jodan

För lite kolhydrater förkortar livet

Recommended Posts

On 2018-08-24 at 21:02, Nils Engström sade:

Vad gäller din positiva inställning till fördelarna för den som lider av Alzheimers sjukdom att tillämpa ketogen kost och att du, som icke-Alzheimerpatient  av samma skäl som för epilepsin, väljer bort denna kost, visar att du ser det enda viktiga vara att i ditt kostval utgå från vilka sjukdomar du för tillfället inte lider av relaterade till den kost du föredrar.

Jag har ibland lekt med tanken att öka fettintaget på ålderns höst. Men det är komplicerat. Alzheimers finns inte i min släkt, så det är inget som jag har tänkt så mycket på. Däremot har det funnits ett fall av hudcancer i släkten, och där finns det en studie som visar att ketoner accelererar tillväxt av malignt melanom. Så jag kanske skulle bli skyddad mot Alzheimers, men öka risken för att dö i hudcancer? Å andra sidan har det också funnits ett fall av hjärntumör, och där har fettrik kost åtminstone rent anekdotiskt visats sig hjälpa. Det är en mängd olika faktorer som spelar in, och det blir komplicerat.

Sen intresserar jag mig mycket för forskning på mikrobiomet, jag läser böcker och många studier. Mikrobiomet är kopplat till en mängd olika kroniska sjukdomar. Alltså är jag intresserad av att bygga upp och underhålla en bra tarmflora. Och då är det tyvärr ingen som rekommenderar en fettbaserad kost. Så för mycket fett skulle alltså kunna försämra tarmfloran, och potentiellt leda till kronisk sjukdom. Det finns sätt som skulle kunna minska skadan, t.ex. att ta tillskott av prebiotika, satsa på olivolja, nötter och avokado i stället för animaliska fetter, etc. Men det skulle likväl inte vara den ideala kosten för tarmfloran.

Vad det gäller kolhydraters koppling till kronisk sjukdom så existerar den inte. Det är dock sannolikt att större mängder raffinerade kolhydrater har en koppling till västerländska välfärdssjukdomar, men det konsumerar jag mycket litet av, så det är inget som oroar mig. Även socker och vitt mjöl ska ju bort om man vill ha en bra tarmflora.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-25 at 12:53, qwy sade:

En studie som sträckte sig från 1991 till 2009 där kolhydratintaget minskade hos kinesiska barn och ungdomar. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22244308 

Om matvanor, övervikt, fetma och diabetes i Kina. 

https://twitter.com/kevinnbass/status/942082468743729152

Det där är intressant statistik. Man kan se att kineser minskar på kolhydrater, ökar sitt fettintag, men att deras hälsa blir sämre. Mer T2D, mer övervikt. Kineser konsumerar dessutom väldigt lite socker. 

Obekväma fakta för de som lider av bias. Intressant för oss andra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kineser konsumerar lite socker...? Nej, enligt en kinesisk vän så är det ett stort problem i Kina med ökande övervikt. Numera så äter en kines mer Västerländskt, dvs snabbmat och socker. Och jag har ingen studie att referera till, bara vad jag fått berättat.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

"I takt med att mer och mer processad mat fyller upp hyllorna i supermarketarna, då det är mer vinstgivande för försäljarna, höjer sockerkonsumtionen med raketfart och folket blir sjukare och sjukare.

Sedan 2001 så har socker konsumtionen ökat med 83 %, från 1,5 kilo för drygt tio år sedan till 10 kilo socker per år per capita 2011 (Fat China 2011). Dessa siffror förväntas stiga ytterligare de kommande åren.

Några av bieffekterna av det nya sockerintaget har redan visat sig bland kinas unga. När China Youth Development Foundation (CYDF) 2005 gjorde en undersökning på Pekings skolhälsa visade det sig att efter myopi (närsynthet) var dåliga tänder det största problemet, och obesitet det sjätte största."

 

"Diabetes och övervikt - har de kommit för att stanna?

WHO har spått mycket högra siffror av diabetes i Kina från idag till 2050. Idag har 3 % av kinesiska befolkningen diabetes, jämfört med mindre än 1 % 1979, innan de ekonomiska reformerna. Situation i städerna är mycket allvarligare än på landsbygden; i städerna är diabetesandelen över 6 %, medan den på landsbygden är mindre än hälften. Den uppenbara anledningen till mellanskillnaden mellan stad och landsbygd tros vara landsbygdens sociala struktur med mycket fysiskt arbete, en mer traditionell diet och mindre bilar.

Diabetes har visat sig vara den sjukdom som har västerländsk fast-food kultur som sin största orsak. I studier vid Joslin Diabetes Center vid Kaliforniens Unviersitet fann man att japan-amerikaners och kines-amerikaners prevalens för att få diabetes är två till sju gånger större än hos dem som bor i sina ursprungsländer.

Sammanfattningsvis, kan vi nu lugnt konstatera att den moderna livsstilen är den ohälsosamma livsstilen. De hopp som återstår för Kinas framtid är att folket blir medvetet om den farliga väg de är inne på, och i tid vänder om. Den tusenåriga tradition av nyttig mat, hälsosamt arbete, respekt för miljön, förebyggande gymnastik och medicinkunskaper som Kina har delat med sig av till andra kulturer på andra platser, håller på att utrotas till förmån för moderniteten.Hursomhelst får man inte glömma bort att Kina är globaliserad på många sätt och vis - och liksom i västvärlden där medelklassen ligger i första raden när det gäller medvetenhet och internationella trender, så är det på samma sätt i Kina. Denna medvetenhet skulle kunna växa till att inkludera en ökad kunskap om övervikt, obesitet och diet."        

"Andra fast-food kedjor som haft stor framgång i Kina har varit Pizza Hut som trots att de flesta kineser

inte tycker om ost, har lyckats installera sig i de flesta områden. Kaffe är en liknande västerländsk produkt som kineserna inte tidigare konsumerat (Kina har alltid genom tiderna varit teets rike), men som nu finns att hitta i de flesta stadsdelar tack vare Starbucks. Tillsatserna till kaffet är den största boven, då socker och mjölk är faror för diabetes."

Citaten är från:   http://www.2000tv.se/artiklar/folksjukdomar/fetma/120402_Anna_Bohlmark_LCHF_Kina.pdf

  Den bilden stämmer  med egna intryck från Shanghai häromåret. Vi tittade in på "Starbucks" hak, där publiken vid lunchtid var mest unga prydliga kontorsanställda. Att vi tittade in på Starbucks var för att de är kända för de enormt sockrade kaffedrycker.

 

PS. Det kan vara bra att veta att The British Journal of Nutrition är en tidskrift, som räknas som ett av ILSIs flaggskepp. Synsätt som ILSI vill ha spritt syns ofta först där. Länken fanns i qwys inlägg som RobertAnd citerade.
 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Titta på graferna, 66 kcal från socker per person och dag 2013, jämfört med 600 kcal om dagen för amerikaner. 1980 konsumerade kineserna 47 kcal om dagen från socker. Så en minimal ökning på 33 år.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oavsett om socker ökar eller inte, så är det intressant utveckling i flera asiatiska länder. Mindre KH från framförallt ris, mer fett, och mer övervikt och diabetes. Bekräftas dessutom i RCT studier att byta ut en del kolhydrater mot fett (mättat) kan ge ökad insulinresistens och sämre hälsovärden. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
The British Journal of Nutrition
I slutet på den här länken kan man se konsumtions siffror fram till 1996 :  http://www.fao.org/docrep/005/X0513E/x0513e18.htm
 
Här är en intressant artikel, som hjälper till att förstå svängningarna i socker konsumtion, och socker import  . Priserna spela förvisso roll:  
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den första länken visar effekten av kolhydrater, protein eller fets effekt på blodsocker och insulin nivåer. Det gör det väldigt osannolikt att fet skulle orsaka typ 2 diabetes.

Det stämmer också med erfarenheten hos många här på bloggen, som har varit typ 2 diabetiker, men inte är det längre efter att börjat äta LCHF.

Dessutom så har Virta health visat att de lyckades bota 60% av typ 2 diabetikerna under de första året av deras studie.Det är en helt annan sak med transfetter från värmebehandlade fleromättade fetter. Första länken är på 3,5 minuter, men bra att ha i minnet. 

https://www.youtube.com/watch?v=ESL3_7sdCwU

https://www.youtube.com/watch?v=ldzaLP8oAHw

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, RobertAnd sade:

Vad det gäller kolhydraters koppling till kronisk sjukdom så existerar den inte

Innan jag går in på just det referererade citatet, bör påpekas att vår kropp inrymmer en oerhört stor mängd celler - man räknar med i storleksordningen 10^14 celler. Antalet celltyper ligger på ca 200. Det innebär att olikheterna, i de fel som kan uppstå i en cell för att kunna utvecklas i onormal riktning och t.ex. bli till en cancercell, är lika många.  Komplexiteten i vår kropps metabolism är alltså oerhörd.

Möjligheterna till att genom enskilda studier säkra enstaka samband är av naturliga skäl mycket begränsade - konglomeratet interaktioner är alltför stort t.ex. mellan skador och uppkomna sjukdomar som har med yttre eller genetisk påverkan att göra som:

  • luftmiljö
  • kemikalier i vår föda
  • djuruppfödning
  • typ av jordbruk
  • jordarnas utarmning
  • livsstil
  • genetisk och kulturell variation etc

De studier som ligger till grund för ställningstaganden i kostfrågan blir därför, såväl ekonomiskt som praktiskt, svåra att lägga upp och genomföra. Tyvärr blir det ofta fråga om epidemiologiska studier, som endera går ut på att presentera en serie frågor i en studiegrupp om vad deltagarna äter och hur livsföringen i övrigt är och jämföra medicinska mätresultat med frekvensen förekommande sjukdomar i studiegruppen. I vissa mätningar kan frekvensanalyser jämföras med utfallet i olika befolkningsgrupper eller med referensgrupper om vilka man anser sig ha god kunskap.  

När du påstår att säkra belägg för:

kolhydraters koppling till kronisk sjukdom inte existerar

så måste dock påstås att, i den stora mängden förekommande delstudier, metastudier dock kunnat visa en klar bild växa fram, som i varje fall i USA belägger en klart negativ påverkan genom ökningen kolhydrater i kosten. Den som uppkom efter  att Ancel Keys etablerat fettskräck i amerikanerna. Nuvarande katastrofala läge tog ca. 40 år att utveckla.

Vad man har kunnat se är resulterande epidemier av diabetes 2 (en av de viktigare, som kronisk betraktad sjukdom) med alla följdsjukdomar (också de kroniska) som ingår i därpå följande metabola syndrom som:

  • fetma
  • högt blodtryck
  • hjärt- och kärlsjukdomar
  • cancersjukdomar
  • psykiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom etc.

 

Till dessa följer sjukdomar som:

  • lungsjukdomar
  • astma
  • allergier
  • neurologiska sjukdomar i övrigt
  • muskel- och ledsjukdomar
  • långvariga smärttillstånd.

Att frekvensen av många av nämnda sjukdomer skjutit i höjden, efter en från evolutionsperspektivet extremt kort tidsperiod, med ökat intag av kolhydrater i kosten, råder knappast någon tvekan om. Att hänföra alla dessa problem till  livsmedelsindustrins sätt att tillsätta tveksamma kemikalier till våra födoämnen är att ta i, utom i ett speciellt fall - tillsatsen av socker som smakförbättrande ämne. Socker i sin renaste form av kolhydrater (glykos/fruktos) i mat och dryck.

En större mängd sockerbildande kolhydrater som bl.a. ligger i potatis, ris, pasta, bröd och läskedrycker avlägsnas ju från kosten genom LCHF.  Som en följd av detta kan direkt konstateras att den främsta sjukdomsframkallande grunden till våra kultursjukdomar, diabetes  2, upphör eller att sjukdomen tydligt förbättras och därmed den rad kroniska sjukdomar (som också minskar i frekvens), när energimediet växlas till fett. 

Att mot denna bakgrund hävda att:

kolhydraters koppling till kronisk sjukdom inte existerar

är inte rimligt.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
58 minuter sedan, Nils Engström sade:

Att mot denna bakgrund hävda att:

kolhydraters koppling till kronisk sjukdom inte existerar

är inte rimligt.

Vilken typ av kolhydrater har amerikanerna ökat sitt intag av? Du kan inte slå ihop vitt socker och mjöl, utblandat med raffinerade fetter och diverse kemikalier, med kolhydrater i form av baljväxter, rotfrukter och fullkorn. Det är helt skilda saker. 

Om nu kolhydrater i sig orsakar kroniska sjukdomar, hur förklarar du då alla folkslag som ätit mycket mer kolhydrater än både amerikaner och svenskar utan att utveckla dessa sjukdomar? Hur förklarar du att Kitava folket med sin högkolhydratskost hade överlägsen metabol hälsa i jämförelse med svenskar som åt mer fett? Det finns massa sådana exempel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

RobertAnd får jag fråga varifrån du fått idee'n  att "kolhydraters koppling till kronisk sjukdom inte existerar"?

Skälet till att jag frågar är att en mycket vanlig uppfattning är att Typ 2 diabetes har att göra med kolhydrat konsumtion, och det är inte bara "LCHFare", som anser så.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
56 minuter sedan, RobertAnd sade:

Vilken typ av kolhydrater har amerikanerna ökat sitt intag av? Du kan inte slå ihop vitt socker och mjöl, utblandat med raffinerade fetter och diverse kemikalier, med kolhydrater i form av baljväxter, rotfrukter och fullkorn. Det är helt skilda saker. 

Med kolhydrater avses alla produkter ur växtvärlden som när de hamnar i din mage bildar glukos och fruktos. Det är alltså den totala mängden socker som det är fråga om bakom uppräknade sjukdomsepidemier - hur du tänkt dig att kunna utesluta vissa kolhydrater i ekvationen kanske du borde beskriva lite närmare.

1 timme sedan, RobertAnd sade:

Om nu kolhydrater i sig orsakar kroniska sjukdomar, hur förklarar du då alla folkslag som ätit mycket mer kolhydrater än både amerikaner och svenskar utan att utveckla dessa sjukdomar? Hur förklarar du att Kitava folket med sin högkolhydratskost hade överlägsen metabol hälsa i jämförelse med svenskar som åt mer fett? Det finns massa sådana exempel.

Som jag tidigare tagit upp är mängden interaktioner mellan olika faktorer oerhörd. Under evolutionen har olika miljöförutsättningar och kulturer utvecklat genetiska och andra olikheter som ger olika utfall på olika delar av jordklotet. Såväl Ancel Keys, som andra har insett att alla folkslag inte är identiska. Keys agerade vetenskapligt ohederligt genom att för sin sjuländersstudie metvetet välja de länder  som närmast låg i linje med den egna  hypotesen. Det har alltför många fått lida för genom att utgå från de kostråd som kommit från USA med utgångspunkt från de felaktiga resultaten i Keys studier.

Vad gäller t.ex. oss norbor bör utgångspunkten för vårt kostval ligga i att utgå från förhållanden som ligger vår kultur nära - inte nödvändigtvis i överensstämmelse med vad som gäller på andra delar av jordklotet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 minuter sedan, Nils Engström sade:

Med kolhydrater avses alla produkter ur växtvärlden som när de hamnar i din mage bildar glukos och fruktos. Det är alltså den totala mängden socker som det är fråga om bakom uppräknade sjukdomsepidemier - hur du tänkt dig att kunna utesluta vissa kolhydrater i ekvationen kanske du borde beskriva lite närmare

Enligt din logik så orsakar fett hjärtsjukdom. Det är allmänt erkänt, t.o.m. av förespråkare av lågkolhydratskost, att transfetter orsakar hjärtsjukdom. Fett orsakar hjärtsjukdom, för fett är fett. Håller du med om det? Eller vill du utesluta vissa fetter ur gruppen fett?

Andra menar att växtoljor höjer inflammation. Fett orsakar alltså inflammation. Eller vill du utesluta vissa fetter ur ekvationen?

Alltså, är alla fetter likadana och har exakt samma påverkan på kroppen? Nej. Är alla kolhydrater likadana och har exakt samma påverkan på kroppen? Nej.

Rent genetiskt kommer jag från en lång linje av lantbrukare, som konsumerat stora mängder potatis, spannmål, mejerier och kött. Och det har de gjort utan några metabola syndrom. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
51 minuter sedan, HelgeK sade:

RobertAnd får jag fråga varifrån du fått idee'n  att "kolhydraters koppling till kronisk sjukdom inte existerar"?

Skälet till att jag frågar är att en mycket vanlig uppfattning är att Typ 2 diabetes har att göra med kolhydrat konsumtion, och det är inte bara "LCHFare", som anser så.

Det faktum att många folkslag konsumerat stora mängder kolhydrater utan att utveckla T2D. Alltså bör orsaken sökas någon annanstans. 

Dessutom finns det exempel där diabetes reverseras med högkolhydratskost. Hur är det möjligt, om kolhydrater orsakar diabetes?

Men däremot har vi tydligare kopplingar till raffinerade kolhydrater och metabola syndromet. Vilket också återspeglas i kostråden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
10 minuter sedan, RobertAnd sade:

Det är allmänt erkänt, t.o.m. av förespråkare av lågkolhydratskost, att transfetter orsakar hjärtsjukdom.

Absolut med vad har detta med t.ex. mättat fett att göra som inte kan knytas till hjärt/kärlsjukdom?

12 minuter sedan, RobertAnd sade:

vill du utesluta vissa fetter ur gruppen fett?

Naturligtvis! De som inte medför problem!

 

13 minuter sedan, RobertAnd sade:

Är alla kolhydrater likadana och har exakt samma påverkan på kroppen?

Av de två som är aktuella (glukos och fruktos) är fruktos den farligaste eftersom den helt saknar nyttig funktion för människokroppen - i mer än ca. 25 g/dag att enbart betrakta som ett rent gift (ger tillsammans med eller utan alkohol - samma sorts fettleversjukdom som alkohol ensam kan ge). Fruktos utgör dessutom ett bra energimedium för cancerceller.

Den för kroppen användbara kolhydraten är annars glukos som, jämfört med t.ex. mättat fett, betraktas ge mindre ren energiförbränning.

25 minuter sedan, RobertAnd sade:

Rent genetiskt kommer jag från en lång linje av lantbrukare, som konsumerat stora mängder potatis, spannmål, mejerier och kött. Och det har de gjort utan några metabola syndrom. 

Ja, inte var de rädda för fet mat, kött, fläsk, ägg, grädde, fet ost! Det var när konsumtionen av mat i USA, i fettskräckens namn, försköts till mer vegetarisk kost som epidemierna för diabetes 2, fetma, högt blodtryck, kolesterol, Alzheimers sjukdom etc. steg skyhögt. Något som vi Europeer fått del av, eftersom amerikanernas kostråd kom att avspeglas i våra. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
37 minuter sedan, Nils Engström sade:

Ja, inte var de rädda för fet mat, kött, fläsk, ägg, grädde, fet ost! Det var när konsumtionen av mat i USA, i fettskräckens namn, försköts till mer vegetarisk kost som epidemierna för diabetes 2, fetma, högt blodtryck, kolesterol, Alzheimers sjukdom etc. steg skyhögt. Något som vi Europeer fått del av, eftersom amerikanernas kostråd kom att avspeglas i våra. 

Är du säker på att det inte var när man gick från ren, fet mat till "skitig", mager mat? Dvs det är inte kolhydraterna i sig som är problemet utan processandet. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:
  1 timme sedan, RobertAnd sade:

Rent genetiskt kommer jag från en lång linje av lantbrukare, som konsumerat stora mängder potatis, spannmål, mejerier och kött. Och det har de gjort utan några metabola syndrom. 

Den moderna diagnostiken utvecklas, och förmodligen kommer diagnosen av typ 2 diabetes bli på det sätt Dr Kraft föreslog   http://www.thefatemperor.com/blog/2015/5/6/the-incredible-dr-joseph-kraft-his-work-on-type-2-diabetes-insulin-reigns-disease   .https://profgrant.com/2013/08/16/joseph-kraft-why-hyperinsulinemia-matters/     https://idmprogram.com/understanding-joseph-kraft-diabetes-in-situ-t2d-24/ 

RobertAnd skrev:" Och det har de gjort utan några metabola syndrom. " WHO erkände det metabola syndromet 1998 (http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=2389  ) Så vi har nog alla förfäder som dött av något som skulle diagnosticeras, som något annat idag.  Det är väldigt mycket som är dåligt förstått idag men utveckligen går hela tiden framåt.   " Pure white and deadly"  som  Professor John Yudkin skrev i slutet på 1960-talet sade mycket som var sant, men som undertrycktes fram tills nu. Se:  http://www.teethforlife.co.za/images/Pure, White and Deadly - John Yudkin.pdf   Vad folk dog av tidigare skulle förmodligen i många fall diagnosticeras på annat sätt idag.

Idag pågår en svår omställnings process, där en del vill medicin behandla typ 2 diabetes. Fastän det finns vetenskapliga bevis att det kan botas utan mediciner med kostomläggning, och då blir resultatet mycket bättre än med medicin behandling. Sådana omställningar tar tid innan de accepteras.

PS. Men visst är den processade maten dålig,och inte bara för den innehåller mycket socker(som är billigt och gör att folk äter mer)men också gör att dåliga råvaror används för att de är billiga. Margarin är ett tidigt exempel. Inte så många vet att margarin skulle vara svart om det inte färgades, och väldigt länge innehöll det höga nivåer av transfetter(som man inte då visste orsakade många hjärtinfarkter), som man inte visste var farligt. Idag har man minskat på transfetterna i maten, men det är inte förbjudet. Om någon äter en glass som är väldigt mjuk och krämig, så beror det förmodligen på tillsatta transfetter. Även råttgift innehåller transfetter, för att råttorna äter mer  av den krämiga konsistensen... Kraven på kosten måste förändras. Man måste ta hänsyn till långsiktiga hälsoeffekter inte bara kortsiktiga.    

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Lasse-hatten sade:

Är du säker på att det inte var när man gick från ren, fet mat till "skitig", mager mat? Dvs det är inte kolhydraterna i sig som är problemet utan processandet. 

Med all säkerhet, som vi på forumet ofta talat om, har processade matvaror negativ betydelse. Man får dock inte negligera att i begreppet "processade" de tillsatta, billiga kolhydraterna haft stor del i den negativa verkan.

Genom studier som inriktats på direkta jämförelser mellan kolhydrater och fett som energimedium, finns tydliga belägg för påståendet att den ökade andelen kolhydrater i födan (lätt att statistiskt beräkna genom befintliga försäljningssiffror för olika födoämnen) kan relateras till den ökande frekvensen kroniska sjukdomar. 

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här är en tråd med studien som det handlar om nr 1.,och nr 2.Ett  par av författarna till PURE-studien har en del viktiga synpunkter på uppläget. I  länk nr 3 går Fil. Dr Zoe Hardcombe igenom studien på ett pedagogiskt sätt, för att det skall var förståligt för de som brukar följa hennes blogg. Så läs den!  Det är ingen tvekan om att studien har ett     förutbestämt syfte, och det är ett antal konstigheter i studien, som gör att det inte går att ta resultatet på alvar.

 

1.      https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext

2.      https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30160-9/fulltext#articleInformation

3.       http://www.zoeharcombe.com/2018/08/low-carb-diets-could-shorten-life-really/

I denna länk kan man hitta vad det som är de försvunna kalorierna/alkoholen. :

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
22 timmar sedan, RobertAnd sade:

Det faktum att många folkslag konsumerat stora mängder kolhydrater utan att utveckla T2D. Alltså bör orsaken sökas någon annanstans. 

Ditt sätt att uttrycka saken ger anledning till ytterligare reflektioner: Du tycks tro att människan, som varelse och försöksobjekt i medicinska studier, har identiska egenskaper dvs. att en studie någonstans på jordklotet, som utfaller på ett visst sätt, måste gälla alla människor. Så är det inte - ett av skälen till att stora emidemiologiska studer över jordklotet ofta kan bli svåra att tolka så att de får generell giltighet.

Vad gäller olika typer av studier, begränsade till USA och Europa, som gäller diabetes2 och dess följdsjukdomar inom ramen för det metabola syndromet, kan dock påstås tillsammans visa klart samband främst med den ökade andelen kolhydrater i födan.

Avvikelser från dessa resultat som konstaterats vid delstudier någonstans på jorden, förändrar inget, annat som intressanta fenomen som kan ha med en mängd detaljer att göra:

  • genetisk variation
  • kulturella olikheter
  • rörelsemönster / fysiska aktiviteter 
  • typen av animalisk och vegetarisk föda etc.  

Alltså, som du uttrycker det, "bör orsaken sökas någon annanstans" - med tillägget för den studerade gruppen.

22 timmar sedan, RobertAnd sade:

Dessutom finns det exempel där diabetes reverseras med högkolhydratskost. Hur är det möjligt, om kolhydrater orsakar diabetes?

I mångfalden kombinationer kan undantag finnas men påståendet: "reverseras med högkolhydratkost" får dock tas med en nypa salt.

22 timmar sedan, RobertAnd sade:

Men däremot har vi tydligare kopplingar till raffinerade kolhydrater och metabola syndromet. Vilket också återspeglas i kostråden.

Med raffinerade kolhydrater menar man socker (i kombinationen glukos/fruktos eller ren fruktos som är ett gift för kroppen som i stort sett bara kan utnyttjas av cancerceller som energimedium).  Du tycks bortse från att beräkningarna av den totala mängden kolhydrater, som sätts i samband med sjukdomsepidemierna (diabetes 2, fetma, högt blodtryck, Alzheimer etc.), inkluderar allt socker (glukos/fruktos) som bildas genom det vi äter - i vilket det raffinerade sockret ingår som en del.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Nils Engström sade:

Vad gäller olika typer av studier, begränsade till USA och Europa, som gäller diabetes2 och dess följdsjukdomar inom ramen för det metabola syndromet, kan dock påstås tillsammans visa klart samband främst med den ökade andelen kolhydrater i födan.

Avvikelser från dessa resultat som konstaterats vid delstudier någonstans på jorden, förändrar inget, annat som intressanta fenomen som kan ha med en mängd detaljer att göra:

  • genetisk variation
  • kulturella olikheter
  • rörelsemönster / fysiska aktiviteter 
  • typen av animalisk och vegetarisk föda etc.  

Alltså, som du uttrycker det, "bör orsaken sökas någon annanstans" - med tillägget för den studerade gruppen.

Detta är högst spekulativt, att människor rent genetiskt och kulturellt skulle skilja sig så pass mycket att resultaten skulle blivit annorlunda. Men visst, så kan det förstås vara. Men då kan vi ju ta exemplet med den subgrupp i USA som har bäst hälsa och lever längst. Kanske har de t.o.m. den högsta livslängden i hela världen. De är till största del vita amerikaner, alltså precis som jag sprungna ur germanska stammar. Jag borde rent genetiskt likna dem. Kan du gissa vad de äter?

They also follow a "biblical" diet focused on grains, fruits, nuts and vegetables, and drink only water. 

Majoriteten av dem är vegetarianer. Sjundedagsadventister i Loma Linda, Kalifornien. 

En vegetarisk diet baserad på spannmål, frukt, nötter och grönsaker är alltså den kost som mätbart gett allra bäst hälsa och livslängd för personer av germanskt ursprung, boendes i västvärlden. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
21 timmar sedan, HelgeK sade:

RobertAnd skrev:" Och det har de gjort utan några metabola syndrom. " WHO erkände det metabola syndromet 1998 (http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=2389  ) Så vi har nog alla förfäder som dött av något som skulle diagnosticeras, som något annat idag.  Det är väldigt mycket som är dåligt förstått idag men utveckligen går hela tiden framåt.   " Pure white and deadly"  som  Professor John Yudkin skrev i slutet på 1960-talet sade mycket som var sant, men som undertrycktes fram tills nu. Se:  http://www.teethforlife.co.za/images/Pure, White and Deadly - John Yudkin.pdf   Vad folk dog av tidigare skulle förmodligen i många fall diagnosticeras på annat sätt idag.

Det kan förstås ha funnits en del som fick T2D och dog utan att veta om det. Men ca 90% av T2D är överviktiga, resterande 10 % normalviktiga. Således kan vi räkna med att när övervikt var ovanligt, så var också metabolt syndrom ovanligt. Jag minns mina far/morföräldrars föräldrar. Smala, klara i huvudet, aktiva, dog vid 90+. 

 

21 timmar sedan, HelgeK sade:

Idag pågår en svår omställnings process, där en del vill medicin behandla typ 2 diabetes. Fastän det finns vetenskapliga bevis att det kan botas utan mediciner med kostomläggning, och då blir resultatet mycket bättre än med medicin behandling. Sådana omställningar tar tid innan de accepteras.

Virta Health studien gav som du nämnde remission hos 60% av patienterna. DIRECT studien i 50% av patienterna. Men båda studierna är ju rätt så färska, kanske finns det hopp om att kostomläggning kommer slå igenom mer framöver? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 minuter sedan, RobertAnd sade:

They also follow a "biblical" diet focused on grains, fruits, nuts and vegetables, and drink only water. 

Majoriteten av dem är vegetarianer.

Anser du att den gruppen skulle utgöra en bra enskild studiegrupp för mätningen av hela amerikanska folket om du inkluderar:

  • livsföringen i övrigt
  • dryckesvanor
  • rökvanor
  • narkotikabruk
  • sömnvanor
  • fysisk träning
  • utbildning
  • ekonomisk ställning
  • boende
  • hygien
  • mental hälsa etc.

????

Tror du att "din urvalsgrupp" jämfört med en lågkolhydratkost ur liknande klientel skulle visa fördelar jämfört med den senare?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Nils Engström sade:

Med raffinerade kolhydrater menar man socker

Vitt socker är med där, men raffinerade kolhydrater inbegriper mycket mer. Framförallt vitt mjöl. Därmed inkluderas majoriteten av västvärldens bröd, pasta och kakor i kategorin raffinerade kolhydrater.

På vilket sätt är de raffinerade? Man tar bort det som ger mättnad, det som minskar blodsockersvängningar och det som håller tarmfloran i form, nämligen fibrer. Man tar också bort mineraler och vitaminer som är involverade i kolhydratsmetabolism, t.ex. magnesium. Man tar bort antioxidanter som skyddar mot oxidativ stress.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.