Jump to content

Thomas åt sig frisk från typ 2-diabetes


Recommended Posts

Thomas_16-9

Våren 2016 skrev Thomas Andersson till oss för att berätta om sin fantastiska hälsoresa med LCHF. Nu har vi fått en uppdatering där han berättar sin historia och hur det går för honom. Läs och bli inspirerad:

Det som hände är fortfarande omtumlande för mig även om det gått så lång tid sedan jag ändrade min livsstil.

Lite bakgrund
Jag var alltid fysiskt aktiv som ung, med fotboll, ishockey, simning, löpning etc, men i slutet av 1986 bröt jag foten på väg till en badmintonmatch med/mot min blivande fru. Kunde inte utöva några som helst aktiviteter under det kommande året. Samtidigt fortsatte jag att äta som tidigare, men hade inte en tanke på att också göra mig av med energimängden jag proppade i mig. Det hela utvecklade sig till en ond cirkel. Började gå upp i vikt. Slutade ställa mig på vågen när jag passerat 115 kilo, någon gång i mitten av nittiotalet.

”Du har diabetes”. Min doktor sa att detta var en sjukdom som kommer att vara livet ut.
Hade ingen aning om att jag blev mer och mer insulinresistent (visste ärligt talat inte om att det fanns något som hette så). År 1999 fick jag diagnosen: ”Du har diabetes”. Min doktor sa att detta var en sjukdom som kommer att vara livet ut. Han sa att man inte kan bota sjukdomen, men att det går att lindra konsekvenserna av den. Konsekvenserna kan bli att man förlorar ett ben, inte kan se mer, drabbas av hjärtproblem, njursvikt etc. En kaskad av sjukdomar…

Jag fick tid hos en dietist för att matplanera. Fick lära mig att äta enligt tallriksmodellen. Det gjorde jag, men blev inte bättre. 
 
Förändringen
Det finns en utbredd skepsis mot att förändra gamla vanor. Speciellt om förändringen är stor i någon mening. Och för många personer är en total kostomläggning omvälvande. Vi läser anekdoter i dagspress vareviga dag. Hur folk blir friska genom att förändra sitt sätt att leva. Till slut är vi inte längre mottagliga för all information vi matas med kring hur vi ska leva för att må bra. Vi ser inte skogen för alla träden.

När min fru läste i Expressen om en kvinna som hade blivit av med sin diabetes bara genom att lägga om sin kost, tog jag det bara som en i raden av alla sensationsartiklar. Möjligtvis en anekdot med lite sanning. Jag dissade artikeln direkt.

Rejäla färsbiffar, gräddsås med smörkokt blomkål. Det blev min första LCHF-inspirerade måltid.
På kvällen samma dag, den 18 februari 2012, överraskade min fru mig med en fullkomligt gudomlig maträtt. Så gott alltså. Rejäla färsbiffar, gräddsås med smörkokt blomkål. Det blev min första LCHF-inspirerade måltid. Och också mitt första test. Den kvällen blev näst sista gången jag injicerade insulin i min kropp.

Efterföljande morgon testade jag återigen mitt blodsocker. I normala fall brukade mina fastevärden variera mellan 7 – 11. Nu visade blodsockermätaren helt plötsligt på 4,8. Och det enda jag gjort var att äta en middag kvällen innan som innehöll minimalt med kolhydrater, men mycket fett. Nu vaknade intresset hos mig. Jag beslutade mig för att halvera mitt insulinintag, på kvällen den 19 februari. Min fru tyckte också det kunde vara en bra idé, men uttryckte ändå en viss oro. Det kom att bli min sista insulinspruta.

När jag vaknade tidigt på morgonen den 20 februari var jag svettig och lite yr. Nu trodde jag att jag hade gjort ett misstag. Misstänkte att mitt blodsocker var förhöjt. Jag har aldrig, förr eller senare, blivit så snopen. Blodsockermätaren visade på 3,1. Det här efter bara två middagar, en frukost och en lunch. Efter 13 år med diabetes varav fem år med insulinbehandling. Det var egentligen här jag fattade mitt beslut att avstå från kolhydrater och insulin.

Istället för att mäta mitt blodsocker skulle naturligtvis sjukvården mätt mina insulinnivåer
Jag tänker ibland tillbaka på alla år som gått och vad som orsakade att jag blev insulinresistent. Under hela nittiotalet, innan jag blev diagnostiserad som diabetiker, blev jag bara fetare och fetare. Eftersom min far var diabetiker hade jag möjlighet att testa mitt blodsocker relativt kontinuerligt. Var aldrig några problem. Alltid mellan 4 och 5. Det var under den här tiden jag lade grunden till min kommande diabetes. Jag åt för mycket och jag åt hela tiden fel mat, med allt för mycket kolhydrater. Istället för att mäta mitt blodsocker skulle naturligtvis sjukvården mätt mina insulinnivåer. Det skulle sannolikt ha förhindrat att jag utvecklade diabetes. De höga insulinnivåer som jag bar på gjorde att jag gick upp i vikt och samlade på mig alltmer fett. När kroppen till slut inte kunde producera tillräckligt med insulin började mina blodsockervärden att skjuta i höjden. En första indikation på detta var i mitten av nittiotalet. Jag hade blivit pre-diabetisk, vilket innebar både förhöjda blodsockervärden och samtidigt höga insulinnivåer.

Blodfetter och HbA1c
Numera följer jag upp alla mina värden privat en gång om året. Jag får mina testresultat via internet och tolkar mina egna värden. Min läkare varnade mig för att mina blodfetter skulle kunna bli för höga med en så hög fetthalt i kosten. Då låg energifördelningen i procent mellan fett/proteiner/kolhydrater på ca 75/20/5 procent i min kost. Doktorn menade att eftersom jag har ätit statiner sedan nästan tio år, skulle det ha en skyddande effekt och hålla mina blodfetter på en låg nivå. Det viktigaste för mig blev då att följa mitt långtidssocker (HbA1c) samt mina blodfetter. Så här har mina blodfetter och HbA1c utvecklats från 2003 till 2016:

thomas1

Anledningen till att jag redovisar värden om mina blodfetter och HbA1c är för att visa på de dimridåer som läggs ut inom sjukvården. Nästan alla mina blodfettvärden har legat inom referensvärdena hela tiden. Ändå blev jag ordinerad statiner 2004, då mitt totalkolesterol låg på 5,1. En diabetiker ska ha ett värde under 4,5 enligt sjukvårdens riktlinjer. Jag tillhör ju en riskgrupp. Samtidigt ordinerades också blodtryckssänkande medicin. Inte för att jag hade speciellt högt blodtryck, utan för att dessa skulle skydda mina njurar. Mina njurvärden var och är mycket bra. Men eftersom jag är diabetiker och tillhör en riskgrupp, så ska mina njurar skyddas med blodtryckssänkare.

När sjukvården fokuserar på att kontrollera kolesterolvärden istället för den direkta orsaken till den verkliga sjukdomen är kikarsiktet totalt felkalibrerat.
Det finns ingen ursäkt. När sjukvården fokuserar på att kontrollera kolesterolvärden istället för den direkta orsaken till den verkliga sjukdomen är kikarsiktet totalt felkalibrerat. Naturligtvis ska ALL kraft läggas på att sänka blodsockret. När min doktor bestämde att jag skulle börja ta insulininjektioner 2007 var det ett sätt att få ner mina blodsockervärden. Problemet här är att kroppen blir mer och mer insulinresistent ju mer insulin som ansamlas i kroppen.

När jag i februari 2012 startade med LCHF hade jag ingen aning om att jag ett par månader senare skulle kunna lägga alla mina mediciner på hyllan. Och så här i efterhand ser man ju klart och tydligt att de sjukvårdsinsatser som gjordes var kontraproduktiva. Anledningen till att jag tog ALLA mina mediciner var att jag blev diagnostiserad diabetiker. När min diabetes var reverserad kunde jag också avsluta medicineringen. Nu var jag ju ingen riskpatient längre. Och nu så här efter drygt sex år med LCHF är mina blodfetter och HbA1c bra. Ändå är mitt HbA1c något jag hela tiden måste jobba vidare på. Och då måste man regelbundet testa sitt snabbsocker.

Löpande blodsockertester
Man kan inte testa blodfetter och HbA1c löpande på daglig basis, men det är oerhört viktigt att mäta sitt snabbsocker. Fastande, men också före och efter måltid. Det man lär sig av detta är vilken mat som sannolikt är klockren, vilken mat som funkar ok och vilken mat som inte funkar alls. Jag har speciellt under de senaste två åren intresserat mig för matkomponenter som innehåller så kallad resistent stärkelse, dvs mat som inte tas upp i tunntarmen utan berikar tjocktarmens bakterieflora. Det handlar om olika former av bönor, ärtor, svart ris och nedkyld färskpotatis. Under sommaren 2016 testade jag hur denna mat påverkade mitt snabbsocker.

thomas2

Min ambition har hela tiden varit att testa, testa och åter testa mina blodsockervärden. Naturligtvis lär man sig vad som funkar och vad som inte funkar och då behöver man ju inte testa för sakens skull. Men testerna jag gjorde med resistent stärkelse under den här sommaren hade som syfte att undersöka matkomponenter som inte traditionellt faller inom ramarna för LCHF, men som är hyfsat rik på resistent stärkelse. Och resistent stärkelse verkar funka bra på mig.

Min ambition har hela tiden varit att testa, testa och åter testa mina blodsockervärden.
Dessa tester har ju ingen vetenskaplig tyngd, men det har inte varit det viktiga här. Det viktiga har varit att visa på hur jag jobbat med mig själv när det gäller maten. Testade mycket i början av min LCHF-resa, och också när jag vill kontrollera hur jag reagerar på något nytt.

Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har inte varit förstahandsvalet när det gäller att behandla vare sig min diabetes eller min fetma. Speciellt under de första sex månaderna på LCHF hade motion och fysisk aktivitet ingen framträdande roll. Visst, jag försökte. Så det blev ett par, tre tjugominuterspass i veckan. Det är inte helt oproblematiskt att gå in och tokträna med en rejäl övervikt. Missförstå mig inte här. Träning är bra och träningen skänker mig både glädje och njutning. Men så var det inte i början.

När jag läst på om träning insåg jag mer och mer vikten av fysisk aktivitet och då speciellt styrketräning. Möjligheterna att påverka cellernas känslighet för insulinet som utsöndras i kroppen och i blodet blir större och större ju mer muskler man lyckas bygga. Muskler förbränner energin i muskelcellerna via sina förbränningsmotorer, mitokondrierna. Man blir mer och mer insulinkänslig och det behövs mindre och mindre mängd insulin för att förbränna en given mängd energi.

Jag började med att gå på löpband ca 20 min per pass under den första månaden och introducerade inte viktmaskiner och fria vikter förrän långt senare. Träningen var heller inte så välplanerad i början. Tyckte inte att det var nödvändigt eftersom passen i regel blev så korta. Numera tar träningen upp en hel del av min tid. Jag kör numera tre till fem pass per vecka, men sällan eller aldrig över en timme.

…resan kommer att ta mig till både ett längre och ett rikare liv.
Jag kan bara utgå från min historia och mitt nya sätt att leva när jag vill inspirera andra. Under 2016 valde jag att berätta för andra vad som hände mig, i mer offentliga forum. En av anledningarna till att jag inte gjort det tidigare var att jag ville försäkra mig om att omläggningen skulle bli lyckad också på sikt.

I skrivande stund har det gått över sex och ett halvt år sedan min LCHF-resa startade och jag både tror och hoppas att resan kommer att ta mig till både ett längre och ett rikare liv.

Kommentar

Vilken fantastisk och inspirerande berättelse! Grattis till dina framgångar, Thomas!

Tidigare om Thomas: Min mat blev min medicin

Thomas hemsida: Rätt mat lägger år till livet

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden
  Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10
 • De två stora lögnerna om typ 2-diabetes
  De två stora lögnerna om typ 2-diabetes42:54
 • "Hur gör du det här?"
  "Hur gör du det här?"21:19
 • Helping People with Type 2 Diabetes
  Helping People with Type 2 Diabetes32:31
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Mission: Reverse Diabetes
  Mission: Reverse Diabetes18:15Är det möjligt att reversera diabetes för 100 miljoner människor innan 2025? Här är vårt ambitiösaste videoprojekt hittills:

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Att må sitt livs bästa efter 40
  Att må sitt livs bästa efter 40 
 • "Idag är jag 20 kilo lättare och har kastat alla sprutor och mediciner"
  "Idag är jag 20 kilo lättare och har kastat alla sprutor och mediciner" 
 • "När jag klev upp på vågen kunde jag knappt tro mina ögon"
  "När jag klev upp på vågen kunde jag knappt tro mina ögon" 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Thomas åt sig frisk från typ 2-diabetes dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...