Jump to content

Diabetes & problem med njurarna


Kina03

Recommended Posts

Hej!

Ngn som har tips på vad man kan äta om man har diabetes och nedsatt njurfunktion? Enligt dietisten ska man undvika protein, mejerier (pga mjölkproteinet) och salt. (Sen finns de gamla råden kvar om att minska fettet pga diabetes och övervikt men det är ju bara att strunta i:)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Är det typ 2 diabetes ? Är det inte så att nedsatt njurfunktion hänger ihop med diabetes typ 2 och om man får ordning på sin diabetes är chanserna mycket goda att njurarna läker. 

LCHF är ju inte en proteindiet så du har väl alla möjligheter att följa dietistens råd med LCHF (förutom hennes fett- och salträdsla). 

Mejerier är ju insulinhöjande så det är väl en bra idé att undvika det om du vill få kontroll på din diabetes. Smör fungerar säkert bra som enda undantag eftersom det är mest fett men du kan också göra gee dvs klarnat smör där både mjölksocker och protein tas bort och enbart smöroljan blir kvar då nollar du både protein och socker i smör. 

Om du äter ägg kan du välja bort vitan så minskar proteininnehållet dramatiskt. Kött men välj kött med mycket fett så blir andelen protein mindre - kyckling går ju bort det är för magert. 

Grönsaker men kanske läsa på vilka som innehåller ämnen som påverkar njurarna, jag tror tex att oxalsyra inte alltid är bra. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

När jag var hos dietist pga njurar (inte mina egna) så tyckte hon LCHF var olämpligt pga högt proteininnehåll. Jag vet inte om hon tog till sig att det inte är en högproteindiet. Hon var ganska svävande på hur mycket protein en lågproteindiet skulle innehålla. Det var på nivån "x köttbullar per portion". Hur stora då? Ja, hm, är de stora så ät färre. Hur manga sådana portioner per dag?  Vet jag fortfarande inte.

Det enda tydliga beskedet jag minns var att kaliumrika livsmedel skulle undvikas. Och han skulle sluta dricka mjölk; lite grann var ok.

Socker, däremot, var lämpligt att äta extra av; hon tyckte han behövde energy. Men han har inte diabetes. Jag hade föredragit att hon rekommenderat något med näring.

Vi träffade Annika D för några år sedan, och jag stalled frågan om LCHF och njurar. Hennes svar var att socker är skadligt, mycket protein också (om man har njurproblem) men fett är neutralt.

Och jag tror också på att LCHF kan ge njurar en chans att läka. Men jag vet inte. Jag har inte någon utbildning I ämnet alls.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tack för tips! Ghee får vi testa:).

Vilken diabetes det är är nog inte utrett, hen fick det under 80/90 talet vid ca 40 års ålder kanske. Men har inte skött den särskilt bra under åren så därför kommer följdsjukdomarna.

Håller med om att det verkar vara väldigt otydligt hur mycket protein som är ok att äta.

Oxalsyra får jag leta efter på nätet:). Banan och stjärnfrukt är det jag minns som inte skulle vara bra.

Återstår att lära hen att mättat fett inte är farligt o att bacon är gott:)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr så är sjukvårdens rekommendation att man ska undvika protein o äta fettfattigt men att äta mycket kolhydrater går bra. Som du skriver fick du väldigt otydliga besked av dietisten - inte så konstigt eftersom de råd man fortfarande ger till njurpatienter är väldigt gamla - redan på 1960-talet rekommenderade man denna stränga elimineringsdiet. Men det finns inga studier eller vetenskap bakom dessa råd alls - man ger de gamla råd man alltid har gjort. Vi vet - ja du vet - att kolhydrater i mängd ger svåra blodsockersvängningar med stora skador på kroppen vartefter åren går. - Varför skulle man då vilja fortsätta med samma dåliga kost? Mycket ologiska o ogenomtänkta "råd" från sjukvården.

 Jag personligen skulle tänka att det är väldigt viktigt att få ett så lågt och bra blodsocker som det bara går. Dvs äta enl lchf med lagom med protein, så låga kolhydrater som möjligt samt bra fetter så att man blir mätt. Fett - animaliskt från djur, smör, kokosfett, olivolja. Hos Kostdoktorn kan du läsa mer om diabetes och hälsa.

Oxalsyra finns i bl a spenat o rabarber.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Kina03 sade:

Hej!

Ngn som har tips på vad man kan äta om man har diabetes och nedsatt njurfunktion? Enligt dietisten ska man undvika protein, mejerier (pga mjölkproteinet) och salt. (Sen finns de gamla råden kvar om att minska fettet pga diabetes och övervikt men det är ju bara att strunta i:)

 

 

 

Prexis.. strunta i dietistens råd och kör LCHF ala Jason Fung med fasta.. eller Skaldeman GI-noll!

Inte säkert att någon hjälper.. men det är värt att testa innan man börjar gå på Dialys.. får en njurtransplation!

Och angående dietistens råd.. man kan skjuta upp förloppet.. kanske något år innan man får Diabetesnefropati.. och då får man likt förbannat gå på dialys och/eller vänta på njurtransplantation från någon som skött sin njure bättre/dött i sin ungdom!

Mena aså.. sicka råd.. undvik protein och salt.. dvs två essentiella ämnen.. hur länge håller det?

Mejerier behöver ingen vuxen äta/dricka som har slutat amma sin moder.. det finns gott om annan mat!

https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=722

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Zepp sade:

Mena aså.. sicka råd.. undvik protein och salt.. dvs två essentiella ämnen.. hur länge håller det?

Där har du helt rätt. - Med den föreslagna kosten - dvs mycket litet protein - så börjar kroppen att bryta ner det egna proteinet (musklerna)  och man magrar och blir svag o trött, nägot som gör att man bara mår allt sämre i sin njursjukdom. - Därför har vissa njurspecialistkliniker slutat att ge dessa gamla kostråd och menar att man visst bör äta protein - men inte överdriva vid njurproblem. - Salt är nog bäst att bara inta som vanligt - brist i kroppen är riktigt dåligt -

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...