Jump to content

Att vara fånge i en kolhydratkultur


Recommended Posts

GettyImages-844466808

Här följer ett översatt gästinlägg av Anne Mullens, kanadensisk journalist och författare, specialiserad på vetenskap och hälsa:

När raffinerade kolhydrater finns överallt omkring oss, hur kan vi hjälpa de miljoner som utan vetskap hålls fångna av en endorfinfrisättande, beroendeframkallande substans som gör dem feta och sjuka?

Jag har funderat mycket på den frågan sedan jag kom hem efter konferensen Low Carb USA i San Diego i slutet av juli.

Själva konferesen utgjordes av fantastiska fyra dagar, fyllda av knivskarpa föreläsningar av ledande LCHF-experter som Jeff Volek, dr Steve Phinney, dr Georgia Ede, dr Jeffrey Gerber, Miriam Kalamian, Ivor Cummins, Dave Feldman och många fler, inklusive Diet Doctors dr Andreas Eenfeldt. Ett antal gånger, speciellt i föreläsningar av dr Robert Cywse och av beroendeforskare Nicole Avena, fick vi höra hur beroendeframkallande kolhydrater faktiskt är.

Det var första gången på mina över tre år med ketogen kost som jag deltog i ett stort event helt ägnat åt lågkolhydratkost. Det var uppfriskande och inspirerande. Föreläsningarna var informativa, detaljerade och motiverande. Frågestunderna som hölls efter varje föreläsning innehöll tänkvärda och användbara frågeställningar. Många av de här föreläsningarna kommer att kunna ses på video här på Diet Doctor under hösten.

För mig var ett av de mest inspirerande och motiverande inslagen att helt enkelt möta och prata med andra deltagare vars liv har förvandlats, ibland till och med räddats, genom att man har hittat till LCHF och keto.

Alla hade en berättelse. Ofta var det en rörande och dramatisk förändring från dålig hälsa och funktionsnedsättning till nyfunnen vigör och välmående. Jag fick höra om vuxna som äntligen fått sin epilepsi under kontroll, hundratals kilo som försvunnit, reverserad diabetes, migrän som lindrats eller försvunnit, depression som lättat, till och med om cancer i remission. Vissa av dessa personer kommer jag att berätta om i kommande blogginlägg här på Diet Doctor.

Ett tema som återkom hos alla jag pratat med var den överväldigande känslan av frihet, av att ha blivit befriade från tyngden av dålig hälsa och dålig kost efter åratal av fångenskap. Frihet från suget efter kolhydrater. Frihet från känslor av skuld och skam över de kilon de i årtionden försökt bli av med. Frihet från att känna sig sjuk, frihet från trötthet och värk. Att plötsligt känna energi och en lust att röra sig och dansa. Det var frihet från att känna sig orättvist anklagad av läkare och andra personer i tillvaron om att de helt enkelt gjorde felaktiga val, eller var för lata eller helt enkelt inte försökte tillräckligt hårt. Nu fanns en vetskap om att de beroendeframkallande kolhydraterna hade gjort dem sjuka i åratal, medan de varit helt ovetande. De kunde se det klart nu. Nu var de fria.

Det var glädjefyllda, inspirerande och stöttande möten. I slutet av de fyra dagarna skildes vi åt med känslan av att verkligen ha fått nya vänner.

Med några timmar att fördriva tills mitt plan till Kanada skulle lyfta, bestämde jag mig för att besöka det världsberömda, prisbelönta San Diego Zoo. De har fått mycket uppmärksamhet för att de försöker skapa den optimala miljön och fodret för varje enskild art. Till pandor och andra djur som lever på bambu odlar de till exempel 67 olika typer av bambu. Den fantastiska samlingen av fåglar äter alla noggrant efterforskad artegen föda som försöker komma så nära som möjligt det fågeln skulle äta i det fria. Rovdjuren, som exempelvis de 18 tigrarna från Sumatra, får stora ben eller kaninkadaver.

Alla djur såg fantastiskt välmående, nöjda och väl omhändertagna ut, de åt den mat de var utvecklade för att äta i en miljö som efterliknade deras naturliga.

Tyvärr gällde inte detsamma människorna — de tusentals som besökte San Diego Zoo den här varma julidagen. Många såg bedrövliga ut; utmattade och besvärade av den varma solen. Ungefär tre av fyra var överviktiga eller feta. Barn, ungdomar, vuxna män och kvinnor, seniorer.

Överallt fanns serveringar som sålde stora portioner läsk, glass, varmkorv, pizza, pommes och mycket annat. Söta dofter spreds med vinden. Många åt kolhydratrikt snacks eller drack från stora muggar med läsk medan de tittade på när djuren åt den optimala kost som skräddarsytts för just deras behov.

Det var människorna som var fångna i en ohälsosam miljö, fångna i en kolhydratberoende kultur. De visste inte att de var fångna i en bur som gjorde dem sjuka, feta och trötta. Det var hjärtskärande att se. Som Kristie Sullivan beskrivit så träffande i blogginlägget Carb Trouble, ”hur inleder du ett samtal?” med en främling för att berätta att det är kolhydraterena som troligen orsakar dålig hälsa och viktuppgång. Du kan bara inte börja prata om sånt. Det måste komma från en pålitlig källa, som en läkare, vän eller släkting, eller från en gräsrotsrörelse som för första gången får upp deras ögon för de galler och kedjor byggda av kolhydrater, som buren utgörs av.

Det var upprörande, men jag anlände hem med en fördubblad övertygelse om att jag vill göra mitt allra bästa för att sprida budskapet så lång och länge som möjligt genom Diet Doctor, för att hjälpa till att göra LCHF enkelt och lättförståeligt för alla.


Anne Mullens

Mer

LCHF för nybörjare

Ketogen kost för nybörjare

Video om LCHF och ketogen kost

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.

Inlägg av Anne Mullens

 • Våra tio bästa tips för kvinnor 40+ som vill gå ner i vikt med LCHF
  Våra tio bästa tips för kvinnor 40+ som vill gå ner i vikt med LCHF 
 • Lever – älskad och avskydd
  Lever – älskad och avskydd 
 • LCHF och graviditet
  LCHF och graviditet 

Inlägget Att vara fånge i en kolhydratkultur dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...