Jump to content

”Jag mår 1000 procent bättre”


Recommended Posts

Dave-featured

Dave hade ätit onyttigt i 30 år och han hade testat ett antal bantningskurer utan framgång. När vikten var upp på 113 kilo och han hade utvecklat många andra hälsoproblem bestämde han sig för att det var slut på jojo-bantandet. Inte lång tid därefter hittade han LCHF:

Mejlet, översatt från engelska

Jag är en 68-årig man från Chesterfield i Virginia, USA. I större delen av mitt liv har jag antingen jobbat galet mycket eller rest galet mycket. Det är anledningen till att jag inte ätit nyttigt, speciellt under de senaste 30 åren. Jag har bantat på många olika sätt. Jag lyckades ofta gå ner i vikt men aldrig att hålla mig till dieten. För två år sedan var jag uppe på 113 kilo (på före-bilden). Jag lyckades dra ner på matmängden och gick ner till 106.

Jag blev lätt äcklad av mig själv och bestämde mig för att sluta jojo-banta och ta det på allvar.
Min fru har försökt att få mig att äta bättre i mer än 30 år, men de senaste 20 åren har jag rest mycket i arbetet (IT-support för ett internationellt företag). Det är svårt att gå ner i vikt när man hela tiden representerar. I december 2017 mådde jag mycket dåligt fysiskt. Jag hade ont i knäna, var trött jämnt och blev andfådd av att gå uppför trappor. Jag blev lätt äcklad av mig själv och bestämde mig för att sluta jojo-banta och ta det på allvar.

Jag började titta på Youtube och lyssna på podcasts när jag låg ute på hotell. Ett antal av de videor och podcasts jag konsumerade var med dr Jason Fung. Han berättade om sin bok ”Fetmakoden”. Jag beställde boken och den väntade på mig när jag kom hem. Jag läste den över helgen och och bestämde mig för att jag ville testa LCHF. Jag pratade med min fru, men hon var tveksam eftersom jag aldrig lyckats hålla fast vid en bantningsdiet. Vi reste till våra barn över julhelgen och jag sa till min fru att jag skulle börja när vi åkte därifrån. Det var 31 december.

Den morgonen vägde jag 104 kilo. Jag räknade ut hur mycket jag skulle äta och hade koll på protein, kolhydrater, fett och kalorier (i den mån man kan). Jag höll kolhydratintaget under 20 gram per dag. Mitt enda problem var att jag inte kunde äta tillräckligt med protein, fett och kalorier enligt min uträkning. Jag drog alltså också ner på energiintaget. Jag ägnade mig åt 16:8 periodisk fasta och om jag inte var hungrig blev det 23:1. Samma dag slutade jag också med lightläsk.

”Du har inte småätit alls sedan du började med LCHF”
Jag gick ner 3,5 kilo den första veckan och 2,5 kilo den andra veckan. Under den tredje veckan satt min fru med mig vid middagsbordet och plötsligt sa hon: ”Du har inte småätit alls sedan du började med LCHF”. Det hade jag verkligen inte heller och jag berättade för henne att jag inte alls var hungrig och inte kände för att äta. Det var då hon förstod att LCHF fungerade för mig och sedan dess har hon stått bakom mig när det gäller fasta och ketogen kost.

I slutet av februari var jag på ett läkarbesök, en rutinkontroll. Jag vägde 92 kilo. Läkaren var överlycklig. Jag lämnade prover och när jag kom tillbaka för att diskutera resultatet var han fortfarande lika nöjd. Mitt blodsocker hade gått ner från 5,2 till 4,5 (jämfört med året innan), mina triglycerider hade gått ner från 1,4 till 1,0 och mitt HbA1c hade gått ner från 44 till 35. Insulinet hade gått ner, labbet använde ett index för insulinresistens och mitt värde hade gått ner från 42 till 30. Allt detta hände efter bara tre månader med LCHF. Mina kolesterolvärden var ganska förskräckliga, men läkaren menade att om jag fortsatte att gå ner i vikt och äta hälsosamt skulle de normaliseras med tiden.

Jag nådde min målvikt 84 kilo i maj. Vid den tidpunkten hade jag ökat mitt kolhydratintag till under 50 gram per dag och lyckades hålla vikten stabil på 84-87 kilo. Jag hade också dagar, speciellt när jag var bortbjuden på familjemiddagar eller hade gäster, då jag helt klart inte åt LCHF. Det tog mig normalt 2-3 dagar att komma i lätt ketos igen.

I juni åkte min fru och jag tillbaka till Maine där ”före”-bilden var tagen och vi tog ett ”efter”-foto.

Idag har jag inga problem med mina knän när jag går i trappor eller promenerar. Jag blir inte andfådd och jag mår 1000 procent bättre.
Idag har jag inga problem med mina knän när jag går i trappor eller promenerar. Jag blir inte andfådd och jag mår 1000 procent bättre. När jag har festat (”feast”, som dr Fung säger) går jag direkt tillbaka till periodisk fasta och ketogen kost.

Ytterligare en följd av mitt fastande och LCHF:ande uppenbarade sig när mitt företag hade sin årliga kickoff i april. Många av mina reskamrater hade berättat för andra om min viktnedgång. Under kickoffen var det flera som frågade hur jag hade burit mig åt. Många bad mig mejla länkar till bra webbplatser där man kunde lära sig mer om fasta och LCHF. Det var verkligen en mycket positiv upplevelse när folk kom fram till mig och gav mig komplimanger för mitt utseende… lol.

Senare i sommar kommer jag att gradvis förlänga mina fasteperioder till flera dagar. Min fru kommer att göra det tillsammans med mig.

Jag ångrar bara en sak… Jag önskar att jag hade känt till detta för flera år sedan. Det här är en livsstil och jag lever den med lätthet.

Tack,

Dave

Kommentar

Grattis till dina framgångar, Dave! En fantastisk prestation, tack för att du delar med dig.

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Carb-Loaded: Extramaterial
  37:01
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56

Viktnedgång

 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Cereal Killers
  Cereal Killers1:00:07
 • Fungerar LCHF i längden?
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Mat gav honom hoppet och livet tillbaka
  Mat gav honom hoppet och livet tillbaka 
 • Carina gick ner 22 kilo på ett halvår
  Carina gick ner 22 kilo på ett halvår 
 • Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött
  Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag mår 1000 procent bättre” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...