Eiliandes

Istället för pedagogisk lunch

Recommended Posts

Hej alla, mitt första inlägg här. Hoppas jag valt rätt kategori.

Jag jobbar på en skola 3 dagar i veckan, och jag började med strikt LCHF för ca 3 veckor sedan. De första två veckorna var eleverna inte där så då tog alla lärare med sig matlådor, så då funkade det bra med lchf, men nu när eleverna är på plats förväntas vi att äta pedagogisk lunch (det vill säga, äta med eleverna). Jag har dock pratat med en kollega och fått bekräftat att det går bra att äta uppe i lärarrummet om man vill. Vi har inget separat lunchrum för lärare, utan då äter man vid sitt skrivbord.

Så, har ni nå bra recept på lunch som jag kan ta med?

Det optimala vore om det var smidigt, inte krävde uppvärmning, helst inte luktar nånting. Jag har tillgång till kyl, så det kan vara kylvara. För grejen är att det ska gå att äta i ett trångt lärarrum, jag kommer äta vid mitt lilla skrivbord där jag har dator och viktiga papper, så därför går till exempel köttfärssås bort, sallader med sås vill jag inte heller ha. Det ska helst vara så diskret som möjligt (mina kollegor vet att jag äter lchf, men inte eleverna). Jag hade tänkt ta med turkisk yoghurt med en nötfri blandning (vi har en nötfri skola), men sen läste jag hur mycket kolhydrater det innehåller.... så det går bort.

För mig känns det lite som ett omöjligt uppdrag, det är därför jag vänder mig hit. Att äta i matsalen går inte, så snälla föreslå inte ens det.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 minuter sedan, POS sade:

Om du vill "tänka utanför boxen" så kommer här några förslag:

  • Äter du frukost? Har du lätt att äta på morgonen? Om svaren är ja, så fundera på om du kan äta "lunchen" till frukost, och "frukosten" till lunch. För hemma så är det lättare att värma och tillaga mat, och klassiskt så är frukosten ofta mer av saker som man "plockar från kylen". Med bra fettkällor till båda måltiderna som kommer du garanterat stå dig hela dagen.
  • Skippa tanken på klassisk lunchmat. Själv äter jag några ostskivor med smör emellan, ett kokt ägg, någon fettkälla typ majonnäs eller coleslaw. Till detta en varm dryck med kokosolja i. Det här är nog ganska långt ifrån vad andra tycker är "lunchmat". Mera av ett större mellanmål. Men varför måste lunchmaten alltid se ut som alla andra äter den?
  • Våga äta samma mat varje dag. Om du hittat en typ av lunchmat som fungerar, varför inte äta just den rätten varje dag? 

    Det finns en, lite oklart varför, skräck hos många människor att det skulle vara farligt att äta likadan lunchmat varje dag och att man då automatiskt kommer drabbas av näringsbrister. Det tror jag är nonsens och det finns inget som säger att det automatiskt blir mer näringsrikt bara för man växlar t.ex lunchen. (Den påstådda "farligheten" verkar också bara vara begränsad till lunch och middag för man kan fråga sig hur ofta frukostmaten förändras hemma hos normalsvensken. Det är väl mest yoghurt/gröt, kaffe och macka varje dag i veckan... ? )

    Bra grönsaker, näringsrika kokta ägg och en bra fettkälla och du är i hamn med "bra näringsrik mat", som enkelt kan förvaras i en liten låda och inte kräver någon uppvärmning.
  • Skippa lunchen helt. Tillsammans med en rejäl och fettrik frukost så kan man lätt klara sig hela dagen fram till middag. Det blir en typ av 16:8-fasta. Kanske gå en avstressande promenad och ladda batterierna för eftermiddagen istället för att lägga tiden på att äta.

Nu jobbar jag inte på ett lika stressigt jobb som en skola så lite skillnad är det kanske, men jag 16:8-fastar genom att äta första målet mat vid lunchtid i form av ovan beskrivna "lunchmellanmål" (i stort sett samma rätt varje dag) och sedan en god LCHF-middag kl 19. Så har jag ätit nu i flera år utan problem. Är aldrig hungrig eller i behov av mellanmål. Så jag bryter verkligen mot den svenska normen; ingen frukost, ingen större lunch, äta samma sak varje dag till lunchen och inga mellanmål.

Om jag ska äta i jobbsammanhang tar jag ofta med en påse wildchips/beef jerky+1 majonästub, kanske några kokta ägg. Det kan jag äta varje dag om det krävs av situationen. Varierar med kallt kött/fisk+smör.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-22 at 08:16, Eiliandes sade:

Hej alla, mitt första inlägg här. Hoppas jag valt rätt kategori.

Jag jobbar på en skola 3 dagar i veckan, och jag började med strikt LCHF för ca 3 veckor sedan. De första två veckorna var eleverna inte där så då tog alla lärare med sig matlådor, så då funkade det bra med lchf, men nu när eleverna är på plats förväntas vi att äta pedagogisk lunch (det vill säga, äta med eleverna). Jag har dock pratat med en kollega och fått bekräftat att det går bra att äta uppe i lärarrummet om man vill. Vi har inget separat lunchrum för lärare, utan då äter man vid sitt skrivbord.

Så, har ni nå bra recept på lunch som jag kan ta med?

Det optimala vore om det var smidigt, inte krävde uppvärmning, helst inte luktar nånting. Jag har tillgång till kyl, så det kan vara kylvara. För grejen är att det ska gå att äta i ett trångt lärarrum, jag kommer äta vid mitt lilla skrivbord där jag har dator och viktiga papper, så därför går till exempel köttfärssås bort, sallader med sås vill jag inte heller ha. Det ska helst vara så diskret som möjligt (mina kollegor vet att jag äter lchf, men inte eleverna). Jag hade tänkt ta med turkisk yoghurt med en nötfri blandning (vi har en nötfri skola), men sen läste jag hur mycket kolhydrater det innehåller.... så det går bort.

För mig känns det lite som ett omöjligt uppdrag, det är därför jag vänder mig hit. Att äta i matsalen går inte, så snälla föreslå inte ens det.

Vänta nu här, du förväntas äta ihop med eleverna.. det trodde jag var att du var tvungen att äta samma mat som de dvs det skolan serverar?

Om du då tar med egen mat så kanske du får ett pedagogiskt problem.. men det borde du då kunna förklara.. typ jag bantar eller något liknande?

Det kan ioförsig vara ett problem med bantning så då får du väll skylla på din låga lön och praktiska omständigheter.. dvs du äter allt (nästan) när du väl kommer hem.. typ.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-08-23 at 20:56, Zepp sade:

Vänta nu här, du förväntas äta ihop med eleverna.. det trodde jag var att du var tvungen att äta samma mat som de dvs det skolan serverar?

Om du då tar med egen mat så kanske du får ett pedagogiskt problem.. men det borde du då kunna förklara.. typ jag bantar eller något liknande?

Det kan ioförsig vara ett problem med bantning så då får du väll skylla på din låga lön och praktiska omständigheter.. dvs du äter allt (nästan) när du väl kommer hem.. typ.

Vad pratar du om? Vad skulle jag skylla på min "låga lön" (som du för övrigt inte har nått att göra med), och vad har din kommentar ens med min fråga att göra? Som jag skrev går det bra att jag inte äter i matsalen, jag är varken den första eller den sista som väljer att äta annat i lärarrummet istället.

Om du inte har ett förslag till min fråga, varför ens kommentera?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Eiliandes sade:

Vad pratar du om? Vad skulle jag skylla på min "låga lön" (som du för övrigt inte har nått att göra med), och vad har din kommentar ens med min fråga att göra? Som jag skrev går det bra att jag inte äter i matsalen, jag är varken den första eller den sista som väljer att äta annat i lärarrummet istället.

Om du inte har ett förslag till min fråga, varför ens kommentera?

Näe jag har inte en aning så det var därför som jag frågade!

Utan det var mer ett förslag till vilken ursäkt man kunde dra till med.. dvs de flesta anser sig ha på tok för dåligt betalt för sin arbetsinsats hur som helst!

Likaså jag, som är lågavlönad, har bara cirka 30.000 per månad, före skatt.. före övertid.. så jag jobbar typ i snitt iallafall 45 timmar per vecka för att ha råd med hus/bil/semester utomlands/äta riktig mat/äta på lunchresturant på jobbet!

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2018‎-‎08‎-‎22 at 14:23, POS sade:

Om du vill "tänka utanför boxen" så kommer här några förslag:

  • Äter du frukost? Har du lätt att äta på morgonen? Om svaren är ja, så fundera på om du kan äta "lunchen" till frukost, och "frukosten" till lunch. För hemma så är det lättare att värma och tillaga mat, och klassiskt så är frukosten ofta mer av saker som man "plockar från kylen". Med bra fettkällor till båda måltiderna som kommer du garanterat stå dig hela dagen.
  • Skippa tanken på klassisk lunchmat. Själv äter jag några ostskivor med smör emellan, ett kokt ägg, någon fettkälla typ majonnäs eller coleslaw. Till detta en varm dryck med kokosolja i. Det här är nog ganska långt ifrån vad andra tycker är "lunchmat". Mera av ett större mellanmål. Men varför måste lunchmaten alltid se ut som alla andra äter den?
  • Våga äta samma mat varje dag. Om du hittat en typ av lunchmat som fungerar, varför inte äta just den rätten varje dag? 

    Det finns en, lite oklart varför, skräck hos många människor att det skulle vara farligt att äta likadan lunchmat varje dag och att man då automatiskt kommer drabbas av näringsbrister. Det tror jag är nonsens och det finns inget som säger att det automatiskt blir mer näringsrikt bara för man växlar t.ex lunchen. (Den påstådda "farligheten" verkar också bara vara begränsad till lunch och middag för man kan fråga sig hur ofta frukostmaten förändras hemma hos normalsvensken. Det är väl mest yoghurt/gröt, kaffe och macka varje dag i veckan... ? )

    Bra grönsaker, näringsrika kokta ägg och en bra fettkälla och du är i hamn med "bra näringsrik mat", som enkelt kan förvaras i en liten låda och inte kräver någon uppvärmning.
  • Skippa lunchen helt. Tillsammans med en rejäl och fettrik frukost så kan man lätt klara sig hela dagen fram till middag. Det blir en typ av 16:8-fasta. Kanske gå en avstressande promenad och ladda batterierna för eftermiddagen istället för att lägga tiden på att äta.

Nu jobbar jag inte på ett lika stressigt jobb som en skola så lite skillnad är det kanske, men jag 16:8-fastar genom att äta första målet mat vid lunchtid i form av ovan beskrivna "lunchmellanmål" (i stort sett samma rätt varje dag) och sedan en god LCHF-middag kl 19. Så har jag ätit nu i flera år utan problem. Är aldrig hungrig eller i behov av mellanmål. Är heller aldrig småsjuk längre (förkylningar, hosta, feber etc). Så jag bryter verkligen mot den svenska normen; ingen frukost, ingen större lunch, äta samma sak varje dag till lunchen och inga mellanmål.

Jag gör så också, samma ofta på lunch och sen middag :) En favorit just nu (vet ej om det är perfekt då jag är ny ;) Tonfisk i olja med majonäs, hemmabakat fröknäcke med kokosolja på, oliver, mozarella och avokado...haha, "förr" hade jag nog inte tänkt tanken men nu längtar jag till detta :) 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.