Nils Engström

Socker eller fett som energimedium?

Recommended Posts

9 timmar sedan, Nils Engström sade:

Uteslut uttalanden från alla forskare och studier som sponsrats av något företag

Ja det är allt viktigare för vår hälsa att bortse från industrifinansierad forskning.

Jag har märkt en ökande trend i vården av allt större fientlighet mot oberoende forskning. Inom exempelvis cancervården kan hänvisningar till oberoende forskning bemötas med uttalanden som bullshit, kvasiteorier, humbug.
Så i en framtid verkar det som vi måste vända vården ryggen och läka oss själva...
 

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Ekner sade:

Ja det är allt viktigare för vår hälsa att bortse från industrifinansierad forskning.

Jag har märkt en ökande trend i vården av allt större fientlighet mot oberoende forskning. Inom exempelvis cancervården kan hänvisningar till oberoende forskning bemötas med uttalanden som bullshit, kvasiteorier, humbug.
Så i en framtid verkar det som vi måste vända vården ryggen och läka oss själva...
 

Men då är ju problemet att kunna avgöra vad som är sant. Jag kan tänka mig att det kan publiceras en del bullshit och kvasiteorier även om det är oberoende. Och hur ska jag veta vad jag ska lita på?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Effie sade:

Jag kan tänka mig att det kan publiceras en del bullshit och kvasiteorier även om det är oberoende.

Precis så resonerar man inom vården. Jag hävdar att oberoende forskning är betydligt mer tillitsfull då den så gott som alltid syftar till hälsa genom koständringar och inte sjukdom och läkemedel.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-14 at 20:25, Nils Engström sade:

Vad gäller undersökningar av mumier frå Egypten har, enligt den info jag fått fram, den mest högfrekventa dieten varit just vetebröd med vanligaste drycken öl. Självklart fanns det förmöget folk som hade råd med avvikande kosthåll.

Om vaskulär förkalkning även förekom hos fattigare egyptier är det kanske ingen som vet.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1253842/The-sacred-junk-food-Egyptian-pharaohs.html

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, Nils Engström sade:

Det kommer länge att finnas en stort antal läger i kostfrågan, som alla håller på sitt sätt att äta. Under de hundratals studietimmar jag lagt ner på kostfrågan (främst genom att avlyssna forskare på båda sidor om gränsen fett/kolhydrater) och genom att läsa av resultaten av företagna medicinska studier, har jag kommit fram till följande:

  • Uteslut uttalanden från alla forskare och studier som sponsrats av något företag
  • Utgå inte från resultat av ad hoc-natur, såvida det inte med kraft understöds av vetenskapligt underlag som uppfyller uppställda kriterier på god forskning
  • Koncentrera intresset på forskare som själva tillämpar den kost som de propagerar för
  • Var misstänksam mot uttalanden (t.ex. från dietisterna) som lägger tonvikten på vad som är bäst för miljön - inte människokroppen.
  • Studera olika forskare som talar för en viss kostform och sök samband eller bristande samband av vetenskaplig natur som talar för- eller emot kosten 
  • Inbilla dig inte att bara genom eget s.k. sunt förnuft (bondförstånd) kunna bilda dig en egen motsatt uppfattning i komplexa sammanhang som tagit specialisterna decennier att forska fram.

I det fall du intresserat dig för ett vetenskapligt relaterat område t.ex. kostområdet, som beror på en strävan att förbättra din egen fysiologiska status -  ta fasta på vad som hävdas vara framgångsrikt och testa det för egen del - oftast den bästa vägen att ta ställning.

I mitt fall (i över 80 års ålder) under tio år medicinerad för diabetes 2, högt blodtryck och skev lipidprofil, ansåg jag mig själv vara ett intressant testobjekt.

Då jag efter någon månad i ketos kunde sätta ut all medicinering med resultatet: Normalt blodtryck, blodsocker och lipidprofil, kunde i varje fall jag konstatera att mina bedömningar av "tillfrågade" forskarbegåvningar slagit rätt i mitt fall. Min ursprungliga känsla stämde alltså med den logiska tanken, på att den som har förhöjda blodsockervärden, borde kunna sänka dessa genom att utesluta särskilt sockerbildande kolhydrater i  kosten.  Att jag efter snart ett år fortfarande uppvisar perfekta blodvärden och känslan av att vara helt frisk, lätt att bli utsövd och under några månader bibehållit normalvikt med BMI=23, talar för att jag inte ser anledning att under resten av livet upphöra med mitt nya kostval. Ingen här på forumet tvekar på att det för min del blev LCHF.   

 

 

Jag menar bara att Ancel Keys kanske inte fuskade med data, fast det behöver ju inte betyda att han hade rätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 minuter sedan, qwy sade:

Jag menar bara att Ancel Keys kanske inte fuskade med data, fast det behöver ju inte betyda att han hade rätt. 

Min blänkare var ingen kritik mot dig och jag förstår din tveksamhet runt en namnkunnig forskare som Ancel Keys (att han skulle riskera sitt anseende genom att fuska.). Dock finns ett stort antal forskare som haft tillgång till Ancel Keys studiedata och som alla under årens lopp kunnat konstatera hans bluff. Dvs. han både bluffade och hade utgått från en felaktig hypotes som han förtvivlat hävdade vara riktig.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom rigorös vetenskap i dag har visat, att mättat fet inte orsakar arteioscileros , så är det oundvikligen så ,att mättat fet naturligtvis inte orsakade arteioscileros  i det gamla Egyptien heller. Vi vet att sockerindustrin finansierade Andel Keys studier sedan 1940-talet, så det finns goda skäl att tro, att Ancel keys visste vad han gjorde. Det finns många trådar här på forumet som visat det. Vill man ändra på det så måste man bevisa att de moderna vetenskapliga studierna är felaktigt gjorda. Att bara ta gamla artiklar som påstår att mättat fet orsakar arteioscileros är från vetenskplig synpunkt värdelöst. Det mest rigorösa moderna vetenskapen som visat att mättat fet inte orsakar arteioscileros är den som gäller  idag . Då innebär det, att det är den vetenskap som måste motbevisas, och då duger inte med gamla tidningsartiklar från 2010.

En tråd som varit inne på det är: 

https://forum.kostdoktorn.se/topic/11719-självutnämnda-experter-i-kostfrågan/?do=findComment&comment=141759

 

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-15 at 20:01, HelgeK sade:

Eftersom rigorös vetenskap i dag har visat, att mättat fet inte orsakar arteioscileros , så är det oundvikligen så ,att mättat fet naturligtvis inte orsakade arteioscileros  i det gamla Egyptien heller. Vi vet att sockerindustrin finansierade Andel Keys studier sedan 1940-talet, så det finns goda skäl att tro, att Ancel keys visste vad han gjorde. Det finns många trådar här på forumet som visat det. Vill man ändra på det så måste man bevisa att de moderna vetenskapliga studierna är felaktigt gjorda. Att bara ta gamla artiklar som påstår att mättat fet orsakar arteioscileros är från vetenskplig synpunkt värdelöst. Det mest rigorösa moderna vetenskapen som visat att mättat fet inte orsakar arteioscileros är den som gäller  idag . Då innebär det, att det är den vetenskap som måste motbevisas, och då duger inte med gamla tidningsartiklar från 2010.

En tråd som varit inne på det är: 

https://forum.kostdoktorn.se/topic/11719-självutnämnda-experter-i-kostfrågan/?do=findComment&comment=141759

 

Fast omättade fetter är kanske bättre? 

Livsmedelsverket om mättat fett.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan, qwy sade:

Fast omättade fetter är kanske bättre? 

Livsmedelsverket om mättat fett.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett

Först när dagens ansvariga för Livsmedelsverket m.fl. organisationer pensionerats, kommer sådan info att kunna raderas - de tror fortfarande Ancel Keys studier vara korrekta!

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Nils Engström sade:

Först när dagens ansvariga för Livsmedelsverket m.fl. organisationer pensionerats, kommer sådan info att kunna raderas - de tror fortfarande Ancel Keys studier vara korrekta!

Påverkar Ancel Keys studier de Nordiska Näringsrekommendationerna?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, qwy sade:

Påverkar Ancel Keys studier de Nordiska Näringsrekommendationerna?

Ja han har haft ett stort inflytande - han påverkade USAs kostråd på ett tidigt stadium - något som ledde till low-fat kost och varningar för att äta mättat fett. Lowfat  -med början på allvar under1970-talet i de breda befolkningslagren. USA har genom åren varit helt tongivande. Dessa råd har fullt ut legat till grund för de svenska kostråden. - Läs mer om detta hos Ralf Sundberg som gör en genomgång av nutritionshistorien med början på slutet av 1800-talet i USA och fram till idag. Bok "Forskningsfusket bara fortsätter".

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Riktat till qwy och i viss mån Kickilotta.

Ja, Nordiska Näringsrekommendationerna har i allra högsta grad fortfarande påverkats av  Ancel Keys forskningsfusk, liksom motsvarande rekommendationer i EU som alla ursprungligen påverkats av vad som hänt i USA.

När man lyssnar av representanter (medicinska och till dessa anknutna kostrådgivare) i Sverige, Norge, Danmark, Finland får man alltid höra att antagna rekommendationer bygger på noggranna genomgångar av stort antal studier. Trots den kunskap som nu finns, om skillnaden mellan lågfettkost och lågkolhydratkost, till den senares fördel, står klart att Ancel Keys och hans sjuländersstudie fortfarande finns kvar som riktmärke i bakgrunden. Detta trots att analys av 21-studier tydligt visar mättat fett med alla dess fördelar sakna samband med hjärt/kärlsjukdomar.

Om du inte haft tillfälle att läsa Ninia Teicholz utmärkta bok "The big Fat Surprise", kan du snabbt få en bild av vad det hela rör sig om genom nedanstående video:

8 timmar sedan, qwy sade:

Påverkar Ancel Keys studier de Nordiska Näringsrekommendationerna?

Du kan också se avskräckande exempel på hur professorer i Sverige vågar fortsätta demonstrera sina bristande kunskaper t.o.m. i form  av reklamfilm för ett större läkemedelsföretag!

https://www.dietdoctor.com/se/kand-professor-i-reklamfilm-for-pfizer

qwy - eftersom du funderade över vilket typ av fett som var att föredra, kan vara lämpligt att också lyssna av Nina Teicholz intelligenta tolkning och historik runt oljorna ur växtriket (som genom att de lätt oxiderar producerar en rad giftiga föreningar) - felaktigt avsedda att ersätta det sunda mättade fettet (t.ex.smör), som inte så lätt låter sig oxideras. Obsevera att i propagandan för växtoljor använts att de minskar andelen kolesterol i kroppen. Vad man i reklamen dock sopat under mattan, är att utförda studier istället tydligt visat väsentligt ökad risk för cancer. Exempelvis olivolja, som lämpligen kan användas som dressing i sallader, skall under inga omständigheter användas att steka i - då den enligt vad som ovan sagts blir  giftig. Steker gör man i smör eller ister.

När vi ändå har uppe Nina Teicholtz, denna underbara informatör (om det som händer på kostområdet), kan jag inte avhålla mig från att referera till hennes video:

- om politikernas och företagens mobbing av forskningen runt lågkolhydratkosten

 

I denna visar hon, hur verkligt viktig information från stora studier sopas under mattan, då företagens (beställarnas) önskemål inte anses uppfyllda. Hon visar också hur beslutande politiker och vetenskapliga rådgivare samverkar i mobbingen av dem som står upp för korrekt vetenskap. I videon demonstreras hur resultaten från stora studier helt negligeras, som  - om de offentliggjordes - radikalt skulle ändra kostråden i annan riktning än den som läkemedelsföretag och matvaruproducenter önskar hålla fast vid.

Med tanke på att Sverige internationellt ofta nämns som föregångsland, där LCHF-kost godkänts av  staten (i form av Socialstyrelsen/Livsmedelsverket) kommer Kostdoktorn sannolikt att bli en av de mest pådrivande faktorerna. Inte minst genom Andreas Eenfeldts eminenta förmåga att kring Kostdoktorn samla de främsta forskarna. En annan faktor som ytterligare kan föra budskapet framåt ligger i Danmark, där man låtit en medicinsk institution specialisera sig på forskning runt LCHF !

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-19 at 19:05, Nils Engström sade:

qwy - eftersom du funderade över vilket typ av fett som var att föredra, kan vara lämpligt att också lyssna av Nina Teicholz intelligenta tolkning och historik runt oljorna ur växtriket (som genom att de lätt oxiderar producerar en rad giftiga föreningar) - felaktigt avsedda att ersätta det sunda mättade fettet (t.ex.smör), som inte så lätt låter sig oxideras. Obsevera att i propagandan för växtoljor använts att de minskar andelen kolesterol i kroppen. Vad man i reklamen dock sopat under mattan, är att utförda studier istället tydligt visat väsentligt ökad risk för cancer. Exempelvis olivolja, som lämpligen kan användas som dressing i sallader, skall under inga omständigheter användas att steka i - då den enligt vad som ovan sagts blir  giftig. Steker gör man i smör eller ister.

Ett blogginlägg om vegetabiliska oljor och cancer. 

https://davissciencesays.com/2016/11/03/what-does-science-really-say-about-vegetable-oils-and-cancer/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
52 minuter sedan, qwy sade:

Som du säkert har sett, vimlar det av sajter som framhäver olika produkter som det råder diskussion kring. Växtoljor är i allmänhet inflammationsdrivande genom omega 6-innehållet. Det finns all anledning för producenterna att börja dra öronen åt sig.

Margarin som utgår från växtoljor har i många länder förbjudits. Det sannolika är att flertalet växtoljor kommer att möta liknande motstånd - själv skulle jag aldrig komma på tanken att använda andra oljor än jungfruolja eller kockosnötolja.  F.ö. är att steka i smör det enda som för mig är aktuellt. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-23 at 20:30, Nils Engström sade:

Som du säkert har sett, vimlar det av sajter som framhäver olika produkter som det råder diskussion kring. Växtoljor är i allmänhet inflammationsdrivande genom omega 6-innehållet. Det finns all anledning för producenterna att börja dra öronen åt sig.

Margarin som utgår från växtoljor har i många länder förbjudits. Det sannolika är att flertalet växtoljor kommer att möta liknande motstånd - själv skulle jag aldrig komma på tanken att använda andra oljor än jungfruolja eller kockosnötolja.  F.ö. är att steka i smör det enda som för mig är aktuellt. 

Livsmedelsverket om fleromättat fett, omega-3 och omega-6. Längst ner i texten står det om omega-6-fett och inflammatoriska sjukdomar.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
23 timmar sedan, qwy sade:

Livsmedelsverket om fleromättat fett, omega-3 och omega-6. Längst ner i texten står det om omega-6-fett och inflammatoriska sjukdomar.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

 

Texten på Livsmedelsverkets hemsida som man hänvisar till via länken ger ingen information om omega6 och inflammatoriska sjukdomar. ?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-25 at 19:07, qwy sade:

Livsmedelsverket om fleromättat fett, omega-3 och omega-6. Längst ner i texten står det om omega-6-fett och inflammatoriska sjukdomar.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

 

Ja, här står ord emot ord.

Livsmedelsverket skriver:

"När det gäller omega-6 diskuteras det om omega-6-fett skulle kunna öka risken för inflammatoriska sjukdomar. Den forskning som finns tyder på att det inte är så. I studier där man tittat på människors intag av olika mängder omega 6-fett ser man generellt ingen koppling mellan intaget av omega-6 och markörer för bland annat inflammation. I vissa studier har man tvärtom sett att omega-6 skyddar mot inflammation."

Den forskning som finns? ? 

 

Kostdoktorn skriver 2009:

  • "Omega-6 fett är byggstenar för inflammatoriska ämnen i kroppen. Det är kanske orsaken att personer som äter mycket Omega-6 (eller Omega-6 rikt margarin) har mer astma och mer inflammatorisk tarmsjukdom än andra."
  • "En ny studie visar att personer som äter mycket omega-6 fett (ex margarin) oftare får tarmsjukdomen ulcerös kolit. Bland annat SvD skriver om det idag." (=2 aug. 2009)
  •  "Man bör ha en balans mellan intaget av omega-3 och omega-6. Men i västerländsk kost får de flesta i sig minst tio gånger mer omega-6."
  • "Inte bara tarmen riskerar bli sjuk av för mycket omega-6 rikt margarin. Just sådant som Livsmedelsverket vill ha som enda alternativ för skolbarn."

 

BBC skriver 2009:

"The multinational team working on the EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) study say there is a plausible biological mechanism that could explain why linoleic acid is linked with this bowel condition."

"Once in the body, linoleic acid is converted to arachidonic acid, which is a component of the cell membranes in the bowel.

Arachidonic acid can then be converted into various inflammatory chemicals, high levels of which have been found in the bowel tissue of patients with ulcerative colitis."

 

Tidningen Hälsa skriver 2011:

"... vid ett seminarium på Karolinska Institutet i juni 2010, där den ledande amerikanska kostforskaren och läkaren Walter Willett, professor vid Harvard University i USA berättade att 'vi har verkligen letat efter nackdelar hos omega 6-fettsyrorna, men inte kunnat hitta några'  ".

Karolinska institutet ja, där fröoljeälskande professor Inga-Lisa Helénius styr. Här har vi grunden till SLV:s ställningstagande angående Omega 6-fettsyror.

-  -  -  -  -

Jag är fortfarande MYCKET skeptisk till SLV:s kostrekommendationer, av flera olika skäl. Bland annat för deras sätt att tolka forskningsfakta, sopa dem under mattan eller helt missa dem.

 

 

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
11 minuter sedan, Inez sade:

Jag är fortfarande skeptisk till SLV:s kostrekommendationer, av flera olika skäl. Bland annat deras sätt att tolka forskningsfakta, eller missa att läsa dem.

 

Ja de grundar sig i mångt och mycket på de oriktiga kostråden som framarbetades i USA på 1900-talet. Redan på 1860-talet så propagerade de inflytelserika sjundedagsadventisterna om att man inte skulle äta animalisk kost.

Man kom att utarbeta de amerikanska kostråden tillsammans med Kellogs och den amerikanska livsmedelsindustrins olika intressenter. - Dessa råd byggde på falska antaganden och manipulerad forskning som anpassats till livsmedelsindustrins önskemål. - Livsmedelsverket visar ingen vilja att göra upp med dessa felaktiga kostråd.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi behöver tillföra både omega 3 och 6 genom kosten eftersom kroppen behöver båda men inte kan tillverka dem själv. Det är PROPORTIONERNA det handlar om. Ration skall helst vara 2:1, med cirka dubbelt så mycket Omega 3 som 6, men som Diet doctor skriver så får vi i oss 10 gånger så mycket Omega 6 som 3 när vi äter industrimat och följer nuvarande kostråd.  Det är det som är felet! 

Ska vi komma ner till hälften så mycket Omega 6 som Omega 3, så får vi se till att ransonera intaget av Omega 6 så mycket vi kan. Det slinker in ändå. Jag säger bara LCHF.

 

 

 

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Inez sade:

Vi behöver tillföra både omega 3 och 6 genom kosten eftersom kroppen behöver båda men inte kan tillverka dem själv.

Så är det men risken att man skulle få för lite omega 6 är närmast obefintlig - det är därför man bör stressa den inflammatoriska funktionen hos omega 6. I USA räknar man med att förhållandet: omega 6/omega 3 är 20:1 - i Europa 15:1.

En väg att rätta till förhållandet är att inte använda växtoljor (undantaget jungfruolja,  kokosnötolja och avokadoolja). Naturligtvis äta mycket fisk, kaviar, valnötter.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, qwy sade:

Jadå, jag har läst Ann Fernholms text under den länk du angav. Jag förstår inte vad hon eller du vill säga. Hon tycker forskningsresultaten om Omega 6  och inflammationer är otydliga, så hon äter nötter och låter sina barn äta nötter. Vi LCHF:are äter också nötter, såvida vi inte är nötallergiker.

I klartext, qwy- vad är ditt budskap till oss här på Forumet, när du skickar länkar med text som säger att det inte är vetenskapligt bevisat att Omega 6 är inflammationsdrivande?  Tycker du vi  av hälsoskäl ska sluta begränsa intaget av Omega 6, eller vad?

 

  • Gilla 1
  • Tack! 1
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
28 minuter sedan, Inez sade:

Vi LCHF:are äter också nötter, såvida vi inte är nötallergiker.

Valnötter innehåller t.ex. omega 3, så dessa nötter är i varje fall bra i sammanhanget.

Vad gäller studier om växtoljor - om de sponsrats av företag - kan studierna, som i detta fall, direkt räknas bort. Det finns stora kapital att förlora för industrin bakom alla oljor pressade ur västriket. För oss människor utan värde, snarast till skada.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-27 at 00:28, Inez sade:

Jadå, jag har läst Ann Fernholms text under den länk du angav. Jag förstår inte vad hon eller du vill säga. Hon tycker forskningsresultaten om Omega 6  och inflammationer är otydliga, så hon äter nötter och låter sina barn äta nötter. Vi LCHF:are äter också nötter, såvida vi inte är nötallergiker.

I klartext, qwy- vad är ditt budskap till oss här på Forumet, när du skickar länkar med text som säger att det inte är vetenskapligt bevisat att Omega 6 är inflammationsdrivande?  Tycker du vi  av hälsoskäl ska sluta begränsa intaget av Omega 6, eller vad?

Nej, det är kanske bra att begränsa intaget av omega-6-fett.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.