Jump to content

Hjälp med höga kolesterolvärden


Magnus P

Recommended Posts

Hej,

Jag har via Werlab tagit en massa prover och när jag fick tillbaka provsvaren så var mina kolesterolvärden helt åt h-e. 
Läkaren har kommenterat att värdena ser så pass höga ut så att jag bör diskutera det vidare med min allmänläkare.
Nu har jag träffat min allmänläkare som inte kunde svara på vad jag borde göra, eller inte göra för att förbättra värdena.
Mina värden är följande, och med referensvärdena inom parentes:
P-Apolipoprotein A1    (1,04-2,02 g/L)    1,04
P-Apolipoprotein B    (0,66-1,33 g/L)      1,69
P-Apo B/Apo A1(kvot)    (<1)                   1,6
fP-Triglycerid        (0,45-2,6 mmol/L)      0,85
P-Kolesterol        (3,3-6,9 mmol/L)          7
P-HDL-kolesterol    (0,8-2,1 mmol/L)      1,1
fP-LDL-kolesterol    (1,4-4,7 mmol/L)      5,5

Jag är 43 år gammal. Löptränar regelbundet och ska springa årets tredje marathon nu i helgen. Är 175 cm lång och väger 71 kg.
Knappast överviktig och känner inte att det heller kan bero på att jag tränar för lite.
Jag äter sedan flera år en ganska strikt LCHF, där fettintaget helst inte kommer från bacon och grädde utan snarare från avokado, paranötter och lax.
Har en 24-timmars fasta varje söndag till måndag. Generellt unnar jag mig möjligen lite för mycket rödvin. Mina föräldrar har (än så länge) inte några hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar.

Äter jag helt fel mat, eller bör jag träna ännu mer? Finns det något annat som kan påverka?
Eller är det helt enkelt så att värdena blir höga av LCHF-kost och det är inget jag behöver oroa mig för?

Vad tror ni?

Med vänliga hälsningar,

Magnus

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En första, enkel reflektion: Ja, det finns ett statistiskt samband mellan högre Apo-kvot och förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom. Men det är inte Apo-kvoten som orsakar hjärtinfarkt eller stroke. Inte heller kolesterol och knappast triglyceriderna. Det avgörande för om man får en hjärt-kärlsjukdom eller inte är andra faktorer, som inte är så lätta att mäta med en analys av ett blodprov. Och i frågan om hur en hjärtinfarkt uppkommer och vad som är den underliggande orsaken, har forskarna fortfarande delade meningar.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just nu, Magnus Possman sade:


"Eller är det helt enkelt så att värdena blir höga av LCHF-kost och det är inget jag behöver oroa mig för?

Vad tror ni?

Med vänliga hälsningar,

Magnus"

Jag kan rekommendera bloggen Fet Hälsa Och Skön Musik, av Mats Lindgren, han skriver alltid om detta ämne som Du nu funderar på

Loberg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag ska inte uttala mig om apolipokvoter, för det kan jag inte ett smack om.

Resten vet jag väl bara det jag last på nätet, så ta det med en nypa salt. Jag har ingen medicinsk utbildning.

Triglyceriderna är bra, mycket bra.

Totalkolesterol är inte intressant I sig. Totalkolesterol/HDL ska vara <6, det är ok; bra om det är <5 och mycket bra om det är <4. (se kostdoktorns sida om kolesterol).

Blir värdena högre av LCHF? Det jag har uppfattat, genom att ha last manga inlägg på nätet, är att de gärna går upp I början, är som högst efter ett halvår, nio månader, för att sedan sjunka igen och ofta bli battre än innan. Det gäller manga.

Och är kolesterolet intressant? Tja, jag vet ju inte säkert. En möjlighet, som jag tycker verkar rimlig, är ju att kolesterolet, som behövs för att reparera cellerna, är högt för att det finns mycket att reparera pga inflammationer. Då är det ju inte bra om det är högt, men åtgärden borde vara att åtgärda problemet, inte sänka signalen.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Sen har vi detta med magnesium, hur viktigt det är och i rätt dos upp till 600 mg per dag från alla källor. Interaktionen mellan magnesium och kalcium gör det extra intressant med magnesiumbrist och hjärt kärlproblem - förkalkningen. Utan magnesium hamnar kalcium inte där det ska - i skelettet utan ...

https://openheart.bmj.com/content/5/1/e000668

Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis 

Conclusion
Subclinical magnesium deficiency is a common and under-recognised problem throughout the world. Importantly, subclinical magnesium deficiency does not manifest as clinically apparent symptoms and thus is not easily recognised by the clinician. Despite this fact, subclinical magnesium deficiency likely leads to hypertension, arrhythmias, arterial calcifications, atherosclerosis, heart failure and an increased risk for thrombosis. This suggests that subclinical magnesium deficiency is a principal, yet under-recognised, driver of cardiovascular disease. A greater public health effort is needed to inform both the patient and clinician about the prevalence, harms and diagnosis of subclinical magnesium deficiency.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

47 minuter sedan, Erik 2 sade:

Sen har vi detta med magnesium, hur viktigt det är och i rätt dos upp till 600 mg per dag från alla källor. Interaktionen mellan magnesium och kalcium gör det extra intressant med magnesiumbrist och hjärt kärlproblem - förkalkningen. Utan magnesium hamnar kalcium inte där det ska - i skelettet utan …

Kurera har skrivit om magnesiumbrist:

https://kurera.se/17-vanliga-tecken-pa-magnesiumbrist/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Magnus!

Du verkar vara en frisk och sund människa med goda mat- och träningsvanor. Att ha lite högt kolesterol är inget att bekymra sig för. Kolesterolmängd är inget bra sätt att förutsäga hjärt- och kärlsjukdomar - det finns det forskning på. Läkemedelsbolagen har förstås en annan åsikt . . .   Det finns andra bättre mått på risk för hjärt- och kärlsjukdomar såsom insulinnivåer i blodet,  plack i halspulskärlen, högt blodtryck och andra kännetecken för metabol obalans. Insulinmätningar och halspulsskanningar är dock inte populära inom sjukvården.

Jag hade själv runt 10 i totalkolesterol efter ca ett år på LCHF som efter ett par år sjönk till runt 7. När jag hade högt kolesterol blev jag skickad till vårdcentralen som faktiskt tyckte att eftersom alla andra värden var mycket bra så fanns det ingen anledning att behandla kolesterolet. Dock fick jag en reklambroschyr om Becel (tvi!) av distriktssköterskan.

Om du har en klok doktor kommer den säkert att säga samma sak som till mej. Och om de vill skriva ut kolesterolsänkare (statiner) så tacka nej! Statiner är ett riktigt rävgift med betydande biverkningar förutom att de har en oerhört låg verkningsgrad när det gäller att förhindra sjukdom. Muskelsvaghet är en vanlig biverkan som nog inte funkar ihop med maratonlöpning . . . 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar!

 

Baserat på vad de flesta skriver eller länkar till så behöver jag inte oroa mig nämnvärt.

Och någon medicin är jag inte intresserad av utan kommer att fortsätta att äta så rena råvaror som möjligt och än mer välja bort det som på något sätt är processat.

 

Tack!

//Magnus

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2018-08-22 at 10:39, Magnus Possman sade:

Tack för alla svar!

 

Baserat på vad de flesta skriver eller länkar till så behöver jag inte oroa mig nämnvärt.

Och någon medicin är jag inte intresserad av utan kommer att fortsätta att äta så rena råvaror som möjligt och än mer välja bort det som på något sätt är processat.

 

Tack!

//Magnus

Klart att man kan oroa sig.. det är nästan som så att har man inget att oroa sig för så kan man gå till Werlabs och ta en massa prover så kommer iallafall något värde att sticka ut som man då kan oroa sig för.

Dvs det finns lixom goda anledningar till att vårdcentralens läkare inte tar mer prover än de symptom som patienten uppvisar/säger sig ha!

Inte nog med det.. när/om man fått en massa provsvar så skall man då utvärdera dessa, dvs alla har i princip något värde som sticker ut.. läkare är oftast fena på att reda ut sådant.. i värstigaste fall kan denna då föreslå lite livstilsförändringar/mediciner.. eller dietist.

Grejen är att själv kunna utvärdera alla sina riskfaktorer!

Dvs när man väl har utvärderat alla prover så kommer alla andra grejer in som oxå är riskfaktorer, dvs socioekonomisk ställning, bra bostad, bra jobb, ett aktivt liv samt ett väl fungerande förhållande till partner/vänner/föräldrar/grannar what ever.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...