Jump to content

Att må sitt livs bästa efter 40


Recommended Posts

Amy-Featured

När Amy närmade sig 40 var hon tyngre än någonsin tidigare. Hon var deprimerad, hade smärtor i höft och rygg och stora problem med sin menscykel. Hon testade alla typer av bantning utan framgång, men när en vän berättade om LCHF förändrades hennes liv:

Mejlet, översatt från engelska

Jag fick de här före- och efterbilderna från en vän igår kväll. Hon kunde knappt fatta hur stora förändringar jag åstadkommit på precis ett år. Jag påbörjade den här resan i februari 2017 och tog inga foton ”före” för jag stod helt enkelt inte ut med att se mig själv i spegeln, men också för att jag inte trodde att jag skulle klara av det så långt som till ett foto ”efter”.

Jag hade noll motivation, brydde mig inte och var mycket nära att acceptera att jag var tjock och olycklig för all framtid.
Jag fyllde 39 år i februari 2017 och jag vägde mer än någonsin. Jag var så deprimerad, trött, led av panikångest och mitt liv gick på autopilot. Jag behövde köpa större och större kläder och när jag inte jobbade sov jag bort mitt liv. Jag hade noll motivation, brydde mig inte och var mycket nära att acceptera att jag var tjock och olycklig för all framtid. Jag hade ständig värk i höft och ländrygg som gjorde att jag gick till en kiropraktor minst en gång per månad. Jag hade stora problem med min menscykel, vilket gjorde att jag hade svår järnbrist och var tvungen att ta tabletter varje dag.

Det här att närma mig 40 tände ändå en liten gnista i mig. När jag skulle fylla 39 gick jag till det gym som min bästa vän hade köpt en månad tidigare och påbörjade ett sökande. Jag hade ingen plan och inget mål, men jag tänkte att om jag börjar träna varje dag tills det gör ont skulle jag på något magiskt vis bli friskare. Jag hade fel. Jag bestämde mig för att jag skulle börja springa och varvade det med tung styrketräning. En månad efter att jag påbörjat min dagliga träning hade jag så svår benhinneinflammation att jag mådde fysiskt illa. Jag hade svår smärta i min vänstra axel från att ha lyft vikter på fel sätt och dessutom för tungt. Smärtan gjorde att jag knappt kunde sova. Allt detta hårda arbete, inga förändringar i kosten och jag hade inte gått ner ett hekto. Jag var besviken. Jag slutade springa på löpbandet och började använda en cross-trainer samt började träna med min bästa vän som var PT. Att förändra konditionsträningen och lära mig rätt teknik hjälpte definitivt och jag gick ner 2,5 kilo. Det är där jag befinner mig på före-bilden från juni 2017.

Jag slutade tvärt med socker den dagen jag gjorde LCHF till min livsstil.
Vi snabbspolar fram till oktober 2017. Min bästa vän hade varit i ketos i två år och gav mig lite information efter att jag uttryckt min frustration över att inte gå ner i vikt. Söndagen den 8 oktober 2017 var min första dag med Diet Doctors tvåveckorsutmaning. Det var här allt förändrades och jag började få mitt liv tillbaka. I slutet av första veckan hade jag gått ner tre kilo och i slutet av vecka två ytterligare 2,5 kilo. Jag var så motiverad och förväntansfull på mer! Jag älskade måltiderna jag lagade och saknade inte sockret! Jag slutade tvärt med socker den dagen jag gjorde LCHF till min livsstil.

Jag hade bara ett problem: Min uthållighet försvann, jag klarade inte mer än tio minuter på cross-trainern. Jag orkade inte lyfta tungt, det kändes som om jag hade förlorat all min styrka. Jag kunde knappt lyfta någonting under mina första tre veckor på kosten. Jag förstod inte vad som hände! Jag sov bättre, var klarare i huvudet och mycket mer effektiv på jobbet, men jag kunde inte prestera på gymmet. Jag läste på om omställningsbesvär och förändringarna du kan uppleva när du går över från kolhydratdrift till fettdrift. Jag lovade mig själv att hålla fast vid kosten och såg till att jag drack MYCKET vatten och fick i mig mycket salt. Jag övergav kondition och styrka och gick istället på yoga två gånger i veckan och blev helt kär i det. Fantastiskt nog fortsatte jag att gå ner något kilo i veckan UTAN all gymtid! I november 2017 la jag till lite av min gamla träning och tack och lov var min styrka tillbaka! Jag var inte bara tillbaka, det var bättre än tidigare. Jag hade klarat mig över tröskeln och mådde fantastiskt.

Jag mår bättre än jag NÅGONSIN gjort tidigare.
Med hjälp av min vän och hennes gym började jag utbilda mig till yogainstruktör i december 2017 och jag var redo att undervisa i mars 2018. Nu är yoga den enda träning jag ägnar mig åt regelbundet, förutom dagliga hundpromenader. Jag har inte lyft tungt eller ägnat mig åt de där olidliga 30-45 minuterna på cross-trainern sedan december. Bara yoga, promenader och LCHF. Jag har gått ner totalt 14 kilo sedan 8 oktober 2017. Jag väger som när jag var 19 år och jag fyllde 40 för fyra månader sedan. Viktnedgången är ändå inte min största framgång med LCHF. Min största vinst är att jag inte behövt träffa kiropraktorn sedan oktober 2017. Jag har NOLL värk i höft och rygg! Jag har inte järnbrist och behöver inte ta de där otrevliga tabletterna längre. Jag har inte haft en enda panikattack och utöver de där vanliga tuffa dagarna vi alla kan ha ibland har jag inte varit deprimerad! Jag sover inte middag längre för jag behöver helt enkelt inte den sömnen. Jag mår bättre än jag NÅGONSIN gjort tidigare. Varje ny dag är fylld av hopp och löften.

Jag är tacksam för att jag hittade Diet Doctor och för all information och all kunskap som fick mig att ta steget tillbaka till mig själv. Jag är BEVIS på vad LCHF kan göra för kropp, själ och energi.

Kommentar

Vilken inspirerande berättelse! Tack för att du delar med dig, Amy. Stort grattis till dina framgångar!

Kom igång

Vill du göra det Amy har gjort? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Carb-Loaded: Extramaterial
  37:01
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56

Viktnedgång

 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Cereal Killers
  Cereal Killers1:00:07
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • "Allt jag lärt mig om nyttig kost var helt fel"
  "Allt jag lärt mig om nyttig kost var helt fel" 
 • Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött
  Amber revolutionerade sin hälsa genom att bara äta kött 
 • Carina gick ner 22 kilo på ett halvår
  Carina gick ner 22 kilo på ett halvår 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Att må sitt livs bästa efter 40 dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...