Jump to content

Sköterskan till diabetiker på LCHF: ”Rama in dina värden”


Recommended Posts

the-level-of-sugar-in-the-blood-3310318_1920

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se.

För över sex år sedan började Carina Mattson (på bilden nedan) äta strikt lågkolhydratkost eftersom hon har typ 2-diabetes. När hon nyligen inkluderades i den stora svenska forskningsstudien Scapis, vars syfte är att förebygga hjärt-kärlsjukdom, tyckte sköterskan som tog hennes blodprov att hon borde rama in sina värden.

Carina-Mattson-Djupdalen-1024×536

Ungefär mitt i Östergötland, i Djupdalen strax söder om Linköping, finns en underbar loppis som vi besöker varje sommar. Där kan ni hitta allt som ni önskar er och lite till! Vi har fyndat allt från Harry Potter-leksaker till barnen (mystiska glasflaskor som man kan blanda trolldrycker i) till ett fint hörnskåp som nu pryder vårt torp. Här är ett axplock av bilder från den vackra gården:

djupdalen

Hanterar sin typ 2-diabetes med lågkolhydratkost

Roligast med att besöka Djupdalen är att prata med den sköna familjen Mattson, som driver loppisen. Första året vi var där – för ungefär fem år sedan – fick jag den finaste av alla överraskningar. Vi började samtala om ditten och datten, så kom det fram att Carina Mattson hade läst Ett sötare blod och var översvallande glad för det (kan man säga översvallande glad? Hon var i alla fall jätte-, jätte-, jätteglad). Hon berättade att hon under en tid hade ätit strikt lågkolhydratkost för att motverka sin typ 2-diabetes, men varningar från personer i omgivningen som menade att det kunde vara farligt fick henne nästan att sluta. Efter att ha läst Ett sötare blod fortsatte hon trots alla varningar och mådde snabbt mycket bättre. Som så många andra med typ 2-diabetes kunde hon dra ner på sina läkemedel och hennes dotter sa att loppisen knappast hade funnits längre om det inte var för kostomläggningen.

När vi i år besökte Djupdalen kom Carina fram och berättade nästa glada nyhet. Hon har inkluderats i den gigantiska svenska studien Scapis, vars syfte är att identifiera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. När sköterskan som gjorde hälsoundersökningen på henne skulle meddela resultatet tog hon en kopia av pappret med blodvärdena och gav till Carina. Sköterskans uppmaning var: ”Rama in dem.” Värdena var så ovanligt bra att hon tyckte att Carina skulle sätta upp dem på väggen. ”Vad du än gör, är det bra för dig”, sa hon.

Gissa om jag var varm i hjärtat när vi åkte hem från loppisen. I bagaget låg en bunt nya serietidningar, lite verktyg och ett mycket vackert uppläggningsfat.


Ann Fernholm

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter.

Populära inlägg av Ann Fernholm

  • En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det?
    En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? 
  • Mer om Linköpingsstudien: Grädde mättar mer än socker
    Mer om Linköpingsstudien: Grädde mättar mer än socker 
  • Vilseledande om socker i frukostflingor
    Vilseledande om socker i frukostflingor 

Video om typ 2-diabetes

  • Hur insulin styr din vikt
    14:39
  • Problemet med socker
    Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
  • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
    Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
  • Att motivera till livsstilsförändringar
    Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
  • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
    LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
  • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
    Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
  • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
    46:13
  • Intervju med Jason Fung
    Intervju med Jason Fung45:20
  • En global matrevolution
    En global matrevolution48:15
  • Fasta som behandling
    Fasta som behandling34:55
  • My Big Fat Diet
    My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
  • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
    VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
  • Diabetes Video Course Part 3
    Diabetes Video Course Part 309:32
  • 36 kilo lättare och inga mediciner
    36 kilo lättare och inga mediciner09:12
  • "Jag visste ingenting"
    "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
  • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
    Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
  • Hur du blir friskare från diabetes
    14:39
  • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden
    Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10

Video om socker

  • Är socker giftigt?
    Är socker giftigt?31:44
  • Hur blir man sockerfri?
    Hur blir man sockerfri?29:24
  • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)
    Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
  • Problemet med socker
    Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
  • Är alla kolhydrater lika skadliga?
    Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
  • Action on sugar
    Action on sugar37:12
  • Q&A with Michael Eades, Karen Thomson, Andreas Eenfeldt and Emily Maguire (SD 2016)
    59:31
  • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
    18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
  • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-2016
    Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Sköterskan till diabetiker på LCHF: ”Rama in dina värden” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...