patrix Posted July 23, 2018 Share Posted July 23, 2018 Fast Head/Tom Naughton är en av mina favoriter. Intelligent och kvick. http://www.fathead-movie.com/index.php/2018/07/18/horrors-aussies-are-ignoring-the-anointed/ Här skriver han om att det australienska etablissemanget är bekymrade över att befolkningen "lockas av modedieter" vilket är deras beteckning på LCHF. Men om vi sätter saker i perspektiv så tycker jag snarare det är Tallriksmodellen/Standard American Diet som är modedieten. Och vi har uppmanats följa detta mode i 40 år nu. Resultatet är en global pandemi av västerländska sjukdomar. Dags att sluta följa det modet. Man lider pin och blir inte fin Och jag håller med om att vi inte ska tro att vi kan få etablissemanget att ändra sig. Det är en kamp mot väderkvarnar. Istället behöver vi som Tom skriver uppmana människor att ignorera dom och utbilda sig själva. Så småningom förlorar då systemet helt sin trovärdighet och kommer inte längre kunna skapa propaganda för våra skattemedel som gör oss sjuka. 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 Folk följer väl inte tallriksmodellen i någon större utsträckning? Om folk hade gjort det så skulle det kanske inte vara så vanligt med västerländska sjukdomar som det är idag? Om LCHF hade rekommenderats istället så hade folk kanske ändå inte följt näringsrekommendationerna? Det är kanske inte så lätt att äta hälsosamt i ett stressigt samhälle fyllt med lättillgänglig skräpmat. Varför skulle tallriksmodellen orsaka västerländska sjukdomar? Om hur den amerikanska kosten har misslyckats. https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2014/06/18/the-rise-of-processed-and-fast-foods-and-the-ever-expanding-american-waistline/?utm_term=.61f20f8a2cba 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted July 25, 2018 Share Posted July 25, 2018 3 timmar sedan, qwy sade: Varför skulle Tallriksmodellen/Standard American Diet orsaka västerländska sjukdomar? Massor med onödiga kolhydrater från olika högprocessade sädesslag - är ohälsosamt. Kolhydrater är knappast essentiella. Fettintaget utgörs till avgörande delen av industriellt framställda oljor från olika växtslag med mycket omega 6. Båda dessa typer av livsmedel som utgör en betydande del av Tallriksmodellen är inflammationsskapande 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 14 timmar sedan, kickilotta sade: Massor med onödiga kolhydrater från olika högprocessade sädesslag - är ohälsosamt. Kolhydrater är knappast essentiella. Fettintaget utgörs till avgörande delen av industriellt framställda oljor från olika växtslag med mycket omega 6. Båda dessa typer av livsmedel som utgör en betydande del av Tallriksmodellen är inflammationsskapande Jag trodde Standard American Diet var samma sak som tallriksmodellen. Tallriksmodellen rekommenderar väl inte att man ska äta mycket högprocessade sädesslag? Enligt livsmedelsverket så äter svenskarna inte för mycket omega-6. Om Standard American Diet. https://en.wikipedia.org/wiki/Western_pattern_diet Om tallriksmodellen. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen Om kolhydrater. "Att äta mycket mat baserad på siktat mjöl, sockerrik mat och dryck kan göra det svårare att hålla vikten." https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater Om fleromättat fett, omega-3 och omega-6. Längst ner i texten står det om omega-6 och inflammation. "När det gäller omega-6-fett får svenskarna i sig ungefär 9 gram, vilket motsvarar cirka 4 procent av energin. Det är på nedre gränsen av vad som rekommenderas." https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 39 minuter sedan, qwy sade: "När det gäller omega-6-fett får svenskarna i sig ungefär 9 gram, vilket motsvarar cirka 4 procent av energin. Det är på nedre gränsen av vad som rekommenderas." Jag googlade som hastigast på Omega6 recommendation. Jag hittade mest en massa luddigt snack, (bade på livsmedelsverkets hemsida och andra), om rekommendationer för Omega3, och dess omvandling från ALA till EPA/DHA I mycken liten utsträckning (och ändå jämställde man rapsolja med fet fisk). Det jag hittade som recommendation var (max) 10% av kaloriintaget för omega3+omega6 (möjligen var minimum 5%). Och av detta skulle Omega3 vara 1 procentenhet. Det borde kunna bli ca 20 g omega6 och 3 g omega3. (och minimum då ca 8-9 resp 3) Att det skulle vara någon form av 1:1-förhållande, balans, mellan dessa två har inte SLV sett några belägg för (men de har hört talas om tanken). Och skulle för mycket Omega6 kunna leda till inflammationer; o nej! Tvärtom!! Jag börjar undra: lever vi I samma verklighet? Finns det inte biokemisk grundlitteratur om funktionerna hos dessa fetter? Om fetter öht? Vad är sant? 3 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 32 minuter sedan, Effie sade: Jag börjar undra: lever vi I samma verklighet? Det är som med politiker,de lever i sin egen verklighet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 Så här säger Lívsmedelsverket: " Hur mycket kolhydrater är lagom? Det är lagom att 45–60 procent av den energi vi får från maten kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och 300 gram kolhydrater. Av dessa bör högst 50 gram komma från tillsatt socker." - Klart ohälsosamma råd. Jag har försökt att hitta några siffror på rekommenderade intag av olika näringsämnen - protein, fett, kolhydrater men kan inte hitta något. Kan någon bidra med information om vad man egentligen rekommenderar? Tallriksmodellen - bilden visar 4/5 kolhydrater och 1/5 fett o protein. - Mycket vagt beskrivet på bilderna på Livsmedelsverkets hemsida. Kolhydrater kan t ex ta olika stor plats på en tallrik. - Enl mig är Tallriksmodellen ett knasigt påhitt, en oanvändbar idé. Detta påhitt ligger till grund för hur man pratar med och om människor - ...om ni bara följde Tallriksmodellen... - så skulle ni inte bli, - feta, sjuka osv. Bah! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 4 timmar sedan, kickilotta sade: Jag har försökt att hitta några siffror på rekommenderade intag av olika näringsämnen - protein, fett, kolhydrater men kan inte hitta något. Kan någon bidra med information om vad man egentligen rekommenderar? Nordiska näringsrekommendationer 2012. På sida 17-18 står det om fettsyror. På sida 18-19 står det om kolhydrater. På sida 19 står det om protein. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 23 timmar sedan, Effie sade: Jag googlade som hastigast på Omega6 recommendation. Jag hittade mest en massa luddigt snack, (bade på livsmedelsverkets hemsida och andra), om rekommendationer för Omega3, och dess omvandling från ALA till EPA/DHA I mycken liten utsträckning (och ändå jämställde man rapsolja med fet fisk). Det jag hittade som recommendation var (max) 10% av kaloriintaget för omega3+omega6 (möjligen var minimum 5%). Och av detta skulle Omega3 vara 1 procentenhet. Det borde kunna bli ca 20 g omega6 och 3 g omega3. (och minimum då ca 8-9 resp 3) Att det skulle vara någon form av 1:1-förhållande, balans, mellan dessa två har inte SLV sett några belägg för (men de har hört talas om tanken). Och skulle för mycket Omega6 kunna leda till inflammationer; o nej! Tvärtom!! Jag börjar undra: lever vi I samma verklighet? Finns det inte biokemisk grundlitteratur om funktionerna hos dessa fetter? Om fetter öht? Vad är sant? Om omvandling av ALA till EPA och DHA. Det står också om omega-6/omega-3 kvot. https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid#Interconversion En artikel om EPA- och DHA-nivåer hos personer som inte äter fisk. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2010/11/08/Omega-3-ALA-intakes-enough-for-EPA-DPA-levels-for-non-fish-eaters Två artiklar om en gen som gör att en del människor är bättre på att omvandla vegetabiliskt fett till långkedjiga fleromättade fettsyror. https://forskning.no/mat-og-helse/2017/07/har-du-vegetarianer-gener https://www.telegraph.co.uk/news/2016/03/29/long-term-vegetarian-diet-changes-human-dna-raising-risk-of-canc/ Om möjliga negativa hälsoeffekter av omega-6 fettsyror. https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6_fatty_acid#Suggested_negative_health_effects Om vegetabiliska omega-6 fetter och inflammation. http://nutritionsfakta.se/2016/06/10/vegetabiliska-omega-6-fetter-okar-inte-inflammation/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 6 timmar sedan, qwy sade: Två artiklar om en gen som gör att en del människor är bättre på att omvandla vegetabiliskt fett till långkedjiga fleromättade fettsyror. https://forskning.no/mat-og-helse/2017/07/har-du-vegetarianer-gener Intressant. Noen mennesker har en variant som gjør dem svært gode til å omdanne vegetabilsk fett til de viktige langkjedede flerumettede fettsyrene. De trenger verken fisk eller kjøtt i kosten for å få nok av de viktige fettsyrene. Senare konstateras att man i t ex vissa delar av Afrika, Asien och Sydeuropa hittar genen lite oftare medan inuiter inte har den. Man spekulerar också i om man kanske behöver äta lite mer animalier i Norge. Det står inget om studierna visat hur mycket bättre man blir på att skapa EPA/DHA av ALA om man besitter denna gen. Så vill man vara på den säkra sidan bör man vara gravid så ofta som möjligt, då är våra kroppar som bäst på denna omvandling. Upp till 15% av ALA:n klarar man då att omvandla, om jag minns rätt. Ihop med rätt gen kanske det blir mer...? Eller så äter man bra animalier. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 6 timmar sedan, qwy sade: Två artiklar om en gen som gör att en del människor är bättre på att omvandla vegetabiliskt fett till långkedjiga fleromättade fettsyror. Jag har läst någonstans att vegetarianer är bättre på att omvandla ALA till EPA/DHA. Funderar just på vad som är orsak. Är det de med rätt gener som framhärdar med att vara vegetarianer, för att det fungerar för dem? Eller blir man bättre på att omvandla om ALA är det enda som finns? Det finns väl andra sådana omvandlingar som är genetiskt styrda? Karoten till vitamin A? Just nu är det för varmt att tänka och minnas, men jag har läst någon översiktlig artikel som antydde att det beror på generna hur väl det funkar att äta vegetariskt. För man ser ju vegetarianer som verkar må alldeles utmärkt, och det finns de som bara framhärdar fast de mår kass, och slutligen ger upp. (min allmänna bild, baserad på bekanta och berättelser på nätet). 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 28, 2018 Share Posted July 28, 2018 22 timmar sedan, MariaF sade: Det står inget om studierna visat hur mycket bättre man blir på att skapa EPA/DHA av ALA om man besitter denna gen. Så vill man vara på den säkra sidan bör man vara gravid så ofta som möjligt, då är våra kroppar som bäst på denna omvandling. Upp till 15% av ALA:n klarar man då att omvandla, om jag minns rätt. Ihop med rätt gen kanske det blir mer...? Eller så äter man bra animalier. Jag hittar ingen information om att genen i artikeln kan påverka kroppens förmåga att skapa EPA/DHA av ALA. Fast i den här artikeln så står det att mutationen hindrar produktionen av omega-3 fettsyror. https://www.telegraph.co.uk/news/2016/03/29/long-term-vegetarian-diet-changes-human-dna-raising-risk-of-canc/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted July 28, 2018 Share Posted July 28, 2018 23 timmar sedan, Effie sade: Jag har läst någonstans att vegetarianer är bättre på att omvandla ALA till EPA/DHA. Funderar just på vad som är orsak. Är det de med rätt gener som framhärdar med att vara vegetarianer, för att det fungerar för dem? Eller blir man bättre på att omvandla om ALA är det enda som finns? Jag vet inte. I den här artikeln står det om EPA- och DHA-nivåer hos veganer och vegetarianer. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2010/11/08/Omega-3-ALA-intakes-enough-for-EPA-DPA-levels-for-non-fish-eaters Studien som det står om i artikeln ovanför. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20861171 En studie om långkedjiga n-3 fleromättade fettsyror. https://academic.oup.com/ajcn/article/82/2/327/4862944 En forumtråd om valnötter där det diskuteras en del om omvandling av ALA till EPA och DHA. https://debatt.passagen.se/halsa/halsa-traning-och-kost/valnotter-750736 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.