varför menar jag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även sköldkörteln kan ge järnbrist men det bör de ju ha kollat om du kommer till doktorn för trötthet.

 

Blutsaft är ett bra preparat för att få upp järnvärden och allra bäst med c-vitamin. Däremot skall man undvika brustabletterna - innehåller skadliga ämnen. Det är bättre att köpa askorbinsyra eller Great Earth c-vitaminkomplex.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är ju verkligen konstigt när du äter en hel del kött. Har du haft problem med järnbrist tidigare? Mitt järn har alltid legat lite för högt istället och dom gånger någon lurat på mig järntillskott har jag mått skit.

Ja jag har varit i samma situation, men då berodde det på rikliga mensblödningar och det har jag ju inte längre. Dessutom gick jag inte på LCHF då.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker du skall be dom kolla orsaken till bristen och inte bara vara nöjd med järntabletter om dom nu inte kollar varför menar jag.

Jag skall göra tarmröntgen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även sköldkörteln kan ge järnbrist men det bör de ju ha kollat om du kommer till doktorn för trötthet.

 

Blutsaft är ett bra preparat för att få upp järnvärden och allra bäst med c-vitamin. Däremot skall man undvika brustabletterna - innehåller skadliga ämnen. Det är bättre att köpa askorbinsyra eller Great Earth c-vitaminkomplex.

Ja sköldkörteln vet jag om. Blutsaft prövade jag som första alternativ men blev jättedålig av det. Det är ju fruktsocker så jag misstänker att magen protesterade. Vart hittar man Great Earth c-vitamin, på hälsokosten? Askorbinsyra har jag hemma hur mycket skall man isåfall ta av det/dag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skall göra tarmröntgen

 

Gör dom det utan att kolla först om det finns blod i avföringen?

 

En person som jag känner gjorde avföringsprov och dom hittade blodspår och han fick göra en koll där dom gick upp med ett instrument och kollade hela tjocktarmen, minns inte var undersökningen kallas. Allt var dock bra så blodspåren i avföringen kom nog från hemorrojder. Undrar om dom gör olika prov för att kolla samma sak?

 

Jag håller tummarna för att det inte är något farligt men det är ju bra att dom kollar dig ordentligt. Speciellt viktigt är det ju om du passerat klimakteriet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja sköldkörteln vet jag om. Blutsaft prövade jag som första alternativ men blev jättedålig av det. Det är ju fruktsocker så jag misstänker att magen protesterade. Vart hittar man Great Earth c-vitamin, på hälsokosten? Askorbinsyra har jag hemma hur mycket skall man isåfall ta av det/dag?

Innebär det att du redan har diagnosticerad sköldkörtelsjukdom? För i så fall är det ett klockrent symtom, även din tidigare rikliga menstrautioner, och du bör kräva symtomeliminerande behandling av din läkare. Enligt Stefan Sjöbergs forskning på T3 i spinalvätska, behöver 70% av patienterna tillägg av T3 i form av Lio eller naturligt Sköldkörtelhormon (Armour, Erfa, Nature Throid etc.) Järnbrist är vansklig i sig och försämrar din sköldkörtelsjukdom - begär järninfusioner!

 

Kolla symtomlistan: http://www.skoldkortelforeningen.se/index.php/sjukdomsfakta/hypotyreos/symptom

 

Angående c-vitaminet behöver du ta ca 1000 g till måltiderna. Jag beställer kosttillskott ifrån www.skanstullhalsokost.se. Bra priser och bra service.

 

Har du nedsatt ämnesomsättning rekommenderas ett komplett kosttillskottprogram med vitamin A, B, C, D, E, magensium, selen, zink, Omega-3 och Q10 av god kvalitet och högsta ordinerade doser.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.