Jump to content

Kan kolhydrater förkorta ditt liv?


Recommended Posts

Do you need these carbs?

Behöver du kolhydrater i din kost?

Överallt i media idag kan vi läsa om en ny studie där man hävdar att en lågkolhydratkost kan förkorta ditt liv. Som vanligt när det gäller sådana här typer av nyhetssensationer är studien bara baserad på enkäter (i detta fall från 1987-1989) vilket bara visar statistiskt samband och det kan egentligen, vilket författarna också skriver, inte bevisa någonting.

Precis som tidigare liknande studier visar den här nya studien inte att är det är lågkolhydratkosten i sig som är problemet. Enligt studien lever de som äter en växtbaserad lågkolhydratkost längre än de som äter kolhydratrik kost. Det är endast när man tittar på personer som äter en kost rik på fett och kött som det finns ett samband:

Vår data visar att en animalisk baserad lågkolhydratkost, vilken är mest utbredd i Nordamerika och i Europa, kan ha ett samband med en kortare livslängd och ska avrådas.

Många liknande studier har blivit publicerade genom åren med ungefär samma resultat. Dessa studier har alla möjliga former av brister. Gruppen av människor som åt mycket kött och fett i USA under 80-talet, då fettskräcken var som värst, verkar generellt sett inte ha brytt sig så mycket om några kost- eller hälsoråd. De rökte mer, tränade mindre, drack mer alkohol, var överviktiga och hade oftare diabetes etc.

När dessa statistiska studier finner ett samband mellan kortare livslängd och en kost med rik på kött och fett, får den kosten ofta skulden för allt, trots att studien inte kan visa vad som orsakade vad, kanske var det rökningen eller drickandet – vem vet?

För att sammanfatta: Studien är baserad på observations-associationer vilket inte kan bevisa någonting. Ja, människor som struntar i kostråd, som kanske åt en fettrik kost som t.ex. McDonalds-mat, eller som bara struntade i hälsoråd överlag, kan troligen ha ett kortare liv. Men det betyder inte att det gäller de som medvetet äter en hälsosam lågkolhydratkost, det är en helt annan sak! Och hur någon än känner kring detta så är det en studie som enbart är baserad på statistik och den kan inte bevisa någonting.

Så, vad gjorde media-etablissemanget den här gången? Rubrikerna nedan visar på okunskapen då de använder skrämselpropaganda till rubriker som helt enkelt bara är rent felaktiga:

Earlier

Lever ohälsosamma köttätare kortare liv?

Vem ska klandras för fetmaepidemin?

Fetmaepidemi bland munkar i Thailand

LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?

Inlägget Kan kolhydrater förkorta ditt liv? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...