Jump to content

Insulinregleringen avgörande för livslängd hos DT1or


Erik 2
 Share

Recommended Posts

Ingen har väl missat dagens "nyhet" om DT1or och hjärtsjukdom. Men forskaren som uttalar sig ska behandla med hjärtskyddande medicin, att förbättra blodsocker- och insulinregleringen faller honom inte in. Ännu en gång blir jag matt och besviken. Ser de inte sambandet?

 • Like 3
 • Sad 2
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, Borje sade:

 Av den citerade forskaren får man intrycket att den förkortade genomsnittliga livslängden beror på att inte tillräckligt många ordineras statiner...?

Ja. Och vi - eller åtminstone jag (som inte är forskare eller ens medicinskt utbildad) - drar genast slutsatsen att det beror på antalet år med för högt blodsocker. Men det är klart att det är statinbrist ? 

 • Like 4
 • Thanks 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Här kan man lyssna på Sveriges Radios version: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7017042

Hos The Lancet kan man läsa en summary av originalartikeln. Jodå, slutsatsen av jättestudien är: Greater focus on cardioprotection might be warranted in people with early-onset type 1 diabetes.

Studien har bekostats av Swedish Heart and Lung Foundation.

Jag har nånstans i bakhuvudet att Hjärt- och lungfonden har nära förbindelser med läkemedelsföretag?

Men jag kanske minns fel?

 • Like 2
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Från Dagens Medicin:   "Sverige och Finland har världens högsta incidens av diabetes typ 1 bland barn enligt en rapport från Socialstyrelsen. Varje år diagnostiseras cirka 700 personer under 15 år. Statistik visar att insjuknandet har förskjutits mot yngre åldrar. Den vanligaste åldern för insjuknande är 10 till 14 år."

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/08/10/okad-sjuklighet-och-dod-ju-tidigare-debut-av-diabetes-typ-1/

Ja man kan ju undra varför barn i Sverige o Finland i högre grad utvecklar Diabetes1 än barn i andra länder. Kan D-vitaminbrist inverka även här? Får barnen väldigt mycket kolhydrater redan fr o m de är bebisar.? Välling som innehåller sädesslag med vegetabiliska fetter (onyttigt)? Välling förekommer nästan inte alls i samma utsträckning i andra länder.

En tidig dålig start påverkar säkert livslängden, dessutom så motarbetas föräldrar som vill minska på kolhydrater i barnens kost, - deras önskemål kan ses som moderat lchf, alltså ingen ketogen diet. Man skrämmer föräldrarna med att barnen drabbas av ketoacidos och att de får dålig tillväxt. - Förmodligen får D1 barnen för mycket kolhydrater som kuperas med ganska mycket insulin under uppväxten då kroppen utvecklas.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, kickilotta sade:

Får barnen väldigt mycket kolhydrater redan fr o m de är bebisar.? Välling som innehåller sädesslag med vegetabiliska fetter (onyttigt)? Välling förekommer nästan inte alls i samma utsträckning i andra länder.

Sant, men i andra länder äter barn t ex kinderägg-bars i matlådan (Italien), dricker kopiösa mängder läsk och äter chips som om det vore kokt potatis (USA)...

Om det inte är något annat än kolhydraterna, förstås..? Typ gluten...

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

En stor del av överdödligheten vid diabetes typ 1 är ketoacidos och hypoglykemi, vilka båda har med blodsocker- och insulinreglering att göra. Kolhydratrestriktion (den behöver inte vara "extrem") hjälper då. På lång sikt torde det även bidra till lägre förekomst av hjärtkärlsjukdom. Den lilla effekt man kan skönja av statiner borde vara försumbar i sammananget. Elefanten i rummet...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det finns en del mycket intressant epidemiologi runt den andra "heliga" ingrediensen i välling, mjölk och A1 beta kaseinet i mjölk. Sverige och Finland är också "bäst" vad gäller det. https://www.researchgate.net/publication/27814563_A1_beta-casein_type_1_diabetes_and_links_to_other_modern_illnesses

Svenska forskare rapporterade i våras att de tror på en "reflux" där maginnehåll av någon anledning trycks bakåt och kommer in i gången till bukspottkörteln. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6944827

De kanske hänger ihop. 

Elefanten i rummet. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...