bushmaster Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 Hej! Någon här som lever på enbart animalisk kost som kan bistå med lite hjälp. Behöver man ta c-vitamintillskott eller är det en gammal myt? Tack Mvh Mats 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 Välkommen hit De flesta här lever på mycket grönsaker, en hel del fett och en normal mängd kött. Oavsett det så är svaret på din fråga att äta inälvsmat också, speciellt lever, bara muskelfibrer blir för ensidigt. Här en länk till en sida med massa information på engelska https://optimisingnutrition.com/2018/03/14/dr-shawn-bakers-carnivore-diet-a-review/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 Välkommen till forumet, bushmaster! Om du äter inälvor får du allt du behöver. Ägg saknar C-vitamin så det kan behöva tillskott om du inte får det annan väg. Sedan hur mycket du behöver äta av lever och liknande kan du kolla i livsmedelsverkets tabeller eller någon app. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrix Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 Rått kött innehåller mycket C-vitamin så man får kanske äta lite råbiff eller lufttorkad skinka ibland. Pemmican var ett populärt animaliskt "helfoder" för människor under guldgrävartiden. Eftersom köttet var torkat innehöll det tillräckligt med C-vitamin. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pemmican 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 Här kommer lite länkar som du kan läsa. https://www.dietdoctor.com/se/amber-revolutionerade-sin-halsa-genom-att-bara-ata-kott https://translate.google.se/translate?sl=en&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.ketotic.org%2F&edit-text=&act=url https://translate.google.se/translate?sl=en&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.empiri.ca%2F&edit-text=&act=url Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bushmaster Posted June 24, 2018 Author Share Posted June 24, 2018 43 minuter sedan, Skärfläcka sade: Välkommen hit De flesta här lever på mycket grönsaker, en hel del fett och en normal mängd kött. Oavsett det så är svaret på din fråga att äta inälvsmat också, speciellt lever, bara muskelfibrer blir för ensidigt. Här en länk till en sida med massa information på engelska https://optimisingnutrition.com/2018/03/14/dr-shawn-bakers-carnivore-diet-a-review/ Tror du missförstod mig. Jag funderar på att testa Köttdiet (karnivor) LCHF vet jag hur det funkar för det har jag hållt på med sedan 2011. Ville veta om man var tvungen att ta c- vitamintillskott om man bara äter animalisk föda. (Se överskrift) Mvh Mats 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/eskimaer-och-c-vitamin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 http://world-population.net/food/sv/v105 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bushmaster Posted June 24, 2018 Author Share Posted June 24, 2018 Skulle väl tro att ett par tabletter c-vitamintillskott i veckan blir enklare 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted June 24, 2018 Share Posted June 24, 2018 En del menar att behovet av vitamin C blir lägre om man äter mycket kött, samt att det finns folk som varit karnivorer i åratal utan att ta tillskott och ändå inte har drabbats av skörbjugg:: https://zerocarbzen.com/vitamin-c/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 25, 2018 Share Posted June 25, 2018 On 2018-06-24 at 17:25, bushmaster sade: Hej! Någon här som lever på enbart animalisk kost som kan bistå med lite hjälp. Behöver man ta c-vitamintillskott eller är det en gammal myt? Tack Mvh Mats Bra fråga på rätt forum.. fast vi lutar nog mest åt Omniovore som den enklaste kosten! Och som redan nämnts.. många rovdjur/carniovorer, samt några eskiteskimåer levde på rått kött.. esketeskimåerna åt även Narvalshud,, som var extra högt på C-vitamin! Iallafall så är det brist på Narval i våra butiker, så de flesta utav oss mumsar på grönsaker till vår fetare och köttiga dieter. Dvs vi är en art som inte kan omvandla glukos till c-vitamin, vilket om jag begriper det rätt behövs iallafall för billdandet av kollagen och annan bindväv.. förmodligen även för annat! Hur som helst.. de flesta rovdjur/Carniovorer kan syntetisera C-vitamin från glukos, det kan inte vi! Dvs du behöver inte ge din katt C-vitamin som brustablett, de har i stället annat problem, de har svårare än oss att reglera sitt blodsocker via Insulin! Iallafall så misstänker jag att du inte är katt.. jag misstänker även att du tänker laga till din mat, då behöver du således även ett minimum av askorbater, dvs C-vitaim via födan. Det är väldigt enkelt faktiskt, ta några vitkålsblad till din i övrigt köttdiet.. se bara till att det är fett kött.. för kalorierna! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bushmaster Posted June 25, 2018 Author Share Posted June 25, 2018 Nu vill jag ju börja med enbart karnivordiet, att mumsa i sig kål tar bort hela poängen med detta då jag vill se om ändrad tarmflora kan få bukt med en del av mina problem. Mvh Mats 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kattuggla Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 Kanske droppa i lite citron i vattnet? 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nilu Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 www.empiri.ca/2017/02/c-is-for-carnivore.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 Farligt att äta kött enligt WHO? Georgia Ede går igenom studierna som en WHO artikel refererar till. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 9 timmar sedan, Kattuggla sade: Kanske droppa i lite citron i vattnet? Det är väldigt lite C-vitamin i citron. https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=component&sortOrder=desc&component=2270&&offset=0 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 20 timmar sedan, bushmaster sade: Nu vill jag ju börja med enbart karnivordiet, att mumsa i sig kål tar bort hela poängen med detta då jag vill se om ändrad tarmflora kan få bukt med en del av mina problem. Mvh Mats Som tidigare skrivits, lever minst en gång i veckan, så slipper du iallafall slabba med kladdiga citroner! https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet?q=lever&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&component=2270&sortByColumn=component&sortOrder=desc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 14 minuter sedan, Zepp sade: lever minst en gång i veckan, så slipper du iallafall slabba med kladdiga citroner! Inte det minsta kladdigt. Dricker lite varje dag, inte för c-vitaminet utan för att det hjälper min tarm att ta upp näring ur maten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 I övrigt är jag numera carnivor och mår bättre för varje dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnus77 Posted June 27, 2018 Share Posted June 27, 2018 Det finns tillräckligt med c-vitamin i muskelkött också. Gillar man inte lever behöver man inte äta det heller. https://youtu.be/4ou2U6hM8bM http://www.empiri.ca/2017/02/c-is-for-carnivore.html?m=1 Det finns en svensk Facebook grupp för karnivor-kost. Sök på Carnivore Sweden. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tony Berglund Posted June 27, 2018 Share Posted June 27, 2018 Kött från gräsbetande & vilda djur innehåller redan de ämnen som c-vitamin blir i kroppen, så tillskott av c-vitamin behövs inte om vi äter kött från gräsbetande och/eller frilevande djur. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 27, 2018 Share Posted June 27, 2018 Mm askorbater finns i den mesta maten faktiskt.. med extra mycket i junkfood iomed att det är en av de vanligaste livsmedelstillsattserna! "Askorbinsyra, mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant.[1][2] Askorbinsyra kan syntetiseras ur glukos av de flesta växter och djur. Människor, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har emellertid en enzymdefekt som gör att dessa saknar förmågan att producera eget C-vitamin. Istället måste då detta intas via kosten. Födoämnen som innehåller höga halter av C-vitamin är till exempel potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta vinbär, röda vinbär, jordgubbar samt en del inälvsmat såsom lever och binjurar. Askorbinsyra är värmekänslig. Vid den långvariga varmhållning och upprepade uppvärmning som kan förekomma då mat distribueras från centralkök, bryts efterhand askorbinsyran ned. Matens värde som C-vitaminkälla minskar då." https://sv.wikipedia.org/wiki/Askorbinsyra Dvs problemet uppstår främst när man intar gammal och/eller väldigt upphettad mat/sådan som lagrats länge eller uppvärmts länge! Såå.. blodiga biffar/rare/medium av gräsbetat kött är att föredra.. före hårdstekt/halvt förkolnade biffar/halvfabrikat/helfabrikat! Men det är sällan.. väldigt sällan någon nackdel att åtminstone en gång i veckan äta lever.. iallafall inte om man lutar åt Carniovore! Och det handlar då inte bara om C-vitamin utan oxå om andra viktiga vattenlösliga vitaminer! Oså till det tredje.. vad är det för problem med att knapra i sig ett vitkålsblad om dagen??? Assåå.. aså, det tangerar LCHF, dvs huruvida man hamnar på 20-25 eller 50 gram kolhydrater.. skillnaden ligger snarare på om man reducerar kolhydratintaget från 350 gram per dag till 50.. dvs man får brist på kolhydrater/glukos. kroppen blir tvungen att skifta homeostas, den tvingas att uppreglera sin förmåga att använda mer fett som energi/kalorier! På kuppen.. och det är väl det besvärligaste, man blir tvungen att köpa annan mat, lära sig lite nya recept! Dvs man skall inte slänga ut barnet med badvattnet. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bushmaster Posted July 1, 2018 Author Share Posted July 1, 2018 On 2018-06-27 at 22:32, Zepp sade: Mm askorbater finns i den mesta maten faktiskt.. med extra mycket i junkfood iomed att det är en av de vanligaste livsmedelstillsattserna! "Askorbinsyra, mer känt som C-vitamin, är en organisk syra och antioxidant.[1][2] Askorbinsyra kan syntetiseras ur glukos av de flesta växter och djur. Människor, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har emellertid en enzymdefekt som gör att dessa saknar förmågan att producera eget C-vitamin. Istället måste då detta intas via kosten. Födoämnen som innehåller höga halter av C-vitamin är till exempel potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta vinbär, röda vinbär, jordgubbar samt en del inälvsmat såsom lever och binjurar. Askorbinsyra är värmekänslig. Vid den långvariga varmhållning och upprepade uppvärmning som kan förekomma då mat distribueras från centralkök, bryts efterhand askorbinsyran ned. Matens värde som C-vitaminkälla minskar då." https://sv.wikipedia.org/wiki/Askorbinsyra Dvs problemet uppstår främst när man intar gammal och/eller väldigt upphettad mat/sådan som lagrats länge eller uppvärmts länge! Såå.. blodiga biffar/rare/medium av gräsbetat kött är att föredra.. före hårdstekt/halvt förkolnade biffar/halvfabrikat/helfabrikat! Men det är sällan.. väldigt sällan någon nackdel att åtminstone en gång i veckan äta lever.. iallafall inte om man lutar åt Carniovore! Och det handlar då inte bara om C-vitamin utan oxå om andra viktiga vattenlösliga vitaminer! Oså till det tredje.. vad är det för problem med att knapra i sig ett vitkålsblad om dagen??? Assåå.. aså, det tangerar LCHF, dvs huruvida man hamnar på 20-25 eller 50 gram kolhydrater.. skillnaden ligger snarare på om man reducerar kolhydratintaget från 350 gram per dag till 50.. dvs man får brist på kolhydrater/glukos. kroppen blir tvungen att skifta homeostas, den tvingas att uppreglera sin förmåga att använda mer fett som energi/kalorier! På kuppen.. och det är väl det besvärligaste, man blir tvungen att köpa annan mat, lära sig lite nya recept! Dvs man skall inte slänga ut barnet med badvattnet. Ditt inlägg är informativt men inte det jag frågar efter. Jag kan inte äta grönsaker då min mage inte klarar detta. Så att äta vitkål är uteslutet. Jag är inte ute efter viktminskning utan att slippa gå på muggen 4-5ggr innan kl13. Nu när jag endast äter kött, fisk, skaldjur, fågel + feta mejerier så behöver jag bara gå på muggen 1 gång/dygn en befrielse efter 6 års helvete. Men jag kommer äta Råbiff 1 gång i veckan från lokalt odlad nötkreatur som går ute och gräsbetar. Tack för alla svar Mvh Mats 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriknn1 Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 Alla former av inälvsmat innehåller enormt stora mängder micronäringsämnen. Förutom att äta biff som är rå, eller i det närmaste rå, 1 gång i veckan, och gärna lite oftare också,, så föreslår jag att även lägga till inälvsmat regelbundet. Appropå grönsaker så är det ju oftast så att vi med grava magbesvär oftast bara kan äta grönsaker, om det ska bli mer än symboliskt, om de är extremt ”vällagade”.. och då försvinner ju ändå poängen med att äta dom för c-vitaminets skull. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxim Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Ett tilläg till den tidigare konversationen.. Är själv intresserad av Carnevore diet efter att ha kört Keto i 6 månader med bra framgång, tog beslutet efter en lättare hjärtinfarkt i julas, förutom bättre blodtryck, 20kg viktminskning, smärtfria leder ( har artros och vaknade ofta på natten förut med värk ) mm mm. Varför Carnevore diet: Jag har någon mat allergi som jag inte kan hitta och nyfikenhet. så till saken, min nyfikenhet har lett mig till att hänga på en del amerikanska och australienska forum och konversationerna där kretsar mycket runt forskning där man kommit fram till att då du bara äter kött så förändras dina behov av vitaminer och mineraler. Inte så att du inte behöver dom men att "daglig rekommenderad dos" blir helt annan. Tex så är C-vitamin viktigt när vi äter växter och gluten men kroppens behov minskar radikalt när du inte äter den maten. En del av de vitaminer som vi äter behöver vi för att hantera växternas naturliga gifter och en del vitaminer behöver vi överdosera för att de har samma bärare i blodet som glykos och måste konkurrera mm. Dieten är intresant och efter det jag läst så har många börjat med denna extrem diet efter långvariga och svåra kroniska sjukdomar där Keto inte varit tillräckligt, den längsta har levt på mest uteslutande rött kött i 22 år och ganska många i runt 10år. tex så har vi dr. Shawn Baker som är över 50år och satte nytt världsrekord efter att ha blivit inflammations fri och starkare på denna diet. 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post bushmaster Posted July 16, 2018 Author Popular Post Share Posted July 16, 2018 Kan informera lite vad som hänt nu när jag ätit nästan bara karnivoriskt i dryga 3v. Redan efter 2 dagar på bara kött, blev det endast 2 toabesök / dygn istället för 4-5st innan kl 13:00 innan. Nu ligger jag på 1 besök /dygn normalt. Nu har jag faktiskt lagt till Svenska goda Tomater till min kost på kött, toabesöken har inte ökat pga detta, så det kommer jag fortsätta med. Ibland blir det faktiskt inget toabesök på ett helt dygn. Jag är hur glad som helst då magen styrt mitt liv fullständigt i 5-6år. Ha en fin sommar alla! Mvh Mats och Nöjda Magen 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 11 timmar sedan, bushmaster sade: Kan informera lite vad som hänt nu när jag ätit nästan bara karnivoriskt i dryga 3v. Redan efter 2 dagar på bara kött, blev det endast 2 toabesök / dygn istället för 4-5st innan kl 13:00 innan. Nu ligger jag på 1 besök /dygn normalt. Nu har jag faktiskt lagt till Svenska goda Tomater till min kost på kött, toabesöken har inte ökat pga detta, så det kommer jag fortsätta med. Ibland blir det faktiskt inget toabesök på ett helt dygn. Jag är hur glad som helst då magen styrt mitt liv fullständigt i 5-6år. Ha en fin sommar alla! Mvh Mats och Nöjda Magen Tack skall du ha för att du återapporterar, trotts alla råd och förmaningar! Hur som helst så verkar du iallafall ha lite koll på näringsläran.. iomed att du ställde frågan. Och med tanke på att det blev bättre med carniovorisk diet, så pekar det mer på att din tarm är irriterad och behöver vila sig? Allvarligt talat.. kött med fett är något av det mest lättsmälta.. det mesta tas upp, det blir lixom inte så mycket som går rätt igenom. Men glöm för den skull inte rådet om lever! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enikö Posted July 14, 2019 Share Posted July 14, 2019 On 2018-06-24 at 17:39, bushmaster sade: Tror du missförstod mig. Jag funderar på att testa Köttdiet (karnivor) LCHF vet jag hur det funkar för det har jag hållt på med sedan 2011. Ville veta om man var tvungen att ta c- vitamintillskott om man bara äter animalisk föda. (Se överskrift) Mvh Mats Bra beslut. Jag är carnivore sedan 1,5 år tillbaka. Mår bättre än någonsin. Lever är bra källa för C vitamin och många andra näringsämnen. Besök World Carnivor Tribe på facebook. Även www.meatheals.com. Lycka till Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inez Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Bushmaster, hur har det gått med carnivorandet och din mage nu på litet längre sikt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Tyvärr har Bushmaster inte varit inloggad sedan den 16 juli 2018.... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted June 19, 2020 Share Posted June 19, 2020 On 2020-06-13 at 09:59, Peter B sade: Tyvärr har Bushmaster inte varit inloggad sedan den 16 juli 2018.... Då kan jag passa på att att berätta vad jag har snappat upp på internet, att glukos och C-vitamin konkurrera om samma receptorer på de röda blodkropparna. Så skippar man glukos (kolhydrater) så tar man upp det C-vitamin som finns i animalierna mycket bättre. Ergo: det behövs inget tillskott av C-vitamin om man är karnivor. 4 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 17 timmar sedan, iAnna sade: Då kan jag passa på att att berätta vad jag har snappat upp på internet, att glukos och C-vitamin konkurrera om samma receptorer på de röda blodkropparna. Så skippar man glukos (kolhydrater) så tar man upp det C-vitamin som finns i animalierna mycket bättre. Ergo: det behövs inget tillskott av C-vitamin om man är karnivor. Kan oxå meddela att jag läst en del på Internet/PUBmed! Och något står ut, dvs både glukos och C-vitamin använder GLUT-4 för att ta sig in i cellerna, främst muskelcellerna ioförsig, där GLUT4 är mest förekommande. Och nu blev alla klokare?, tror inte det, inte jag heller! Så jag har bara indicier att komma med, dvs C-vitamin känner vi iallafall till en del om, dvs det har olika funktioner i olika delar av vår kropp! De två mest kända funktionerna är att de behövs för bildande av kollagen vävnad i olika cellers bindväv, den andra kända funktionen är att de fungerar som antioxidanter i stora delar utav vår kropp. Iallafall, bindväv i form av kollagen förekommer i olika grad i olika delar av vår kropps celler, jag utgår lite från att de fungerar lite som ett spant på ett skepp? Och den antioxidativa förmågan handlar om att motarbeta den oxidativa stress vi ständigt utsätts för, främst fria syremolekyler. DVS, det är bara indicier, men iallafall.. är man insulinresistent så handlar det om att man har främst för få GLUTar, främst GLUT4, men resten är oxå anpassningsbara, dvs kroppen/cellerna tillverkar inte fler än vad som behövs. Iallafall har man kroniskt förhöjt blodsocker så behövs färre GLUTar i hela kroppen, det är då allehanda olika problem brukar dyka upp. Sååå.. lite långt draget ioförsig men om olika GLUTar behövs för att transportera C-vitamin in i olika celler för bildande utav bindväv/antioxidant effekt.. så hur får man in C-vitaminet/askorbaterna i alla våra celler? Nu kommer jag således till själva knorren av mitt resonemang.. dvs livsmedelsindustrin har redan opptäckt C-vitaminets antioxidativa verkan, så det är snart helt omöjligt att inte köpa mat som inte är konserverade med Askorbater/C-vitamin, det handlar om sjeftime.. eller bäst föredatum! Återstår hur som helst att få in detta i våra celler via olika GLUTar, då räcker det inte ens att ta extra C-vitamintillskott.. utifall man är Insulinresistent/dvs har en nedreglerad andel GLUTar! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.