Jump to content

Resistent stärkelse i potatis


MagnusH
 Share

Recommended Posts

Guest jala
23 minuter sedan, MagnusH sade:

Jag har läst någonstans att när kokt potatis får kallna blir det mesta av stärkelsen resistent. Om det stämmer skulle jag ju som diabetiker kunna äta kall potatissallad. Någon som vet?

Visst blir det resistent stärkelse av kokt kall potatis, om du kan äta potatissallad beror på mängd samt övriga ingredienser.

Link to comment
Share on other sites

Enligt en artikel i Topphälsa:

"Exempelvis så innehåller en medelstor kokt potatis 19 gram kolhydrater. Men när potatisen kallnar, bildas 4 gram resistent stärkelse och kalorimängden går från cirka 76 kalorier till cirka 66."

Det finns olika former av stärkelse i potatis, amylopektin och amylos är de vanligaste. Det är amylos som blir resistent stärkelse.http://svenskpotatis.se/om-potatis/naringsvarde/resistent-starkelse/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 2018-07-01 at 13:27, Tureborgaren sade:

"Exempelvis så innehåller en medelstor kokt potatis 19 gram kolhydrater. Men när potatisen kallnar, bildas 4 gram resistent stärkelse och kalorimängden går från cirka 76 kalorier till cirka 66."

Ganska mycket kolhydrater, iallafall om man ska vara restriktiv med det. Då får det inte bli så många fler under dagen ? Här börjar man dessutom prata om kalorier - det gör de flesta lchf-are inte!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, kickilotta sade:

Ganska mycket kolhydrater, iallafall om man ska vara restriktiv med det. Då får det inte bli så många fler under dagen ? Här börjar man dessutom prata om kalorier - det gör de flesta lchf-are inte!

Men det är väl när man äter kolhydrater som det spelar roll med kalorier? Då blir färre bättre än fler. ?

 

Var förresten inne på USDA:s sida och testade mitt rekommenderade dagliga näringsintag. Länkad från en tweet av David Ludwig. Gissa om jag ligger lååångt i från rekommenderade kolhydratintag på minst 228 gram per dag... :D

 

This tool will calculate daily nutrient recommendations based on the Dietary Reference Intakes (DRIs)

https://fnic.nal.usda.gov/fnic/dri-calculator/

Macronutrient Recommended Intake per day
Carbohydrate 228 - 330 grams
Total Fiber 21 grams
Protein 54 grams
Fat 45 - 79 grams
Saturated fatty acids As low as possible while consuming a nutritionally adequate diet.
Trans fatty acids As low as possible while consuming a nutritionally adequate diet.
α-Linolenic Acid 1.1 grams
Linoleic Acid 11 grams
Dietary Cholesterol As low as possible while consuming a nutritionally adequate diet.
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Nä - då hamnar man väldigt lätt i det gamla tänket- kolhydrater in-kolhydrater ut!

Där blev det väldigt FEL!   Kalorier in -Kalorier ut  - ska det förstås vara  ?

Bättre att prata om E% när det gäller matens sammansättning.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...