Jump to content

Kan ketogen kost bota hudproblem?


Recommended Posts

Izabelle-featured

Izabelle hade alltid varit aktiv och haft ett intresse för mat och näringslära, men efter ett halvår som vegan utvecklade hon flera hälsoproblem. Hon sökte efter en lösning genom kosten.

Som tur är hittade hon LCHF och lade om sin kost. Här är hennes berättelse:

Till den det berör,

Jag har alltid sett mig själv som hälsomedveten, alltid varit aktiv, ätit min frukt, mina grönsaker och försökt att undvika “the bad stuff”. Jag har alltid haft ett matlagningsintresse, jag gick gymnasiet på Stockholms hotell- och restaurangskola för att utbilda mig till kock. Senare flyttade jag till Australien för att ta examen i fitness och bli personlig tränare (2013). Jag blev kär i landet och bestämde mig för att jag ville plugga vidare inom nutrition, jag förstod att träning inte var tillräckligt om man vill förändra en människas liv.

När jag påbörjade mina studier 2016 var jag vegan. Jag hade varit vegan i ungefär ett halvår och innan dess åt jag inte mycket kött eller mejeriprodukter heller.

Under det första året blev jag väldigt sjuk, jag hade halsfluss tre gånger på mindre än tre månader
Under det första året blev jag väldigt sjuk, jag hade halsfluss tre gånger på mindre än tre månader (jag hade aldrig haft det tidigare), jag fick också det värsta utbrottet NÅGONSIN av munherpes (munsår) och jag utvecklade eksem på båda armarna, senare även runt munnen, ögonen och armhålorna. Jag var utmattad och kände mig som 43, snarare än 23. Jag trodde att jag åt bra, mycket grönsaker, minimalt med processad mat och att veganism var det optimala för min kropp. Jag säger inte att vegankost gjorde mig sjuk, men det var nog droppen som kom bägaren att rinna över – mina redan existerande näringsbrister förvärrades.

Jag återhäntade mig sakta från halsflussen, men mina eksem blev värre. Jag testade att utesluta allt möjligt från kosten, jag åt mycket probiotika, uteslöt tillsatser, åt speciellt glutenfritt bröd. Ingenting hjälpte. Jag gick till tre olika läkare, de letade efter autoimmuna sjukdomar, celiaki och andra avvikelser. Diagnosen blev “eksem” och “det är ärftligt”. En läkare gav mig kortisonsalva och tabletter, men jag tog dem inte eftersom jag ville ta reda på grundorsaken till mina problem för att kunna gå till botten med dem.

Jag behandlade mig själv som jag skulle behandla en klient.

Jag började äta produkter av animaliskt ursprung igen, jag uteslöt ALLT SPANNMÅL, gluten och komjölk.
Jag började äta produkter av animaliskt ursprung igen, jag uteslöt ALLT SPANNMÅL, gluten och komjölk. Jag har aldrig varit storkonsument av alkohol så det var inget problem. Jag insåg att jag förmodligen hade ökad genomsläpplighet i tarmen (läckande tarm) och det var där mitt eksem (inflammation i huden) och mina problem med immunsystemet hade sin grund. Jag behövde ge min kropp den näring den behövde för att återuppbygga sig själv igen! Jag behövde minska inflammationen (vilket innebar lågkolhydratkost) och ge kroppen de nödvändiga aminosyrorna, fetterna och mineralerna från RIKTIG MAT AV HÖG KVALITET!

Efter att ha börjat äta animaliska produkter igen och börjat med lågkolhydratkost blev jag bättre. Det tog ett par månader innan mitt eksem var helt borta och förmodligen lika lång tid för att hitta grundorsaken till problemen. Jag fick inget nytt utbrott av munsår förrän 2018 (på grund av stress och utbrottet var minimalt), jag har inte varit sjuk en enda gång sedan första året på min utbildning. Just nu är jag halvvägs igenom år tre! Jag har inte haft någon typ av eksem sedan jag la om kosten och de senaste månaden har jag ätit ketogent. Jag upplever nu ÄNNU FLER hälsovinster! Det inkluderar; INGEN mensvärk (i ett och ett halvt år har jag haft stora problem med kraftig värk).

Jag tror att det handlar om minskad inflammation på grund av den ketogena kosten jag äter, men också avgiftning av levern av de högkvalitativa aminosyror och mineraler jag får i mig… och fibrer från olika typer av korsblommiga grönsaker. Jag har inte några större humörssvängningar, jag känner mig mer energisk, jag behöver inte vila efter maten, jag är inte uppsvullen (det är stort för mig, jag har varit svullen i fem år) och jag går sakta ner i vikt. Mitt huvud är klarare och jag är så nyfiken på hur det hela ska utveckla sig! Jag är ingen stor människa, 61 kilo till 159 cm, med stor andel muskler, men jag har gått ner två kilo på fyra veckor utan att vara hungrig eller träna överdrivet.

Den största utmaningen har varit att ompröva en massa saker jag lärt mig – det gäller kolhydrater, fördelarna med spannmål m.m.
Den största utmaningen har varit att ompröva en massa saker jag lärt mig – det gäller kolhydrater, fördelarna med spannmål m.m. Som personlig tränare var jag skeptisk till ett så lågt intag av kolhydrater när man tränar. Som nutritionist frågade jag mig “kommer jag att få i mig för lite antioxidanter och vitaminer?” För att få svar gjorde jag efterforskningar, jag läste avhandlingar, lärde mig om kroppens biokemi när det handlar om ketoner och glukos, det räckte för att bli övertygad. Ketogen kost var vettig på biokemisk nivå. Det var också vettigt när man tog hänsyn till hur människan ätit under lång tid (inte mycket kolhydrater och spannmål). Jag tänkte på min tidigare kosthållning; “normalkost” fungerade inte och vegankost fungerade inte heller. Det enda som fungerat hittills var glutenfritt och att äta mycket grönsaker och mat med animaliskt ursprung.

Keto betydde att jag drog ner ytterligare på kolhydrater och ökade intaget av fett, vilket jag inte hade någonting emot med tanke på alla hälsovinster jag upplevt med lågkolhydratkost. När man drar ner på kolhydratintaget är det nödvändigt att de kolhydrater man äter kommer från grönsaker av hög kvalitet med mycket fibrer och att de innehåller mycket antioxidanter och vitaminer. Jag äter förmodligen mer grönsaker nu än jag gjorde tidigare på ”bara low-carb”.

Jag är tacksam för alla mina erfarenheter, det har lärt mig mycket. Visst, om jag läst en artikel eller någonting om att hantera eksem med lågkolhydratkost hade jag besparat mig lite tid och känslor. Jag är glad att jag studerar nutrition och har ett genuint intresse för detta. För en person utan det engagemanget och kunskapen kanske det inte skulle kännas självklart att kolhydratreduktion kan hjälpa för den här typen av problem… eller till och med LCHF + kvalitetsprotein för dysmenorré. Jag skulle vilja se FLER studier på keto och lågkolhydratkost, det här området kommer att VÄXA och jag ser fram emot att vara del av det!

Jag är från Sverige, men bor numera i Australien på Sunshine Coast och det har jag gjort i fem år. Jag är 25 år gammal.

Hälsa och lycka,
Izabelle

Izabelles Instagram: @honestandholisticnutrition
Facebook: Honest And Holistic Nutrition

Kommentar

Wow, vilken resa! Grattis till dina fantastiska hälsovinster med keto, Izabelle. Tack för att du delar med dig!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Om ketogen kost

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Interview - Stephen Phinney (2015)
  29:34
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Carb-Loaded: Extramaterial
  37:01
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Janne: "Det intressanta ska bli hur sjukvården kommer att ta emot resultatet"
  Janne: "Det intressanta ska bli hur sjukvården kommer att ta emot resultatet" 
 • Mat gav honom hoppet och livet tillbaka
  Mat gav honom hoppet och livet tillbaka 
 • Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött
  Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Kan ketogen kost bota hudproblem? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...