Jump to content

Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött


Recommended Posts

amber
Amber började få problem med vikten ungefär när hon började på universitetet. Trots att hon åt en strikt vegetarisk kost och tränade lyckades hon inte få den under kontroll. Men så gjorde ett utbytesprogram i Ryssland att hon fick upp ögonen för fördelarna med att äta mer kött och fick henne att omvärdera sin syn på vad som utgör en nyttig kost.

Sedan början av 2009 har hon följt en ännu striktare version av ketogen kost: carnivore. Det har hjälpt henne att gå ner de gravidkilon som var svåra att tappa med den LCHF-kost som tidigare fungerat bra. Men ännu viktigare är att denna carnivore-kost lindrar alla symtom på hennes sjukdom bipolär, typ 2.

Carnivore-kosten har i år blivit mycket populär, och fler och fler provar den. Men färre har följt den under så lång tid som Amber. Har du övervägt att testa, men är osäker på hur man fullföljer den i praktiken eller om den kommer ge dig några fördelar? Fortsätt då att läsa. Ambers framgångshistoria kan inspirera dig att prova.

Innan Amber åkte till Ryssland bestämde hon sig för att den växtbaserade kost hon följde skulle vara för svår att hålla sig till under utbytet och att det helt enkelt vore bäst att äta det som familjen serverade. Det visade sig vara en kost med mycket kött och animaliskt fett. Och till hennes stora förvåning gick hon för första gången ner i vikt utan någon som helst ansträngning.

Hon hade hört talas om LCHF tidigare, men alltid trott att dessa kosthållningar var galna. Efter upplevelsen i Ryssland köpte hon sig en kopia av LCHF-klassikern Protein Power, kastade ut alla kolhydrater och gick ner 14 kg. Ända sedan dess har hon följt olika versioner av LCHF-kost.

Från keto till carnivore

Efter Ambers andra graviditet kunde hon inte få bukt med de envisa kilona med den LCHF-kost som fungerat tidigare. Hon uppskattar att hon vägde 91 kg men hon hade börjat undvika vågen vid den tidpunkten i ren frustration. Hon visste så mycket om ketogen kost och var övertygad om att det var det bästa sättet att äta, men trots det lyckades hon inte gå ner i vikt.

Hon började läsa om andra personer som bara åt animalisk föda i LCHF-forum. I ren desperation bestämde hon sig för att testa kosten i början av 2009. Hon tänkte till en början att det bara skulle vara tidsbegränsat tills hon lyckades gå ner i vikt.

Hon började genast gå ner i vikt, nästan ett halvt kilo per dag under de första veckorna. Alla symtom på hennes bipolära sjukdom försvann efter ett par veckor med den nya kosthållningen.
Hon började genast gå ner i vikt, nästan ett halvt kilo per dag under de första veckorna. Och till hennes stora förvåning försvann alla symtom på sjukdom efter ett par veckor med den nya kosthållningen. Kort där efter fick hon reda på att hon var gravid och slutade därför med all psykofarmaka.

Hon försökte till en början att hålla sig till kosten eftersom hon visste hur den hade en positiv påverkan på hennes humör. Men på grund av stark yrsel och sug efter kolhydrater föll hon av banan. Efter förlossningen gick hon inte tillbaka till att ta läkemedel, eftersom hon visste att hon kunde hålla sin psykiska sjukdom i schack genom att följa en strikt carnivore-kost.

Ambers carnivore-livsstil

När Amber först började med kosthållningen köpte hon bara hem entrecôte i tron om att livsstilsförändringen skulle vara tidsbegränsad. Idag äter hon en större variation, mestadels nötkött, men även fläsk, ägg, fisk, skaldjur och lamm. Köttfärs, entrecôte, kotletter, revben, kycklinglår och kycklingklubbor ser hon alltid till att ha i kylskåpet. Hon upptäckte även ankbröst rätt nyligen – fetare än kycklingbröst.

Hon försöker undvika mjölkprodukter i så stor utsträckning som möjligt, även om det inte påverkar hennes humör. Dock har hon upptäckt att det gör henne hungrigare och inte lika nöjd med annan mat. Om hon äter på restaurang eller går till ett event kan hon ta en bit ost.

När vi äter ketogen kost är vi ofta vana vid att tillsätta extra fett till våra måltider för att hålla oss i ketos. Jag frågar Amber om hon fortfarande gör det på sin carnivore-kost. Hon svarar att hon ibland tillsätter ister eller talg, men tydliggör att hon har insett att resultaten vad gäller vikt och humör inte beror på det, så länge som hon håller sig till strikt animalisk kost.

Amber har en stark tro att så länge som man undviker skadlig mat så kommer aptiten reglera sig själv. Det är anledningen varför det är avgörande att respektera hungersignaler.
Amber har en stark tro att så länge som man undviker skadlig mat så kommer aptiten reglera sig själv. Det är anledningen varför det är avgörande att respektera hungersignaler – ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Det slutar oftast med att hon intar två måltider per dag genom att följa den principen.

Fuskar hon någonsin eller gör avsteg? Ibland tar hon en bit choklad. Hon kan ibland äta några saltgurkor, eller wasabi, ingefära eller rädisa om hon äter sashimi. Annars experimenterar hon inte mycket och håller sig strikt, eftersom hon är medveten om att de symtom som hon har fått bukt på genom kosthållningen kan komma tillbaka.

Hon erinrar sig ett tillfälle då hon i ren nyfikenhet blandade fiberhusk i kaffet, i tron om att ren fiber inte skulle orsaka några problem (till skillnad från mer potenta kemikalier som växter använder för att försvara sig). Inom ett par timmar fick hon en allvarlig psykiatrisk reaktion – hon kände sig ångestfylld och ofokuserad och började gråta okontrollerat.

Under de första åren på carnivore drack inte Amber alkohol överhuvudtaget. År 2014 testade hon att dricka ren sprit och insåg att det inte påverkade henne så mycket, men hon noterar att hennes tolerans är mycket lägre på carnivore-kost. Nu för tiden kan hon dricka lite vin eller ren sprit, men gör det sällan.

Så hur är det med träning? Amber styrketränar ibland, men intresset för träning har kommit och gått genom åren. Hon förklarar att det inte är nödvändigt att träna på carnivore-kost, men det är hälsosamt och hon tycker om att röra på sig.

Borde du prova carnivore?

Genom att ta bort all växtmat kan man enkelt reda ut vilka som orsakar problem om man väljer att återinföra dem.
Amber nämner två kategorier som hon tror kan få fördelar av kosthållningen. Den första kategorin är människor som fortfarande lider av tarm-, psykiatriska eller autoimmuna sjukdomar på ketogen kost. Hon säger att skillnaden mellan några få och noll växter i kosthållningen kan vara förvånande stor, även om vissa växter mer troligen kommer att orsaka problem (exempelvis spannmål som innehåller gluten). Genom att ta bort all växtmat kan man enkelt reda ut vilka som orsakar problem om man väljer att återinföra dem. Den andra kategorin är helt enkelt personer som gillar att experimentera på sig själva.

Om du väl har bestämt dig för att prova carnivore, är det då bäst att hoppa på tåget direkt eller gravis minska på kolhydraterna? För de flesta är det bäst att börja strikt, annars kan suget vara längre. Men om du vet med dig att det är bättre för dig att gradvis utesluta växter, så kan du självklart göra det med.

Annars har Amber ytterligare några tips till personer som börjar med carnivore. Ge det åtminstone tre veckor. Ha inte inställningen att du måste äta carnivore i all evighet. Istället vill du bara lära dig så mycket du kan om kroppen och göra dig av med alla konfunderande faktorer. Lyssna på din hunger och ha ett öppet sinne.

Slutliga tankar

Jag frågar Amber om hon känner sig begränsad på carnivore. Hon medger att hon ibland gör det, exempelvis när hon reser och vill prova på den lokala matkulturen. Men friheten och känslan av att ha kontroll över sitt mående genom vetskapen att man kan äta på detta sätt och må bättre än någonsin är större. För andra människor som inte kopplar kosten till hälsoproblem kan det vara som att åka på ett stormigt hav och inte veta vad som orsakat problemet.

Till syvende och sist tror Amber att carnivore handlar om vad som funkar för dig som person och inte om att vara purist eller följa ett ideal. Om du, efter att ha ätit carnivore ett tag, inser att du inte reagerar på isbergssallad så är det bara att fortsätta äta det.

Mer med Amber

Twitter: @KetoCarnivore
Facebook: The Ketogenic Diet for Health
Patreon: L. Amber O’Hearn
Hemsidor: www.ketotic.org och www.empiri.ca
Instagram: @ambimorph

Mer om kött och carnivore

 • Är det bra att bara äta kött?
  Är det bra att bara äta kött? 
 • Filmen "What The Health"
  Filmen "What The Health" 
 • Karnivor – att bara äta kött, för hälsa och prestation
  Karnivor – att bara äta kött, för hälsa och prestation 

Fler framgångshistorier

Ta del av över 675 framgångshistorier.

 • "Periodisk fasta i kombination med keto förändrade mitt liv"
  "Periodisk fasta i kombination med keto förändrade mitt liv" 
 • Janne: "Det intressanta ska bli hur sjukvården kommer att ta emot resultatet"
  Janne: "Det intressanta ska bli hur sjukvården kommer att ta emot resultatet" 
 • Mat gav honom hoppet och livet tillbaka
  Mat gav honom hoppet och livet tillbaka 

Viktnedgång

 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.

Inlägget Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...