Jump to content

Kan feta mejeriprodukter förlänga ditt liv?


Recommended Posts

dairy-news

Kan det här vara slutet för ”lättlatte”? En ny studie kommer med goda nyheter till den som har svårt att dricka minimjölk eller tvinga ner kartongsmakande lättyoghurt i ett försök att äta nyttigt. Precis som med den stora majoriteten av den här typen av studier är det bara en observationsstudie, vilket betyder att den inte kan bevisa orsakssamband. Fynden kan ändå vara av intresse.

Hjärtsjukdom och stroke är de stora bovarna när det gäller kroniska sjukdomar och de sägs vanligen (och felaktigt) vara länkade till en kosthållning rik på mättat fett. Forskarteamet, under ledning av professor Marcia Otto från University of Texas, fann inget signifikant samband mellan fett från mejeriprodukter och ovan nämnda sjukdomar.

Professor Otto berättar att hennes team till och med funnit evidens för motsatsen:

I tillägg till att inte bidra till död, pekar resultaten på att en fettsyra som finns i mejeriprodukter kan sänka risken för död i kardiovaskulär sjukdom, speciellt när det gäller stroke

En artikel från GoodFood.com, som beskriver studien, påpekar att mejeriprodukter med lågt fettinnehåll också ofta innehåller stora mängder tillsatt socker, vilket är mycket viktigare att undvika om du vill undkomma den här typen av sjukdomar.

En tredje anledning att välja helfeta alternativ är att det finns vissa essentiella näringsämnen, i det här fallet speciellt vitaminerna A och D, som tas upp av kroppen om du också äter fett. Att avlägsna fettet från mejeriprodukter avlägsnar inte bara mycket av de naturligt förekommande vitaminerna, det gör det också svårare för kroppen att ta upp de vitaminer som ändå finns kvar i produkten. Dessutom är lättprodukter, ironiskt nog, ofta berikade med just de vitaminer som avlägsnats med fettet. Som nutritionisten Clarissa Lenherr påpekar:

Även om du väljer lättprodukter som berikats med dessa vitaminer kan upptaget ändå vara lågt, på grund av att produkten är så fettsnål

Fettet från mejeriprodukter gör dig också nöjd: du håller dig mätt längre.

Vårt råd? Om du väljer att äta mejeriprodukter, hoppa över de smaklösa, näringsfattiga lättprodukterna och välj istället de helfeta originalvarianterna. Välj yoghurten med mest fett och njut av den krämiga konsistensen, njut av den rika smaken från en fet ost och ta en klunk te som inte smakar som om du dricker det uppvärmda innehållet från en stillastående damm. Din kropp och dina smaklökar förtjänar det!

Video om fett

 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Kostråden reflekterar inte vetenskapen
  Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
  Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Den okända historien om fröoljor
  Den okända historien om fröoljor30:15Gör du din hälsa en tjänst genom att äta växtoljor som margarin? Eller kan det vara så att allt du fått höra i årtionden om vad som är hälsosamt är helt fel?

Tidigare

Amerikaner byter kolhydrater mot fett

Fettsnål kost kanske kan ta död på dig, enligt den nya PURE-studien

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Kan feta mejeriprodukter förlänga ditt liv? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...