Jump to content

Hästkött


margaretha
 Share

Recommended Posts

Vist är det bedrövligt att vi blir lurade på detta sätt. Det värsta är inte hästkött i sig utan alla dessa led  innan vi får hit färdiglagad mat.

 

Jag håller med dig, hästköttet, färgad fläskfilé..osv, osv, visar på att det idag är fruktansvärt dålig kontroll av livsmedel idag. Det är en skrämmande utveckling, där pris, kostnad, kvantitet och lönsamhet går före allt annat. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Man får helt enkelt försöka vända på begreppet "smakar det, så kostar det".

 

Följaktligen så kan vi hädanefter börja kalla Burger King för Brunte King och se till att det blir viralt. :)

 

Mer info om Brunte King: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2267403/Cancer-causing-drug-phenylbutazone-horse-meat-consumed-UK-Labour-warns-Burger-King-dumps-millions-patties.html.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag har själv häst men äter gärna hästkött.

MEN det som är för jävligt i det här är att man luras - jag kräver att det som står på förpackningen också är sant.

Dessutom finns det en rätt så allvarlig sida av det här med hästköttet.
 

Var kommer hästköttet ifrån - är det en häst som är GODKÄND för livsmedelsproduktion?

För ett antal år sedan blev det lag på att alla hästar inom EU (vet inte om lagen finns utanför också) ska ha ett speciellt hästpass där man kan kan styrka hästens identitet. I det passet ska alla medicineringar stämplas in eftersom vissa mediciner gör att hästen för alltid utesluts från att hamna i våra livsmedel.
T om vissa insektsmedel som man använder på dem gör att de inte får hamna i vår mat.

Tyvärr försvinner många hästar spårlöst och det är förmodligen inte alla slakterier som är så noga med att kolla hästens pass, eller om det överhuvudtaget finns något.
 

En hel del billigare hästar säljs i god tro till "hästälskare" som i själva verket skickar ner dem med hemska transporter ner till kontinenten där de slaktas och blir människoföda.
 

Har man  t ex en fd travare som  man kanske inte kan behålla så är det tyvärr så att vid en försäljning kan man inte få mer än några 1000-lappar för den och då är risken mycket stor att den köps av en som skickar den vidare för slakt i något annat land. Där får de nämligen mer betalt för den än vad de köpte den för och tjänar på det.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag upprörs av fusket - men många tycks mer upprörda av att det är HÄSTkött än själva bedrägeriet. Jisses, jag säger bara HAMBURGERKÖTT - har funnits i påläggsdisken sålänge jag minns. Bedrägeri är straffbart, hästkött gott.

 

Precis! Om jag vill äta gris, ko, häst,eller råtta är upp till mig - men jag ska få det jag betalar för! En annan aspekt av det här är ju vad det är för hästar det handlar om. Själv har jag inget emot hästkött, men då vill jag veta att det inte är fullt av antibiotika och elände.

 

hmmm  Täby kalops kanske...

 

:lol:

Link to comment
Share on other sites

Jag upprörs av fusket - men många tycks mer upprörda av att det är HÄSTkött än själva bedrägeriet. Jisses, jag säger bara HAMBURGERKÖTT - har funnits i påläggsdisken sålänge jag minns. Bedrägeri är straffbart, hästkött gott.

 

Det där hänger samman med hela Disneyfieringen av samhället. Det som avgör ett djurs värde är hur troligt det kan tjäna som förebild för någon Disneyfilm. Extrapolerar man detta så ser man ju att samma fenomen finns även bland människan...och det är väl det som gör att jag stundom känner mindre hopp för mänskligheten än vad man skulle vilja önska. Uttryckt annorlunda, det spelar ingen roll hur mycket teknologiska och vetenskapliga framsteg människan gör så länge vi etiskt befinner oss kvar på grottstadiet. Tvärtom så är ju detta ett garanterat recept för vår undergång.

 

Men nu bidde det lite off topic igen.... :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I somras köpte jag vid ett tillfälle 500 g nötfärs för 19:90 på Lidl. Ursprung Tyskland.

Stekte biffar av färsen, men kände varken igen smak eller konsistens. En god vän gissade på åsna...

Biffarna gick i soporna.

Misstänker att det som nu kommit fram bara är toppen av ett isberg.

Link to comment
Share on other sites

Det där hänger samman med hela Disneyfieringen av samhället. Det som avgör ett djurs värde är hur troligt det kan tjäna som förebild för någon Disneyfilm. Extrapolerar man detta så ser man ju att samma fenomen finns även bland människan...och det är väl det som gör att jag stundom känner mindre hopp för mänskligheten än vad man skulle vilja önska. Uttryckt annorlunda, det spelar ingen roll hur mycket teknologiska och vetenskapliga framsteg människan gör så länge vi etiskt befinner oss kvar på grottstadiet. Tvärtom så är ju detta ett garanterat recept för vår undergång.

 

Men nu bidde det lite off topic igen.... :)

 

En annan sak på samma tema: ju gulligare ett djur som av någon anledning dödas är, desto mer synd tycker man om det. Den vettiga reaktionen borde ju vara att ju mer djuret lider när det dör, desto mer synd är det om det. Att vi föredrar vissa djur framför andra har knappast något att göra med hur synd det är om djuret ur dess egen synvinkel. 

 

Vi är allt lite märkliga ibland, vi människor.  :unsure:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I somras köpte jag vid ett tillfälle 500 g nötfärs för 19:90 på Lidl. Ursprung Tyskland.

Stekte biffar av färsen, men kände varken igen smak eller konsistens. En god vän gissade på åsna...

Biffarna gick i soporna.

Misstänker att det som nu kommit fram bara är toppen av ett isberg.

 

Lidl har ofta fläskfärs eller blandfärs har jag märkt så det kanske var något sådant du fick tag i? Personligen tycker jag det smakar minst lika bra som de vanliga köttfärsen. Något jag stör mig enormt på vad gäller Lidl är däremot att de på många av sina varor har bedrövlig innehållsförteckning. Det är stundom mer regel än undantag att det inte står sådant som energiinnehåll, makronutrientsammansättning etc. Innehållsdeklaration i alla ära men det där med energi- och näringsinnehåll borde ha minst lika hög prioritet i dessa tider av fetmaepidemier etc. Hallå SLV? Vakna!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag upprörs av fusket - men många tycks mer upprörda av att det är HÄSTkött än själva bedrägeriet. Jisses, jag säger bara HAMBURGERKÖTT - har funnits i påläggsdisken sålänge jag minns. Bedrägeri är straffbart, hästkött gott.

 

Hästar, de som inte är avsädda för mat, får en massa mediciner som är direkt ohälsosamma för människor. Det är det hela grejen handlar om. Alltså typ farliga tillsatser. Borde kanske vara en positiv sak att det tas så allvarligt. Folk kanske börjar fundera.

 

Sedan i vissa andra Europeiska länder är att äta häst ungefär lika PK som att äta katt. Våran media importerar blint lite av deras moralpanik.

Link to comment
Share on other sites

Detta kommer vara glömt efter någon vecka likt Icas köttfärsskandal, företagen kommer att hålla uppe kontrollerna ett tag för att rädda sitt anseende, och inom kort kommer det att florera ngn ny köttskandal. Kanske inte hästkött denna gång, men något annat.

 

Dessa företag bryr sig inte om folks hälsa utan vill bara pressa ut så stor vinstmarginal som möjligt. Så länge folk efterfrågar billigt kött så kommer dessa "skandaler" att fortsätta uppstå. Ingen i sitt sinnes fulla bruk tror väl helt ärligt att det går att producera "schysst" kött för 30 kr/kg?!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...